Jump to content

Pepper-flakes maken: hoe doen jullie dat?


henkg
 Share

Recommended Posts

Op: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/wetenswaardigheden-culinair/ lees ik veel (te veel?)

 

Ik denk het zó te gaan doen, voor cayennepeper:

Dan tot slot de beste oplossing als je geen droogapparaat hebt; een mix van oven en luchtdrogen. Droog de pepers eerst ongeveer 3 uur in de oven (zoals hierboven beschreven) en dan is de grootste kans op schimmel, rotten, etc. geweken en kun je de halfgedroogde pepers alsnog aan de steeltjes ophangen en verder laten drogen.

 

En daarna even heel kort in de staafmixer (zonder hulpstukken, alleen met het standaard mesje).

 

Betere tips? Graag!

Link to comment
Share on other sites

Dank allemaal.

 

Ik ga het zo doen (drogen in de zon zal n deze tijd te traag / niet meer gaan) :

- Opensnijden, maar aan steeltje laten zitten

- Een paar uur in de hetelucht oven, op max 60 graden.

- Daarna nog een weekje in de huiskamer laten drogen

- Dan zaadjes verwijderen (mijn keuze: die zaadjes zijn echt idioot heet), hakselen, en in een potje bewaren.

 

Alleen dat hakselen: ik wil kleine flakes (ongeveer 1 a 2 mm), geen poeder. Gaat dat goed met een staafmixer, na eerst de pepers in 1 cm grote stukjes geknipt te hebben?

(Proberen is mijn ding, ik heb echter niet zoveel pepers, dus het moet de eerste (en laatste) keer goed).

Link to comment
Share on other sites

Dank allemaal.

Gaat dat goed met een staafmixer, na eerst de pepers in 1 cm grote stukjes geknipt te hebben?

(Proberen is mijn ding, ik heb echter niet zoveel pepers, dus het moet de eerste (en laatste) keer goed).

 

De substantie blijft een beetje flexibel...met de staafmixer heb ik niet geprobeerd....maar wel met een keukenmachine wat een beetje op het zelfde neerkomt.... en dat ging goed....(denk aan je handen, neus/mond en ogen te beschermen)

 

Je houd dan schilfertjes over die je zo kunt gebruiken in een gerecht, sambal en ik heb er ook in een pepermolen om af en toe lekker boven een bord nasi/satésaus nog wat extra's te geven. Die molen moet je niet te vol doen want anders verstopt het omdat de pepermassa beetje kleverig blijft.

 

 

Voor het drogen kun je ze gerust even beetje open snijden en op de vensterbank in de zon leggen....of ophangen...of inderdaad in je auto ophangen...da's zelfs in de herfst vaak genoeg een oventje

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

De pepertjes zijn inmiddels geoogst en gedroogd. In totaal 14 vrij kleine, rijpe cayenne pepertjes. Gewoon aan de lucht gedroogd. Wel eerst in de lengte opengesneden, en zaad en de zaadlijsten verwijderd. Gedroogd in de woonkamer, bij (maar niet op) de verwarming, gedurende een kleine twee weken.

 

Zonet gehakseld (vooraf even in grote stukken geknipt), in zo'n trommeltje van mijn staafmixer. Vóór:

img0154k94481349949020.JPG

 

Ná:

img0158k42091349949021.JPG

 

Resultaat is niet perfect gelijkmatig, wel uitstekend bruikbaar in de keuken. Voldoende voor tientallen te peperen gerechten. Ik denk er de winter mee door te komen ...

Het kleverige ervaar ik niet, het lijkt gortdroog.

 

De smaak van de vers gebruikte pepers vond ik uitstekend. Ik hoop dat de gedroogde variant ook dat (erg!) pittige, en toch frisse karakter heeft.

De soort was: Pepers a Cayenne, van Tabernal zaden. De geoogste zaden (veel teveel voor eigen gebruik) heb ik apart gedroogd, die ga ik volgend voorjaar zaaien.

 

Als er behoefte aan is, wil ik wel (via iemand, ik doe zelf niet mee) een fors aantal zaden aan de zaden carrousel doneren.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Heeft iemand al eens gerookte flakes gemaakt?

Ik weet hoe het moet en dat Diana dat ook doet

Ik wil alleen even weten hoe lang je ze moet roken.

Iemand ervaring met roken van flakes?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Ik laat ze eerst aan de lucht drogen en droog na in de oven. Omgekeerd krijg je zelfs bij lage temperaturen halfgare pepertjes die nog niet uitgedroogd zijn. Heb dat ook nog geprobeerd, maar de kwaliteit was minder.

Ik gebruik verder een koffiemolen met verschillende standen om de gedroogde pepertjes meer of minder fijn te malen.

Link to comment
Share on other sites

Dank je Claudia, maar dat was mijn vraag niet

 

Dit is een oud draadje.

Ik vind het zo suf om steeds een nieuw draadje te openen met een vraag binnen hetzelfde onderwerpje.

Het lijkt mij handiger om de info mooi bij elkaar te houden, vandaar dat ik hier aansloot.

Niet handig dus

 

Edit: intussen vond ik tijden van 20 uur maar ook van 48 uur! Lijkt me rijkelijk lang

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik haal de pitjes eruit omdat ik bang ben dat die niet goed vermalen en inderdaad hard worden. Dus ik snijd ze in stukken.

 

En dan kan ik de blender net zo lang laten draaien tot het helemaal verpulverd is. Dus nee, geen harde stukjes hier

 

Jalapeño en limón (de rode heb ik later nog eens in de lengte gehalveerd, want die rollen op, met de schil naar buiten.

 

2016-09-05-Pepers-en-paprika40711473237092.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Ik snijd ze in de lengte helemaal door, en gooi het kapje weg. Cayenne eenmaal doorsnijden, bredere pepers in vieren of achten.

Zaadjes schraap ik er ook uit. Die zaadjes ga ik nu bewaren, om t.z.t. de meest extreme sambal van te maken. Misschien moeten ze eerst in de vijzel, of een blender, weet ik nog niet..

Als je Cayennes aan een horizontaal gespannen touwtje gaat drogen, snijd dan de pepers wel in de lengte door, maar niet door het kapje (de kelk) dat je laat zitten. Zo kun je de pepers "wijdbeens" over het touwtje hangen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vandaag heb ik pepperflakes gemaakt, van meest Cayenne.

Die waren gortdroog, ik kon de stukjes breken. Wel gedroogd in mijn nieuwe Stockli ...

Het basismateriaal (pot is 1,7 liter):

2016091715320413561474134881.jpg

 

Het resultaat, na hakselen met een gewone staafmixer:

2016091716272654181474134889.jpg

Rechts: ruim 80 gram. Lijkt niet erg veel, maar vorig jaar had ik 50 gram waarvan ik ook nog eens ca 20 gram weggegeven heb. Ik heb daarvan nu nog ietsje over. Voor de komende 12 maanden heb ik nu weer meer dan genoeg.

Links op de foto staat een beginnetje met alleen Habanero orange. Nog iets te weinig om goed te hakselen, er komt nog meer oogst ...

 

Ideaal die pepperflakes. Alles is goed gemengd dus na een paar keer weet je precies hoeveel je in een gerecht moet gebruiken. Geen verrassingen meer met pepers die opeens veel heter zijn dan je dacht (of andersom: te eten als een wortel). De ene peper is de andere niet, niet van dezelfde soort, zelfs niet van dezelfde plant.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...