Jump to content

wilgen planten: na paar maanden toch dood


Huibert
 Share

Recommended Posts

Ik heb een verwilderd bos naast mijn tuin met veel bomen maar ook overwoekerd door brandnetel. Nu ga ik daar nooit helemaal vanaf komen maar ik had gedacht mijn snoeitakken van de wilg van 2 meter massaal te planten. Dit leek lange tijd goed te gaan: ze kregen blad etc. maar nu zijn ze toch overwoekerd door ongeveer 2 meter hoog brandnetel. 

 

Misschien verstikt, misschien niet diep genoeg gepland? Ik dacht nu nog hogere (4 meter) en dikkere takken van de wilg daar de grond in te duwen met behulp van grondboor. Heeft t zin dat te doen? En om dat nu te doen? Of moet ik tot volgend voorjaaar wachten?

Link to comment
Share on other sites

Wilgen verbruiken een hoop water, vandaar dat deze vaak aan de slootkant staan. Staan ze bij een water in de buurt? 

Misschien af en toe even met de trimmer/schoffel een strook van een meter om de boompjes vrij maken, om competitie/verstikking te voorkomen.

Link to comment
Share on other sites

NU heeft dat geen zin. Beste planttijd januari-februari. Gebruik wel relatief vers gezaagde takken.

 

Geen dunne zwieptakken gebruiken maar stevige, dikke takken. Als je je wilgen ieder jaar knot heb je geen stevige takken. Dikke takken krijg je na 3 -- 4 jaar. Takken moeten nog wel gladde groen-grijze schors hebben, als er 'profiel' op de schors komt dan dat gedeelte afzagen.

 

Takken van 2,5 à 3 meter lengte gebruiken en deze 50--70 cm diep in de grond zetten.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Er wordt ook aangeraden om de tak onderaan schuin af te zagen en daar in de bast ook een aantal 10 cm lange verticale insnijdingen te maken, dit ivm bevordering van de wortelgroei. Of dit laatste echt helpt weet ik niet want ik pas het zelf niet toe ('t is altijd weer net te laat als ik er aan denk). Grondboor is inderdaad zeer handig, ik gebruik zelf een 10cm diameter boor waar de tak dan net in past. Al naargelang de omstandigheden ook goed bewateren net na aanplanting, dit om de 'modder' aan de tak te laten plakken en de put wat te helpen dichten.

 

Als het een droog jaar is zoals dit jaar, tussen maart en mei niets van regen en amper een druppel gezien in juli, dan moet je die bomen in wording zeer zeker geregeld water gaan geven. 20 liter per boom per week.

 

Anekdote: Heb hier een paar kleine wilgen staan die gegroeid zijn uit stukken brandhout. Die blokken lagen al op de droogstapel en een aantal maanden later zagen we er kleine takjes aan groeien. Twee blokken bij wijze van experiment horizontaal op de grond gelegd in het gras op een vochtige plek en nu staan die boompjes 2 meter hoog.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Och ja: die reeds geplante taken zijn mogelijks nog niet verloren. Geef ze water.

 

We hebben zoiets ook meegemaakt, hadden niet voldoende water gegeven + waar ze stonden is wel goede zware leemgrond maar niet nat genoeg, en alles werd te vroeg op het jaar dor en we dachten dat ze verloren waren. Het jaar daarop in de lente kwamen er al snel knoppen op twee derde van die takken. Had ik de zomer voordien meer water gegeven dan kwamen ze er wellicht allemaal door. Onder de grond leeft het ook...

Link to comment
Share on other sites

Nog een tip: Als je een sloot in de buurt hebt:

Bundel de tenen (die hoeven echt niet dikker dan een a twee vingers dik te zijn) met een touw, en leg de onderste halve meter in de sloot.

1 a 2 maanden laten liggen. Dan zouden er wittige knobbels en evt. een paar korte wortels aan moeten zitten.

Dan in ruime plantgaten zetten (>= 10 cm), zodat de knobbels en worteltjes heel blijven. Aarde bij beetjes inspoelen. Daarna een tijdje regelmatig water geven, eens in de paar dagen.

 

Maar eigenlijk het makkelijkst, bij een kleiachtige watervasthoudende grond: De verse tenen in de grond douwen, regelmatig water geven (veel). Verder niks.

 

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...