Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Schaduw groenten?


Juna

Recommended Posts

Klinkt ideaal voor het kweken van eetbare paddestoelen die moeten in schaduw, dat kan op boomstammetjes (ziet er ook leuk uit), of in bv houten kisten.

Je mag zo veel vragen als je wil volgens mij denkt niemand dan aan spammer want daar is het forum voor om zoveel mogelijk te vragen

al tik ik zelf wel eerst bij zoekfunktie of er geen onderwerp al tevinden is.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Dit lijstje vond ik op een website over moestuinieren:

 

aardappelen

als voorjaarsgroenten geteelde koolsoorten

andijvie

erwten

pronkbonen (matig)

radijs

 

salade-uitjes

spinazie

spruitjes

tuinbonen

tuinkers

rabarber

 

Maar ze noemen het 'schaduw verdragende groenten'. Dus of ze echt het hele jaar en de hele dag in de schaduw kunnen staan,...?

Link to comment
Share on other sites

Dit heb ik zelf gevonden:

 

Halfschaduw (4-6 uur zon)

Aardappel

Asperges

Bieten

Bloemkool

Bonen

Broccoli

Erwten

Komkommer

Kool

Rabarber

Radijsjes

Rapen

Rucola

Spruiten

Wortel

Zoete aardappel

 

Schaduw (minder dan 4 uur zon)

Lente-ui

Slasoorten

Babyleaf (van sla, spinazie, rucola, biet, snijbiet of mosterdblad)

 

Handig om te weten

In de schaduw groeien planten langzamer en de opbrengst is lager. Zaai of plant de groenten niet dicht op elkaar, zo kan er toch nog licht tussen de planten komen. Groenten die in de schaduw staan hebben minder vocht nodig. Dat is wel weer makkelijk in drogere perioden!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Sla allerlei soorten, pluksla, andijvie, aardperen (wel in een grote pot doen!), kolen, knoflook, uisoorten, prei, rabarber, bieten, snijbiet, spruitkool, tuinbonen, witlof, wortels?

 

Edit kruiden: bieslook, dragon, kervel, laurier, peterselie, salie, stengelui, citroenmelisse, munt, kamille?

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Nog een kleine aanvulling:

Op het zakje van de "wilde spinazie" (Chenopodium alba) stond dat deze plant NIET in de volle zon moet worden gezaaid.

 

Dit lijstje vond ik ooit op internet:

  • aardappelen
    als voorjaarsgroenten geteelde koolsoorten
    andijvie
    erwten
    pronkbonen (matig)
    radijs
    salade-uitjes
    spinazie
    spruitjes
    tuinbonen
    tuinkers
    Bij mij doet ook rabarber het goed op een vochtige plaats in de tuin waar de zon niet komt. (Yolanda)
    Bron: weet ik niet meer.

  • Brave Hendrik (MergenMetz.nl)
    Kervel, peterselie (Gildevinder)

 

Aanvulling: ik wil zelf bloemen zetten op de donkerste plekken in de moestuin. Maar als jouw hele moestuin in de schaduw ligt, dan heb je niets aan dit idee.

 

Succes met je tuin.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Toevallig heb ik dat bij mijn dochter net gedaan..tuintje op t noorden met veel schaduw..ik neem gewoon de gok, en we zien wel waar het schip strand..salie, sla, doperwt, snijbiet en later boontjes

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een pepermunt in de voortuin...geheel op het noorden en gedeeltelijk ommuurd....daar komt nooit zon....ook niet in de hoogzomer....hij zat toevallig in de grond van een bak die ik gebruikt had voor een mini dennenboompje....stond er zelf van te kijken...schoot langs het boompje( 30 cm groot) omhoog, heeft ook bloemen gehad en zaad gedragen. Mogelijk gaat het met meerdere muntsoorten heel goed zonder zon.

Link to comment
Share on other sites

In mijn schaduwmoestuin deden de doperwten, de warmoes, de spruitjes en de rabarber het prima. Zelfs tomaten groeiden als kool alleen rood werden ze niet. Maar van groene tomaten kun je heerlijke chutney maken. Ik had toen geen prei maar ik zou het zeker proberen. Veel kruiden doen het ook goed in de schaduw.

 

Omdat er toch een belangrijk ingredient van de plantgroei ontbreekt (zonnewarmte!) moet je misschien wel extra opletten dat je planten genoeg ruimte hebben om te drogen na een regenbui. En ik zou alle planten bij de voet water geven en niet zomaar wat besproeien.

 

En er moet natuurlijk wel licht zijn, ik bedoel er is verschil tussen schaduw en schaduw. Maar dat zul je zelf moeten beoordelen.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Volle schaduw (slagschaduw van muren)

 

Peterselie, Selderij, Pastinaak, Kervel, Veldsla, winterpostelein, Waterkers, Waterpeper, Rabarber, Mierikswortel, Brave hendrik, kool 'thousandhead'

 

Braam, Framboos, hybriden van deze, zwarte bes, kruisbes

 

De eerder genoemde prei, kool, peultjes kunnen volgens mij ook. Maar misschien lever je dan wel wat in wat opbrengst betreft.

 

Schaduw is een ideaal voor het kweken van paddestoelen op stro of houtblokken.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Radijsjes en veldsla gaat nu nog prima. Heb vorige week gezaaid en komt mooi op. Vorig jaar heel de winter veldsla uit eigen tuin gegeten (en in de winter heb ik maar 1 tot 1,5 uur zon in de tuin).

 

Bij een mooi najaar kan ook sla nog goed gaan. Die heeft in de herfst wel wat meer zon nodig denk ik (in verband met de temperatuur).

 

In de zomer kan je kennelijk ook sla goed in de schaduw kweken (heb ergens van iemand gelezen die sla in juli/augustus aan de noordkant van zijn huis neerzette omdat ze dan minder warm staan en minder snel schieten).

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Niet vervelend bedoeld, maar aan bovenstaande link heeft topicstarter dus eigenlijk niks. Alle daar besproken groenten en gewassen verlangen volgens de lijst dus minimaal 3 uur volle zon op een dag. Dat is ook wel het minimum voor veel gewassen die het ook op niet-volle-zon-plaatsen doen.

 

Ik wil niet ál te negatief overkomen, maar ben voor een eerlijke voorstelling van zaken.

2 uur zon op een dag is gewoon eigenlijk te weinig voor gangbare zaken. Natuurlijk kan je dingen zetten als de échte bosbes, wellicht wat munt, wat andere dingen. Maar 2 uur zon is echt weinig. Daarbij komt dat het 2 uur avondzon is. Dat betekent dat het straks wellicht , zeg eind augustus, ze zon-stand al weer zóveel lager is, dat die 2 uur, 1 uur geworden is ? Kortom: jaargetijde maakt uit.

Dan: de zon schijnt niet altijd. Het is eigenlijk ook gewoon de licht-conditie / omstandigheid die de groei-voorwaarde schept. Schaduw en schaduw is 2

Zit je als koolplant tegen een wand aan, van zeg 2 meter hoog, dan heb je eigenlijk maar half licht. Dit buiten zon of geen zon gerekend. Is die wand de noordzijde, dan vang je wel behoorlijk licht, maar als de zon niet schijnt, maakt die wand dat je als plant maar de helft aan licht vangt dan zou moeten. En plant die op een noordzijde staat maar 6 meter van dat wandje vandaan, is beter af. Die krijgt voller licht van boven.

Zit je in een binnenruimte ( patio , of tussen hoge wanden / huizen ) Dan vangt de plant misschien op zonloze dagen dus maar 30% licht van wat zou kunnen.

 

Natuurlijk zijn er dingen mogelijk ( ik zou zeggen: gewoon proberen, je merkt het vanzelf ), maar jezelf rijker rekenen dan de reële situatie biedt, is het inbouwen van teleurstellingen, en dat is sonde.

 

Waarom dit uitgebreide antwoord ? Ik kom het veel tegen bij mensen die over hun eigen tuin praten bij de aanleg / plannen maken voor de tuin.

Mensen schatten hun situatie veelal té rooskleurig in. 2 uur volle zon in de middag ( oei wat is het heet op die plek ) en ze denken dat de lavendel het daar wel super moet doen.

Helaas. Gewone tuinen van rijtjeswoningen zijn veelal niet verder te krijgen dan half-zonnig ( 4 a 5 uur volle zon op een dag ) Stadstuinen zijn meestal schaduwtuinen ( 0 tot 3 uur zon op een dag ) en de beplanting moet je daar navenant op aanpassen. Tis niet anders.

Link to comment
Share on other sites

Schaduw is en blijft lastig! Mijn ervaring is wel dat munt en ook oost-indische kers het goed kunnen doen. Heb die in de volledige schaduw gehad. Ok, hoe donker is deschaduw.. dat zal ook schelen. Ze hadden nooit direct zonlicht, maar stonden ook niet veel donkerder. Verwacht sowieso niet dat planten gaan bloeien in de schaduw. De oost-indische kers woekerde als een gek, maar had slechts een paar kleine bloemetjes. Maar het blad had wel een smaak die goed genoeg was.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...