Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Tijd voor kappertjes


Danuta

Recommended Posts

De oostindische kers bloeit nu volop en buiten dat de blaadjes en de bloemen heerlijk in salades ed. zijn, is het nu de tijd dat de eerste groene zaaddozen groeien.

 

Dus tijd voor kappertjes te maken )

 

De groene zaaddozen plukken, de grote doet er niet toe, zolang ze nog groen zijn kunnen ze geplukt worden en ingemaakt.

 

Nu in een potje met veel zout geven (ik deel al de zaaddozen van te voren), even schudden en gewoon een nachtje laten staan. Nu de zaaddozen eruit nemen, snel even spoelen, voorzichtig droogdeppen en in een potje geven, overgieten met azijn (gewone, wijn, dragon, appel etc naar keuze) en naar keuze kruiden toevoegen zoals bvb jeneverbes, laurier, een kruidnageltje of een mix hier van. Deksel dichtdraaien, de vloeistof moet boven de zaaddozen staan, en donker en koel wegzetten.

 

Na een 4 tot 6 weken zijn ze klaar om gebruikt te worden, enjoy )

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

Ik heb warempel al een potje gemaakt, net voordat ik op vakantie ging. Heb voor het eerst oi kers, en dacht op een gegeven moment, wat hangt daar nou aan???? Gelijk er achteraan dacht ik, ooohh...dat zijn die kappertjes dingen waar over het forum wel eens word verteld.....recept gezovht, en gemaakt! Zoals door Danuta beschreven. Als ik terug kom hoop ik nog een potje te kunnen maken voor dochterlief!

Link to comment
Share on other sites

Ik maak ook ieder jaar een grote pot. Als recept maak ik gebruik van een link hier ergens op t forum gegeven..met een filmpje erbij van een kok die het maakt. Heel lekker met citroenverbena. Hier favoriet!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

De grootte doet er niet toe zeg je Danuta, maar ik heb van mijn oudste tuinzus ooit meegekregen dat ze klein (moeten zijn) het lekkerst zijn. Ze was op vakantie en ik paste op haar huis. Ze had meegegeven dat de zaaddozen klein geplukt moesten worden. Ik kreeg ervan langs (figuurlijk) toen ik ze te groot had laten worden.

 

Zelf heb ik ze weleens gegeten bij de rauwkost, maar nooit kappertjes gemaakt. Dit jaar OI kers zaaien is er bij ingeschoten. Het is genoteerd in de grote tuinplannenmultomap. Mooi duidelijke recepten hier, bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Hoe deel je de zaaddozen?

Ik denk dat de term 'zaaddozen' wat verwarring geeft. Bij de O.I. Kers zitten er in beginsel 3 zaden aan elkaar, die - als ze rijp zijn - vanzelf loslaten.

(Zaaddozen zijn vruchtjes waar meerdere zaden in zitten, die vrijkomen als de zaaddoos rijp is en openspringt. Denk aan de vrucht van een klaproos-papaver).

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Je hebt helemaal gelijk hoor,echte kappertjes zijn bloemen knoppen van de Capparis spinosa. Maar een enigzins vergelijkbaar product kun je dus ook maken van de zaden van de OI Kers, onder de naam Duitse kappertjes werden vroeger de bloemknoppen van de gewone dotterbloemen ingelegd in het zuur .

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...