Jump to content
snekermoestuin

Jouw recept voor de Römertopf

Recommended Posts

Een varkensbraadstuk met uitjes en gedroogde pruimen is het enige wat ik de laatste jaren heb gemaakt ( de pruimen het laatste kwartier/half uur meestoven)..o ja en misschien ook wel en kip. Ik doe er niet veel mee omdat ik een grote Top heb, en een kleine draaiende oven. Van de winter heb ik wat geëxperimenteert op de houtkachel..het duurde wel lang, maar dat ging wel. Ik ben ook wel benieuwd naar de recepten die gaan komen


We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb er een topf met aardappel, wortel en ui gemaakt

 

romertopf-aardappel-wortel-ui63031332794377.jpg

 

zelf vond ik het lekker, maar als je erg verzot op jus over de aardappel bent, proeft de aardappel wat naturel

mijn Römer is niet zo groot en past makkelijk op de bakplaat in de oven. Voor ons allemaal is het als complete toch zeker wel genoeg.

 

Volgens het recept uit de zilveren lepel, maar dan in de Romertopf en in plaats van zilverfolie gewoon het deksel erop gedaan.

 

 

Bij de foto is de schotel klaar om voor 40 minuten in de 180 graden voorverwarmde oven te doen. Daarna doe ik er Parmezaanse kaas overheen en zet hem weer in de oven tot de kaas gesmolten is.

 

 

het recept uit de Zilveren lepel

 

Voor 4 personen

olijfolie

400 g aardappels, in dunne plakjes

300 g uien, in ringen

200 g wortelen, in dunne plakjes

6 verse blaadjes basilicum, gescheurd

50 g emmental, vers geraspt

zout en peper

 

Verhit de oven tot 180 graden. Vet een Römertopf in met de olie. Leg er overlappende plakken aardappel, wortel en ui in. Bestrooi alles met basilicum, voeg zout en peper naar smaak toe en besprenkel het royaal met olijfolie. Doe het deksel erop en zet het 40 minuten in de oven. Verwijder het deksel, bestrooi het gerecht met de geraspte emmental en zet het weer in de oven tot de kaas gesmolten is. Zet de Römertopf meneen en heet op tafel.


Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb er nog een ongebruikt in de kelder staan.....al jaren ooit eens gekregen...maar toen had ik nog geen oven....ga hem toch maar eens uitgraven.....

 

Leuk topic Sneker !

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de 80/ties Romertopftijd heeft mijn moeder er ook 1 aangeschaft, geheel volgens de fashion van die tijd. Ze heeft welgeteld er 2 maaltijden in bereid en dus nooit echt het nut ontdekt blijkbaar. Wel erg typisch voor die tijd, ik heb een hele uitstalling van 70-80/ties keukenapparaten (ooit aangeschaft door moeders) De Romertopf ken ik vooral als geparkeerd op de kast in de keuken ter object... De RT staat in hun huidig huis ook alleen ter sier bovenin hun keuken, maar ze gaan verhuizen dus heb zo´n vermoeden dat ie wel eens bij mij zou kunnen komen te belanden...

Share this post


Link to post
Share on other sites

In ieder geval zeker niet wegdoen Erny, je kunt er vast lekkere gerechten mee maken.

Die van mij hebben we ook al een tijdje, begin jaren 90.

 

We hebben een periode gehad dat ik er wekelijks amerikaanse macaroni (recept staat iets verderop) in maakte. Af en toe maak ik dat nog. Hier thuis vragen ze vaak wanneer ik dat weer maak, ze vinden het heerlijk. Iets meer dan 20 minuten bereidingstijd en de oven doet de rest.

Edited by Guest

Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites
verhip, je hebt een nieuw voorjaarlogo Jet

Ja, vind je het wat? Niet iedereen ziet wat het is (de hand van de stiefmoeder van Sneeuwwitje..met appel)

 

Kan je in dezelfde topf vis en vlees maken ( in verband met de smaak van vis die misschien in de pot gaat zitten)?


We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Appelvrouw:

Ik vind het leuk. Ziet een had van een stiefmoeder er zo uit?

 

Vis heb ik nog nooit in de topf gemaakt, wel vlees. Dat was niet direct een succes. Geen bruin stukje vlees, zoals in de croma. Vlees kun je denk ik eerst voorbraden. Dit heb ik nog nooit gedaan. Wel heb ik een recept met kip. Die braad ik niet voo, maar gaat zo de topf in met oa. wortel en ui. Dit is heel makkelijk en lekker. Heb hier ook nog wel een recept van.


Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ziet een hand van een stiefmoeder er zo uit?
Ja die hebben maar drie vingertjes
Wel heb ik een recept met kip Die braad ik niet voor, maar gaat zo de topf in met oa. wortel en ui. Dit is heel makkelijk en lekker. Heb hier ook nog wel een recept van.

Zet je die en dat andere recept bij de recepten?


We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerikaanse macaroni uit de Römertopf

 

Voor 4 personen

500 g macaroni

1/2 bakje champignons in schijfjes

2 eieren

1 ui in stukjes

1 pakje slagroom (200 ml)

1/2 paprika in stukjes

1 zakje geraspte kaas (200 g)

2 teentjes knoflook geperst

2 dikke plakken boterhamworst in blokjes

provencaalse kruiden

olijfolie voor invetten Römertopf

 

 

 

 

Zet de Römertopf in het water en verwarm een electrische oven voor op 180 graden. kook ruim water in een pan en kook hierin de macaroni volgens de verpakking, maar dan wat steviger, al dente (1 minuut korter).

 

Intussen klop je in een kom de slagroom los en meng daarna de eieren erdoor. Meng vervolgens de knoflook, ui en paprika door het mengsel. Voeg naar smaak de kruiden toe. Naar eigen smaak kun je natuurlijk ook andere kruiden gebruiken.

 

Haal de Römertopf uit het water en maak alleen de binnenkant van de schaal droog. Vet deze in. Breng vervolgens in lagen aan; 1/3 deel blokjes boterhamworst, 1/2 van gekookte macaroni, 1/2 van mengsel en weer 1/3 boterhamworst. Ga door met de rest van de macaroni, mengsel en boterhamworst. Bestrooi als laatste royaal de helft van het zakje gerapte kaas over het geheel. Doe het deksel op de topf en plaats de Römer 45 minuten lang iets onder het midden in de oven.

 

Na 45 minuten haal je het deksel eraf en laat de Römer nog 15 minuten in de oven zodat de kaas mooi smelt.

 

Zet de Römertopf op tafel en serveer apart de andere helft van de geraspte kaas, zodat ieder naar wens kaas kan toevoegen.


Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kip in de Römertopf

 

Voor 4 personen

1 takje verse rozemarijn, fijngehakt

1 takje verse tijm, fijngehakt

1 takje verse bonenkruid, fijngehakt

2 theelepels gedroogde oregano

4 blaadjes verse salie, fijngehakt

2 takjes verse bladpeterselie, fijngehakt

1 braadkip

zout en peper

 

Verhit de oven tot 220 graden. Week de Römertopf 5 minuten in warm water en giet hem leeg maar droog hem niet af. Leg de helft van de kruiden op de bodem. Bestrooi de kip met zout en peper en bind hem met keukengaren op. Leg hem in de Römertopf en bestrooi hem met de rest van de kruiden. Zet de schaal 75 minuten in de oven en laat de kip goed gaar worden.


Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Gisteren heb ik stoofvlees in de Römertopf gemaakt en ik was aangenaam verrast. Normaal gebruik ik een gietijzeren pan. Ook prima, maar dan krijgt het vlees dat boven het vocht uitsteekt niet zo'n mooi kleurtje. Ik had er ook een paar hele uien bij gedaan, die waren mooi gestoofd. Ik heb zitten smullen.

 

In het Römertopf-boekje staan ook veel nagerechten. Heeft iemand wel eens nagerechten of gebak gemaakt in een Römertopf?

 

Ik overweeg namelijk een tweede te kopen, speciaal daarvoor. Ik hoop op veel fruit dit jaar, dus ik moet plannen maken, voor hoe ik dat allemaal ga opeten 😋

Edited by fre3ke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier met tajini en ovenschotel veel gebruikt, ook vor brood en co.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...