Jump to content

Hazelnoot vragen


Frank vwl
 Share

Recommended Posts

Ik heb een aantal vraagjes over hazelnoten waarop ik niet het antwoord kan vinden via google.

 

Kun je hazelnoten onrijp (wit) plukken en dan af laten rijpen?

Zijn ze onrijp eetbaar?en zo niet, kan je ze plukken als ze bruin wordne of moet je echt wachten tot ze op de grond vallen?

Zit er al olie in de noot als de noot kwa grootte helemaal gevormd is?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een aantal vraagjes over hazelnoten waarop ik niet het antwoord kan vinden via google.

 

Kun je hazelnoten onrijp (wit) plukken en dan af laten rijpen?

neen

Zijn ze onrijp eetbaar?en zo niet, kan je ze plukken als ze bruin wordne of moet je echt wachten tot ze op de grond vallen?

neen, ja, beter

Zit er al olie in de noot als de noot kwa grootte helemaal gevormd is?

ja, ook in onrijpe toestand.

Link to comment
Share on other sites

Frank wij aten als kinderen al hazelnoten die nog niet eens voor de helft gevuld waren. Dus zeker niet rijp. We konden gewoon niet wachten. Zeker niet onbeperkt hoor. Stroopten jaarlijks de bosranden af als ze rijp waren (bruine rand onder het groene hoedje).

Dat doe ik trouwens 50 jaar later nog steeds, ben nog steeds een liefhebber van hazelnoten, tamme kastanjes en walnoten.

Ken dan ook alle plekjes in de bossen rondom waar ze te vinden zijn.

Als je weet wat je doet is niet alles verkeerd of giftig. Veel dingen leer je door overlevering en ik heb dan ook veel van mijn vader meegekregen. Samen zochten we die weilanden op waar de weide-champignon te vinden was, oude iepen waar soms morielles te vinden waren en last but not least (tot mijn latere verbijstering) hebben wij vroeger de rode vlezige vruchten van de taxus volop gegeten.

Om een ons toen niet bekende reden spuwden we de zwarte pitjes wel uit. Achteraf leer je dat die net als alle andere onderdelen van de taxus zwaar giftig te zijn.

En "we are still alive and kicking".

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wij hadden vroeger familie thuis enorme taxus staan met megaveel oorwurmen en vooral veel waanzinnig veel prachtig aantrekkelijke besjes maar...mijn ouders hebben altijd gewaarschuwd dat die besjes zwaar giftig zijn.... Als ik iets weet dan is het dat dát giftig is... _(qua overlevering)

 

Hoe giftig zijn ze dan eigenlijk

Link to comment
Share on other sites

Wij hadden vroeger familie thuis enorme taxus staan met megaveel oorwurmen en vooral veel waanzinnig veel prachtig aantrekkelijke besjes maar...mijn ouders hebben altijd gewaarschuwd dat die besjes zwaar giftig zijn.... Als ik iets weet dan is het dat dát giftig is... _(qua overlevering)

 

Hoe giftig zijn ze dan eigenlijk

 

Het vruchtvlees zou niet giftig zijn, maar de zwarte pitten in de taxusbessen zijn dat wel ...

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

Kun je best proberen hoor Frank, wel op eigen risico natuurlijk.

Vogels eten die bessen ook en de pitten komen er samen met de ontlasting weer uit.

Het is natuurlijk ook weer niet zo dat het verschrikkelijk lekker is, het is een zacht vlezige substantie met geen aparte smaak.

Het is werkelijk het enige aan de taxus wat niet zwaar giftig is. Volgens de overlevering. En wij leven nog.

Ik heb een paar weken geleden een nat stuk taxus op de draaibank gehad, had de rest van de avond een brandend gevoel in het gezicht wellicht een reactie op het spetterende vocht.

Bij droge taxus draag ik altijd een stofmasker.

Link to comment
Share on other sites

Bij droge taxus draag ik altijd een stofmasker.

Waar vind je tegenwoordig nog een mooi stuk taxus Jos

 

Frank, hier in Frankrijk worden eind augustus op de markt altijd onrijpe hazelnoten verkocht. Tenminste ze zijn geplukt, én nog wit met een groen hoedje. Ik zal toch eens vragen wat ze er mee doen..vast voor de likeur

 

Ik heb ook een hazelnootvraag..ik heb een rote zeller hazelnoot..die heeft zich uitgezaaid. Weet iemand of deze zaailing dezelfde eigenschappen heeft als de moederstruik?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Geen idee Jet dacht het niet omdat er bestuivers nodig zijn, maar je kunt een tak wel naar de grond toebuigen en een tak zo afleggen/vermeerderen,

deze heeft in iedrgeval alle eigenschappen van de moederplant.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Echt? Dat is best wel jammer want de moederhazelaar is vorig jaar dood gegaan door een combinatie woelmuis/droogte. Omdat er nog heel veel andere hazelaars in mijn tuin staan heb ik dus nu een ander boompje begrijp ik. Dat kan ook verrassend zijn

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

@ Jet. Dat van die likeur en onrijpe hazelnoten en 'natte' , groene, walnoten was mij ook bekend ja. Ik dacht zelf: laaaat maar. Ze willen tenslotte gewoon de hazelnoten eten denk ik. Wie trekt daar nou nog likeur van ( of koffie , thee, zalfjes etc etc )

Vrijwel alle hazelnoten in N-Franse tuinen en boerderijen zijn geen speciaal op goede rassen geselecteerd. Hazelnoten zijn nutsstruiken die geen geld mogen kosten ( aanmaakhout en bonen staken , en noten ) Zijn allemaal in onze streek gewoon de inheemse hazelnoot. Althans, dikke kans. Streek is helemaal hazelaar/Essen- haagbeuk - verband he ? Vandaar de vele orchideën !

Link to comment
Share on other sites

Denk juist dat hier ""geitewollensokken'' zat zijn die juist zo'n likeur tof vinden, ik wel hoor.

Voor mij is het nieuw, ik ken dat niet en ik kan straks wel aan onrijpe hazelnoten komen eind zomer, dus ga ik vast doen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Bit: Daar heb je gelijk in, maar deze hazelnoot was een gekochte..een Rote Zeller..en daar heb ik nu een roodbladige zaailing van...

Hans ik hou zelf niet van hazelnoten..likeur heb ik wel eens van mijn rode hazelnoten gemaakt voor mijn buurvrouw.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Is natuurlijk wel goed teken als je zaailing roodbladig is,

zelf ben ik met sommige dingen gewoon makkelijk wat betreft ras, van een hazelnoot bv maakt het mij niks uit welk ras het is hazelnoot is hazelnoot, denk ik dan he.

Ik vindt hazelnoot wel lekker, maar likeur is toch voor visite die dring ik elk eigen brouwsel op

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorige winter Webb's Prize Cobb, Cosford, Emoa 1 en Kwanten 29 geplant.

Maar de zeer droge lente vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat de planten niet echt gegroeid zijn vorig jaar. Ze staan nu allemaal in blad, ik hoop nu echt wel vooruitgang te maken dit jaar. Ik heb verschillende vrouwelijke bloemen gezien, maar de mannelijke bloemen zijn véél vroeger verschenen. ik denk niet dat ik veel vruchten ga hebben dit jaar.

Maar ik heb nog wel een jaar geduld

 

Is natuurlijk wel goed teken als je zaailing roodbladig is,

zelf ben ik met sommige dingen gewoon makkelijk wat betreft ras, van een hazelnoot bv maakt het mij niks uit welk ras het is hazelnoot is hazelnoot, denk ik dan he.

Ik vindt hazelnoot wel lekker, maar likeur is toch voor visite die dring ik elk eigen brouwsel op

 

Er is echt wel een verschil hoor. Mijn schoonvader heeft enkele hazelaars staan, één daarvan heeft echt slechte noten, een straf om die te moeten opeten.

Kwanten geeft aan dat bij Kwanten 29 quasi geen schade van hazelnootboorder op te merken is.

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

Ik ben inderdaad heel benieuwd Jet, de olie is er dus wel al uit te persen als ze nog wit zijn...

Mooi zo'n rode hazelnoot, gelukkig heb je er nog een zaailing van maar het zal wel een paar jaartjes duren voordat er hazelnoten aan komen denk ik.

 

@Limoncello, ik heb die 2 rassen bij de kwekerij van Frank Houweling gekocht gewoon op voorraad daar, heel handig

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...