Jump to content

Vlierbloesem......


Jooze
 Share

Recommended Posts

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vandaag de jam gemaakt.

-1L vliesbloesemsap (8 schermen, 1L water, klein beetje citroensap, 3 dagen laten staan).

-0,5 L verse sinaasappelsap

-1 theelepel kaneel

-1,5 kg geleisuiker

 

Ik moet zeggen het resultaat is heerlijk! Zoet, maar de rest geeft er naar mijn beleving iets oosters aan. Doet me denken aan de gekruide toetjes in Marokko

Link to comment
Share on other sites

Mijn recept:

 

  • zoveel mogelijk schermen, samengepakt in een bak met deksel gevuld met water.
  • dubbel zeven met kaasdoek
  • 500 gram suiker en 20 gram citroenzuur op 1 liter vocht

 

10 dagen geleden gemaakt, 14 liter. Daar komen we de zomer wellicht wel mee door, maar ik denk dat als er volgende week als het weer droog is nog wat aan de bomen hangt ik nog een batch van een liter of 10 maak. Het spul gaat er doorheen als een dolle hier in de zomer.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Nou ik heb eindelijk ook een 1/3 emmer staan met een laag bloesems en 4 citroenen..water. Het ruikt goddelijk. IK twijfel nog of ik a la Okke er 1250 gram suiker in ga doen per liter sap. Ik denk dat meer of minder suiker voor het suikergebruik minder uitmaakt, als het zoet is doe je toch minder siroop? Of zie ik iets over het hoofd. Het maakt het wel bewaarbaar(der).

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ik zet ook veel schermen onder water , en bovenop doe ik een citroen in schijfjes. Dan laat ik het een nacht staan, en de volgende dag doe ik er suiker bij, 500 gram per liter. De appelazijn geeft een tintelend effect aan je vlierbloesemsiroop.Ik doe er een scheutje bij elke fles in. die ik opdrink.

Je kunt dit ook doen, en dan in flessen laten staan (vlierbloesemchampagne) maar omdat dan de flessen kunnen knappen, doe ik dat niet.

Voor langere houdbaarheid is denk ik veel suiker wel beter,maar met 500 gram per liter is het ook wel een paar maanden houdbaar.

Link to comment
Share on other sites

Ok..het neemt mijn twijfel nog niet weg. Appelazijn drink ik zelf wel eens in de morgen maar de vlierbloesensiroop is voor Lie en de kleintjes.heel soms drink ik het ook maar dan moet het goed heet zijn buiten en doe ik het met water en takjes munt in een kan met ijsklontjes. Soms nog een extra schijfje citroen erbij. Omdat ik vorige keer bedorven siroop had( 1 liter/1 kilo) en (weer) geen citroenzuur in huis dacht ik maar de dikke siroop van Okke te mken. Is er hier iemand die die gemaakt heeft?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Heb nu inmiddels voor de 4e x de siroop gemaakt en ze smaken geen van allen zo lekker als de eerste keer.... baal hier echt van! Niet dat het nou zo gigantisch veel werk is, maar toch.... heel irritant vlierbloesems!

Link to comment
Share on other sites

maar met 500 gram per liter is het ook wel een paar maanden houdbaar.

 

Die paar maanden is voor ons inderdaad voldoende. Het is voor het einde van de zomer op. Houdbaarheid wordt natuurlijk ook vergroot door schoon te werken. Flessen steriliseren in de oven, tools ook of onder water indien van plastic, vullen en dan daarna nog een keer in de fles koken. Dan is voldoende. Overigens doe ik de jam ook met veel minder suiker dan gebruikelijk en die houdt het ook prima 9 maanden vol. We eten nog steeds bramenjam van vorig jaar.

 

Alef

Link to comment
Share on other sites

Heb ook gemaakt. Jullie waren zo enthousiast! Had nog nooit vlierbloesemsiroop geproefd, dus weet niet of ie 'volgens standaard' geworden is. Maar heb hetzelfde als RobO. Althans. Het ruikt enorme naar de plant zelf. En smaakt ook zo. Een beetje zoals bessensoorten die je bij wildbraad gebruikt. Dat drogige, kruidige. Maar dan erg heftig. Ik moet nog een beetje wennen vooralsnog...

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Heb ook gemaakt. Het ruikt enorme naar de plant zelf. En smaakt ook zo. Een beetje zoals bessensoorten die je bij wildbraad gebruikt. Dat drogige, kruidige. Maar dan erg heftig. Ik moet nog een beetje wennen vooralsnog...

 

Mijn laatste versie smaakt zo. Denk ik...

de eerste lading was heel licht, bloemig en ontzettend geurig. Die geur was zalig en licht bedwelmend van fijne bloemetjes onder je neus. Zo vond ik hem super. Deze variant vind ik beduidend minder, maar hij wordt gretig afgenomen. Ga deze week nog een laatste poging wagen denk ik om de eerste batch te evenaren. Geen idee of het gaat lukken...

Link to comment
Share on other sites

Ga deze week nog een laatste poging wagen denk ik om de eerste batch te evenaren. Geen idee of het gaat lukken...

Hoop het voor je. Ik had hem meer verwacht zoals je je eerste batch omschreef: heel bloemig.

Misschien omdat we laat in het seizoen zitten? Ik ga volgend jaar even een stukje eerder beginnen voor een tweede poging. Wat ik nu gemaakt heb, komt ook wel op. Maar gierend enthousiast ben ik niet deze keer.

Succes met je laatste poging van t jaar!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat dat wel zou kunnen, dat laat zijn en dat de geur dan anders wordt. De bloesemsiroop zou moeten smaken zoals de bloemengeuren in je neus komen als je langs zo`n boom loopt. Het blad van de boom ruikt dan weer erg vies, kneus er maar eens eentje..bah!

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Appelvrouw; je slaat de spijker op zn kop! Ik denk, bij de laatste lichting in elk geval, de bloemsteeltjes te lang waren. Dat bittertje wat de bladeren hebben, zit er een beetje in. Iets anders kan ik niet verzinnen, want doe het exact hetzelfde steeds met nieuw geopende bloesems. Hier in de tuin overigens besjes, maar weet nog waar ze vol in de knop zitten hier in de buurt.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dit jaar ook weer eens bloesems geplukt. Mijn vader was nog fanatieker dan ik. Op een gegeven moment moest ik echt zeggen "stop nou maar. meer heb ik niet nodig".

Ik heb t in water gezet en toen gezeefd. Helaas was toen mn energie op, dus het is nu ingevroren (zonder suiker oid).

Ik wil gaan proberen of ik ook zonder suiker er limo van kan maken. Heeft iemand dat al geprobeerd (ik heb niet het hele draadje gelezen)?

Ik heb erytherol en ik heb poeder-stevia. Het wordt dus wel zoet, maar zou ik het dan wel kunnen bewaren (buiten de vriezer)?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...