Jump to content

Appelwortel - Yakon


Addie
 Share

Recommended Posts

  • 4 months later...
Als ik me goed herinner heeft @Mellie het vroeger toch ook een keer gedaan? Of iemand anders?

Ow ja, stekken werkt hartstikke goed. Kan niet mis gaan mits je de boel vochtig houdt. Sommige dingen willen echt niet lukken, maar yacon stellen is zeker de moeite waard. De winter door helpen is lastiger met luizen..!

 

Edit: ahahaha zie dat het wel een oude vraag is. Is vast al opgelost, maar stekken blijft handig

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vorig jaar waren de eetbare knollen ook snel zacht en rimpeling geworden. Die moet je dus snel eten, of inkuilen in zand. Dat had ik allebei niet gedaan. De broedknollen heb ik vorig jaar in een pot met aarde gedaan en die heb ik af en toe vochtig gemaakt. Mijn yakon is nu ongeveer 1,5 meter hoog en heeft geen bloemen. Ben benieuwd naar de smaak van de knollen. Vond de oogst vorig jaar vies tegenvallen, ondanks dat ik de plant destijds heel erg vertroeteld had en die heel goed groeide. Kon het echter niet over mijn hart verkrijgen om de broedknol op de composthoop te gooien, vandaar dat ik die heb overwinterd. De plant is dit jaar niet zo vertroeteld. Hopelijk iets meer oogst en zo niet, dan komt die echt niet meer terug en gaat de broedknol in de zadendoos voor de liefhebber.

Link to comment
Share on other sites

Hier staan ze groter dan de voorbije jaren. Anders rond de 1,5m, nu hoger dan 2m. De regen zal hun deugd hebben gedaan. Andere jaren staan ze vaak droog (klapzand op de volkstuintjes). Hopelijk ook veel knollen.

 

Bewaren van yakon vind ik eigenlijk  gemakkelijk. Bewaar de broedknollen in licht vochtig zand in een ruimte waar het koud is maar niet vriest, ik geef 1 keer een klein beetje water tot februari-maart. Vanaf maart zie je de nieuwe scheuten verschijnen.

Zelfs de eetbare knollen kon ik lang bewaren in de koudste ruimte van het huis (op de gang, los in kistje op koude stenen vloer). Zelfs wanneer ze nog licht geribbeld waren, waren ze nog lekker.

Ik oogst wel pas juist voor het vriezen, dan is het binnen in de gang ook koud genoeg om ze te bewaren. In huis worden ze ook vlug geribbeld en te zacht.

 

@Mellie Misschien te warm gelegd?

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Roland planten doen het prima! Hebben wel wat vochttekort gehad toen we naar Italië waren… maar dat hebben ze me hopelijk vergeven. Halen de 1,5 m ook wel. Misschien hoger. Maar ik weet van eerdere jaren dat dat niet per de wat zegt over wat zich onder de grond bevind… dus hopelijk wel veel knollen.

Waar gebruiken jullie yacon voor?
Of hoe beter gezegd.
Ik eet ze het liefst rauw. Zó lekker! Vorig jaar heb ik met een gedeelte siroop proberen te maken op de bonnefooi. Meestal eindigt dat best goed, maar dit ging regelrecht de kliko in.

Link to comment
Share on other sites

@Mellie  Ik heb ook een paar keer die Japanse Yakonsalade gemaakt. Erg lekker.

https://mergenmetz.nl/recepten/groente/yacon/

 

En ik maak ze tegenwoordig ook in (bij gebrek aan een koele vorstvrije overwinterplek) voordat ze verrimpelen en verrotten. Vorig jaar Sinasappelsap en citroensap en wat suiker gebruikt... zelf de verhoudingen testen lijkt me.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Post hier je recepten met appelwortel:

 

Ik heb vandaag alles geoogst, zal zo even wat foto's maken nog. Ik had een mooie oogst. Niet geweldig veel, maar echt wel meer dan genoeg vooral ook omdat ik eigenlijk wat teveel planten had staan. Ik poot altijd wat extra knolletjes in het voorjaar en kan het overschot dan wel kwijt op een MTFD. Die ging uiteraard niet door... en toen er zoete aardappelplantjes verpieterden door vraat van engerlingen, heb ik die gaten opgevuld met yakon. Ik had 6 planten staan. Ik kan nu dus mooi de beste wortels uitkiezen om in te kuilen. De kleintjes/dunnetjes gaan heel decadent naar de varkens :cool: Zo ook de stengels met nog heel wat groen blad er aan. 

 

IMG_4632.JPG

 

en de broedknolletjes die ik bewaar en in licht vochtig zand bewaar, net als de wortels:

IMG_4645.JPG

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 3 weeks later...
  • 7 months later...
  • 3 months later...

Ik heb die van mij geoogst. Ik had 4 planten en het was echt gortdroog onder de wortels. Misschien had ik ze nog water moeten geven de laatste weken, het regent hier amper. Maar ja, dan waren ze misschien wateriger geweest? Nu zijn ze vast heel intens van smaak ;) 

Ik heb de kleinste en lelijkste (wat aangevreten door engerlingen) exemplaren aan de varkens gevoerd, dit is de uiteindelijke oogst die we in gaan kuilen:

IMG_7070.JPG

 

De ossen mochten het loof hebben:

IMG_7072.JPG

 

IMG_7075.JPG

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

@fre3ke klopt, dat is een Morado. Dimi heeft bij mij nooit bloemen aangemaakt. Dat ras heb ik nu niet meer.
Mijn morado bloeit nog niet wegens slechte verzorging (in de zomer te weinig water, en volgens mij ook geen voeding gegeven..), dus verwacht ook geen oogst, althans niet noemenswaardig.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vandaag de Yakon geoogst. Gelukkig zijn de knollen niet aangetast door de vorst.

En best veel opbrengst en mooie knollen erbij.

Genoeg broedbolletjes om volgend jaar weer op te kweken.

Tevreden dus.

Denk dat ik ze weer ga inmaken, dat is me goed bevallen. Het bewaren van de knollen gaat mij helemaal niet goed af hier.

Link to comment
Share on other sites

20221125_144615.thumb.jpg.1ed53c0320ca08cbb6a9e5cb41b03a63.jpg

 

20221125_144512(1).thumb.jpg.c095256add2a87bbb3619be7317845a5.jpg

 

En de foto's.

Boven de knollen, onder de broedbollen.

Knollen zijn echt lekker sappig, heb het idee dat die zich nog even mooi hebben volgezogen.

Had trouwens 5 planten in de grond staan.

Voordeel van zo laat oogsten is ook dat ik de broedbolletjes nu minder lang goed hoef te houden. 3 á 4 maanden zou toch moeten lukken.

 

Denk dat ik straks (?) eens met de picklepress ga spelen en daar dat Japanse Yakonrecept.

https://mergenmetz.nl/recepten/groente/yacon/

En het Tsukemono boek er natuurlijk bijpakken. :classic_smile:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...