Jump to content

Braderiën, markten, beurzen, moestuindagen


Koert
 Share

Recommended Posts

Op 4 september a.s. is er van 10 tot 16.30 uur een plantenmarkt in de botanische tuinen Utrecht.

 

Ik denk dat ik erheen ga. Maar ik ben bang dat ik weer van alles koop, terwijl ik helemaal geen plaats heb in de tuin 🙄 Aan de andere kant geniet ik zo van de wat exclusievere planten die ik heb staan..... moeilijk, moeilijk.

 

Er zijn ook wat lezingen, trouwens, op die dag.

 

https://www.uu.nl/agenda/liefhebbersmarkt-1

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Oh de Boschhoeve, daar ben ik ooit eens geweest voor een cursus boeket maken met wilde bloemen, met mijn ex-schoonmoeder. En die is ook al 12 jaar dood, dus het zal ergens in 2006 geweest zijn. Mooi plekje, vast spectaculair met dahlia’s.

Edited by mdubbelm
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

De Fruitshow bij 't Olde Ras in Doesburg is over een week:

https://www.tolderas.nl/fruitshow/

 

Ik ben van plan erheen te gaan om minder gangbare rassen appels en peren te proeven. En misschien een lekkere en interessante soort als boom te kopen, in plaats van de nutteloze kersenboom die ik heb staan.

 

Er schijnen ieder jaar duizenden mensen te komen, daar ben ik niet zo enthousiast over (ook zonder Corona houd ik niet van mensenmassa's), dus ik zal moeten zorgen dat ik er vroeg ben.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zo jij durft Fre3ke, wij blijven mooi thuis zoals nu al kleine 2 jaar. Zoontje dagelijks testen en dan 3 x pw, volwassenen lappen alles aan hun laars en de kinderen betalen de prijs. Zo ook met enten, de kinderen wordt hun die zware keuze niet ontnomen maar gedwongen schot te nemen. Dat doet me zo zeer en maakt me zo verdrietig boos noem alle emotisch maar op. Ieder zijn vrije keuze, maar ten koste van kinderen en die zich niet kunnen laten enten gaat mij persoonlijk te ver.

Was nooit zo een sociaal groepsmens, maar nu vervreemd ik nog meer en waardeer ik meer en meer privé en met dieren samen zijn. Maar mis ik wel het gezellige samenleven, de prijs en verlies die we alle betalen is veel te hoog voor deze waanzin.

Hier weer de uitnodiging voor een giga grote tuinderij inkoop center, gelukkig is dat lekker in de buutenlucht op tig hactare.

Wintertijd is de tijd nemen voor de planning en voorbereiding voor het nieuwe seizoen ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De fruitshow was leuk. Echt belachelijk veel soorten appels en peren 'on display'. Een paar honderd denk ik. Je ziet ook dat het helemaal niet druk is.

IMG_20211113_131225.thumb.jpg.deb7bf0c5ff7c1bae2cb36ced903c233.jpg

En zo'n 40(?) soorten appels om te proeven. Je mocht zelf plakjes afsnijden. Ik heb ze bijna allemaal geproefd. Al deze soorten kon je als boom kopen.

IMG_20211113_131625.thumb.jpg.98c37ffd018821a5ec12e6bdc21e848d.jpg

 

IMG_20211113_131621.thumb.jpg.c8b94378cef2ac7302bddae144cb70bb.jpg

Ik wilde een appelboom planten die ik eerst kan proeven. Dat is gelukt. Maar ik ben wel vertrokken met een boompje dat ik bij De Batterijen ook had kunnen kopen. Voor veel minder🙄. Maar in ieder geval weet ik hoe het smaakt. O, en ik heb advies gekregen, want ik wilde eerst een andere soort maar die was niet zo geschikt voor mijn grond.

 

Ze hadden ook Aziatische peren die ik niet ken, en die kan ik bestellen, dan maken ze een boompje voor me dat ik volgend jaar ophaal. Dat vind ik leuk.

 

Dit vond ik ook een interessant klinkend peertje 🙂.

IMG_20211113_135734.thumb.jpg.0bcf8f14aa41d6cc28e17f3afe4f4214.jpg

 

Ik heb ook veel fruit gekocht, kweepeer en nashipeer en goudreinet en notarisappel. Twee euro voor twee kilo. Hier in de supermarkt kost één nashipeer al een euro. Alleen van de nashipeer wisten de verkopers dan weer niet welke soort het is.

 

Dat was mijn verslagje. Ik vond het leuk om er eens te zijn geweest. Het is een bijzondere collectie, en iedereen was heel aardig. Zondag is de laatste dag, daarna moet je weer een jaar wachten.

IMG_20211113_135415.thumb.jpg.4ff740023643569600258057247cb3bd.jpg

Edited by fre3ke
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Op 13-11-2021 om 21:50, fre3ke zei:

Hier in de supermarkt kost één nashipeer al een euro. Alleen van de nashipeer wisten de verkopers dan weer niet welke soort het is.

Verleden jaar ben ik er geweest in Doesburg, op een zaterdagochtend in oktober en was er nagenoeg alleen toen ik er een paar uur rondliep.  Heel toevallig omdat we er dichtbij op vakantie waren,  en  ze hadden toen nashiperen van 2 rassen: Shinseiki en Neijeseike te koop staan. (Dat stond erbij toen) 

Omdat ik zelf ook een aantal soorten had staan en deze andere waren dan ik had en bovendien een stuk later en groter, van elk wat gekocht om te proeven. Mijn conclusie was toen dat mijn eigen exemplaren vers van de boom (Kosui, Tama, Chojuro en????) zo veel lekkerder waren geweest in laat augustus en begin september. De Shinseiki vond ik ronduit zonder smaak. De Neijeseiki ging wel. (Ik neem aan dat hun en mijn naamgeving kloppen). Hoewel ze lang te bewaren zijn, zou het kunnen dat de smaak dan toch achteruit gaat? Intussen ook nog andere soorten geproefd dit jaar en gemerkt dat er toch veel verschil is. Een soort die er uit sprong (ik zou niet weten waar je die zou kunnen kopen) is de Sik Chong...waarschijnlijk een interspecifieke soort en ook de An ben pear vond ik een lekker aroma hebben. 

 

Ik heb de indruk dat er steeds nieuwe soorten nog ontwikkeld worden die het goed doen in ons klimaat en dat het de moeite waard is daar naar uit te kijken. Nu nog kwekers of verkopers vinden die de stap naar wat nieuwere durven gaan zetten in hun aanbod. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Hoi @weknow, dank voor je bericht. Ik moet zeggen dat een deel van de nashiperen al in de compost ligt omdat ze van binnen bruin begonnen te worden. Het showfruit komt uit de koeling , werd me gezegd. Misschien de rest ook? Dat kan een rol spelen in de smaak, en nu het snelle bruin worden van binnenuit.

Ik denk dat ik Shinseiki heb meegekregen, ze hebben een bruine schil en de Nijiseiki heeft meer een gele schil, als ik het goed begrijp. Ik heb zelf een Nijiseiki staan, maar pas sinds dit jaar dus ik moet nog even wachten voordat ik kan vaststellen hoe lekker hij is.

Ik zal nog een vraag bij het Nashi-topic stellen over twee soorten die ik daar zag liggen maar die ik niet mocht proeven. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 uur geleden, fre3ke zei:

die ik daar zag liggen maar die ik niet mocht proeven. 

Dat is nou echt gemeen! 😁🙃🤡

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...