Jump to content
Addie

Rabarber forceren

Recommended Posts

Kan iemand mij uitleggen hoe het nu zit met het forceren van rabarber . Heb ik dan eerder rabarber? Smaakt het anders? En kan ik na het forceren nog normale stengels oogsten van de plant?

 

Ik moet de rabarber plant nog kopen, dus het is pas voor volgendjaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als de plant nog jong is, kan je beter nog even niet forceren. Het kost heel wat energie van de plant namelijk.

De stengels kan je eerder oogsten, en ze zijn malser. Maar toch heb je meer opbrengst als je de plant normale stengels laat maken. De stengels worden dan langer en dikker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Jorieke, ik kom het overal tegen en zag overlaatst ook van die bleekpotten staan. Het leek me al niet echt iets voor mij maar wilde het toch even weten. Ik laat de rabarber gewoon lekker zijn gang gaan

Share this post


Link to post
Share on other sites

En als je toch besluit om rabarber te forceren moet je altijd een paar kleine bladeren laten zitten om de plant niet uit te putten. Na meerdere keren oogsten moet je de bedekking weghalen en de rabarber de rest van het seizoen laten groeien zonder ervan te oogsten. Je mag niet elk jaar dezelfde plant forceren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Officieel natuurlijk een groente... toch maar even onder fruit geplaatst

 

Ik heb gisteravond voor het eerst weer rabarber gegeten uit de tuin. Dit dankzij de 2 bleekpotten die ik over 2 planten heb staan.

Onder die pot is het wat warmer, en donker, waardoor de rabarber al vroeger uitloopt en hele lichtroze stengels maakt.

 

ra94w138341371399330.jpg

2vmvjo158501371399330.jpg

2la78r460981371399331.jpg

15f6kqg25721371399331.jpg

 

(iets te nat in het pannetje gedaan, dus meer soep dan moes )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet er denk ik nog op wachten. Afgelopen week voor t eerst zo'n 'knol' in de grond gestopt.


Good things come in small packages

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er goed uit Jorieke, ga ik volgend jaar ook eens proberen, het is duidelijk vroeger dan de ongebleekte en ben ook benieuwd naar de mildere smaak.


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, ik vind de pot erg mooi maar die bleekneusjes van stengels zijn echt lillijk.

Maar wel heel leuk zo'n vroege oogst. Kan je doorgaan met forceren of kan dat maar 1 keer per seizoen?


Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die rabarber ziet er prima uit Jorieke, laat hem smaken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit jaar was de rabarber al aardig ver boven de grond voordat ik 2 pollen afdekte met een pot. Ik heb gisteren wat stengels geoogst, maar kan ook al bijna van de andere planten eten. Niet echt veel winst dus Toch wat foto's:

 

De bladeren tillen het deksel al wat omhoog:

 

Foto310614191395087141.jpg

 

Tadaaaa:

 

Foto311354591395087148.jpg

 

Foto311453521395087155.jpg

 

Foto311824881395087163.jpg

 

Foto312035891395087168.jpg

 

Foto312183661395087174.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze groeien op deze manier wel heel mooi recht omhoog zeg, wat een verschil.

Alleen jammer dat het voor de plant zoveel energie kost om te doen, ik heb maar 1 plant staan en die staat nu pas voor het tweede jaar, zou ik eventueel volgend jaar ook de pot methode toe kunnen passen?

En hoelang heb jij de pot er nu overheen gehad Jorieke?


Je zou maar een èèndags vlieg zijn en je dag niet hebben.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind het verschil toch wel aanzienlijk hoor Jorieke. Als je nu de gewone ongeforseerde stengel zou oogsten, heb je toch zeker 50-60% minder ? Ik vind dat best wat. Het kost de plant wel veel energie ja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En hoelang heb jij de pot er nu overheen gehad Jorieke?

 

Ja... als ik dat nou eens had genoteerd he? Ehm... een maandje denk ik. Niet langer, misschien minder lang. (warhoofd de laatste tijd...)

 

Je zou het volgend jaar eens kunnen proberen. Nu de pot er hier af is, gaat de plant gewoon verder met stengels maken.

 

@Bit: In een normaal voorjaar, waren de andere planten nog niet zo ver geweest. Op de foto van 2011 (hieronder) zie ik dat de normale planten op de 25e nog lang niet zo ver zijn als mijn planten nu. Ik kan er al bijna van plukken. De geforceerde stengels zijn wel langer, maar ook wateriger. Dus wat er aan moes van over blijft, is ook wel wat minder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij hebben ons eerste maaltje rabarber alweer gegeten! Fluweelzacht (of waterig... ) en ook niet zo zuur. Ik heb de pot weer terug gezet, want er komen nog wel wat stengels aan die nu nog te kort waren. Ook staat er verderop nog een pot, op een kleinere pol.

 

Chemisch kleurtje wel...

IMG755327191427477878.JPG

 

De overige planten staat er nu zo bij:

 

IMG755520541427477929.JPG

 

IMG755757761427477959.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij mij hetzelfde. Hij komt juist piepen.

 

Die pot is wel interssant als je genoeg rabarberplanten hebt.

 

Mooie foto's overigens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi! hier zijn ze nog lang ziet zo ver, amper bladpuntjes boven de grond....

hoe doen jullie dat daar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze hebben hier de hele winter steeds geprobeerd of het al de juiste tijd was om uit te lopen. Dan bevroor er weer een stukje, en liep er vervolgens weer een andere 'neus' uit. En nu groeit de rest, zonder bleekpot, ook al flink hard. Lichte grond misschien? Want beschut zitten we niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaad enorm vroeg, de rabarber van Jorieke. Hoe doet ze dat?

Ik heb een verklaring, althans deels. Twee foto's bij mij, vandaag:

 

2016032815082717651459172804.jpg

^ Gekochte klauw (Holsteiner blut) geplant voorjaar 2015 (precies in het midden van de foto het eerste blaadje)

 

2016032815083842921459172791.jpg

^ Gekregen klauw, van Jorieke, geplant voorjaar 2015

 

Planten staan drie meter van elkaar, zelfde grond, licht, water.

Joriekes rabarbers zijn dus vroegertjes. En daar dan ook nog eens op zandgrond (hier op klei).

 

Zo zie je maar weer eens: vergelijken alleen met precies hetzelfde basismateriaal.

 

@Jorieke: Er is een kans dat je nu achterlijk veel verzoeken krijgt voor klauwen. Voel je vrij om dit bericht te verwijderen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...