Jump to content
Addie

Appelwortel - Yakon

Recommended Posts

Ik zou in elk geval dat doosje niet 'stevig dicht' doen, want dan verstikt de boel en gaat rotten

 

Het probleem is dat je plant te warm staat. Die denkt dat het al lente is.

Zet hem zonder deksel in de schuur als je die hebt, of op een balkon ofzo, tot het écht koud wordt.

 

Succes!


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou hem maar mooi in een bloempot zetten met goede aarde.Bij 5 tot 10 graden.

De spruiten aan laten wordt wel anders.Wordt hij te groot(spruiten) stekken van maken.De spruiten worden wel groen bij daglicht.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zijn nagezoet. En lekker. Ik geef iedereen hier zo en dan een schijfje (al zijn de kinderen er niet helemaal gek van). Daar word je inderdaad flatulent van . Bedankt voor de waarschuwing.


Ik vind de groene Hemel in Waalre leuk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb de knollen een paar weken in zand bewaart en nu zijn ze echt een stuk zoeter dan ervoor. Gekookt vind ik het nog steeds niks, maar rauw best lekker. Smaakt echt naar appelwortel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gekookt vind ik het nog steeds niks,

 

 

Maar je moet ze roerbakken?Met andere groenten of in de tomatensaus gerapst/stukjes.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gekookt vind ik het nog steeds niks

Eigenlijk is het net als met courgette: veel smaak zit er dan niet meer aan, maar het vult wel lekker in stoof-/roerbakschotel.

Jammer; ik had er veel meer van verwacht


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou, de knollen met 3 ogen groeien hier langzaam maar zeker bij 10 graden; we hebben wat dunne schijfjes in de chilibruinebonenprut gedaan, heerlijk!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gisteren nog een yakonwortel in schijfjes gegeten bij de maaltijd. De knol blijft knapperig uit het zaagsel.

 

Ik wil dit jaar één perk maken met al die gekke knollen ( taro, yakon, oca, knolcapucien, suikerwortel en apios) en wortels erin.

Wat eten betreft valt het me een beetje tegen, je moet wel doorzetten om deze knollen en wortels in je menu op te nemen vind ik...zeker als je genoeg ander bekend spul hebt.


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taro groei zeer lanzaam.

 

Apios staan tegen de schutting,mooi gezicht die bloemen.

 

Yacon een stuk van 2x3 mtr maak ze altijd in (wekken)

 

Knolcapucijn.staan tegen een scherm eet blaadjes en bloemen in de salade,heb nog geen knolleltje gehad.Wel zeer mooie oranje bloemen.

 

De chinese yam doe ook zeer traag.

 

En de suikerwortel zal dit jaar onder de grond kijken?


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met div andere vruchten en 200 gram suiker en 1 liter water (op gekookt).

 

Als je de yacon afschild dan meteen in sinaappelsap(wordt het niet zwart) leggen.

 

Je kan ook half zoetwater/sinaappelsap bij de yacon doen en dan inwecken.

Deze heb je op de nmm gehad.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een yakon topic opgezocht, mijn vraag kan hier wel denk ik:

 

Wat zou er met dit blad zijn? Mijn andere plant heeft het ook. Mooi groen bladeren aan de plant, alles lijkt goed te gaan en van de ene op de andere dag zo'n verkleuring en daarna afsterving. Iemand een idee?

 

buitendoen46868101374408411.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb dat nog nooit gehad Huub. Ik gok te droog, maar misschien geef je ze wel veel water...dan te nat


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb er zelf 20 planten en div jaren maar nooit gehad deze bruine bladeren


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toch wel vreemd, ik heb het met twee yakon, een borage, een komkommer, basilicum, munt. Zo een heel blad heel snel bruin en weg. Toch geef ik iedere avond, soms 's morgens ook nog, water. Ik zie ook hier en daar wel mineervlieg gangen p het blad, en las ook over bacterievuur, of is dat weggelegd voor fruit?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tijd geleden alweer dat ze brandnetelgier hebben gehad en dat is eigenlijk alles. Dacht zelf eerder aan een voedingstekort. maar zolang het bij één of twee bladeren blijft - hetgeen tot nu toe het geval is - zal ik me niet al teveel zorgen maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De yakon geoogst vandaag..ik had één plant gehouden nadat ik vorig jaar van mijn twee planten er tien had gemaakt en er 9 heb weg gegeven. Dit keer zitten er echt megaknollen onder..misschien vanwege het mooie weer. Morgen maar eens een gooi doen naar het Yakonknol record


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

het wordt weer koud. Om de knol te laten overwinteren denk ik 1 knol in vochtig zand in een bakje in het donker in de kelder te zetten.

 

Hoe bewaren jullie je yakon knol over de winter?

 

Kun je die ook buiten laten staan met noppenfolie of zo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee kan niet buiten.

Je moet ze scheiden de groten om te eten de kleine ronde kan je in kranten papier of weer poten in een pot of in turf allemaal bij 10 graden weg zetten, na febr 15 graden kunnen ze weer uit lopen.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O Thea, wil jij je recept van ingelegde Yakon op siroop bij de recepten zetten? Graag een volledig recept, ik ben altijd slecht in suikerhoeveelheden en wecktijden Dank je wel!!


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...