Jump to content

Augurken en komkommers inmaken in zoetzuur


Antoine
 Share

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Ff een vraagje over het gebruik van verhitting tijdens het wecken.

 

Is verhitting per se nodig? Je gebruikt toch juist azijn om te preserveren, aangezien hiermee de zuurgraad (pH) dusdanig wordt verlaagd dat schimmels en bacteriën niet kunnen groeien? Botulisme bijv. ga je tegen door te zorgen dat de pH lager dan 4 is, hetgeen makkelijk lukt met natuurazijn.

Ik weck nu sinds een jaar met name komkommers in azijn (met daarin suiker, kruidnagels, wat teentjes knoflook, een madame jeanette en wat mosterzaad) en deze zijn na 2-3 maanden nog steeds goed. Ik heb ze nog niet langer kunnen wecken omdat ze tegen die tijd al opgegeten zijn .

 

Wanneer geen azijn (of ander zuur waardoor de pH onder de 4 komt) wordt gebruikt, dient er wel verhit te worden natuurlijk.

Link to comment
Share on other sites

Jij haalt wecken en inmaken door elkaar.

 

Inmaken is een algemene term voor het houdbaar maken van voedsel.

Wecken is één van de methodes, met behulp van hitte ja

 

Verder kun je ook inmaken met suiker, inleggen in azijn of olie, voedsel drogen enz.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 3 weeks later...

Ben augurken en kleine komkommertjes a la cornersmith aan het inmaken. Heb alleen geen mosterdzaad meer kom ik nu achter. Was ik vanmiddag in de Turkse winkel.... grrr

Moeten toch nog vannacht in het zout staan. Morgen maar scoren.

 

Ik doe er ook onrijpe meloentjes bij. Ben benieuwd of dat lekker is.

 

Ik maak ook groente in op zn Turks, witte kool, courgette, augurk, wortel, sperzieboon, peper, onrijpe tomaat, rijpe tomaat en veel knoflook.

1 Turks theekopje met zout, 4 theekopjes azijn en de rest aanvullen met water.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@Erny in die tr mixen zit vaak behoorlijk wat zout idd voor de houdbaarheid. Als het echt te zout is, kun je het wel afspoelen voor gebruik.

 

 

Ik heb het zoetzuur a la cornersmith geproefd. Zó veel gemaakt nav de enthousiaste verhalen hier.

 

Schoonmama vond het heerlijk, ik vond het mierzoet en maar matigjes. Baalbaal....

 

Er werd uiteraard geopperd dat ik Turkse pittige inmaak gewend ben, maar ik ken mezelf al een poosje. Ik ben dól op de Hollandse potjes augurk. Maar deze dus niet. Mier en mierzoet. Echt zo balen... ik heb er nu 2 pepers om te huilen zo pittig bij gedaan en een scheut azijn in de hoop dat het zoete minder penetrant wordt.

 

Of is het gewoon een verloren zaak?

 

Ik kan het hebben.

Link to comment
Share on other sites

De Fransen vinden onze inmaak ook veel te zoet, en ik heb lang moeten wennen aan hun zure stokjes zoals ik de Franse augurkjes noem. Nu vind ik het wel lekker.

Zelf neem ik vaak veel minder suiker en proef eerst, kan altijd suiker bijvoegen.

 

Probeer het maar met de azijn wie weet. Ik zou het wel even laten trekken.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 8 months later...

De afgelopen 2 weken verschillende keren komkommerzoetzuur gemaakt waaronder een keer met citreonsap ipv een deel vd azijn.

Vandaag weer de cornersmith gemaakt, met extra verse rode pepers en blonde rietsuiker.

De pot op de foto is van twee jaar geleden en gisteren opengemaakt..een recept van mergenmetz. Erg lekker geworden, niet heel erg knapperig maak superlekkere smaak die zure bommen!

 

 

 

 

 

Linked Image

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ik ga het proberen deze week... ik ga het wel iets aanpassen geloof ik:

 

Komkommers in stukjes / hoekjes of whatever, in een pan en dan zout erover en dan 2/4 uur in de koelkast. Vervolgens afspoelen onder (koud water) kraan. Goed afspoelen!

 

Dan dus een pan opzetten met azijn / water en suiker. De kruiden verschillen (van t recept).

 

Dan de pan met azijn/water/suiker laten koken,

 

Wet iemand hoe lang dit moet koken?

 

Daarna dus in de potjes met komkommers gieten en dan 10 min op kop zetten. Maar dit is allemaal goed genoeg tegen bijv. Botulisme?

 

En heeft iemand de verhoudingen van water/azijn/suiker? Ik meende dat water en azijn ong 50/50 moet zijn en dan ong 3 scheppen suiker?

Link to comment
Share on other sites

Hoi Saalk86

 

voor inmaken kijk ik altijd op onderstaande site:

 

https://weckenonline.eu/recepten/augurkenblokjes-inmaken/

https://weckenonline.eu/recepten/zoete-augurken-inmaken/

 

groetjes Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Ja die had ik inderdaad voorbij zien komen! Sowieso hele informatieve website!! Maar het is voor een nieuweling zoals mij gewoon lastig dst overal wat anders staat!

 

Ik zag ook dit staan:

https://uitpaulineskeuken.nl/2014/10/komkommers-inmaken-3x.html

 

Maar hier word dus weer echt een compleet andere verhouding azijn / water gebruikt en de komkommers worden niet met zout behandeld... Misschien is dat de reden dat ze minder lang houdbaar zijn?!

 

Nog 1 vraagje: kan ik ze gewoon in potjes van HAK doen met deksel of echte weckpotten nodig?

Link to comment
Share on other sites

Gewoon potjes met metalen deksel werken goed. Als het past in een kleine pot vind ik klein beter, omdat je niet gelijk een grote hoeveelheid gebruikt.

Net als bij jam maken gaan de potjes bij mij altijd eerst even in kokend water, om later bederf te voorkomen. Maar bederf is toch al onwaarschijnlijk; suiker en azijn hebben beide conserverende eigenschappen. Als je overal wat anders leest over hoe het moet, zal dat in dit geval betekenen dat het niet zo precies komt.

Link to comment
Share on other sites

Komkommers halve dag in het zout gelegd en daarna afgespoeld.

 

Voor 1 pot van ong 350 ml:

Ong 125 ml azijn gebruikt (azijn met kruiden), lepel suiker en beetje zout. Vrees dat ik komkommers niet goed genoeg heb afgespoeld van het zout... Naja we zien t wel.

 

Ik was zo handig om dus met opzet even te oefenen, volgende keer beter afspoelen.

 

Ik vraag me af of ik de komkommers niet gewoon in bepaalde verhouding water / azijn kan doen (en kleine hoeveelheid suiker?) en verder gewoon niks.

Link to comment
Share on other sites

Ja dat kan Saalk,

tot een paar jaar geleden deed ik dat op deze manier:

 

https://www.surinamcooking.com/komkommer-op-azijn/

 

ik maakte een plasstic (pindasaus)emmertje vol volgens het recept en bewaarde het voor alle zekerheid toch maar in de koelkast.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...