Jump to content

Komkommer in de pekel


Plotiemoos
 Share

Recommended Posts

Gewoon een vraag, ik lees her en der dat de komkommer gepekeld wordt voor inmaken.

Wat is hier de reden van?

Ik doe het altijd zonder pekelen en ze smaken altijd prima.

 

Dus eigenlijk ben ik gewoon benieuwd waarom.

Link to comment
Share on other sites

Lees  dit verhaal maar even en het verhaal wat op de website onder osmose staat. Daar staat het heel goed uitgelegt, vind ik.

Ik heb tween tsukemono potjes die ik vul met gesneden groente, zout en kruiden. Omdat de groente onder druk staatt, gaat het ontrekken van vocht nog sneller.

Het potje rechts op de foto staat minder dan een uur in de koelkast en zat tot bijna de rand vol met komkommer. Het andere potje heeft wat drogere groenten.

 

IMG_20220814_140712_930~2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
4 uren geleden, Plotiemoos zei:

@Patrijs maar als je het vocht onttrekt,en je maakt het in, dan wordt het toch weer sappiger. Dan is het nut van de pekel toch ook weer verdwenen?

Het nut van pekel is om de komkommer te laten krimpen, daarna inmaken bv met zuur, dat trekt weer in de komkommer, krijgt zijn originele formaat terug, zo veranderd de komkommer in bv een zure bom of augurk. 

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Hmmm... de tsukemono methode is eigenlijk zoals we vroeger de komkommer lieten trekken in een schaaltje, vermengd met zout, en dan een schoteltje erop met gewicht.

Die tsukemono pers potjes doen zo te zien hetzelfde.

Wel handig die Japanse receptjes. Want zijn niet van die grote hoeveelheden en snel klaar. Gaan we eens mee bezig (zit al te YTben). :mrgreen:

Waar (en hoe duur) heb jij je potjes vandaan @woldistel?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Hmmm... de tsukemono methode is eigenlijk zoals we vroeger de komkommer lieten trekken in een schaaltje, vermengd met zout, en dan een schoteltje erop met gewicht.

Het is ook niks anders dan dat, hoor. Maar deze potjes zijn wel heel handig. En ze gaan best wel snel enzijn goed afgesloten Ik gebruik ze vooral voor de groentensnack tussendoor. Ik kwak zo'n potje vol met groente, zout en kruiden en aan het eind van de dag heb ik mijn hartig snackje 😁.

Deze potjes zijn van Terrasana en nummer 1 kocht ik ooit eens online (en stond daarna een tijdje stof te vangen) en nummer 2 stond gewoon in de Ekoplaza bij de tofu (die echt ook heel lekker wordt in zo'n potje met een zooi kruiden en soyu 😋).

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Aha, thx @woldistel Met de merknaam wordt het een stuk gemakkelijker zoeken. Zowaar ook bij B.com en DAonline etc te verkrijgen. Even kijken hoe het zit met de prijsverschillen tov verzendkosten e.d.

In Groningen ev. ook op 3 plaatsen verkrijgbaar maar ik ga de stad echt niet doorfietsen met deze hitte. :wink:

 

On topic: ik zout mijn komkommers en augurken ook niet van te voren. Teveel gedoe en dan vergeet ik ze weer en staan ze te lang in het zout met alle gevolgen van dien. :shifty:

Link to comment
Share on other sites

Volgegooid met: Komkommerplakjes, halve ui geschaafd (was toch bezig), sesamzaad en anderhalve tl zout en halve Aji Blanco Cristal en wat gedroogd zeewier (Wakame ipv Kombu). Staat nu in de koelkast. Ben benieuwd. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...