Jump to content

Mededeling: Inhoudelijke bijdragen en gebabbel


LucV
 Share

Recommended Posts

Moestuin seizoen 2013 is weer van start gegaan. Een mooi moment om jullie medewerking te vragen om het forum leesbaar en informatief te houden. Wij zijn van mening dat er de laatste tijd te veel chat/babbel/offtopic berichten worden geplaatst in berichten waar de inhoud centraal zou moeten staan.

 

Een forum waar het delen van ervaring en kennis vooropstaat

Ik denk dat we ons allemaal wel kunnen vinden in een leesbaar moestuinforum waar het delen van kennis en informatie over moestuinieren vooropstaat. Een forum waar je als beginner terecht kunt met vragen en duidelijke informatie kunt vinden. Informatie die gebaseerd is op kennis, ervaring, verschillende meningen en werkwijzen van anderen. Maar ook een forum waar je (als ervaren lid) inspiratie op kunt doen, kennis kunt maken met nieuwe soorten of teeltechnieken/ methoden en waar je jou ervaring kunt delen met anderen. Dat alles met de nodige humor en gezelligheid. Dat is waar we met het moestuinforum voor willen staan.

 

Topics zijn ellenlang maar niet beter

We merken dat vooral het laatste halfjaar het steeds meer tijd en moeite kost om het forum te lezen en modereren. Topics zijn ellenlang, maar daarmee niet beter. Modereren op zinvolle inhoud wordt steeds tijdrovender.Ook als lid dat enkele keren per dag/week/maand het forum bezoekt wordt het steeds moeilijker om in de wir-war van berichten de zinvolle reacties te scheiden van de minder zinvolle. Vooral chatten en babbelen vallen onder deze minder zinvolle berichten en zijn een ergernis voor velen. Bijdragen die geen zinvolle aanvulling zijn op een kennis en ervaring gedreven onderwerp als moestuinieren. Berichten die de teloorgang betekenden van de ooit zo mooie rubriek moestuin seizoen in de oude opzet. Een forum moet geen chatruimte zijn waarin men vrijelijk kan babbelen en van het onderwerp in het topic kan afwijken zonder daar iets inhoudelijks aan toe te voegen. Het zelfde geldt voor de vragen waar de vraagsteller zelf amper de moeite heeft gedaan om de vraag duidelijk te stellen of om zelf een antwoord te zoeken.

 

Voor de mensen die wat willen leren, wat (willen) weten en kunnen

Wij zijn van mening dat we die leesbaarheid samen met de mensen die dat willen op kunnen pakken. Na een jaar waar we met liefde voor jan en alleman modereerden en probeerden de berichten nog enigszins ergens heen te sturen, willen we nu alleen nog tijd gaan steken in de mensen die wat willen leren, wat (willen) weten en kunnen. Tijd die we op vrijwillige basis ook zelf graag steken in het lezen van nuttige berichten dan tijd die we moeten steken in het modereren van gebabbel en gechat. We kiezen daarmee de richting van de inhoudelijke bijdragen waar het delen van ervaringen en kennis over moestuineren centraal staat. De mensen die gezellig babbelen belangrijker vinden dan het delen van kennis of ervaring en niet anders willen, weten of kunnen vragen we om gebruik te maken van andere kanalen.

 

Offtopic of gebabbel

Belangrijk is het om aan te geven dat grapjes of bepaalde opmerking / compliment / waarderingen / bedankjes gewoon horen bij een forum. Dat is altijd zo geweest op het moestuinforum en daar blijft weinig aan op te merken. Humor is verbindend en taboedoorbrekend. Het begrip gezelligheid betekent in onze ogen dan ook dat men respectvol en begripvol met de nodige humor met elkaar omgaat. Uiteraard met de inhoud van het topic in het achterhoofd.

 

Waar wel wat op aan te merken is de andere kant van off-topic berichten. Onder offtopic verstaan wij reacties die dusdanig afwijken van het onderwerp moestuinieren en/of niks bijdragen aan (de inhoud van) het topic. Maar ook reacties die inhoudelijk zwak zijn en afleiden van de daadwerkelijke kern van het topic. Daaronder vallen de chat en babbelreacties. Een reactie moet een aanvulling zijn op het topic en het forum. Discussies die onder één van de vele onderwerpen van moestuinieren vallen maar niet passen bij de topic vraag worden door ons niet/beperkt als offtopic gezien en worden als zodanig gemodereerd (gesplitst en verplaatst naar het juiste topic). Het wordt tijd om terug te keren naar een forum waar de zinvolle berichten makkelijk te scheiden zijn van de minder zinvolle. Voor die minder zinvolle berichten is maar een plaats en dat is de babbeltuin. In dit verband is het ook nodig om te vermelden dat onder gezelligheid niet het zijn van een ‘happy bunch’ wordt verstaan waar je elkaar in een topic niet kritisch kunt benaderen. Kritiek, discussie, verbeteren en aanvullen op een respectvolle manier horen bij een forum dat ervaringen en kennis centraal stelt.

 

Conclusie

We denken dat het goed is voor het forum als we gezamenlijk bij kunnen dragen aan een leesbaar forum. We zijn hier allemaal voor onze hobby: moestuinieren. Om kennis op te doen of om kennis te delen. Iedereen kan zich er vast in vinden dat het forum geen chatbox moet worden. Zodat je niet elke dag 300 berichten door moet spitten waarvan de helft echt inhoudelijk aansluit bij een vraag, een antwoord geven op een vraag of bijdragen aan een discussie. Maak voor jezelf de afweging of een bericht dat je wilt gaan plaatsen echt een toevoeging is aan een topic en het forum. Wij kiezen voor inhoudelijke bijdragen en verwijzen voor het babbelen naar de rubriek: babbeltuin.

 

In het volgende bericht nog enkele aandachtspunten voor het plaatsen van berichten op het forum.

https://www.moestuinforum.nl/een-goede-start-van-het-seizoen-ook-op-het-forum-t3885.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...