Jump to content

Lonicera caerulea (Honingbes)


hansm
 Share

Recommended Posts

  • 1 month later...

Na lange tijd weer eens op dit forum terecht gekomen dus ik zal even een vervolg schrijven op mijn eerste post.

Inmiddels ben ik 2x verhuisd en heb ik niet zoveel tijd gehad voor de planten. De standplaats met veel arm zand is niet ideaal en de planten groeiden dan ook langzaam. Van de rupsen of andere plagen heb ik nauwelijks last meer gehad, ik vermoed dat het lokaal een topjaar was voor de rupsen.

Ik heb een paar potjes jam gemaakt van de vruchten en dat was erg lekker. Ze zijn wat zuur, maar suiker er bij verbetert de smaak aanzienlijk.

De "Kirke" is inderdaad oneetbaar zoals men zegt, smaakt echt giftig bitter!

 

Recent heb ik 4 struiken met goede bessen verplaatst naar onze huidige tuin. Het zijn de Atut en Duet van kweker arborealis die elkaar zouden kunnen bestuiven en een Wojtek en Sinoglaska van kweker Esveld. Ik hoop dat die laatste twee ook aan kruisbestuiving doen. De knoppen staan al op het punt om uit te lopen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De knoppen beginnen nu inderdaad heel snel te ontwikkelen, het lijkt een goed jaar te worden met de bloei. De planten zitten tjokvol met knoppen. elke knop bestaat weer uit 5 tot 12 bloemen die aan een trosje groeien. Het te hopen dat er met de bloei een temperatuur van 15 c is. Dan zijn de bijen en hommels mooi actief. Dit jaar staan ze niet te vrog in bloei, vorig jaar zaten in januari al bloemen in, nu hoogstens bijna bloei...Over vorst hoeven we ons niet druk te maken, de bloemen kunnen een graad of 8 onder nul aan. Bijzondere plant...

als alles mee zit, zal dit jaar een eerste echt productie jaar worden! Ik zie er naar uit!

 

Voor liefhebbers, stuur maar een PB

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

elke knop bestaat weer uit 5 tot 12 bloemen

Zou dat niet 4 of 6 tot 12 bloemen zijn? Het is me opgevallen dat er op elke bes TWEE bloemen staan, heel apart. Helaas krijg je dan nooit meer dan half zoveel bessen als bloemen.

 

Onze tuin gonsde vandaag van de bijen die op de krokussen fourageren, het komt wel goed met die bestuiving

Link to comment
Share on other sites

"Onze tuin gonsde vandaag van de bijen die op de krokussen fourageren, het komt wel goed met die bestuiving"

 

Goed om te horen want ik was van plan om morgen mijn gestreepte geel-zwarte T-shirt aan te doen. Maar omdat er ook een paar honderd krokussen staan kan ik het aan de natuur overlaten.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij is ook pas één struik aan het bloeien. De rest zit in knop. Ik hoop veel vruchten te krijgen, maar ik ben benieuwd of honingbijen daadwerkelijk gaan bijdragen aan de bevruchting. Ik heb het gevoel dat ik het moet hebben van hommels, die over het algemeen betere bestuivers zijn. Ik heb helaas nog maar weinig koninginnenhommels gezien. De rassen hebben wel een paar jaar nodig om zich te zetten. De planten die ik als een oudere plant gekocht heb en die hele mooie wortels hadden zien er een stuk beter uit dan de andere struiken. Ik ben benieuwd hoelang ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Ze groeien ook alleen in het voorjaar, waardoor ze zich slecht herstellen van schade. Als ze zich eenmaal gezet hebben gaan ze een stuk sneller groeien. Dat gezegd het zijn heerlijke vruchten. Ik vind ze naar de bosbes smaken en de meeste rassen zijn redelijk zuur, waar ik gelukkig van hou.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De honingbes staat in volle bloei!

 

Er werd door de Canadese universiteit geclaimt dat de Canadese variteiten later zouden bloeien dan de Russische. Dit is in Nederland niet helemaal zo, het gaat een beetje door elkaar heen. Na enig observeren kan ik een kleine richtlijn geven:De R is van Russisch en de C van Canadees

De Kalinka ®is vroegst, iets later Balalaika®, eisbar® blue velvet© IndigoGem© (siniy utes® En nu komen de Honey bee© borealis © in bloei. De rest volg dus nog..Ik ga een lijst maken van bloeitijd en lengte bij de honingbes rassen die we hebben..20170329155715-112051490808467.jpg2017032915580190801490808494.jpg2017032915555051421490807469.jpg

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Wanneer zeg je "Nu bloeit ie", Arjan? Als je bloemvorming ziet? Als het eerste bloempje open is? Pomologen hanteren meestal dat "de bloei" valt als ca. 50 % van de bloemen open is. (Elk criterium is rekbaar...het ene ras fruit bloeit veel gespreider dan het andere bijvoorbeeld)

 

Ik vraag dit omdat ik in de bostuin zag dat van de 8 rassen die daar staan (aanplant 2 in 2015 en 6 in 2016) er ook enkele voor het eerst (gaan) bloeien. Kan ik mijn bevindingen aan de Zeeuws-Vlaamse kust er bij zetten..... Maar wel handig dat we bij "bloei" hetzelfde bedoelen dan.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Voor mij bloeit iets wanneer de eerste bloemen vol open staan. Bij mij staan ze ook allemaal in bloei en tussen de verschillende rassen zat er eigenlijk vrijwel geen tijd. Dat is met dit jaar met meerdere dagen boven de 20 graden en nachttemperaturen van 7-10 graden in deze tijd ook niet echt raar. Ik heb al kersen en pruimen in bloei.

 

Ik heb ook al vruchtjes hangen, dus hopelijk krijg ik veel vruchten. De oude struiken groeien heel snel en zijn al echt groot, maar de kleine groeien naar mijn mening heel langzaam (vorig jaar aangeplant), maar ik ben te ongeduldig. De struiken hebben echt 3-4 jaar de tijd nodig om zich goed te zetten en een mooie vorm te krijgen.

 

Zelfs het struikje wat in december al bloeide bloeit nog altijd en heeft al vruchtjes (er is dus toch iets goed gegaan). Ik zie eigenlijk alleen hommels de bloemen bestuiven, maar het kan zijn dat ik de honingbijen steeds mis (die wachten natuurlijk totdat het suikergehalte optimaal is / wat misschien te laag blijft bij deze soort / er staan genoeg struiken). Ik denk dat de plant zichzelf ook zonder bestuivers bestuif en anders pathenocarp is.

Link to comment
Share on other sites

bij mij is bloei als er meerdere bloemen in zitten,Anders noemen ik het 'begint te bloeien'

Niet persee de helft moet bloeien voor mijn idee.. In honingbes zitten veel bloemknopjes verborgen in de eerst bladparen die nog in in knop zitten of net uitlopen. Dus de helft vind ik een erg lastige indicatie omdat je niet precies weet wanneer ze zover zijn. Er word veel tevoorschijn getovert. Overigens zie ik bij planten dat sommige takken in volle bloei staan en andere in knop, dat loopt ook niet gelijk. Dus laten we spreken over dat meerdere bloemen een bloei is

 

 

Wanneer zeg je "Nu bloeit ie", Arjan? Als je bloemvorming ziet? Als het eerste bloempje open is? Pomologen hanteren meestal dat "de bloei" valt als ca. 50 % van de bloemen open is. (Elk criterium is rekbaar...het ene ras fruit bloeit veel gespreider dan het andere bijvoorbeeld)

 

Ik vraag dit omdat ik in de bostuin zag dat van de 8 rassen die daar staan (aanplant 2 in 2015 en 6 in 2016) er ook enkele voor het eerst (gaan) bloeien. Kan ik mijn bevindingen aan de Zeeuws-Vlaamse kust er bij zetten..... Maar wel handig dat we bij "bloei" hetzelfde bedoelen dan.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Grappig hoe erg smaken dus verschillen Ik heb een tijdje op m'n site gehad dat ze naar blauwe bessen smaken. Maar ik kreeg wat klachten van mensen die ze helemaal niet zo lekker vinden maar bitter, daarom de tekst maar aangepast. Honingbes, mag ik vragen waarom je niet Morena en Fialka hebt? Zijn toch wel de bekendste varieteiten.

Heeft dat ook niet met grondsoort , stand t.o.v. de zon , wind en evuntuele koude winter te maken ??

 

Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn drie honing bessen bloeien nu ook alle drie volop. Ik heb de Borealis, Little Gem en Honey Bee. Ze zijn nog niet erg gegroeid de afgelopen twee jaar..Ik denk ze was compost die verrijkt is met kippenmest te geven op de grond.

Enkele bessen geproefd afgelopen jaar..smaakten niet naar honing nee...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Mijn drie honing bessen bloeien nu ook alle drie volop. Ik heb de Borealis, Little Gem en Honey Bee. Ze zijn nog niet erg gegroeid de afgelopen twee jaar..Ik denk ze was compost die verrijkt is met kippenmest te geven op de grond.

Enkele bessen geproefd afgelopen jaar..smaakten niet naar honing nee...

Hahaha naar honing smaken wordt heel moeilijk heb je bijen speeksel voor nodig ....

Maar ze zouden wel zoet iets moeten zijn

 

Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat de bessen vooral te vroeg geplukt worden. In Canada en Polen worden de bessen van de struik geschut, de rijpe vallen er af, en de bittere en zure niet rijpe maar wel blauwe bessen blijven netjes hangen.

Het zal zeker voor een deel met zon en grond te maken hebben. Maar ik blijf erbij, plukken is niet de beproefde methode voor honingbes..

Op dit moment ben ik aan het kijken of ik ergens goedkoop heel dun rvs kan krijgen om een frame met een mooi plaatwerk te maken waar de bessen opgeschud kunnen worden. Ik heb al een systeem gezien waar de bessen geplukt worden met dit systeem.

Hier zat ik aan te denken:

 

 

Grappig hoe erg smaken dus verschillen Ik heb een tijdje op m'n site gehad dat ze naar blauwe bessen smaken. Maar ik kreeg wat klachten van mensen die ze helemaal niet zo lekker vinden maar bitter, daarom de tekst maar aangepast. Honingbes, mag ik vragen waarom je niet Morena en Fialka hebt? Zijn toch wel de bekendste varieteiten.

Heeft dat ook niet met grondsoort , stand t.o.v. de zon , wind en evuntuele koude winter te maken ??

 

Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook al van meerdere mensen gehoord dat ze ze bitter vinden. Ik vind ze echter helemaal niet bitter, terwijl ik van groenlof (uit de tuin) helemaal niet houdt omdat hij echt te bitter voor mij is. Ik hou dus niet van bitter. Ik vind ze redelijk zuur en naar blauwe bosbes (wilde) smaken. Wij houden ook van zuur en eten heel weinig suiker (vergeleken met de gemiddeld Nederlander).

 

Bij ons in de tuin plukken we zelfs de bessen die bijna rijp zijn en halen ze het zelden om helemaal rijp te worden. De kinderen en ikzelf lopen ze iedere dag na. Dat gezegd ik eet ook citroenen en de meesten mensen niet. Een citroen is overigens als je naar het brix gehalte kijkt zoeter dan aardbeien (geur laat ze zoeter lijken).

 

Sommige rassen zijn zoeter dan andere.

 

Een leuke plukmethode. Je zou er ook een soort zak omheen kunnen binden en dan schudden. Mits je op kleine schaal oogst.

Link to comment
Share on other sites

Een zak er om is ook een goed idee ! Alleen denk ik dat de ruime 100 planten die we hebben staan dat het met Zakkenvullen een heel werk gaat worden Als een struik na 5 jaar daadwerkelijk een ruime 5 kg gaat geven... En al is het 3kg, dan is het nog heel goed!

 

En ik hoop dat we nog veeeeeel meer rassen krijgen in de toekomst die nog smakelijker zijn! Ik houd erg van een gespreid aanbod. dus als het kan 2 maanden aaneen honingbes. Doen we met de rest ook:frambozen,appels,peren,pruimen,enz en dit werkt goed.. Altijd vers aanbod in een goede zomer!

 

Ik ben nu bezig een vogel bescherming te maken. vogelnet van de ACTION voor €2euro per zak. ze zijn 3x5meter. Ik denk dat ik ze omhoog ga houden met waterloten uit een vlierstruik. De hoogste bessen zijn nu een 80cm. Ik heb er nu een hele rits aan elkaargemaakt om er over te draperen als de bloei klaar is. Het is wel belangrijk ruimte te laten tussen het net en de takken omdat de bes nu groeid...

Als we dit niet doen, denk ik dat de lieve spreeuwen me voor zijn. En die denken niet aan mensen

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Ik ben tot nu toe altijd voor de vogels.

 

Wil je de vruchten ook gaan verkopen of is het alleen voor eigen gebruik?

 

Het zijn wel veel planten. Met de planten die ik via jouw besteld heb heb ik ongeveer 50-60 planten (ligt eraan of alles in leven blijft / ben de tel kwijt), maar ik denk dat ik daarmee voldoende heb voor 5 personen. Daarna komen immers weer andere vruchten. Ik ga ze denk ik ook drogen, tot jam verwerken en invriezen. Misschien dat ik er ook in schnaps ga doen (zelf gebrouwen van appels / wil dit jaar ook schnaps gaan maken van peer). Dan ga ik dus beginnen met likeuren.

 

Wat doen jullie er allemaal mee?

Link to comment
Share on other sites

Nee het zal niet allemaal voor eigen gebruik zijn. We hebben een grote familie Maar ook een ijssalon uit de buurt heeft erg veel interesse!

We stoppen ze in jam en vriezen ze in, maar vers is altijd beste... schnapps van maken is ook een idee, In Japan noemen ze het geloof ook haskapa. Een gestookte alcoholische drank van de honingbes. Lijkt me ook wel wat. Maar is in NL verboden zover ik begrepen heb.. En je kunt ook giftige alcohol stoken(?) Wie heeft ervaring met schnapps maken? Ketels zijn ook erg duur. En bij veel alcohol gebruiken als conserveermiddel inplaats van suiker?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ooit geprobeerd om van appels (had 3 kisten vol, van iemand die had een aantal bomen en deed er niks mee)

Appelcider te maken , sap ging prima (deed ze met water inkoken zonder suiker , dus alleen de appel) was erg lekker de sap alleen al had 10 liter gemaakt .

In een een gistfles met champangegist maar er gebeurde helemaal niks geen gisting niks , nog een zakje gist geprobeerd weer niks , dus helaas 10 liter appelsap weg kunnen gooien wat baalde ik daar van zeg ....

 

Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Bij mij gaat het prima en goede ketels vind je op http://www.stookwinkel.nl. Ik heb een distilleerketel T500 25 liter. Deze werkt super. De appelsap gist in vaten (60 liter per vat) en ik heb geen problemen met sap aan het gisten te krijgen.

 

De eerste 100 milliliter gooi ik weg, die is giftig. Je krijgt een heerlijke schnaps. Ik leg de honingbessen dan in de schnaps van appels of peren, omdat ik hiervan veel heb. Ik zou hem niet alleen van honingbessen maken, omdat je anders veel smaak van de honingbessen verliest. Dan heb je overigens ook nog te weinig honingbessen, of je moet maar één klein flesje willen hebben.

Link to comment
Share on other sites

Dat is een serieuze ket die t500 zo te zien.. Krijg ook de smaak van appel mee zoals in calvados zit? Ik heb afgelopen seizoen wel appelcider gemaakt. Dit lukt erg goed. Dit wil ik ook met zwarte bessen e.d proberen.

 

Dus honingbes laat je trekken in alcohol voor de smaak... Is dat lekker? Of gaat het totaal anders smaken dan honingbes?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Ik ben vorig jaar begonnen met schnaps te maken, dus ik heb nog geen likeuren gemaakt. De schnaps proeft heel ligt naar appel, maar zodra je er vruchten in legt dan blijven deze smaken veel meer behouden. De appelcider destilleer je immers, dus alleen de vluchtige stoffen blijven over.

 

Mijn moeder legt altijd fruit in oude jenever in en het resultaat smaakt altijd meer naar de vruchten die je erin gelegd hebt. Ik zou de zwarte bessen ook eerder in sterke drank inleggen, dan ze zelf gaan fermenteren, dan heb je veels te veel vruchten nodig. Je hebt al veel vruchten nodig om in te leggen.

 

Je schnaps moet voor in te leggen een percentage hebben van minimaal 40%. Ik heb een paar flessen van 50% weggezet. Je drank moet rond de 17-20% alcohol blijven.

 

Ik denk dat honingbessen er lekker in zijn, maar ik ga ze dit jaar hiervoor niet gebruiken. Daarvoor heb ik nog te weinig productie.

Link to comment
Share on other sites

Het is wel een beetje offtopic hier dat schnaps maken ( of eau de vie, of likeur) daar hebben we vast wel een ander topic voor..bv die over rumtopf of die over eau de vie stoken of ratafia maken enz.

rumtopf-2014-wie-doet-er-mee-t14423-140.html

 

Wij maken eau de vie van onze pruimen/mirabellen..en brengen het naar de officiele stoker hier. Die stookt het meestal dubbel.

 

Ik zal de bessen dit jaar wat langer laten hangen en beter beschermen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...