Mariekeenfrance Posted November 5, 2016 Share Posted November 5, 2016 Ik droog de pepers gewoon in de huiskamer, rijg ze aan draad en hang ze op. Omdat wij van pittig houden laat ik het zaad er in zitten. Dan maal ik ze goed in de keuken machine. De pitjes blijven heel maar daar hebben wij geen probleem mee. Quote Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted September 7, 2017 Author Share Posted September 7, 2017 De 2017 oogst (voor flakes) is inmiddels kurkdroog (gedroogd in Stöckli), alles breekt bij buigen:Daar zal netto ruim 50 gram van overblijven. Lijkt weinig, is ruim genoeg. Mengsel van hete cayenne met wat Habanero. Van de 80 g 2016 heb ik ongeveer 30 gram verbruikt. Edit: Ik zie dat dit mijn 2500e bericht is Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demier Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Vorig jaar ging Geedee pepers drogen op de hoedenplank van de auto.Auto wel in het zonnetje zetten. En, geen tranende ogen bij je eerste ritje?Denk toch dat dit niet zo prettig is als je een sterke peper hebt gedroogd.Paprika zal nog wel gaan., maar peper?gr Mat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted January 31, 2019 Author Share Posted January 31, 2019 Pepperflakes oogst 2018, nu pas flakes gemaakt.De pepers (hete Cayenne) waren uiteraard direct na de oogst al gedroogd, tot kurkdroog. En daarna bewaard in een grote luchtdichte pot.Zonet pas gemalen, weer gewoon met een staafmixer. Deze keer 40 gram. Lijkt weinig, is veel. Daar kan ik wel weer ruim een jaartje mee toe (nu nog een klein restje 2017 over).Pepperflakes zijn ideaal voor gewoon keukengebruik. Na een paar keer weet je precies hoeveel je ervan moet gebruiken. Geen nare verrassingen meer door net die ene idioot hete hele peper. Tijdens malen mengen van verschillende soorten kan uiteraard ook. Binnenkort ook nog sambal maken van mijn ingevroren 2018 Habanero's en Cayennes. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 Ik doe het op zijn Turks. Drogen. Klein wrijven in je hand. Olijfolie erover en weer laten drogen. Dan in potjes. Ik heb voor het eerst ook chilivlokken van onrijpe pepers, dus groene. Smaakt aanzienlijk anders, maar is wel pittig. Toch even wennen met doseren. Veel rood ben ik gewend, maar bij veel groen denkt mijn hoofd ‘daar kan nog wel wat bij!’ Is niet zo weet ik inmiddels uit ervaring Ik verbruik ongeveer 1 kg chili en tr paprikapoeder per jaar. Chili meer dan paprika tegenwoordig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted February 1, 2019 Author Share Posted February 1, 2019 "Ik verbruik ongeveer 1 kg chili en tr paprikapoeder per jaar. Chili meer dan paprika tegenwoordig." Ik heb aan 30 gram per jaar genoeg (t.o.v. 1 kg: 30x zo weinig). Mijn cayennes zijn wellicht een stuk heter. Die ga ik echt niet met blote handen (ook niet vooraf in-geölied) fijnwrijven.We gaan het proeven op de MTFD, want dan neem ik een snufje mee. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 Haha ok ik neem ook wat mee om te vergelijken! (En je moet na het fijnwrijven wel een dag of 2 uit de buurt van je ogen blijven hoor...!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted February 17, 2019 Author Share Posted February 17, 2019 En ik neem dan ook een snufje pepperflakes van Habanero mee.Ik ga weer wat voorraad daarvan krijgen, want vanochtend ben ik begonnen met het ontdooien van ca 250 gram Habanero's, oogst 2018. Daarna gehalveerd , en de zaden en zaadlijsten verwijderd.Ze zijn inmiddels goed onderweg naar kurkdroog, in de Stöckli: Daarna kunnen ze vermalen worden met de staafmixer.Voor de aanstaande proevers: neem een badhanddoek mee om je voorhoofd mee te deppen ... Edit: Door het invriezen worden pepers minder stevig, het lijkt of ze natter worden. Toch ging het drogen perfect. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciska Posted February 17, 2019 Share Posted February 17, 2019 Geloof dat dat bij aanstaande proever wel meevalt.... Ik maak volgens seizoen flakes van de Carolina reaper...is beter te doseren dan sambal van reapers.. Ik gebruik een koffiemolentje bij de Blokker vandaan voor dat soort praktijken, daar malen we al onze kruiden in fijn. Van grof tot poeder...werkt als een tierelier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted November 9, 2019 Author Share Posted November 9, 2019 Mijn pepperflakes 2019, weer van Cayenne (een bovengemiddeld hete soort), is perfect voor allerlei gebruik in de keuken:Wederom (veel) meer dan genoeg voor een jaar. Eerder deed ik het fijnmaken met een staafmixer. Nu met een -inmiddels gekregen- elektrisch koffiemolentje, dat gaat toch beter. Tip: heel goed drogen, en eventueel even nadrogen als dat drogen al eerder gedaan is. De stukjes moeten breken, niet meer buigen. Zo krijg je droge pepperflakes die niet klonteren. Vanaf nu is (na)drogen geen probleem: kan b.v. op een CV radiator. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 Ik maak chilivlokken op zijn Turks. Rode rijpenpepers laten drogen. Dan heel heeeeel klein beetje olijfolie erover. Weer laten drogen. In nl lukte dat niet zo goed, waren na 2 maanden nog steeds niet krakend droog. Toen even in de magnetron waarmee dat wel is gelukt. Fijngewreven en voila. In tr doe ik ze gewoon een paar dagen in de volle zon en dan ben je al klaar. In nl heeft het maanden langer geduurd, maar ach. Het uiteindelijke resultaat is net zo lekker en zo veel ruimte namen de pepers niet in. Je kunt ook groene chilivlokken maken op dezelfde manier, maar dan met groene pepers. Heeft een zachtere smaak en de kleur vind ik minder uitnodigend. Ik merk dat ik in de praktijk altijd de rode gebruik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donaldk Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Henk, tuurlijk gaat het drogen (extra) goed, de celwanden zijn immers al kapot gevroren. Jammer van de zaadlijsten hierin zit hitte. In de zaadjes niet. Ik heb destijds bij de Trekpleister zo'n What's Home koffiemolen gekocht voor 9,-, andere keer weer bij Kruidvat te koop. Ik droog in een oven op 50 graden. Quote https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.