Jump to content
HansK

Berkensap

Recommended Posts

Nadat ik in een topic een foto zag van een Berkensap-tap (leuk woord ) ben ik eens wat gaan lezen op internet, maar als de boom gaat uitlopen is het blijkbaar te laat. Aangeraden wordt om het in de maand maart te tappen als de temperatuur boven de 8 graden komt (lijkt me uit de lucht gegrepen, maar goed).

 

Zou ik het toch nog kunnen proberen, of moet ik eigenlijk gewoon echt geduld hebben tot volgend jaar? Met oog op de kwaliteit (het schijnt wit te worden en dat is op de een of andere manier niet goed) en gezondheid van de boom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan maar een jaartje wachten inderdaad... kan ook niet alles tegelijk uitproberen natuurlijk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou toch poging wagen is het wit stop je ermee Jorikes boom was mischien "leeg"',

1 liter van 1 boom vindt ik best nog veel Jorieke, ben benieuwd wat je er mee maken kan.

Waar staat het topic ik heb hem gemist.


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij hebben een paar zeer grote berken en tappen ieder jaar af, doen dit ongeveer midden maart, per boom één tak en die geeft tussen de 4 en 6 liter op een week.

Het verhaal stopt vanzelf en dan probeer je best niet te forceren maar gewoon stoppen.

Stel u van smaak niet teveel voor, smaakt als een heel lekker water, en moet binnen de twee dagen opgedronken worden, schijnt wel heel gezond te zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

het berkenwater heeft iets zoetigs vind ik...

wij maken in de lente limonade er mee aan.

dit jaar sla ik over omdat ik gewoon te laat ben.

volgende keer beter!

je kunt berkensap trouwens wel invriezen....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar staat het topic ik heb hem gemist.

Ik kan hem hier op dit forum ook niet vinden, ik heb wel ooit een topic gemaakt "ahornsiroop" waar het ook over tappen gaat, maar een foto van zo'n tap staat er niet tussen.


Even a broken clock is right twice a day

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een gaatje boren is echt niet nodig, gewoon een lage tak een stukje inknippen tak in een lege colafles waar je een extra gat in gemaakt hebt aan de bovenkant, vastbinden met een koord en de dag erna heb je een fles van een dikke liter.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heeft iemand dit jaar al berkensap getapt? Ik heb het een paar weken geleden geprobeerd, maar toen was het klaarblijkelijk nog te koud. Zou het nu al de juiste tijd ervoor zijn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metalen buisje, rubber slangetje en emmer met deksel (met gaatje voor de slang).

 

Klein gaatje in de stam en het buisje daarin. Heb het nog niet eerder gedaan, maar dit schijnt een goede manier te zijn. Het kan ook door een tak af te knippen, naar beneden te buigen en vervolgens een fles om het uiteinde van de tak te hangen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Door het koude voorjaar helemaal het berkensap vergeten. vorig jaar hadden we bij een solitaire boom een gaatje van een kleine centimeter geboord in de stam. Slang in het gaatje , slang in een 1,5 petfles.

Elke dag konden we er een 1,5 liter fles vandaan halen.We gebruikten het gewoon om op te drinken, haar na het wassen mee te spoelen en als opgiet vloeistof in de sauna.

Geleidelijk aan werd de opbrengst minder..

Toen de sapstroom stopte hebben we het gaatje met een kurk dicht gestopt.

Morgen ga ik bij daglicht direct kijken of de kurk weer te verwijderen is en we weer kunnen gaan tappen.

Wordt vervolgd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn tap werkt ook erg goed nu. Komt mooi sap uit.

 

Het moet wel een gezonden boom zijn van tenminste 20cm doorsnee. En het gaatje is slechts 5mm breed en 2 cm diep.

 

Het is echter niet aan te raden om er na het tappen een kurk of iets anders in te stoppen. Het beste is om de wond gewoon te laten drogen aan de buitenlucht. Anders is er kans op rotting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een antwoord op een bijdrage uit 2012?

Ja, omdat ik denk dat de informatie relevant is.

 

Vandaag mijn allereerste poging gedaan. En nog net niet door de mede-tuinders uit het complex gejaagd. ("Afblijven, niet jouw Boom"). Nou ja. Bramen pluk je toch ook langs de kant van de weg?

 

Mijn ervaring is in ieder geval dat je al gauw te diep boort, of 'peurt'. (Stevig mes nodig! Bij mij brak het puntje af in de boom itself..) Een enkel klein sneetje is echt genoeg. Druk daar een stuk stof in, dat als overbrenger kan functioneren, en je fles druppelt vol (pet fles, vastgebonden met touw).

 

De enige boom waar ik dat niet heb gedaan, bloedt nu nog... ;-0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...