Jump to content

Vlierbloesem......


Jooze
 Share

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Ik heb tien dagen geleden vlierbloesemsiroop gemaakt. Heb nu een probleem.

 

Hoeveelheden waren als volgt (gebaseerd op het recept uit het boek "Mijn Oogst" van Wim Lybaert): 3l water, 1,8kg bruine rietsuiker, zeste van 6 citroenen en 2 limoenen, 2 citroenen in dikke schijven, 100g citroenzuur, 150 vlierbloesems

 

Eerst water aan de kook brengen, dan 5min doorkoken met de suiker. Laten afkoelen, dan alle ingrediënten erbij en 3 dagen laten trekken, onder deksel.

Daarna gezeefd met neteldoek. Flesjes met schroefdop 30min in kokend water gelegd. Deze dan gevuld met de koude siroop. Deksel aangedraaid.

 

Nu tien dagen later, zit er een rare witte substantie bovenaan in de flesjes. Is dit schimmel?

Zoveel suiker en citroenzuur lijkt mij, dat het toch een tijdje moet kunnen bewaard worden?

Wat doe ik verkeerd?

 

Alvast bedankt!!

 

 

foto52781434824890.JPG

 

zoom73971434825054.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Enkele vraagjes:

- Wat kan ik volgende keer doen om dit te voorkomen? Net zoals jam, de vloeistof zelf ook kokend in de flessen gieten?

- Hoelang zou ik de huidige siroop moeten koken, om van de schimmel af te zijn?

- Brengt het koken smaakverlies teweeg?

Link to comment
Share on other sites

Ik had het vorig jaar ook. Ik stop de siroop nu in flessen die in de vriezer kunnen. Het antwoord dat ik vorig jaar kreeg was dat het aan de doppen zo kunnen liggen..ik had schroefdoppen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb tien dagen geleden vlierbloesemsiroop gemaakt. Heb nu een probleem.

 

[...]

 

Eerst water aan de kook brengen, dan 5min doorkoken met de suiker. Laten afkoelen, dan alle ingrediënten erbij en 3 dagen laten trekken, onder deksel.

Daarna gezeefd met neteldoek. Flesjes met schroefdop 30min in kokend water gelegd. Deze dan gevuld met de koude siroop. Deksel aangedraaid.

 

Nu tien dagen later, zit er een rare witte substantie bovenaan in de flesjes. Is dit schimmel?

Zoveel suiker en citroenzuur lijkt mij, dat het toch een tijdje moet kunnen bewaard worden?

Wat doe ik verkeerd?

 

Alvast bedankt!!

 

Begrijp ik dit goed: Je hebt de vlierbloesem in gekookt suikerwater gelegd, drie dagen laten trekken en dan gezeefd via neteldoek, en flesjes ermee afgevuld?

 

Dat zijn al drie risico punten:

 

1. Aan steriel gekookt suikerwater voeg je de complete natuur toe van vlierbloesems. Water en suiker zijn een perfecte broedplaats voor bacteriën.

2. Neteldoek: was die uitgekookt?

3. Koude siroop is niet steriel, het heeft bijna geen zin om je flessen uit te koken.

 

Al enige jaren kook ik mijn doppen en deksels niet meer uit. Boven aan de hals spuit ik wodka of nog sterkere alcohol, daarna doe ik er plastic folie overheen, duw zo diep mogelijk om zo veel mogelijk lucht te verwijderen tussen folie en inhoud, en draai dan een schone, maar niet steriele dop er overheen. Niet te hetig, om het folie niet te beschadigen. Dan even op de kop zetten.

 

2015-06-23-1297381435056327.28

 

 

Edit: Bij mij gaat de kokend hete siroop in de hete fles (die op een houten snijplank staat). Nooit geen problemen gehad.

 

Edit 2: Hier trouwens wel het experiment van flessen in de oven steriliseren. Aangezien de voorschriften daarvoor op internet compleet uiteenlopen, heb ik de flessen meer dan een kwartier aan (zeer ruim) 100 graden blootgesteld, en daarna direct afgevuld met kokende siroop. Voordeel: de sodaresten heb je nou niet. Als dit goed gaat, ga ik nooit meer sukkelen met pannen kokend sodawater. Zo makkelijk dit.

Link to comment
Share on other sites

Dat zijn al drie risico punten:

 

1. Aan steriel gekookt suikerwater voeg je de complete natuur toe van vlierbloesems. Water en suiker zijn een perfecte broedplaats voor bacteriën.

2. Neteldoek: was die uitgekookt?

3. Koude siroop is niet steriel, het heeft bijna geen zin om je flessen uit te koken.

 

Bedankt voor de hulp jasmin!!

 

1. Klinkt eigenlijk heel logisch, eh.

2. Neen. Neteldoek kwam wel nieuw uit de verpakking.

3. Begrijp het. Ik dacht dat door de suiker en citroenzuur het goedje sowieso niet zou kunnen bederven.

 

 

Volgende keer kook ik dus het eindresultaat vooraleer in de flessen te gieten. Hoelang koken is voldoende eigenlijk?

 

 

Mijn siroop ruikt heel fel naar de bloesems. Ik heb er wel heel veel gebruikt (50 schermen per liter).

De meeste recepten online gebruiken er echt veel minder.

 

Ik ga de schimmel erafhalen, en dan het goedje terug koken en terug in flessen. Vraag is dus: hoe lang koken?

Link to comment
Share on other sites

mijn siroopje is klaar maar ruikt erg naar vlier en weinig naar bloesem?

ik heb de bloemetjes met een klein stukje groene steel gebruikt, was dat ok?

 

Ik gebruikte een schaar om de zoveel mogelijk steel weg te knippen in 1 keer per scherm. Er zitten dus sowieso wel nog steeltjes erbij.

Ik moet zeggen dat die van mij echt geweldig naar bloesem ruikt en smaakt. (alleen spijtig van de schimmel )

Link to comment
Share on other sites

ok, dan Stan

maar ben niet tevreden over de geur...watskebeurt?

verder wik ik wel even proberen een van de flesjes opnieuw bijna afgesloten te verhitten tot 100 graden in de oven om te kijken of het dan ook gaat schimmelen

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Door er pectine in te doen kan je minder suiker gebruiken maar, is dan ook wel weer minder lang te bewaren dan met veul suiker(maar nog wel heul wat maanden hoor).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Aha, een levensgenieter.

Vlierbloesemsiroop en aarbeienijs...

 

Wat je zou kunnen proberen, iets wat ik normaal weleens doe met koken maar nog nooit met vlierbloesem siroop geprobeerd omdat dit ook nieuw is voor mij.

 

Neem een deel siroop en verdun dit met water tot de juiste zoetigheid. De siroop is dan waarschijnlijk te dun. Neem een beetje maïzena en maak het daar dikker mee. In mijn beleving is zo'n klein beetje maïzena nagenoeg smaak en kleurloos

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Voor mij het lekkerste recept tot nu toe: gin fizz met vlierbloesemsiroop

 

- groot glas met veel ijsblokjes

- 200ml spuitwater

- 50ml kwaliteitsgin

- 80ml vlierbloesemsiroop

- sap van halve limoen/citroen

 

Superlekker, en je proeft de vlierbloesem echt goed.

 

 

 

Weet iemand hoe lang ik de siroop best kook om steriel te maken?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Wie gaat er siroop maken dit jaar? Zojuist het helehalve topic doorgelezen tot ik er geen zin meer in had, maar zin om de siroop te maken wel.

 

Ik zal in ieder geval boodschappen moeten doen voor citroenen voordat ik aan de slag kan, verder twijfel ik aan de siroop inmaken in Balls potten of in plastic flesjes doen en dan invriezen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb toevallig vandaag mijn eerste fles ooit gemaakt. Smaakt goed!2017-06-03-1027251496478810.28

 

Stuk of 10 schermen 3 dagen in 1L water met citroensap laten trekken. Vanochtend aan de kook gebracht en 500gr suiker erbij. Even laten oplossen en in de fles gegoten.

 

Ben van plan om het zelfde nog een keer te doen, maar dan met sinasappelsap erbij en dan geleisuiker om er jam van te maken.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorige week voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt. Recept heb ik van een vriendin van schoonmoeder waar ik het drankje heb mogen nuttigen. Heel geurig en bijzonder smaakvol! Heb dan ook haar recept gebruikt, want die versie vond ik erg lekker.

 

Bloesem in de ochtend plukken. Evt stuifmeel eraf kloppen. Ik was ze eerst, omdat er vrij veel luis op zit. Dan in een pan laagje bloesem, laag citroen, laag bloesem, laag citroen. Water erboven zodat allles onder staat. 24 u buiten laten staan.

Zeven door kaasdoek (of bij gebrek daaraan door een theedoek oid). Per liter water 34 gram citroenzuur en 800 gram suiker. In flessen doen en smullen maar! Ik heb een aantal plastic waterflessen gevuld en in de diepvries gedaan. Zij doet ze altijd in de lege azijnflessen vertelde ze me.

Heb gisteren weer nieuwe bloesem geplukt, want het is ons (en onze omgeving!) zo goed bevallen dat het alweer op is. Dacht dat ik het wel een jaar lag zou kunnen drinken, maar we zijn er heel rap door heen gegaan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...