Jump to content

Kaas, yoghurt en boter maken


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

b0dd956de255db13b289aca9dba16b6a.jpg


Geen grootste plannen, maar wel plannen.
Kaas, sutlu en een roomkaasje met kruiden had ik bedacht. 8,5 l melk.


Oa dit gemaakt we hebben de grote schaaltjes warm op, als een soort pap. Heel erg lekker. De rest koud als dessert. Onder de dekens staat de yoghurt af te koelen

3adfca87f09d3b1ee5dddfaaea3840b8.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ha! Goed bezig. Hopelijk hebben we straks een boel heerlijke kaasjes (en andere zuivelproducten) 

 

Wij gaan voor Goudse kaas (met nigella? Zou ik dat dan malen of heel laten maar langer weken o.i.d.?), Blauda, misschien dan ook meteen een 'blue cheese', yoghurt, karnemelk+zure room, en uhm... oh ja ricotta! 

Link to comment
Share on other sites

Zo, we voelen onze voeten nu wel :) Maar het levert dan ook heel wat kaas op! Ik maak morgen wel even een foto als de meeste kaasjes in hun pekelbad dobberen. We konden ook nog een beetje roomkaas maken (wat morgen pas echt kaas is natuurlijk, het staat nu dik te worden). EN pannenkoeken! ;) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Zo samen vliegt de dag wel voorbij, gezellig roeren en snijden en vooral veel afwassen ook :roll:

 

De kaasjes liggen te dobberen. 

Links mijn kaas met nigella, in het midden de 2 van Anna met nigella, en rechts 2 maal kleine Blauda. Die korst sloot niet zo mooi, maar de blauwe schimmels vinden dat niet erg :) 

IMG_5003.JPG

 

De vormpjes liggen te weken in een sopje:

IMG_5004.JPG

 

Dit is een deel van de afwas die we gisteren al gedaan hadden (de afwasmachine dient in dit geval als groot afdruiprek) Maar ik denk dat al mijn pannen en zeven en maatbekers en grote lepels minstens 1 maal door een sopje zijn gehaald gisteren. :lol:

IMG_5005.JPG

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Mijn yoghurt is echt perfect geworden.
Ik doe het een paar graden warmer dan zou moeten en dan wordt het heel stevig. Mijn zus gaf ook als tip om Max 1 eetlepel yoghurt te gebruiken. Ik gebruikte meestal toch wel 2 lepels omdat ik dacht dat je dan betere yoghurt zou krijgen. Blijkt dus niet zo te zijn. Helemaal tevreden!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Zo, ik zal even proberen op te sommen wat we hebben gemaakt vandaag:

 

4 Goudse kaasjes van zo'n 700 gram per stuk, 1 Goudse kaas van dik een kilo. 

2x blue cheese, van (nu nog) dik 400 gram. Die gaan nog slinken, maar dat doen de Goudse kaasjes ook nog.

125 hele grammen boter :lol: plus dik 1,5 liter karnemelk (niet zuur). 

2,7 liter karnemelk+zure room 

1340 gram ricotta

9 liter yoghurt. 

Een berg afwas

 

En een heleboel melkwei voor kippen en varkens.

 

IMG_2001.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

O wat zullen je kipjes weer goed gaan leggen! Ik ben er helaas nog niet aan toe, maar vind het geweldig dat jullie zo’n lading hebben gemaakt. Waarom is de ene karnemelk wel en de andere niet zuur?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Nou: de karnemelk die bij de boter vrijkomt is wel echt gekarnd, maar niet zuur zoals je van karnemelk zou verwachten omdat we de room niet hebben aangezuurd (en laten rijpen) voor het karnen. Dat beviel mij niet toen ik begon met boter maken. 

 

En de karnemelk + zure room is eigenlijk gewoon aangezuurde vette melk, waar dan de zure room bovenop komt te uhm, drijven? Liggen? De zure room schep je af en dat daar onder is dan te drinken als karnemelk. Maar het is niet gekarnd. 

Link to comment
Share on other sites

Gisterenavond nog snel nieuwe pekel gemaakt. Vanmorgen was die precies 16 graden C, precies de juiste temperatuur voor de pekelweger: 20 graden Beaumé. Dat is iets minder dan ik normaal heb (23 graden), maar ik vond mijn kaasjes toch vaak te zout dus dit maar eens proberen.

Ze staan inmiddels niet meer in de zon, dat was alleen even voor de foto ;) De kaasdoek zorgt dat de bovenkant ook in contact blijft met de pekel.

IMG_20220106_093217_1-s.jpg.4313d8ab4b6694849ae4c970c1f379d1.jpg

@Jorieke123 hoeveel wegen die van jou? Mijn niet-bijgevulde is 650g en die andere 720, de grote is 1137g. En hoe sterk is jouw pekel?

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dat is best een verschil zeg! Dan was die ene batch toch minstens 35 graden geworden, dat scheelt weer :-)

 

Hier even de tijd vergeten...grmbl. Die kleine kaasjes hebben dik 8 uur in de pekel gezeten :roll: Hopelijk gaat het wat minder hard met de zoutopname bij 17 graden, vermoedelijk iets met een wens en een gedachte.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik ben weer gnocchi aan het maken van de ricotta die we laatst hebben gemaakt. @Anna3 ik zou je nog even laten weten hoe dan :) 

Ik maak ze volgens dit filmpje. In de tekst onder dat filmpje staat een link naar zijn site waar de recepten staan. Ik heb het filmpje alvast klaargezet bij waar hij het over de ricotta-variant gaat hebben: 

 

 

 

Ik heb er deze keer gerookte kaas doorheen gedaan, in plaats van Parmezaanse. 

 

IMG_5084.JPG

 

IMG_5085.JPG

 

IMG_5086.JPG

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

De foto had scherper gekund, maar ik heb geen zin een nieuwe te maken ;) Gerookt en wel:

 

IMG_5118.JPG

 

Ik heb ze wel eens donkerder gehad na het roken, ik weet zo even niet wat ik dit keer anders heb gedaan. Maar goed. Ze zullen vast goed smaken straks! Eerst maar eens in de wax dopen en een tijd laten rijpen nog. 

 

Hopla:

IMG_5120.JPG

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...