Jump to content

Pasta maken


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Een manier om onze eieren en (straks) ons graan te bewaren: pasta maken!

Via Marktplaats scoorde ik een pasta machine

marcato_pasta_maker_regina_.jpg

die ook holle pasta kan maken. Je kunt ook zelf snijden, maar de plakjes die ik dan kreeg waren niet zo fijn voor in gerechten. De saus blijft er niet echt op/aan/in zitten. En dat gaat beter met de holle/gedraaide pasta uit de machine.

Na het maken van de pasta, moet het drogen (tenzij je het vers gebruikt natuurlijk), en dat duurt een paar dagen.

Dit is het resultaat van dit weekend:

2cs721s63731371236740.jpg

261fd7464311371236741.jpg

Echt leuk om te doen! Maken jullie wel eens pasta?

Link to comment
Share on other sites

Ik maak al best lang zelf pasta's, maar met vlagen: een maandje lang een keer of 10 en dan weer een jaartje niet, tot dat ik de machine weer zie staan in de kast etc. etc. Komt ook wel doordat ik voor het goede bloem(type 00) speciaal op reis moet ( uur met de bus heen en dan nog terug), met gewone bloem wordt ik er niet echt vrolijk van.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Op de eerste plaats merk je het aan de vollere smaak, maar het belangrijkste voor het maken van pasta is dat je een bloemsoort hebt met een hoog glutengehalte(dat maakt de pasta elastisch). Voor verse pasta gebruik ik altijd type 00, het liefst vermengd met durum tarwe (semola di grano duro) voor gedroogde is type 00 wat minder geschikt en kan je beter alleen durum tarwe gebruiken die is wat steviger.

@ Dorien, ik heb de pasta nog nooit gedroogd, pasta maken is bij mij ook meestal een bevlieging en dan denk ik er niet over na om wat meer te maken om het te kunnen drogen, ook is ons wasrek meestal vol en ik weet niet waar ik die pastaslierten anders aan moet hangen!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

@ Jorg, nee ik had hem al maar anders had ik hem naar aanleiding van die aflevering wel gekocht ja

We gaan van alles telen, graan/gerst/maïs/spelt etc. Daar kan je volgens mij allemaal pasta van maken, en je kunt zelf bepalen hoe fijn je het maalt. Die soort graan waar durum van gemaakt wordt, hebben we dan weer niet.

 

Het gaat mij er vooral om een wintervoorraad aan te leggen van van alles. En in de lente en zomer hebben we veel eieren. Teveel om op te eten. Dus met o.a. pasta bewaren we die eieren.

Link to comment
Share on other sites

Een tijdje geleden, bij Jimmy's Food Factory op de BBC, liet Jimmy Doherty zien hoe hij pasta maakte.

Voor de platte sliert pasta gebruikte hij een papierschredder.

Dus als je nog zo`n ding ergens hebt staan......

 

Misschien zit de aflevering hier bij.

http://tinyurl.com/5un7dyp

 

http://www.jimmysfarm.com/

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

Door de shredder

Ik zou t persoonlijk niet doen met de mijne, dan liever de manier zoals Jamie O. t doet:

Hoe die man t doet in zo'n snelle tijd, amazing! En de kooktijd van verse pasta is ook ontzettend kort. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar hij laat t super simpel lijken. Misschien toch maar eens een poging proberen. Al moet ik dan wel eerst zo'n apparaatje aanschaffen.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 2 weeks later...

Ik heb van de week lasagna bladen gemaakt. Niet erg netjes van vorm, maar dat maakt het ambachtelijk, toch?

De pasta moet altijd een paar dagen drogen, dus ik werk in mijn hoofd aan een ideale droogtoren van voileregaas en een houten frame. Hij moet alleen wel op gehangen kunnen worden (onze honden lusten graag pasta, dus gewoon op het aanrecht kan niet... ), dus er moeten 2 haken in het plafond komen waar het (meerlagige (is dat een woord?)) droogrek aan kan hangen. Dan heb je er qua werkruimte in de keuken ook geen last van.

 

Gelukkig verkoopt mijn vriend zijn webshop gaas, en komt er wel eens een half mislukt rolletje gaas binnen. Die komen dan hier heen

Link to comment
Share on other sites

Ja even plagen, maar serieus je hebt toch ook ouderwetse vliegenkastjes mischien is dat wat, oud kasje waar je het ruitje uithaald stukje kippegaas/horregaas ervoor is ook altijd leuk, kasje kun je vast in je kringloop winkeltje scooren.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Is zoiets een mooie hygiënische oplossing: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10177178

Of zoiets: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S39884392 (dunnere en kleinere rails)

Of toch zoiets (inklapbare gedeelte van het rek benedenaan): http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S69884395

Vroegâh hadden ze ook zoiets om aan het plafond te hangen in hout, dat is wel een ideaal iets daarvoor denk ik. Kon je met zo'n ketting naar beneden laten zakken tot werkhoogte.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Ja, maar ik heb vaak elleboogjes of andere vormpjes die liggen moeten drogen. Ik zat meer te denken aan zo'n ouderwetse rechthoekige grondzeef, maar dan 3 ofzo boven elkaar. Groot handvat/stuk touw er aan, en dan aan 2 haken aan het plafond (hebben een houten plafond met stevige balken, dus dat kan makkelijk.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...