Jump to content

Geelwortel, kurkuma


dennislp
 Share

Recommended Posts

De keuken in mijn tijdelijke huisje is warmer dan ik dacht, want de kurkumawortels kregen groeipunten. Dus eentje in de aarde geparkeerd, hij staat nu gezellig in een pot in het raamkozijn naast het citroengras. Aziatisch hoekje.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ik zag de kurkuma worteltjes/knolletjes op de markt liggen, ik denk er morgen maar een paar te kopen en deze in een pot te doen, eens kijken wat het zou gaan worden, dit heb ik ook met aardperen gedaan en had hier 9 kilo oogst van. En had er maar 4 in de grond gestopt.

Link to comment
Share on other sites

Heb vorig jaar geelwortel als test gepoot. In de winter gekocht (4 wortelstukken met veel ogen eraan) en die licht onder de potgrond gestopt. Het heeft wel even geduurd voordat daar groei in zat, uiteindelijk zijn 3 van de 4 ook daadwerkelijk tot planten uitgegroeid. Na mei heb ik ze buiten op het terras in een grote pot gedaan en verder laten groeien. Terras ligt op het zuiden, dus continu zon. De grootste 2 planten zijn flink gegroeid. En daar is het bij gebleven, want ik heb ze niet binnengehaald in de koudere maanden. Lichte vorst hebben de plantjes overleefd, maar aanhoudende kou + nachtvorst niet meer. was wel verbaasd dat de plantjes nog best tegen kou kunnen.

Hoe de wortels er nu uitzien, geen idee.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Hoe verwerken jullie kurkuma eigenlijk? Ik ken het alleen in poedervorm, malen jullie het ook of gooien jullie gewoon stukjes wortel door de gerechten heen?

 

Nog een leuk ( en dankbaar) experiment is het verven van wol met kurkuma. Dit (de gele strengen) was vanuit poeder maar ben benieuwd of er verschil is wanneer je alleen de wortel zelf uitkookt. Binnenkort ook maar eens op zoek naar geelwortel!2020012015241611161579594513.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik kurkuma in sommige Indische gerechten of in thee met bv een stuk gember erbij. Met gebakken aardappel is het lekker, dan krijgt je aardappel geheid een knapperig korstje. Veel in curries ook bedenk ik me nu. Eigenlijk aardig wat toepassingen.

Link to comment
Share on other sites

In biologische winkels liggen ze in winterseizoen. Niet eens zo duur. Deze kocht ik bij de Grote Verleiding voor 0.89, ruim 100 gram.

 

Op markten met meer exotische producten in grotere steden of in Oosterse winkels zul je ze ook wel vinden. Kurkuma-2020-01-22-at-1113721579690887.59

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.