Jump to content

Biozadendoos 2022 / 2023


Flup
 Share

Recommended Posts

In dit topic kun je je aanmelden voor de biozadendoos. Deze zal na het moestuinseizoen (eind september) verstuurd worden, zodat iedere deelnemer op tijd mooie, biologisch geteelde zaden kan ruilen en zaaien voor het seizoen 2023.

 

Enkele regels zijn er wel, namelijk:

 • Alleen actieve moestuinforummers kunnen deelnemen, dat wil zeggen minstens 6 maanden lid en actief posten (100+ posts)! Of je een beginnende tuinder of ervaren rot bent, maakt niet uit.
 • De zaden die je ruilt moeten biologisch geteeld zijn en een soortnaam hebben. Dus niet "tomatenzaden uit 2021", maar tomaat "Black Krim" 2021. Gekochte zaden kunnen ook, maar wel biologisch geteelde zaden. De bedoeling is dat de zadendoos gevarieerd blijft, zodat die voor iedere moestuinier aantrekkelijk is.
 • Vermeld op het zadenzakje niet alleen het soort en het oogstjaar of tht bij gekochte zaden, maar ook je forumnaam.
 • De zaden mogen niet ouder zijn dan 2018. Natuurlijk zijn er groentenzaden die langer kiemkrachtig zijn (tomaten), maar heel veel groentenzaden zijn niet zo lang kiemkrachtig. Denk bijvoorbeeld aan venkel. Oudere zaden moeten getest zijn op kiemkracht.
 • Er zitten heel veel mooie zaden in de doos, maar ruil 1 op 1. Zodat de volgende deelnemers ook nog voldoende mooie zaden kunnen ruilen. Meer terugdoen in de doos kan natuurlijk altijd, daar heeft niemand bezwaar tegen.
 • Verzenden van de doos moet met TRack& Trace! Laat in het topic ook weten wanneer je de doos hebt verzonden en wanneer de doos is aangekomen. Dan weet iedereen wanneer de doos zijn / haar kant op komt.

 
De zadendoos wordt verstuurd op volgorde van de lijst (die nog komt) en de ontvanger van de zadendoos neemt contact met de volgende op de lijst op voor het adres. Mocht er behoefte aan zijn om de doos persoonlijk bij een andere deelnemer langs te brengen, dan kan ik daar met de volgorde van de deelnemers ook rekening mee proberen te houden. Niet dat ik weet waar iedereen woont, maar dan kun je eventueel een regio aangeven waar je woont.


In de zadendoos zitten groente-, kruiden-, fruit- en bloemenzaden. Die kunnen geruild worden, de nadruk ligt op zaden voor in de moestuin.


Wat er nu in de doos zit, staat vermeld in het vorige topic van de zadendoos (in dit forumonderdeel). Ik ben nog lang niet klaar met oogsten en zaadwinning, er komt dus nog veel bij. Mocht er behoefte aan zijn, dan kan ik ook wat vijgenstekhout meesturen. al is dat eigenlijk alleen voor de eerste 2 personen op de lijst handig, aangezien stekhout niet te lang ingepakt kan blijven. 


Mochten er nog vragen zijn, dan lees ik die graag!

 

Deelnemers ronde 2022 / 2023:

1. Adrielle

2. Liekie (regio Eindhoven)

3. Mellie

4. mdubbelm

5. Goudsbloempje

6. Arja

7. StanW

8. Loes

9. acpronk

10. Sin Fronteras

11. tielse flipje

12. Marinke

13. MSDG

14. marjoleinvdh

15. Flup

 

 

 

Eind september gaat de ronde beginnen, dan gaat de doos op de post.

Edited by Flup
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Heb gedroogde erwten van eigen oogst en verder een hele voorraad zaden opgebouwd in de laatste 5 jaren. Van de zaden uit winkels en tuincentra moet ik wel even kijken wat daarvan biologisch gekweekt zaad is en wat niet. De conventionele zakjes haal ik er dan uiteraard tussenuit.

 

Volgens mij ben ik ook voldoende lang en actief genoeg lid van het forum om mee te mogen doen.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De doos gaat komende week op de post! Wie nog mee wil doen, moet snel zijn. ;-)

 

Wat ik onder andere heb toegevoegd zijn:

- verschillende tomatensoorten

- vijgenstekken van de vijg "Grisette" die ik op een betrouwbaar adres heb gekocht. Heb er zelf nog geen vruchten van kunnen oogsten (maakt breba's), staat bij mij al een paar jaar in een cementkuip.

- broedbollen olifantenknoflook. Lastige kiemers! De meeste kans op succes heb je als je de schil erafhaalt en dan pas in de grond poot.

- Friese Woudboon; stamboon, oude soort, goede opbrengst, maar wel met draad. En daar hou ik niet zo van.

- Bloemenzaden

- Vanillebasilicum "Blue Spice"

 

Heel veel plezier allemaal!

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

De doos is op reis naar de eerste deelnemer; Adrielle. Gisteren met Track & Trace op de post gedaan. De code geef ik zo in een pb door aan  Adrielle.

 

@Adrielle laat je in dit topic even weten als de doos bij jou is aangekomen en wanneer die weer naar de volgende op de post gaat?

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...