mdubbelm Posted January 17 Share Posted January 17 On 1/15/2023 at 6:38 PM, woldistel said: @mdubbelmHeb je niks met een lang groeiseizoen? . Het spreidt de boel ook wel wat. @woldistel - het wordt gewoon te snel te vol in huis. En zoveel voldoende lichte/warme plekken heb ik niet. Daarnaast eet onze kat het blad van de peper, dus als ze te hoog worden voor de kasjes met kap, dan wordt het hier een enorm gedoe om ze uit haar bekje te houden. Ik ga volgende week wel de eerste pepers/aubergines zaaien hoor. Eerst nog even een strenge selectie, want vorig jaar 25 soorten/115 planten was wat enthousiast 😅 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 17 Share Posted January 17 (edited) Gezaaid met de methode van Norman Deno: Vandaag gezaaid: Schwartze peperoni ( c. annuum) Pimentos de Padron ( c. annuum) Tam Jalapeño ( c.annuum) Witte belvormige ( aji white fantasy c. bacattum) Biquinho red ( c.chinense) Tondo Calabrese ( c.annuum) Edited January 17 by appelvrouw 3 Quote We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten? vraag informatie via pb. Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted January 17 Share Posted January 17 (edited) @mdubbelm Haha, 23 soorten en een peperblad etende kat. Ik snap het 😄. Edit: en ik moet een bril, 25 soorten, geen 23. 🤓 Edited January 17 by woldistel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruderalis Posted January 17 Share Posted January 17 (edited) 17 uren geleden, donaldk zei: @Ruderalis En dan heb je kans dat je een F1 hybride varieteit te pakken hebt, dus dan komt er uit die zaden iets heel anders. Met open pollination en ruil onder hobbyisten loop je ook een beetje gevaar op kruisbestuiving en qua soortechtheid, allemaal onderdeel van de hobby. Ik ben dus van het ruilen. Het liefst in een keer, via de Pass The Parcel Turbo. Ik snap de lol van ruilen ook hoor donald vandaar dat ik zaden beschikbaar stel voor de bio doos en zaden deel met serieuze bekenden van mij in dit forum, ik houd er zelfs rekening mee als ik zaden bestel! Betreft f1 zaad of onstabiel zaad, We hebben vorig jaar gezien met de reapers wat onstabiel zaad doet, resultaat een niet perfect phenotype vruchten vorig jaar, dus opzoek gegaan naar betere zaden en hopelijk is dat gelukt! Betreft de Pink Tiger die zaden kun je zien als f1 zaad en dat soort zaden kunnen voor negatieve verassingen zorgen of natuurlijk zeer succesvol zijn. F1 zaden vind ik meer geschikt om mee door te selecteren er komen vaak meerdere verschillende phenotypes uit waar je dan de beste uit selecteert en mee verder gaat en zo verder. Hier ben ik eigenlijk nooit op uit, ik wil het liefst meteen goed zitten want volgend seizoen wil ik dan weer nieuwe varianten kweken. Toch wil ik ook vaak wel iets speciaals en dan ontloop ik f1 niet en gebruik ik uiteraard gewoon f1 zaden. Vergeet niet een groot kweek succes begint bij goede genetica! 🧬 Edited January 17 by Ruderalis Foto bijgevoegd 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 17 Share Posted January 17 @appelvrouw dat is de aji white fantasy, die heb ik dan weer van Jootje 1 Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
donaldk Posted January 17 Share Posted January 17 5 uren geleden, Ruderalis zei: Ik snap de lol van ruilen ook hoor donald vandaar dat ik zaden beschikbaar stel voor de bio doos en zaden deel met serieuze bekenden van mij in dit forum, ik houd er zelfs rekening mee als ik zaden bestel! Betreft f1 zaad of onstabiel zaad, We hebben vorig jaar gezien met de reapers wat onstabiel zaad doet, resultaat een niet perfect phenotype vruchten vorig jaar, dus opzoek gegaan naar betere zaden en hopelijk is dat gelukt! Betreft de Pink Tiger die zaden kun je zien als f1 zaad en dat soort zaden kunnen voor negatieve verassingen zorgen of natuurlijk zeer succesvol zijn. F1 zaden vind ik meer geschikt om mee door te selecteren er komen vaak meerdere verschillende phenotypes uit waar je dan de beste uit selecteert en mee verder gaat en zo verder. Hier ben ik eigenlijk nooit op uit, ik wil het liefst meteen goed zitten want volgend seizoen wil ik dan weer nieuwe varianten kweken. Toch wil ik ook vaak wel iets speciaals en dan ontloop ik f1 niet en gebruik ik uiteraard gewoon f1 zaden. Vergeet niet een groot kweek succes begint bij goede genetica! 🧬 Ah ooit wezen kijken bij een commerciele paprikafabriek. Daar lagen ook wat van die multi-colour blokpaprika's (teelden ze niet zelf). Was toen discussie over, in een topic hier en elders online, deze eigenschap draagt niet over in het zaad. Dus enkel via stek of opnieuw kruisen te verkrijgen. Tja echte kwekerskwaliteit heb ik geen toegang toe, of kan/wil ik niet betalen. Vooral Tomaten zaad kan duur zijn tot 140.000 euro per kilo. Nou lust ik geen tomaten... Ik zoek nog wel erwten zaad, struik erwtjes twee soorten, beide mislukt vorig jaar. En ik moet weer een Tulsi zaad gewone, (Rama), of rode Krishna. Misschien een kijken of de andere telers nog op het forum zitten? Ooit uit India en Sri Lanka bestelt, compleet dood:-(. 1 Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mai Pensato Posted January 17 Share Posted January 17 2 uren geleden, donaldk zei: multi-colour blokpaprika's ( Dat zal dan wel de Enjoya geweest zijn, een rood-geel gestreepte paprika. Zie er heel apart uit. Een bij toeval gevonden mutatie. Kan inderdaad niet uit zaad vermeerderd worden, dus alleen vegetatief. Een kreng om te telen en muteert ook weer snel terug. Is daarom ook niet doorgebroken, ik denk dat er nog maar een paar ha staat. Quote gefascineerd door alles wat groeit en bloeit 3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit moderne kweektechnieken - hydroponics https://www.instagram.com/maipensatogardening/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
donaldk Posted January 17 Share Posted January 17 Dat zal hem geweest zijn, was kom in de kas pre-lockdown. Paar hectare, dat in dus een derde/halve kwekerij, paprika is tegenwoordig allemaal 10+ Ha (soms twee vestigingen) per kwekerij. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rorror Posted January 18 Author Share Posted January 18 15 uren geleden, Mai Pensato zei: Dat zal dan wel de Enjoya geweest zijn, een rood-geel gestreepte paprika. Zie er heel apart uit. Een bij toeval gevonden mutatie. Kan inderdaad niet uit zaad vermeerderd worden, dus alleen vegetatief. Ik moest hem even googlen, een schitterende paprika. Jammer dat er geen zaad van is, want dit is een mooie voor in de collectie. 17 uren geleden, donaldk zei: Was toen discussie over, in een topic hier en elders online, deze eigenschap draagt niet over in het zaad. Dus enkel via stek of opnieuw kruisen te verkrijgen. Waarom wordt deze eigenschap niet meegenomen in zaad? The sugar rush peach stripey neemt die zelfde eigenschap wel mee in zaad? Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted January 18 Share Posted January 18 1 uur terug, rorror zei: The sugar rush peach stripey neemt die zelfde eigenschap wel mee in zaad? Mag ik wel hopen. Fish peper heeft ook streepjes en er zijn ook nog wat andere gestreepte paprikas. Maar wat Enjoya dan anders maakt? Ik ga dat topic nu even zoeken. (zowel mijn stripey als de peach hebben inmiddels een zaailing 🙂) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted January 18 Share Posted January 18 Voornemen: Minder planten. Hoe? Constateren dat ik genoeg gedroogde pepers in huis heb dus die soorten "mogen" niet. Constateren dat ik genoeg hotsausjes heb dus die soorten "hoeven" niet en mogen een jaartje overslaan. Wat overblijft zijn de pepers voor vers gebruik. En één voor de mooi en waarschijnlijk één voor zaadvernieuwing? Ben benieuwd of het gaat werken tijdens de selectieprocedure. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted January 18 Share Posted January 18 Fish peper heeft ook streepjes Onrijp wel, maar rijp is deze gewoon rood. Volgens de foto's.Ik heb de purple fish van Diana pas gekocht, en dit jaar gezaaid. De zaailingen zijn trouwens gewoon groen, op eentje na die een paarse gloed heeft. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted January 18 Share Posted January 18 Ja, dat is waar. Ik werd van de topics op dit forum verder niks wijzer, eigenlijk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerbalX Posted January 19 Share Posted January 19 Hier staan inmiddels ook de eerste zaailingen al boven de grond 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted January 22 Share Posted January 22 Ik heb de shortlist voor 2023 gemaakt. Terug weten te brengen tot 10 soorten. Waarvan er 2 op het balkon/in potten kunnen. De verkering begon te pruttelen, dus er staan er ook nog 2 op de reservelijst, maar waarschijnlijk worden het er dus 12... Ethiopian Brown Jalapenõ groen Padron Shishito Red gunda Adjuma Capsicum annuum 'Big Bomb' Buena Mulata Madre Vieja Arbol en 'reserve' Brazilian starfish Hungarian wax Ik wilde eigenlijk vandaag volgens de denomethode gaan starten met zaaien, maar we zijn volgend weekend weg, dus dan heb ik geen tijd om al te gaan oppotten. Dus ik zaai ze nu maar woensdag, dan kan ik ze in de week na het weekend gaan oppotten. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 22 Share Posted January 22 Nog lekker bijgezaaid piment doux long des landes oftewel piment basque. Capsicum annuum. 1 Quote We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten? vraag informatie via pb. Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted January 23 Share Posted January 23 @appelvrouw Les Landes en Pays Basque zijn niet dezelfde regio. Laat de Basken het ook maar niet horen, dat je hun 'land' over één kam scheert met een Franse regio Ik heb zelf in Les Landes gewerkt, en ben ook veel in Baskenland geweest en heb daarom de piment d'espelette in de planning staan dit jaar. Dat is volgens mij de piment Basque. Ik heb hem een keer lokaal gedroogd gekocht. Dat was niet goedkoop, dat maakte me juist nieuwsgierig, en ik vond hem erg lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSDG Posted January 23 Share Posted January 23 Ik ben nog op zoek naar zaden van de echte piment d'Espellete! Als iemand ze heeft dan neem ik er graag een paar over. Familieleden en collega's die in die regio op vakantie zijn geweest konden de zaden zelf niet vinden namelijk, wel het poeder of vlokken. Quote Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you. Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 23 Share Posted January 23 (edited) Zaden van de Espelette zijn besteld! Nog wel handig om er bij te vermelden, de naam van de peper Espelette is ook Gorria. Het dorp Espelette heeft er zijn naam aan gegeven maar hier in Frankrijk staat deze peper ook zo bekend, zoek het maar eens op! Edited January 23 by appelvrouw 1 Quote We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten? vraag informatie via pb. Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 23 Share Posted January 23 22 uren geleden, fre3ke zei: piment d'espelette in de planning staan dit jaar. Dat is volgens mij de piment Basque. Volgens Grainetier Beaumeaux: Piment doux très long des Landes est une variété de piment doux très hâtive et à croissance rapide. Les poivrons sont très allongés qui peuvent atteindre 15 à 17 cm et d'un beau rouge à complète maturité. C'est une ancienne variété originaire du Pays Basque. Ils se récoltent entre 5 et 6 mois après le semis.2 dec 2022 Volgens Ferme de Saint Marthe: Le poivron doux très long des Landes est une variété ancienne originaire du pays basque, précoce très productive produisant de longs piments de 15 cm de long à la peau très fine de couleur rouge à maturité. Les poivrons possèdent une très bonne qualité gustative, sucrés et parfumés. Le poivron doux très long des Landes est idéal en salades ou cuit, il se conserve dans l'huile ou dans du vinaigre. C'est un ingrédient de base de la piperade avec le piment d'Espelette, spécialité culinaire de la cuisine traditionnelle basque. 2 Quote We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten? vraag informatie via pb. Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre3ke Posted January 23 Share Posted January 23 (edited) Leuk die info. En als Appelvrouw nu ook de piment d'Espelette heeft besteld, kan ze mooi een vergelijking maken tussen die twee pepers, zodat ik weet of ik volgend jaar ook de Piment des Landes ga zetten Gemiste kans dat ik die vroeger nooit geproefd heb! Of dat ik het dan niet wist he, hij zal vast wel ergens in hebben gezeten. Edited January 23 by fre3ke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerbalX Posted January 25 Share Posted January 25 Ik heb ook een opsomming gemaakt van de parpika's en pepers die op dit moment gezaaid zijn. Het is de bedoeling om overal, op enkel soort uitgezonderd, 1of 2 planten van over te houden en die in maart/april een onderkomen te geven in de kas; Onderstaande soorten zijn gezaaid, hiervan is inmiddels 80/90% ontkiemt en/of opgekomen. Adjuma Rood Apache Thai Super F1 Numex Pinata Jalapeno (ras onbekend) Camino F1 (geoogst zaad 2022 selectie experiment) Bohemian Goat Habanero Rood F1 Scotch Bonnet Freeport Orange Malawi Peppadew Aji Lemon drop Aji Pinnapple Aji Mango Amarillo Cayenne long slim Inca Drop Fresno Reaper F1 7 pot Bubblegum Rocoto Yellow Grande Sweet Bonnet Piquillo Sugar Rush Striped Slowburn Paprika Rood (yolo wonder) Puntpakrika (ras onbekend) Snack Paprika (ras onbekend) Mini Bell paprika 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruderalis Posted January 26 Share Posted January 26 Gisteren avond gelijk met de 3 Reapers ook 3 Pink Tigers uitgepoot en op gemiddeld 28,5 graad gezet direct in de aarde gemeten en geschakeld via een thermostaat en een warmte mat. Het is een paarse variant in vrucht en plant, ik pas selectie toe want van de drie zaden zal er uiteindelijk maar 1tje overblijven voor in de tunnelkas! Pink Tiger, Kruising Bhut Jolokia X Pimenta da Neyda, 300.000 Shu/Scoville. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted January 26 Share Posted January 26 Gisteren de eerste soorten volgens denomenthode gezaaid: adjuma shishito buena mulata ethiopian brown big bomb Red gunda 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lia56 Posted January 26 Share Posted January 26 man man... wat een heerlijkheid... hier komt ietsie pietsie op... ben het weekend afwezig dus hoop dat t allemaal goed komt.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.