Jump to content

Kool bladeren


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Ik heb een veldje met mooie witte kolen, het kooltje begint zich nu echt te vormen.

Er omheen groeien echter een boel mooie stevige bladeren, die niet bij de kool horen. Ik gaf ze vorig jaar (toen er maar 1 koolplantje stond) steeds aan de kippen. Maar dat is nu wat veel, en ik zou nu al wel een maaltje witte kool willen eten. Kan dat wel? Of zijn die bladeren gewoon te stug en te groen?

 

Ik kan er niet echt wat over vinden, in elk recept moet je de buitenste bladeren van de (gekochte) kool verwijderen

Mocht iemand een recept (of bereidingswijze) weten...?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb nog verder gezocht op Google, en kan nog steeds niets vinden over het eten van de bladeren. Wel kan je de bladeren gebruiken als geneesmiddel:

 

http://www.tbuskruid.be/ned/bibliotheek/remedies/art_brassica_oleracea.asp

 

en om mee te verven:

 

http://aukjesatelier.blogspot.com/2010/03/ecoprint-met-rode-kool.html

Link to comment
Share on other sites

"Eigentijdse chefs gebruiken de buitenste bladeren van witte kool en groene kool graag voor originele verrassingspakketjes. Moeilijk is het niet. Haal met een scherp mesje de harde stronk onderaan uit de kool. Nu kunt u makkelijk één voor één de buitenste bladeren van de kool losmaken. Die blancheert u maximum 2 minuten in een grote pan met gezouten water. Laat de soepel geworden bladeren uitlekken. Leg in het midden van elk blad een flinke eetlepel van een vulling die u vooraf hebt klaargemaakt. Vouw het blad dicht en bind het hermetisch toe met keukendraad. U kan de pakjes stomen of laten garen in de oven. De vulling kan zeer gevarieerd zijn: van gehakt tot rijstmengsel tot zalmmousses tot kreeft! "

 

Maar dan gebruiken ze volgens mij nog niet (bijvoorbeeld) de 4e, 5e, 6e bladeren van de plant (die lijken mij nog stugger dan de buitenste bladeren van het kooltje zelf). Ik ga dat toch maar eens proberen vanavond.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de bladeren +/- 4 minuten geblancheerd in gekookt water (de dikke nerf er eerst uit gesneden). En in de tussentijd gehakt gebakken. Met wat extra groente uit de moestuin waar je toch een overvloed aan hebt (courgette in dit geval) en wat kruiden (uit een aangebroken zakje mexicaanse kruiden dat nog in de la lag).

 

Daarna het gehaktmengsel in de bladeren gerold, en nog even in de oven. Alles was al gaar, maar al weer afgekoeld door het stuk voor stuk oprollen.

 

Het was lekker hoor! De zij-nerven van de kool misschien nog wat te stug, waardoor afhappen niet heeeel goed ging. Maar als je reepjes blad roerbakt of door pasta of een ovenschotel doet, heb je daar geen last van omdat het kleinere stukjes zijn.

 

zv7ucl45641371228910.jpg

 

2chw29s12171371228917.jpg

 

Een goede manier om al van je koolplant te genieten, en zonde om weg te gooien! (als de bladeren tenminste nog een beetje netjes zijn...)

Link to comment
Share on other sites

Was ik nooit opgekomen. Maar zoals je zegt, in een wokschotel kan je ze misschien prima verwerken. Zelf zou ik dan toch alleen de buitenste bladeren van de kool zelf pakken en niet van de plant (zoals je zegt kan stug zijn).

 

Ziet er wel smakelijk uit!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...