Jump to content

Kaas, yoghurt en boter maken


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Succes!

 

Tja die hooizak... nu zet ik ze dus onder handdoeken bij de kachel. Een beetje onstabiel en je moet er steeds omheen lopen. Ik heb ze ook wel eens op de (zachte plof-) bank liggen met kussens er op maar dan gaat er eens iemand op zitten of als een pot iets lekt (zoals ik laatst een keer had) dan is dat ook niet fijn. Ik wil de potten ook niet boven in bed leggen door dat lekgevaar en omdat ik de potten dan totaal vergeet en ze te lang warm staan.

Ik kwam die ecostoof een paar keer tegen en vind het tof om een beginnend bedrijfje te steunen wat leuke oudbollige zaken weer hip maakt en er ook echt wat moois/leuks van maakt. EN ik kan totaal niet naaien dus ik ben helemaal blij dat iemand anders het voor me doet

 

Dit ding kan ik dan gewoon midden op het aanrecht zetten in de vrij koele keuken, zonder dat er dan hoekjes ontstaan waar het snel af kan koelen zoals met een stapel handdoeken o.i.d.

Link to comment
Share on other sites

Met je bips in de yoghurt! Nee ja. Vind die hooizakken ook veel leuker. En zeker ook voor het steunen van leuke initiatieven. Ik ga morgen yoghurt maken. En heb nog een piepschuimkist. Dus vooralsnog ga ik em zo even proberen (Tnx Angela)

 

Vandaag trouwens 15 liter melk tot meikaas verwerkt, en 15 tot parmezaan. Het restje van 1,4 liter wordt hoop ik yoghurt dus morgen. Nog nooit gemaakt. Maar wil wel al meteen vanille toevoegen. Heb nog een peul liggen die op moet. Hoop dat t lekker wordt allemaal. Vandaag was in ieder geval uiterst bevredigend! (Nu wel moe trouwens! )

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Laat ik nou 2 schaapjes hebben.

Leuk idee! Is niet zo moeilijk.

 

Hier staan duidelijk filmpjes (fijn muziekje ) over how to...

 

Wij zetten de pannen vroeger met kamperen in de slaapzak. Zelfde idee

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
En een mooi kaasje hoor, hoe komt ie te zout denk je?

Kaas was 716g en heb 'm ruim 7 uur in de pekel gehad. Volgende keer ga ik toch wat korter pekelen. Vanwege het langer laten drogen verdampt er natuurlijk ook meer vocht en houd je dezelfde hoeveelheid zout in minder kaas over. Zou ook nog kunnen meespelen.

 

Die literpotten zijn wel handig! Waar heb je die vandaag als ik vragen mag? Ik heb wel 1L-flessen gebruikt, maar die hebben zo'n kleine vulopening en passen minder goed in de koelkast.

 

@Charly, een fles met heet water in die piepschuimbak leggen helpt ook om 'm op temperatuur te houden. Ik gebruik trouwens gewoon mijn oven als warmhoudruimte

Herinner me dat mijn oma de pan rijst altijd in een grote wollen plaid wikkelde en 'm dan in de woonkamer (met vloerbedekking) onder de grote stoel schoof (zo'n grote ouderwetse die in de slaapstand kan zeg maar). In formaat verstelbare isolatie

Link to comment
Share on other sites

Die potten komen bij Brouwmarkt vandaan. Ze zijn ideaal hiervoor vind ik. Eerder maakte ik de yoghurt in een pan en dan schepten we het daar steeds uit. Maar als je meer dan een liter maakt dan is die pan lang in gebruik en hij neemt ook veel ruimte in in de koelkast.

Die potten passen in het schapje in de deur, en ook op de planken omdat ze niet zo hoog zijn.

 

Ik denk dat het deze zijn: https://www.brouwmarkt.nl/producten/wecken-inmaken-bewaren/jam-maken/jampotten-twist-off/inmaakglas-rond-met-deksel-nr-82-inhoud-1000-ml.html Maar ik heb ze al jaren dus het kan zijn dat dat andere waren.

Link to comment
Share on other sites

Als ik een tip mag geven als niet yoghurt maker: mijn moeder maakt al zo’n 50 jaar haar eigen yoghurt. Zij schept de yoghurt na het afkoelen gewoon in oude yoghurtemmertjes of andere Tupperware achtige bakken. Kan ook natuurlijk en iets makkelijker aan te komen.

Link to comment
Share on other sites

@Mellie: kan natuurlijk ook! Ik ben alleen mijn plastic bakjes zo zat dat ik alles van glas of steen heb nu. Die dingen gaan toch een beetje stinken na een tijdje, zeker als je ze eens een week op het aanrecht laat staan ofzo En yoghurtemmertjes heb ik niet want ik maak zelf yoghurt Maar het werkt in alle bakjes en kommen en pannen ja

 

Is het nog gelukt Charly? Met die vanille yoghurt?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb em in de koelkast staan nu en ga morgen proeven. Hoop dat het wat is, want uiteraard meteen 5 flessen gemaakt. Weliswaar van 750 ml / stuk. Maar toch...

4 flessen heb ik 3,5 uur in de ‘hooikist’ gehad (piepschuimkist met dekens. Bleef goed warm!) en daarna nog 5 uur op kamertemperatuur. En nu dus in de koelkast. Maar op aanraden van Mellie heb ik ook 1 fles in de hooikist laten staan, haar moeder doet dat ook zo. En haal ik die er morgenochtend pas uit dus. Benieuwd of er verschil is.

Wat ik me wel bedacht heb, is dat de kist op een houten vloer stond, die nog wel eens wat wiebelt als je voorbij loopt - en dat hebben we veel gedaan vandaag. Dus hoop dat hij wel ‘gestremd’ is. Of hoe dat heet bij Yoghurt. De vanillepitjes gaven in ieder geval een mooi effect in de fles zag ik. Morgen volgt testverslag

Edited by Guest

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb de hooimadam gemaakt, van een oude slaapzak. Die had ik nog liggen. Een oud dekbed kan ook dienst doen. Leuk katoentje er bij, en een middagje naaien. Nu moet ik eerslijk zeggen dat mijn naaimachine de zijkant niet aan de bodem wilde doen, dus dat werd een stuk met de hand.Inmiddels al een aantal slowcookmaaltijden (hachee,haas,kip) er in gehad, en ik vind het super!!. Ik heb idd mijn grootste deksel gebruikt, uitgerekend met pie, en m 50cm hoog gemaakt. 6aeb3aad3b5394e1a68eb2174807af4f13271516916849.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mooi gemaakt Indy!

 

@Charly: oh jee... meteen 5 flessen? De 1e keer yoghurt maken gaat nog niet altijd even goed. Bij mij tenminste... al gebruik ik dan zo'n nieuw ijsklontje uit de vriezer met yoghurtferment. En jij had nu een schep yoghurt, dat werkt vast beter. Maar de keren daarna gaat het probleemloos bij mij de laatste tijd.

Als je het vaker gaat doen kan je beter 1 naturel pot yoghurt maken, waarmee je daarna door kunt enten. Dat lijkt me met de vanillevariant niet mogelijk/handig. Er zit ook altijd wel wat suiker of honing in vanilleyoghurt, ik weet niet zo goed wanneer je die toe moet voegen tijdens het maken? Ook dat maakt dat je er niet mee door kunt enten denk ik.

 

Ik gebruik nu ook steeds een schepje yoghurt om een creme fraiche te maken. Erg handig, gaat sneller dan met een ijsklontje ferment.

Link to comment
Share on other sites

Prachtig Indy! Wou dat ik dat zo kon.

 

Ja 5 flessen De hovenier-buurman heeft er een gekregen (en drie eitjes. Die kippen gaan als mallen!) De yoghurt is heel zacht van smaak geworden. Heel lekker. Ik had nu op 4 liter yoghurt een halve vanille peul (gewoon toegevoegd tijdens het pasteuriseren). Dat mag de volgende keer wel een hele peul zijn. En ik wil de volgende keer al wat honing toevoegen bij een paar flessen. Eens kijken of dat effect heeft op het proces. Verder is het iets dunnere yoghurt dan je normaal hebt, maar niet vervelend dun ofzo. Drink yoghurt. Mijn lief vindt em erg lekker. Dus de eerste halve fles is hier ook al op.

 

Doorenten is inderdaad wel lastiger, denk ik ook. Ik heb echter de yoghurt waarmee ik begonnen ben gewoon naturel ingevroren. Dus ik kan daar in ieder geval nog wel even mee voort. En misschien probeer ik het toch wel in de toekomst. Doorenten met vanille yoghurt. Maar dan gewoon bescheiden en niet meteen op 4 liter Benieuwd of het effect heeft...

 

Creme fraiche maken... Had ik nog niet aan gedacht. Misschien volgende week es. Leuk hoor!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

d5ec94104a14d4172988e7e7cd75c2fd.jpg

Ze liggen toch weer prachtig droog te worden he. De parmezaan vooraan, en dan de vier Goudsen erachter. (Op het bed ja. Want dat is de beste plek. Net in de trek van het raam. Tsja. Je moet er wat voor over hebben. Gelukkig is er nog een slaapkamer - voor ons )

Ik heb trouwens de laatste tijd vrijwel altijd wel wat gaatjes in de Goudse kaas. Maar zoals gezegd vind ik het niet erg. Ik laat ze wel iets langer drogen. Dan barsten ze niet uit hun waxjasje steeds.

 

Parmezaan lijkt trouwens wel van plastic. Ik hoop dat het zo hoort allemaal. Volgende week weer een dagje kazen hoop ik. En weer yoghurt maken.

Jullie nog plannen?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Vandaag aan de gang om yoghurt te maken. Even de zoekfunctie hier gebruikt, en zoals Appelvrouw m maakt, heb ik het gedaan. Onze vleesthermometer gaf keurig de temperatuur aan. Daarna een paar uur de hooimadam in gezet, en in de fles gegoten. Hoort dat korrelig te zijn? Heb ik m te vroeg eruit gehaald?

dfe6351f22e08ad3ff787b017ff6e01293891517602806.jpg

31c10592c6bfa4c6b442047c436017f614541517602851.jpg

Link to comment
Share on other sites

Korrelig Indy? Nee niet dat ik me herinner. Was hij wel al dik?

 

Ik ga morgen eindelijk weer kaas maken. Ik heb ook twee vragen, de eerste over de pekel. Ik had een deel bewaard van de pekel van vorig jaar en die heb ik net uit de kelder gehaald. Hij ruikt wat zurig en is troebel. maar geen schimmel en ook geen vieze stank. Zal ik er wat van bij de nieuwe pekel doen? Of toch maar beter geheel nieuwe pekel maken?

 

Enne die peper van jou Charly, hoeveel heb je gebruikt en heb je dat al geproefd?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

He Appelvrouw!

1% kruiden van het gewicht van je uiteindelijke kaasje heeft Jorieke ergens geschreven (en ik braaf in mijn schriftje) Je moet ze wel ff een nachtje laten voorweken.

Ik heb ze geproefd in meikaas. Was echt heel lekker. Normaal moet ik geen meikaas. Dus dat zegt wat. Ik maak binnenkort nog een batch Goudse met deze peperkruiden. Bij Jorieke ooit geproefd. Vond ik ook erg geslaagd. Veel kaas plezier!

 

Mbt je pekel. Die van mij is ook altijd troebel. En - even ruiken - ruikt idd ook wel wat friszurig. Bij mij werkt dat prima. Maar ik ben zeeeeeker geen expert. Dus hoop van ganser harte dat er nog iemand anders even reageert

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Zolang je pekel nog fris ruikt verder...? Je kunt hem even zeven door een koffiefilter o.i.d. En dan mengen? Succes weer morgen!

 

Ik weet zo niet wat het korrelig maakt Indy, in mijn potten is dat niet zo maar die staan dan ook al een hele nacht in de koelkast na het maken voordat ik er eens wat uit schep. Misschien toch wat te vroeg ja? Ik weet zo even niet welk recept je hebt gebruikt, mijn yoghurt laat ik na die warme uurtjes ook nog wat uren op 'normale' kamertemp. staan en dan nog eens in de koelkast. Voordat ik een pot open maak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...