Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tuin frezen in strijd tegen onkruid slim of?


Nouks

Recommended Posts

We hebben een heerlijke moestuin van zo'n 300 m2. Fijne plek, maar na 4 jaar merken we dat we niet meer uit komen met de het grond plan ( zoals we het aantroffen van de vorige huurder en wat we hebben opgefrist) We willen het liefst de tuin helemaal opnieuw inrichten naar óns plan zodat het ook makkelijker te beheren valt.

 

Echter: de tuin kent veel kweekgras en zevenblad en we wieden ons suffff,

 

Nu dachten we: wát nou als we de tuin leeg trekken en goed frezen en alles onderwerken.... dán her en der nieuwe tuin aarde er overheen, goed onderhoud vriendelijker inrichten en zo opnieuw beginnen....

 

Is dit slim of is dit uitstel van gedoe met al dat kweekgras... Met andere woorden, frezen en onderwerken maakt dat het erger of is dit wel slim om zo opnieuw te beginnen?

 

We dachten om in oktober het leeg te trekken en opnieuw in te richten....

 

Jullie advies is bruikbaar

Link to comment
Share on other sites

Hmm lastig.... Voor zover ik weet loopt kweekgras ook uit op stukjes wortel. Maar door het vrezen verkoop je hem wel een klap en is de grond wel mooi los dus kun je makkelijker bewerken. Je bent er echter niet in 1 keer vanaf. Met dergelijk onkruid moet je heel consequent zijn en wekelijks alles wat boven de grond komt wegschrepelen. Zo put je de wortels uit. Ik heb wel voormalig grasland 'in cultuur gebracht' door een seizoen lang regelmatig te vrezen. Maar ja zo lang wil je niet wachten met je moestuin. Kortom: ik zou zeker vrezen en dan goed bijhouden. Misschien hebben anderen meer ervaring?!

Link to comment
Share on other sites

Dit is niet wat je wilt horen waarschijnlijk, maar als je zevenblad en kweek hebt, heb je echt twee hele lastige klanten.

Een klein stukje wortel gaat zo weer verder, als je vlot een tuin wilt inrichten/herverdelen...is er naar mijn idee maar een optie.

Round-up erop...de hele boel doodspuiten...als het echt dood is, kun je tillen.

Mocht er iets in de tuin staan wat je wilt houden, een emmer ofzo erover heen zetten om het te beschermen.

 

Ik spuit geen gif op op mijn planten voor beestjes, of om grotere appels te kweken, oid, maar om onkruid uit te roeien is dit de meest effectieve en snelste oplosing.

Link to comment
Share on other sites

@astrid rond up is alleen wel enorm rotspul en enorm gevaarlijk voor je eigen gezondheid! Er zijn allerlei onderzoeken die aantonen dat ze het zenuwstelsel aantasten. Wij hebben en kweekgras, zevenbladig en pispotten om te verwijderen op een stuk van 180m2 en wij krijgen het er ook niet onder helaas. Een oplossing heb ik dus niet voor je.

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Naar 3 jaar komt her kweekgras nog steeds terug maar wij frezen ieder jaar en het wordt iedere jaar minder en met wieden kap ik zoveel mogelijk de hele wortel er mee uit ,maar het is hardnekkig en ook ik wied me suf op de tuin .Maar ons stuk tuin heeft 20 jaar braak gelegen ik weet niet of het daarom zoveel in de grond zit .

Link to comment
Share on other sites

fijn al die reacties!

 

roundup gebruiken betekend einde van mijn moestuinlidmaatschap! Daar zijn ze bij ons, terecht, heel erg streng op, maar dat frezen is dus toch wel wat....

 

fijn,

 

Ik ga over op meer vaste planten en een paar m2 tuintjes zodat ik ook minder open stukken heb...

 

Maar ok, wieden dus nog wel...

 

ik ga ervoor:)

 

Dank allen

Link to comment
Share on other sites

Het probleem van frezen is ook een beetje dat je de wortels allemaal in kleine stukjes maalt. Je zal dus inderdaad moeten blijven wieden, liefst zo vroeg mogelijk na verschijnen van de jonge nieuwe scheuten. Je zou ook kunnen denken aan een combinatie van ploegen en frezen, maar ik kan (gelukkig) niet uit ervaring putten wat betreft kweekgras dus wellicht dat iemand anders daar iets zinvols over kan schrijven. Andere methodes om onkruid de das om te doen zijn: karton, eventueel met een laag compost er over (zie ook recente boek charles dowding) of het leggen van plastic op de stukken die je nu niet gebruikt om het onkruid het licht te ontnemen.

 

Een schone start is in ieder geval nooit weg, houdt ons op de hoogte en tel gerust je vragen bij onduidelijkheden.

Link to comment
Share on other sites

Ook mijn reactie is er een die je niet horen wil.

 

Jullie willen een wat onderhoudsvriendelijkere tuin. Zijn het alleen maar wieden zat. Jullie zijn niet de enige.

De boel leeg trekken . Opnieuw beginnen.

 

Neem in je denken 1 grotere stap verder. Hoeveel jaren willen jullie daar verder nog tuinen ? 5 ? 10 jaar ?

Overweeg dan een nog wat rigoreuzere stap. Leegtrekken én afgraven. Nieuwe schone grond erop en helemaal van nul af aan denken. Ik heb dat gedaan. Jawel. Is wel een hele ingreep.

Zevenblad wil nu weer uit de hagen ( de afscheiding naar de tuinen van de buren ) mijn tuin in lopen: een stukje van een meter of 3 haag met zevenblad erin. Ik blijf dat plukken. En ik mag dat ook niet overslaan. Zo ook de pispotten. De hele haag zit vol. Ik blijf trekken. Maar mijn tuin zelf is schoon. Heb je trouwens nog zat onkruid hoor hahah.

 

Veel werk. En kost wat. Zelf het belang ervan afwegen.

Maar frezen nu en wat lapmiddelen. Kan ook. Maar je blijft het probleem houden. Of de tuin ruim een jaar helemaal dichtleggen. Dat is ook een ( rigoreuze ) oplossing.

Link to comment
Share on other sites

Mag je ook geen round up gebruiken als je het met zo'n hockeystick aanstipt? ik heb daar toch een zomer mijn vakantie geld mee verdiend IN Nederland.

Dan spuit je niet..het komt niet in de lucht...het gaat alleen via een lap(of kwast) over het plantje dat jij wilt.

Link to comment
Share on other sites

Hoe je het doet maakt niet uit ik spuit graag maar branden kan ook. Schoffelen kan ook natuurlijk

 

Je kan pas frezen als het onkruid dood is anders komt het nogmaals boven en heb je voor niks gefreesd. Zorg dus dat het onkruid op de een of andere manier eerst zo dood als een pier is. Wie weet kan je het dood met landbouwplastic?

Link to comment
Share on other sites

Mijn eerste bijdrage op dit forum

Indien je het onkruid niet meester kan je:

eerst onkruid plat stampen , karton of krantenpapier nat maken en op het onkruid leggen .

een laag van enkele cm's compost (containerpark) en daarop 10cm stro .

het onkruid zal door het karton niet geraken voor het vergaat en de eerstkomende plantjes zullen hun wortel door het karton en in het onkruid trekken en op die manier voeding krijgen (kort uitgelegd)

Om onkruid te voorkomen komt het erop aan om voor het onkruid opkomt ,in het voorjaar, de oppervlakte dicht te zaaien met "witte klaver" , wat menig ook als onkruid zullen zien maar het voordeel van de witte klaver is dat het uit de vlinderbloemfamilie komt en dus de stikstof bindt uit de lucht om af te geven aan je grond en je gewassen , let maar eens op je gazon , waar klaver staat groeit het gras welig .

 

belangrijkste: laat je aarde nooit of te nimmer bloot , zorg altijd voor mulch (stro,gras) ,zelfs de klaver kan als grondbedekking dienen!

 

suc6

Link to comment
Share on other sites

Round up , NIET DOEN ! wat je er ook mee doet , het helpt je bodemleven naar de knoppen ...voor lang .

google eens op monsanto , en laat het ook niet na om "de wereld volgens monsanto" eens te kijken op youtube .

 

check welke planten er groeien om een indicatie te krijgen hoe het met je bodem gesteld is .

Link to comment
Share on other sites

Round-up gebruiken als moestuinder is volkomen gestoord. Op die manier maak je je eigen gekweekte groente ecologisch gezien nog smeriger dan de ingevlogen bespoten groenten uit Peru of Ethiopië. Koop je spullen dan gewoon bij de super. Is nog goedkoper ook.

 

Psychopatisch is zelfs een beter woord. Regelmatig onkruid wieden is een klus die nu eenmaal bij een moestuin hoort. Je kan altijd een andere hobby kiezen.

Link to comment
Share on other sites

Ik neem dit behoorlijk persoonlijk Sokrates, dat je het niet eens bent met geposte berichten moet je zelf weten.

Maar om mij psychopatish te noemen vind ik behoorlijk ver gaan.

 

Ik had het idee dat het dit forum was waar iedereen zijn ideeen mag uiten, dat je het niet met elkaar eens bent kan alleen maar bijdragen aan een discussie.

Een discussie met de woorden, gestoord en psychopatisch vind ik erg onbeleefd en kwetsend.

Link to comment
Share on other sites

Nou ja. "volkomen gestoord ' of psychopatisch. 2 begrippen van hetzelfde lijkt me. Wat Socrates wellicht probeert aan te geven, is dat hij/zij er niet over uit kan, dat iemand zou kunnen overwegen om gif te spuiten. Socrates zal niet gelijk een andere omschrijving bij de hand hebben gehad om uiting te geven van zijn/haar ongenoegen.

 

Waar de topicstarter echter op doelt, is een situatie met wortelonkruiden. Hoewel zelf nog nooit gedaan, zou ik geloof ik inderdaad overwegen met aanstippen van de groene delen ( niet spuiten ) het onkruid te doden. Hoewel. : "zou ik overwegen" , nee, ik zelf zou het niet doen. Maar ik zou het begrijpen als je het toch zou overwegen. ( hahaha voldoende omkleed met mitsen en maaren ? )

 

Wortelokruiden ( pispotten en zevenblad en paardenstaarten heb ik ) zijn giga irri. Sommigen worden er echt moedeloos van als ze ze hebben, laat staan véél hebben ( of héél veel op een groot gebied )

Wat ik doe: Ik leg het een ruim seizoen ( liever langer dan wat korter ) dicht Maar dan ook echt dicht. Dodelijk voor je bodemleven ook, maar niet blijvend schadelijk. Goed herstelbaar.

Welk groen onkruid dan ook, zal dood gaan ( al het bodemleven neemt wel ook af tot bijna nul ) Ruim een jaar, beter 2 jaar. niet korter dan een seizoen.

 

Oook daarna ( na forse herstelwerkzaamheden; spitten, compost infrezen, ruwe mest opbrengen , bodembemester zaaien etc etc ) moet je gewoon héél veel aandacht schenken aan opduikend onkruid. Ja.

 

Wordt je gek van steeds dat onkruid ( gewoon onkruid ) ? neem dan een andere hobby

Van eerder genoemde opties , dat je dikke lagen compost en karton etc neerlegt geeft hetzelfde effect ( beter voor het bodemleven wel ) maar dan wordt je wel weer gek van de slakken hahahah

Link to comment
Share on other sites

Nou ja. "volkomen gestoord ' of psychopatisch. 2 begrippen van hetzelfde lijkt me. Wat Socrates wellicht probeert aan te geven, is dat hij/zij er niet over uit kan, dat iemand zou kunnen overwegen om gif te spuiten. Socrates zal niet gelijk een andere omschrijving bij de hand hebben gehad om uiting te geven van zijn/haar ongenoegen.

 

hehehe, touché. Da's een mooie steek onder water Bit.

 

Ik neem dit behoorlijk persoonlijk Sokrates, dat je het niet eens bent met geposte berichten moet je zelf weten.

Maar om mij psychopatish te noemen vind ik behoorlijk ver gaan.

 

Men moet een mens beoordelen op zijn daden. Dat doe ik hier. Een hobbymoestuinder die onkruid te lijf gaat met RoundUp om eetbare groente te kweken, staat voor mij gelijk met een vissenliefhebber die zijn aquarium schoonmaakt met een vlammenwerper. Of je ook echt gestoord bent weet ik niet (ik verwacht van niet), maar je weet wat ik van die daad vind.

 

Het is slecht spul hoor, RoundUp! Je schijnt er ook een beetje lichtgeraakt van te kunnen worden...

Link to comment
Share on other sites

En als jij in plaats van te sneren eens beter zou lezen, zou je weten dat Nouks om een snelle oplossing vroeg, hij wil in Oktober zijn nieuwe tuin klaar hebben.

Heel leuk en aardig om de bodem te bedekken voor het liefst 2 jaar...maar dan hebben we het over Oktober 2014 en ik begreep toch echt dat het om as Oktober ging.

 

Gebruik ik het zelf...niet dat het iemand aangaat..maar nee, niet op mijn gewassen natuurlijk, zou ik een enorme toename van zevenblad of andere wortel onkruiden hebben, zou ik zeker aanstippen/op de plant spuiten, als het dood is eruit trekken, grond vrezen en opnieuw beginnen.

 

Nu kan ik iets heel akeligs gaan zeggen, tegen Sokrates, maar dat doe ik niet, wel ben ik blij dat ik weer weet waarom wij uit Nederland vertrokken zijn.

Vele ratten op een schip, maken de ratten agressief was een van de redenen, dus wat doe ik dan op een Nederlands forum...tja dat vraag ik mij soms zelf ook af.

 

Bij deze is dit dan ook maar gelijk mijn laatste posting, ik houd het wel bij de gemoedelijke Canadees.

 

Het gaat jullie allemaal goed en ik wens iedereen veel gezonde groe(n)ten toe.

Link to comment
Share on other sites

Lang gewacht of ik als vervend spuiter nog zou reageren en weer de handel over me heen zou krijgen, ik doe het toch maar.

 

Ik heb juist last op mijn tuin van de mensen die ecologisch of biologisch bezig denken te zijn. Denk aan Phytoftera zolang mensen niet spuiten en hun planten ziek worden komt het ook mijn kant op. De kattenstaarten die buren niet onder controle krijgen sluipen mijn kant op. Ik moet dus tegen ziektes vaker spuiten omdat een paar mensen menen het beter te weten. Zonder goede producten bracht de landbouw minder op en waren de producten in winkels van koekjes tot biefstuk euro's duurder.

De LTO bracht laatst een nieuwsbericht uit dat de landbouw intensiever moet, dit kan alleen maar door goede rassen maken en ziektes en onkruiden te bestrijden.

 

Round up is een merk je spuit Glysofaat op onkruiden niet op groentes. Je spuit gewas beschermings middelen op groentes om te zorgen dat de rupsen en andere insecten het niet opeten, en tegen schemels preventief.

Als jullie geen van bovenstaande binnen willen krijgen zou ik adviseren geen normaal vlees en groenten en brood etc meer uit de winkel te eten. In alle producten zitten namelijk stoffen van buitenaf.

 

Waarom heb je een volkstuin is de vraag dan van velen? Ik heb een volkstuin om 365 dagen in het jaar geen groenten te kopen. Ik lees in het dagblad de boerderij elke dag de prijzen van landbouw producten en zie wat een boer voor zijn geld krijgt en weet voor welke prijs albert heijn het verkoopt. Ik ben tegen het feit dat de boer 5 cent krijgt en de winkel er een euro voor vraagt. Zo ben ik zelf supporting. Vijf mensen eten hier elke dag groente van een tuin van 200m2 het hele jaar door.

 

Karton op je tuin is dat biologisch. Of er zit een opdruk op dat is inkt en dat is chemisch. Oh nee je hebt wit karton ooit aan gedacht dat dat is gemaakt door middel van bleekmiddel. Als je karton gebruikt en niet naar de recycling brengt ben je dus ook je tuin aan het vergiftigen.

 

De topic starter wilt vlug van zijn onkruid af. Dat is het vlugst met Glysofaat en MCPA na een week frezen en na twee weken na behandelen en je bent helemaal schoon en je kan starten met je volkstuin.

 

Nu hoop ik eindelijk eens dat de biofielen ook eens respect tonen naar andersdenkenden.

Link to comment
Share on other sites

Karton op je tuin is dat biologisch. Of er zit een opdruk op dat is inkt en dat is chemisch. Oh nee je hebt wit karton ooit aan gedacht dat dat is gemaakt door middel van bleekmiddel. Als je karton gebruikt en niet naar de recycling brengt ben je dus ook je tuin aan het vergiftigen.

 

De topic starter wilt vlug van zijn onkruid af. Dat is het vlugst met Glysofaat en MCPA na een week frezen en na twee weken na behandelen en je bent helemaal schoon en je kan starten met je volkstuin.

 

Karton is papier, gemaakt van houtpulp en biologich afbreekbaar.

 

Er is recentelijk wetenschappelijk aangetoond dat glycofosfaat zenuwschade veroorzaakt (onder andere ziekte van Parkinson), artikel gepubliceerd in een uitgave van het 'National Center for Biotechnology Information' , onderdeel van het ministerie van volksgezondheid van de Verenigde Staten.

Het probleem treedt zelfs op indien het goedje 500 x feller verdund wordt dan de aangegeven dosis.

 

Helemaal schoon na een weekje, ik zou er niet zeker van zijn

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

Bij fresen zorg je voor verspreiding van het onkruid.Je kunt dit wel toepassen,maar zul je handmatig toch het resterende onkruid moeten weghalen.Wat je ook kunt doen is,als je de grond niet direct nodig hebt,deze afdekken met zwarte landbouwplastic,dit zul je wel een half jaar/jaar moeten liggen laten,geduld is dus vereist.

 

m.v.g.

hansi

Link to comment
Share on other sites

:ugeek: Er zijn op dit forum al heel wat discussies geweest over wel of niet spuiten, en in dit topic gaan we niet weer die kant op. Topicstarter moet voor zichzelf uitmaken wat hij/zij kiest, we gaan elkaar hier niet (weer) aanvallen.

 

 

Ben het helemaal eens met Jorieke maar om spuiters psychoptisch en gestoord te noemen is een gebrek aan kennis van de landbouw.

Iedereen moet hier de kennis meenemen die zij belangrijk acht en of dat op bio eco of conventionele landbouw gaat dat doet er niet toe. Daarom plaatste ik even de harde posting, omdat ik spuit me voor gek laten uitmaken dat spoort niet.

 

Mocht ik mensen beledigd hebben dan daar mijn excuses voor. Wat ik wil is dat mensen ook eens over het muurtje kijken en zich niet blindstaren op een visie. Zo heb ik als conventionele hobbyboer of hoe je het wilt noemen ook al aardig wat tips hier gevonden die ik normaal niet zou vergaren.

Link to comment
Share on other sites

Bij ons "frezen" we met de spitvork: twee steek diep alles losmaken en de wortelonkruiden (paardestaart, akkerwinde, kweek ) voorzichtig verwijderen met de hand... als dat geen therapie is voor ongeduld...

werkt erg goed en het bodemleven in de teeltlaag herstelt zich in 1 seizoen

Link to comment
Share on other sites

Je hebt spuiten en spuiten. Ik kan me best voorstellen dat mensen die voor hun levensonderhoud (lees: boeren/tuinders) groenten en fruit kweken hun toetrede moeten nemen tot bespuiten om ziektes te weren. Voor hobbytuinders begrijp ik ook dat mensen spuiten tegen Phyt (als andere maatregelen niet werken) of zelfs tegen een bladluisinvasie. Ik ben volstrekt geen eco-fundamentalist. Ik maak alleen onderscheid tussen een hobbytuinder en een professional. En tussen de redenen voor spuiten.

 

Het ging mij om de tip aan de OP om zijn perceel met zwaar gif onkruidvrij te maken. Dat vind ik ridicuul, om de redenen die ik hiervoor al gegeven heb. Onkruid hoort bij de tuin, en om te denken dat een short-cut met zwaar gif een optie is, dan leef je in een andere wereld dan de gemiddelde moestuinder.

 

De woorden van Jorieke zijn terecht, en daarom zal ik er verder ook geen woorden aan vuil maken, na deze: Astrid, het spijt me dat je zo zwaar tilt aan mijn (toegegeven, wel wat overdreven sterke) bewoordingen. Maar ik vind wel dat je wat lichtgeraakt reageerde. Als woorden van dergelijke strekking al reden waren om uit NL te emigreren, dan denk ik dat je toch wat tè fijnbesnaard bent.

 

Maar ik zou nooit willen dat je om mijn woorden je deelname aan dit forum staakt. Als je een terugkeer toch overweegt, dan bied ik je bij deze mijn excuses aan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...