Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Stuk gazon vervangen voor moestuin


meloentje

Recommended Posts

Ik kon dit nog niet vinden in eerdere berichten, dus bij deze een nieuwe.

 

Ik had te veel gazon, een stukje vind ik wel leuk maar de vorige eigenaar hield duidelijk meer van grasmaaien dan van groente kweken

 

Dus, er gaat een stukje gras plaats maken voor moestuin. In november heb ik het afgedekt met plastic, inmiddels was het meeste gras wel dood.

 

Nu heb ik het ondiep omgespit (klei), alleen weet ik niet zo goed hoe ik nu verder moet. In maart krijg ik mest, maar het stukje (2x3) moet wel iets worden opgehoogd omdat het behoorlijk nat wordt na regen.

 

geel zand op/door klei mengen wordt afgeraden lees ik overal. Mest onderspitten op klei is ook discutabel las ik weer eregens anders, omdat de mest dan gaat verturfen ?

 

Ik dacht aan het volgende: de omgespitte grond eerst fijner maken, ophogen met tuinaarde, mest eroverheen en dan compost.

 

maar, is dat een goed idee? of zouden jullie het heeeel anders doen?

 

groetjes!

Link to comment
Share on other sites

Normaal gesproken heb je drie opties om grasland te veranderen in moestuingrond. De eerste is het gras verwijderen. Dat doe je door de bovenste laag af te steken zodat je een soort graszoden overhoud. Daar maak je een stapel van die langzaam verteerd. Zijn de zoden allemaal verwijderd dan de grond verbeteren en evt spitten/frezen. De tweede optie is direct het gras onderspitten of ploegen. De beste werkwijze bij spitten is dan om de grassen naar boven in de voor te leggen zodat de wortels naar beneden liggen en nooit meer kunnen uitlopen. De derde optie is het gras te bedekken met karton, daarbovenop goed verteerde mest en compost te leggen en daar direct in te telen. Tegen de tijd dat het karton is verteerd is zal ook het gras daaronder weggerot zijn.

 

Omdat het gras al langzaam aan het dood gaan was door de bedekking met het zeil heb je er op zich niet verkeerd aan gedaan om te spitten. Het is echter wel de vraag of het gras op deze korte tijd al voldoende dood was en niet te makkelijk opnieuw zal uitlopen nu je zeer ondiep hebt gespit.

 

Normaal gesproken zou ik de mest gewoon gewoon op het land brengen en onderwerken maar omdat je de mest pas in Maart krijgt en deze waarschijnlijk redelijk vers is zou ik het anders aanpakken. Mijn advies zou zijn om op zoek te gaan naar een ladinkje compost en dit of door de grond te laten werken (frezen) of gewoon op de grond te leggen als een mulche laag.

 

Als je met tuinaarde gewoon tuingrond bedoelt dan is dat prima en zou ik dat gebruiken. Mest is dan niet direct nodig. De zakken bemestte tuinaarde ben ik wat minder enthousiast over en zou ik niet gebruiken. Met mest onderspitten op klei het ik overigens geen slechte ervaringen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Supertof! Ik ga het precies zo doen dit jaar! Ik kwam er al niet uit en kan zelf fysiek weinig aan en dit lijkt de oplossing met ook nog eens gewassen die ik lekker vind!

 

*Korte uitleg: Het achterste deel van mijn tuin is nog niet geschikt als moestuin. Ik zag het niet zitten om te gaan spitten en heel vele tijd te gaan steken in het bemesten van de grond. Met het afdekken met karton heb ik er weinig werk aan en is het ook nog eens zeer effectief tegen het onkruid en gras! En ik kan er ook nog eens goed van gaan eten!*

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dankjewel Jorg en RvO! Inmiddels is de mest gearriveerd, het was goed verteerd volgens mij maar het dampte nog wel een beetje. Ik heb het (nog) niet over het nieuwe stuk moestuin (oude gazon) gedaan. Het ik heb de meeste pollen gras die nog resteerden van het spitten weggehaald en daaroverheen compost gelegd. Nu maar hopen dat het gras niet te hardnekkig blijft terugkomen, het zal zeker bijhouden geblazen worden. De tip van het karton vind ik geniaal, de volgende keer

ga ik het zo proberen.

 

Ik ben inmiddels verhuisd en heb nu bij mijn huis ook een tuin dus nu een volkstuin en een achtertuintje, hoop dat ik het allemaal bij kan houden. In de achtertuin groeit 7blad, dus ik ben al kartonnen dozen aan het sparen.

Link to comment
Share on other sites

Hier iemand in Engeland http://www.charlesdowding.co.uk/node/67 die al 25 jaar bezig is om zonder te spitten van gras prachtige moestuinbedden te maken. Hij werkt met karton, maar gebruikt ook plastic om af dekken of hij stort alleen een laag compost op het gras en zaait rechtstreeks in compost/verteerde mest.

Hij is ook steeds bezig met experimenten (dig / no-dig; of zaaien volgens de maankalender) en houdt de uitkomsten ook goed bij. Volgens mij is hij dit jaar bezig met hot-bedden (ook als experiment).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Je hebt verschillende opties:

Normaal gesproken heb je drie opties om grasland te veranderen in moestuingrond. De eerste is het gras verwijderen. Dat doe je door de bovenste laag af te steken zodat je een soort graszoden overhoud. Daar maak je een stapel van die langzaam verteerd. Zijn de zoden allemaal verwijderd dan de grond verbeteren (compost toevoegen) en spitten/frezen. De tweede optie is direct het gras onderspitten of ploegen. De beste werkwijze bij spitten is dan om de grassen naar boven in de voor te leggen zodat de wortels naar beneden liggen en nooit meer kunnen uitlopen. De derde -en makkelijkste optie - optie is het gras te bedekken met karton, daarbovenop goed verteerde mest en compost en gewone tuingrond te leggen en daar direct in te telen. Tegen de tijd dat het karton is verteerd is zal ook het gras daaronder weggerot zijn.
Zie ook: enkele andere tips Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Je kan gewoon in dat andere topic aansluiten hoor !

 

Maar je kan ook hier je vagen verder stellen. Topic bestaat nu toch al. Misschien dat de beheerder dit topic aan dat andere wil plakken ?

 

Tuurlijk. Je kan dat stuk grasveld platspuiten enz. Als jij het geen probleem vind je tuin op die wijze voor te bereiden ( er zijn zat topics over gif spuiten enz ). Het is weliswaar verboden, maar zelf weten natuurlijk. Je kan ook nu gewoon beginnen met spitten , omleggen, na opkomst onkruid nog een paar keer schoffelen voor de winter. In november de mest er op, en gewoon in het voorjaar beginnen. Ik zie het nut van spuiten niet zo, maar goed, dat ben ik.

 

Een grasmat heeft op zich niet eens zóveel variatie aan de lastigste onkruiden ( als het tenminste regelmatig gemaaid is geweest ). Dus omleggen, kom je al een heel eind mee. Eventueel 2 steken diep.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vanmorgen hoorde ik dat ik er een reepje tuin bij krijg; precies genoeg om beter te kunnen wisselen, want ik zit nu wel érg krap. BLIJ

Maar het is nu gazon, en ik ben lichamelijk niet meer in staat om dat te gaan onderspitten, en een tuinman inhuren is ook weer zowat...

 

Ik ben dus dolblij met jullie kartonmethode. Dank

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja. Ervaring mee. ( Ook over afdekken gras met karton is al heel wat gezegd op dit forum dacht ik ? )

 

Stel je hebt een stuk weiland of een andere grasmat en je wilt daar een moestuin. Kort afmaaien en karton , liever een dubbele laag, maar net wat je hebt aan karton ( golfkarton is er wel erg mooi voor ( dubbele dunne laag karton met golflaag er tussen ). Goed aansluiten of als dakpannen goed afgesloten neerleggen. Laag compost of aarde erover, mest kan ook. Iets wat het karton op de grond drukt.

 

Een gewoon stukje grasveld is met een herfst en winter wel kapot. Hardnekkige wortelonkruiden zullen in het voorjaar erop waarschijnlijk wel verschijnen. Maar je hebt een goed beteelbare grond in het voorjaar.

Link to comment
Share on other sites

Dank je Bit, daar kan ik wat mee!

Dan ga ik over een paar weken de fruitstruikjes (of wat daar nog voor door moet gaan...) uit m'n fruittuintje halen (dat voor de rest dus uit gras bestaat), karton erop doen, de composthoop (waarvan ik dan de pompoenen als het goed is, allemaal heb kunnen oogsten) erover heen gooien, en dan maar wachten tot in het voorjaar als vanzelf mijn vruchtbare moestuingrondje is ontstaan.

En dan ga ik er denk ik aardappels telen; ik ben me aan het verdiepen in de bovengrondse methode.

Het wordt steeds leuker, met dat luie moestuinieren!

Link to comment
Share on other sites

Wij mijn man plag de bovenste laag eraf (gras) en dan een spit.Dus 2 lagen .

De eerste voor is leeg dan de plag op zijn kop erin en dan de schep grond en zo ga je door.De laastse voor gooi je weer dicht met de eesteplag en grond.

 

Dan kan je meteen het grond bebouwen met alles.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...