Jump to content

Folie tunnels/kassen bouwen?


kustlijn
 Share

Recommended Posts

Is de gedachte er om een folie tunnel of kas te bouwen, wellicht is het vario_quick systeem van GeKaHo wat.

Het vario_quick systeem bestaat uit plastic verbindingsstukken, waar men dan zelf (dak)pannenlatten in moet steken om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Nu weet ik niet of de Duitse pannenlat de gelijke grootte heeft als die in Nederland.

 

Kijkt u eens naar een aantal voorbeelden, al is het maar om inspiratie op te doen.

http://www.gekaho.de/html/vario_quick_beispiele.html

 

Hier een filmpje over de 8voudig verstelbare verbindingsstukken.

http://www.gekaho.de/html/varioquick_film.html

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

Hallo Kustlijn,

 

Ik heb er ook al een tijdje naar zitten kijken en ik sta nog in dubio om of een kant en klare folietunnel te kopen of inderdaad met de Steckelemente van Gehako een kas te bouwen. Enige nadeel vind ik de bewerkelijkheid om de kas te kunnen luchten. Zonder een fatsoenlijk raam wordt het snikheet. De snelheid waarmee je de kas kan maken en de degelijkheid van het product is wel aantrekkelijk.

 

 

Twee mogelijke oplossingen die ik gevonden heb op het www. om een extra opening te creëren:

 

http://www.krautundrueben.de/Forum/board_entry.php?id=12840&da=DESC&page=31&order=name&descasc=DESC&category=all

 

Daar zitten een paar mooie foto's bij hoe het dakraam gemaakt is. Een andere mooie die ik vond is het raam in de deur(en) te maken.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=t4FayjT1GuE

 

Optie lijkt mij om boven de deuren met hout dicht te maken en vervolgens een ventilator in te bouwen die op zonnecellen werkt.

 

BonTon

 

aevnw33nr9l1bdrcl50841355426684.jpgaevnwiusoebaeg6gl28671355426695.jpgaevnwvv8w5osliaid65371355426709.jpgaevnxow5eybr9m5kl68301355426721.jpg

 

 

 

 

 

BonTon

Link to comment
Share on other sites

Hallo BonTon,

 

ik weet niet wat de kwaliteit van deze verbindingsstukken zijn.

Dus niet of ze door uv stralen worden aangetast, of door zure regen enzovoort.

Verder weet ik niet niet welke koude ze aankunnen.

Bij ons zijn momenteel een aantal kunststof voorwerpen na -20 °C volledig kapot gevroren.

Kan je met andere woorden de kas in de winter buiten laten staan, al dan niet met de folie?

 

Het lijkt er op, dat het materiaal wel wat aan kan, getuige een reactie op een Duits selbversorgers forum (waar ik overigens op dit systeem geattendeerd ben) :

"Wow, die Delta-Steckverbinder gibts noch. Mein Foliengewächshaus steht seit über 30 Jahren, einmal haben wir die Dachlatten wieder erneuert und 2 mal die Gitterfolie,"

 

en : "sieht das GH (= GewächsHaus aldus Kustlijn) jetzt den 4. Winter mit viel Schnee (bis 1m) noch genau so gut aus wie im ersten Jahr."

 

http://www.selbstvers.org/forum/viewtopic.php?f=29&t=7386

 

Verder stelde ik in de starters topic al, dat ik niet wist of de dak latten in Nederland dezelfde maten hebben als in Duitsland, of dat de latten op maat gezaagd moeten worden.

 

 

 

 

U schrijft: "Enige nadeel vind ik de bewerkelijkheid om de kas te kunnen luchten. Zonder een fatsoenlijk raam wordt het snikheet".

Als ik echter naar de volgende plaatjes kijk, lijkt daar een oplossing voor te zijn.

http://www.gekaho.de/assets/images/Vario_JPG_GrOSSES_GEWACHSHAUS.jpg

 

http://www.gekaho.de/assets/images/Vario_JPG_FRUEHBEET_MIT_DECKEL.jpg

 

Of zie ik nu iets over het hoofd?

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

Hier heb ik weleens na zitten kijken maar ik vraag me af of dat het nou zo goedkoop is of dat je op dezelfde prijs komt als dat je een foliekas koopt. Hout is hier nou niet zo goedkoop en ik denk dat je wel geinpregneert hout moet hebben anders rot het zo weg door de luchtvochtigheid. Geinpregneert hout is 2x zo duur als normaal hout. Daarnaast moet je die folie kopen en die is ook niet echt goedkoop.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ola,

 

Als ik Google met "panlatten 24X48 MM" dan krijg ik o.a. de website: http://bestelbouw.nl/hout.html naar voren daar staan

440001061 VUREN PANLATTEN GEIMPREGNEERD 24X48 MM. L = 500 CM € 2,42 per stuk ( Exclusief 21% BTW) te koop. Ze zijn in ieder geval leverbaar in Nederland. Zure regen lijkt mij niet relevant gezien de verbindingen onder het folie gaan waardoor ze niet in contact komen met regenwater. Aannemelijk is dat gezien het product bedoeld is om buiten te gebruiken, het ook geschikt is voor lage temperaturen. Ik neem aan omdat het al zo lang in de handel is in Duitsland dat het wel een degelijk product is moet zijn. Ik zoek ook op forums maar heb tot nu toe geen negatieve kritieken gevonden. Het hout beitsen zal er wel voor zorgen dat het langer meegaat. De informatie die ik lees bij de site van Gehako is dat er twee kwaliteiten folie zijn, in het vierde of vijfde jaar zal de folie wel vervangen moeten worden. De prijs per m2 folie is ca. 2.20 Euro, met al die info is de prijs te berekenen wat een zelfbouw kas ongeveer gaat kosten. Indien ik er zelf een zou kopen zou ik de kas wel verankeren op een hardhouten frame en deze met piketten stormvast maken. In februari/maart ga ik een kasje aanschaffen en tot die tijd kijk ik op het w.w.w. rond om ervaringen van gebruikers te achterhalen van kant en klare folietunnels en de Steckelementen van Gehako. Op Ebay, Amazon en een paar Nederlandse websites staan polytunnels/folietunnels te koop. Ik houd alle opties open totdat ik mijn creditcard trek.

 

BonTon

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zelf ben ik ook begonnen met een kas te bouwen, nu nog niet veel gemonteerd maar de spanten steken ineen en de paaltjes zijn ook al klaar.

 

img563977371359388194.JPG

 

Nu beginnen met de gaten af te tekenen om de paaltjes in de grond te boren, 30 diep ongeveer.

Het geheel denk ik te bedekken met folie, kost ongeveer 1 euro de m².

Moet wel nog uitdokteren hoe ik een goot kan bevestigen want ik wil het regenwater wel opvangen.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Moet wel nog uitdokteren hoe ik een goot kan bevestigen want ik wil het regenwater wel opvangen.

 

Als je de vertikale palen niet helemaal op de beide uiteinden van je spanten monteert, maar langs elke kant een kleine oversteek voorziet van de spanten tov de paaltjes kan je er een regengoot aan monteren...

Link to comment
Share on other sites

Een regengoot komt er zo wie zo aan, heb het water nodig net als iedereen.

Vandaag zijn de geraamtes voor de deuren en vensters af geraakt.

 

img564363841359652149.JPG

 

img564257601359652163.JPG

 

De dwarslatten van de vensters moeten wel op maat gezaagd worden eens de spanten vast staan.

Tot nu toe geen enkele nagel gebruikt, enkel vijzen.

Nu zit ik wel nog steeds met de vraag welke folie ik best zou gebruiken, die versterkte van Greenspan of anders de veel goedkopere niet versterkte. Die kost maar een derde van die andere.

(Hytilux uvt 180mu, uv-bestendig, thermisch, met anticondenswerking, uv-open kost ongeveer 1 €/m²)

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Bij ons op het volkstuincomplex staat er eentje. Naar horen zeggen is deze al 15 jaar oud. Het plastic wat er er op ligt is wel aan vervanging toe. Grote grap was dat laatst een houten schuur van een paar honderd kilo finaal omgewaaid was en de kas die er vijf meter naast staat ongeschonden was. Ik heb besloten om met de `Steckelemente` een kas te bouwen. Echter wel met de iets grotere "Deltafix: Ik woon aan de grens dus die panlatten zijn geen probleem. Het enige wat ik nog moet uitzoeken is hoe ik het plastic vastzet op maaiveldhoogte aan het frame. Het grote voordeel is dat je de maten helemaal zelf kunt bepalen. De mijne wordt 3 bij 2.40.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 1 year later...
  • 3 weeks later...

@Walberg. Wij hebben afgelopen week een kas gemaakt met het vario_quick systeem in Wormerveer.

Inderdaad 24 bij 48 is niet te vinden. Maar bij de Hornbach (Zaandam) hebben ze wel 22x48. Wij hebben nu deze gebruikt dat zit redelijk stevig. Uiteindelijk moet het toch nog vast geschroefd worden.

 

Onze kas is nu ca. 2m x 2.5m

 

We hebben het nu ingericht. Hopelijk blijft de kas komende tijd staan

 

Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.

Link to comment
Share on other sites

Ola,

 

Als ik Google met "panlatten 24X48 MM" dan krijg ik o.a. de website: http://bestelbouw.nl/hout.html naar voren daar staan

440001061 VUREN PANLATTEN GEIMPREGNEERD 24X48 MM. L = 500 CM € 2,42 per stuk ( Exclusief 21% BTW) te koop. Ze zijn in ieder geval leverbaar in Nederland. Zure regen lijkt mij niet relevant gezien de verbindingen onder het folie gaan waardoor ze niet in contact komen met regenwater. Aannemelijk is dat gezien het product bedoeld is om buiten te gebruiken, het ook geschikt is voor lage temperaturen. Ik neem aan omdat het al zo lang in de handel is in Duitsland dat het wel een degelijk product is moet zijn. Ik zoek ook op forums maar heb tot nu toe geen negatieve kritieken gevonden. Het hout beitsen zal er wel voor zorgen dat het langer meegaat. De informatie die ik lees bij de site van Gehako is dat er twee kwaliteiten folie zijn, in het vierde of vijfde jaar zal de folie wel vervangen moeten worden. De prijs per m2 folie is ca. 2.20 Euro, met al die info is de prijs te berekenen wat een zelfbouw kas ongeveer gaat kosten. Indien ik er zelf een zou kopen zou ik de kas wel verankeren op een hardhouten frame en deze met piketten stormvast maken. In februari/maart ga ik een kasje aanschaffen en tot die tijd kijk ik op het w.w.w. rond om ervaringen van gebruikers te achterhalen van kant en klare folietunnels en de Steckelementen van Gehako. Op Ebay, Amazon en een paar Nederlandse websites staan polytunnels/folietunnels te koop. Ik houd alle opties open totdat ik mijn creditcard trek.

 

BonTon

Ik heb die bestelbouw ook eens gemaild maar ze zijn daar 22 x 48 mm anders was ik allang hiermee begonnen ook al kost het flink wat aan verzendkosten.

Link to comment
Share on other sites

@Walberg. Wij hebben afgelopen week een kas gemaakt met het vario_quick systeem in Wormerveer.

Inderdaad 24 bij 48 is niet te vinden. Maar bij de Hornbach (Zaandam) hebben ze wel 22x48. Wij hebben nu deze gebruikt dat zit redelijk stevig. Uiteindelijk moet het toch nog vast geschroefd worden.

 

Onze kas is nu ca. 2m x 2.5m

 

We hebben het nu ingericht. Hopelijk blijft de kas komende tijd staan

 

Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.

 

Dit is interessant, ik ben benieuwd naar de resultaten, immers ik heb nu nog zo een kas van polycarbonaat, nou dat is een ramp. De ramen liggen er steeds uit. Bovendien heb ik nu speciale cactussen uit hooggebergte en die hebben UV nodig dus heb ik nu toch een speciale (Katalite of F_clean) folie nodig. Waar heeft u trouwens de Vario_quick vandaan gehaald? gewoon bij Gehaho?

 

Bob

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook met het vario quick systeem een kas gebouwd, 5x4m 3m hoog. Is goed aan te passen en te verstevingen bij deze afmetingen. Ik heb zwaar kaszeil besteld en hoop dat dinsdag a.s. te bevestigen. Ik woon niet zo ver van Duitsland en heb daar mijn panlatten gekocht.

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook met het vario quick systeem een kas gebouwd, 5x4m 3m hoog. Is goed aan te passen en te verstevingen bij deze afmetingen. Ik heb zwaar kaszeil besteld en hoop dat dinsdag a.s. te bevestigen. Ik woon niet zo ver van Duitsland en heb daar mijn panlatten gekocht.

 

Heeft u de vario elementen uit Duitsland besteld of heeft u een adres in Nederland hiervoor?

Link to comment
Share on other sites

@Walberg. Wij hebben afgelopen week een kas gemaakt met het vario_quick systeem in Wormerveer.

Inderdaad 24 bij 48 is niet te vinden. Maar bij de Hornbach (Zaandam) hebben ze wel 22x48. Wij hebben nu deze gebruikt dat zit redelijk stevig. Uiteindelijk moet het toch nog vast geschroefd worden.

 

Onze kas is nu ca. 2m x 2.5m

 

We hebben het nu ingericht. Hopelijk blijft de kas komende tijd staan

 

Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.

 

Wat heeft u voor de panlatten moeten betalen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...