Jump to content

Wat is er aan de hand met onze Leilindes?


Marjanneke31
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Vorig jaar geplant, eind van de zomer begonnen de bladeren snel bruin te worden en af te sterven nog vóórdat de herfst begon Dit jaar goed opgelet of er iest gaande was en zagen we aanvankelijk de bladeren prachtig opkomen en groeien, tot voor een paar weekjes terug; plekjes die op gaatjes lijken maar bij nadere inspectie niet helemaal door en door. Er zitten ook witte dingetjes op. ( beestjes?)  

Wat is er loos en wat kunnen we ertegen doen?

7267596C-77AD-4E18-8139-56F93D573E9D.jpeg

D3BD8F93-EE2C-429D-9A09-9D1C0F5A8584.jpeg

F6C261D3-7DD7-4EA2-B09D-44990DB2F4F4.jpeg

Edited by Marjanneke31
Link to comment
Share on other sites

  • Marjanneke31 changed the title to Wat is er aan de hand met onze Leilindes?

Is eerder het werk van de larve (bastaardrups) van de lindebladwesp. Die vreet een laagje van het blad. Bij een flinke aantasting wordt het blad bruin. Op bovenstaande foto's is de aantasting klein maar het kan zijn dat de tweede generatie die in juli/augustus verschijnt meer schade veroorzaakt. Ik vermoed dat de tweede generatie vorig jaar flink heeft huis gehouden waardoor het blad aan het eind van de zomer al in herfststemming was.

 

Bestrijding: je kunt de natuur zijn gang laten gaan en kijken hoe de aantasting zich dit jaar ontwikkelt. Diverse soorten sluipwespen parasiteren op de larven/bastaardrupsen van de lindebladwesp. Verder de boom in juli/augustus regelmatig (om de paar dagen) controleren om te kijken of je de larven van de lindebladwesp ziet. Als deze aanwezig zijn dan verwijderen.

 

Chemische bestrijding met een insecticide is mogelijk indien de larven van de lindebladwesp aanwezig zijn. Nadeel hiervan is dat ook nuttige insecten het loodje leggen.

 

Zie ook:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindebladwesp

 

lindebladwesp groenkennisnet

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dat beestje op de foto lijkt mij een super jong exemplaar van de lindebladluis. Als die iets ouder zijn krijgen ze een tekening op de rug.  Deze zijn NIET verantwoordelijk voor die bruine vlekken op het blad. Wat de lindebladluis wel doet: deze produceert zoals de meeste bladluizen een plakkerig goedje genaamd honingdauw. Hierop groeit gemakkelijk een zwarte schimmel (roetdauw). Vanwege de honingdauw moet je je auto in de zomermaanden ook niet onder een lindeboom parkeren want je hebt dan kans dat honingdauw op je auto drupt. In de tuin kan honingdauw op bestrating of terras druppen en daar voor overlast zorgen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...