Jump to content
Addie

Appelwortel - Yakon

Recommended Posts

Toch maar voorzichtig in de grond gekeken, en wat denk je? Niets te vinden,

Een andere plant nog even kijken, en daar zit een kleine dieprode aan ter grote van een zomerwortel

Dus nu hopen dat er nog wat aankomt tot het moment dat ze afsterven... Ik hou het hier op de hoogte.

Het zal wel aan het ras liggen...

Als het dit is, dan valt het me tegen


Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het (jonge) blad kun je voor de vorst oogsten en drogen voor thee.

 

En het is natuurlijk wel een droog jaar geweest en de Yakon is een sappige knol die wel van wat vocht houdt. Misschien kan de oogst daar onder te lijden hebben?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zitten wat dieper hoor, onder de donkerrode knol dat de moederkoek is en dus anders als de eetbare die daar weer onder groeien. Nog niet oogsten zoals eerder gezegd wachtte op de vorst. Dan voorzichtig uitgraven de knollen groeien verticaal onder de moeder knol en breken gemakkelijk af.


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hij is hier ook heerlijk groot geworden, de aarde wordt nu omhoog gedrukt. Ik wacht nog wel ff met oogsten, en ook daarna eet ik ze niet gelijk. Hoe langer ze liggen , hoe zoeter ze worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb de yacon gerooid ivm voorspelde nachtvorst komende vrijdag. Ik ben er dan niet, dus nu maar gedaan.

 

Yacon dimi nagenoeg geen knol. Wel wat broedknolletjes gevormd. Heb dat in een pot gedaan, maar bedacht me later dat ze misschien nog even een koudeperiode nodig hebben? Iemand die dat weet toevallig?

 

De white russian heeft een kleine opbrengst. Ik had daar al eerder bijna 1 kg van gerooid. De rest is 428 gram.

 

De yacon die ik zonder soortnaam heb gekocht op reclaim the seeds, heeft bijna 3 kg in totaal. Ik heb nu wel genoeg yacon on ze niet rauw te eten. Je schijnt het ook te kunnen bakken. Iemand ervaring mee?

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je schijnt het ook te kunnen bakken. Iemand ervaring mee?

 

In de wok of kort, een paar minuutjes hooguit, als schijfjes/blokjes in een pan. Knapperige structuur blijft redelijk behouden, maar zoetheid wordt wat minder. Vers/rauw heeft mijn voorkeur.


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De yacon vormt nu toch mooie knollen,

 

De grootste die we geoogst hebben was meer als 600 gram

Deze zat aan de kleinste plant, als dit de trend is, dan moeten de grote planten nog veel en veel meer aanzitten.

 

De smaak word al beter. En je blijft er van eten.. Volgend jaar weer meer zetten


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

De nachtvorst van twee nachten geleden heeft de Yakons te pakken genomen. Geheel bevroren dus de groei is er nu wel uit denk ik. Dus zal komende week ook eens gaan graven. Na de goede oogst van vorig jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb ze er vandaag uitgehaald. Maar echt raar; heel andere knollen dan vorig jaar. Opbrengst is redelijk, vermits ik er eigenlijk niet naar omgekeken heb. Vorig jaar langwerpige, ovale knollen. Nu meer rond. Als uit de krachten gegroeide piepers. Vorig jaar waren de knollen ook witter. Hier en daar zijn ze ingescheurd, als een tomaat die een teveel aan vocht heeft.

 

Broedknollen; ook al zoiets. Zaten ze vorig jaar keurig aan de stam net onder de grond, nu zijn ze bijna vastgegroeid aan de knol. Heb ze voorzichtig gescheurd en een dag of twee te drogen gelegd om ze daarna te overwinteren. Lijkt jullie dat ook de juiste procedure? Of gelijk in de winterverpakking?

 

Van de minder gelukte delen even wat siroop getrokken. Met een heel klein beetje suiker voor de houdbaarheid. Aangenaam als je van zoet houdt. (I do Gelukkig niet meer suiker ingedaan. Morgen nog even wat sap trekken van de laatste valappels en sierkwee, dan denk ik dat ik een lekker mengsel heb. De sierkwee met name vanwege de pectine en de wat frissere zuurdere ondertoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind Yacon niet lekker, maar we hebben toch drie rassen staan (Deaflora). Ik zie het verschil niet goed. We hebben ze in bakken staan en ze hebben het moeilijk gehad in de zomer (vooral te droog). Yacon lust wel redelijk wat water. We hebben dan ook een kleine oogst van 4 planten gehad. Normaal hebben we veel knollen. Dat gezegd het is voor ons meer een verzamelobject, dus ik ben blij dat ik er niet te veel van moet eten.

 

We hebben er weleens sap uitgeperst (wordt zwart) en dit schijnt gezond te zijn (net als de knollen). De planten staan nu in de koude kas. Volgend jaar wordt het hopelijk iets natter. Ik durf ze niet in de vollegrond te zetten, want ik denk dat woelmuizen ze wel lusten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grappig permanatuurtuin , smaak val echt niet over te twisten... Hier heb je de kans niet om ze goed te schillen, de kinderen eten ze hier uit de vingers zo lekker vinden ze het Ras is bij ons niet bekend, we hebben ze in feb van reclaim the seeds mee genomen.

 

Ik ben erg benieuwt hoe de smaak is na een tijdje bewaren, nu zijn ze idd niet super zoet maar wel echt lekker. Als ze nog zoeter worden komt het goed

 

Gisteren nog weer een knol onder een plant weggepeutert, deze was al ruim 800 gram.

Zou de ronde vorm duiden op een volledig volgroeide knol? Hier zien we lange dunne en grote ronde knollen..

Misschien dat ze door watergebrek de groei van de knollen hebben stopgezet?


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buurvrouw verder op kwam me vandaag even halen omdat ze de yakon aan het oogsten was.

Onder een plant zat een mooie oogst, een emmer vol grote knollen, onder een andere wat minder.

Lekker spul, ik kreeg wat mee. Ook bood ze broedbollen aan maar et leek mij handiger om alles bij elkaar te bewaren en komend voorjaar wat te krijgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In het voorjaar bij Vreeken een broedknolletje van de yakon gekocht. Deze eind april geplant en in de kas gezet, later naar buiten. Het duurde lang voordat ik echte groei zag. Maar die kwam. Ik heb de plant overgeplant in een ton (diameter 48 cm en hoogte 34 cm) en buiten gezet in de zon. De plant groeide mooi, bleef lang mooi en werd groot. Vorige week heb ik de yakon geoogst. Of er iets onder de grond zou groeien, hoeveel en hoe groot wist ik niet.

 

De opbrengst viel mij beslist niet tegen voor een plant die toch de ruimte moet hebben om te groeien. Toch zeker 12-14 stuks, wat grotere en wat kleinere, allemaal hangend rechtstreeks onder de plant. Een aantal knollen hebben wat in de knel gezeten denk ik in verband met te weinig ruimte. De smaak is zachtzoet, niet heel erg zoet maar wel smakelijk. Ook zag ik een aantal broedknolletjes die ik zorgvuldig vorstvrij bewaar, afgedekt met wat potgrond. Volgend jaar weer, maar dan met meer ruimte om te groeien.

 

IMG9766-50075311541344521.jpg

 

IMG9769-50028671541343366.jpg


met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb mijn planten uit de grond getrokken en er hingen geweldig grote knollen aan. Prachtige oogst.

Duidelijk was dat ze de losse bovenlaag prefereerden boven de stevige onderlaag aarde.

Dus volgend jaar weer op een bergje losse aarde planten.

En nu eerst een paar weken wachten tot ze echt lekker worden... das lastig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vond ik ook en heb denk ik een kwart opgepeuzeld -alles is voor bassie, niks gedeeld!), maar de rest in de koeling gedaan. Dan zijn ze nóg lekkerder! Wat een aangename verrassing. Had dat wel gelezen, maar vond het al lekker genoeg. Mooi dat het nog veeeeel zoeter en smakelijker kan! Man, het was echt een feest. Morgen weer een knolletje verorberen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb mijn planten ook uit de grond.

Ben erg tevreden over de opbrengst. Zit zelfs een knol bij van over een kilo.

Had de planten wat verhoogd in lekkere losse aarde gezet. Normaal is het bij ons erg nat en moest ik ze vorig jaar vervroegd oogsten omdat ze met hun voeten in het water stonden.

Dit jaar was het extreem droog dus had ik daar geen last van. Maar duidelijk was dat de knollen de losse aarde het lekkerst vonden en niet in de wat vastere laag daaronder in wilden groeien.

Verder is het bij ons nooit helemaal droog geweest en hebben de planten genoeg water van wat dieper weg kunnen halen.

Nu smaken ze nog erg waterig. Moet nog geduld hebben...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb 1 yacon (dimi) naar binnen gehaald omdat hij knolloos was. Vond ik uiteraard niet zo heel leuk en had de hoop hem te kunnen laten overwinteren en volgend jaar weer vrolijk buiten te zetten.

 

Nu is hij lastig gevallen door een slak. Die heb ik gevonden en verwijderd, maar die andere gaten? Weet iemand waar de yacon aan lijdt? Iets terminaals, onvoldoende liefde...? Of een beestje van het een of het ander? Ik kon verder niets zien.

 

27635a07dbae13fa769330d77c6a5a5f.jpg

 

Het grote gat boven, heeft slakkensporen én ik heb een slak gevonden. Ik doe maar 1+1=2 met dat gat. Maar dat andere dat je de nerfjes blijft zien... iemand enig idee?

 

5f2e07611eb2265d3649532d32f90af9.jpg

 

De plant staat voor het raam waar de zon op schijnt -áls die schijnt, vandaag helemaal grijs- Ow ja en verder krijgt hij nieuwe blaadjes. Had wel de indruk dat zijn nieuwe habitat beviel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh... die heb je pas afgelopen dinsdag naar binnen gehaald? En hij is nog helemaal groen?... Hebben jullie nog geen nachtvorsten gehad daar dan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

We hebben 1 x vorst gehad. We zitten aan het water, dat scheelt denk ik.

Mijn citroengras is ook nog groen (buiten). Maar ehm.. je hebt geen idee wat er mis mee is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha, nee niet echt, mineerbeestje oid? Maak me zelf niet zo druk over gaatjes in blaadjes.

 

Maar jeetje wat een verschil dan qua vorst. Wij hebben hier al een paar x flinke vorst gehad. Zelfs al ijs op de sloten en bevroren plakken water (dus ijs) in schaaltjes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb die 2 bladeren maar verwijderd. Geen idee of het kwaad kan. Er komen weer nieuwe aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

691ad6b78d3e048772c08a123327874f.jpg

 

Zo ziet hij er inmiddels uit. Met nieuwe scheutjes, jaaa! In mei naar buiten en veel bemesten en water geven voor een grote oogst. Afgelopen seizoen nul, dus het kan alleen maar beter worden. Dat scheelt!

 

8bce6f708a2e7eb8272b6f6f7a319dc0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is het mogelijk om van een Yakon uit de winkel, een plant te kweken. Ik kan er niks van vinden op internet, heb nu een stukje in water staan om wortels te schieten,..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...