To bee or not to bee

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
Gebruikersavatar
Spitskool
Berichten: 840
Lid geworden op: Vr 03 Feb 2017, 20:11
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor Spitskool » Di 03 Apr 2018, 22:00

Wat leuk dat je dit doet Charly! Ik kan niet wachten op de foto's van je praktijklessen.

Ik bezoek in Zuid-Afrika af en toe een wijnboerimker waar ik dan mee mag om honing te oogsten. Geweldige ervaring is dat.

Afbeelding
Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Mr bean
Berichten: 107
Lid geworden op: Wo 24 Jan 2018, 10:40
Woonplaats / locatie: Noorden
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor Mr bean » Di 03 Apr 2018, 23:07

Mooi topic hoor. Toevallig weet ik dat er sinds een paar jaar in Nederland een aantal biologisch gecertificeerde imkers zitten. Deze mogen volgens mij geen gif gebruiken maar branden hun kasten schoon met een gasbrander. Hitte dus. Misschien houden ze wel eens een opendag of iets dergelijks waar wij nog het een en ander kunnen opsteken. :thumbup: waarschijnlijk kijken ze net iets anders naar bijen houden als de normale imkers.

Gebruikersavatar
Amarinde
Berichten: 20
Lid geworden op: Ma 26 Feb 2018, 21:05
Woonplaats / locatie: Zoetermeer
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor Amarinde » Vr 18 Mei 2018, 11:25

Ik viel net midden in een aflevering van brandpunt+ die ging over de bijensterfte door de varroamijt en het kweken van varroamijt resistente bijen. Ik dacht hé, daar heb ik eerder over gehoord (door dit topic).
Ik heb niet de hele aflevering meegekregen maar wat ik er van zag klinkt hoopvol voor de toekomst.

Voor de geïnteresseerden hier kun je de aflevering terug kijken.
https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brand ... ensterfte/
Laatst gewijzigd door Amarinde op Vr 18 Mei 2018, 11:37, 1 keer totaal gewijzigd.

reina
Berichten: 117
Lid geworden op: Zo 27 Jan 2013, 08:39
Moestuin Seizoen: Bekijk update (6)
Woonplaats / locatie: Diemen
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor reina » Vr 18 Mei 2018, 11:36

gisteren op de praktijk les hebben we een volk gesplitst om een kunst zwerm te maken. een deel van de bijen gaat dan, in dit geval met koningin, in een andere kast, met voedsel. De koningin mag dan lekker kleine bijtjes maken. Het oude volk zonder koningin maar met nog broed blijft achter. van het nieuwe broed wordt een koningin gemaakt waarvan er eentje moet blijven. over 12 dagen gaan we kijken of er inderdaad koninginnen gemaakt zijn. Die worden dan allemaal tegelijk uit de pop gehaald. Idee is dat ze met elkaar strijden en er 1 overblijft en de rest sterft. Als je deze strijd niet krijgt, dan gaat een geboren koningin direct weg met een deel van alle bijen en verzwakt je volk.

ik vind het een bijzonder intrigerend groepsleven, zo knap als dat allemaal in elkaar zit :-)

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1790
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor Charly » Za 19 Mei 2018, 17:15

He Reina!
Las dat jij het maken van vegers niet zo lastig vond. Maar bij ons ging het wat minder soepeltjes hoor. Poef! We deden er drie tegelijk. Allemaal groepjes naast elkaar, betekent wel een kleine 30.000 bijen die gelijktijdig gestoord worden. En dat vond de ene kast minder plezant dan de andere :wtf:

Eerst zaak om de koningin (noemen jullie haar ook ‘moer’?) te vinden. Maar omdat het een relatief frisse dag was, waren de haal-bijen ook allemaal thuis. Dus dan is zo’n kast sjokkie-vol. Zie dan maar es die ene met dat langere smalle achterwerk te vinden, op 10 raten, voor-en achterkant, en soms op de raat nog 3 lagen dik bij. Plus dat we inmiddels natuurlijk ook de nodige darren rond hebben lopen. Die ook ietsje groter zijn. En dus steeds afleiden. Enfin. Na het -uiteindelijk- vinden, moest de koningin ook nog in een ‘kluisje’ om haar tijdelijk even apart te hebben zodat we de overige bijen konden verzamelen. (Je kan haar ook met raat en al over zetten. Maar daar is bij ons niet voor gekozen. Weet ff niet waarom. Volgende keer vragen!) Echter koningin wil helemaal niet in kluisje. En je mag haar (en liefst natuurlijk geen enkele bij) niet pletten!! Beetje tikkertje tussen de andere bijen dus.

Daarna moesten we raten ‘afslaan’. 4 of 5 per nieuw volk. Dat is inderdaad zo bruut als het klinkt. Je houdt de raat boven een grote teil, geeft een hengst op je eigen hand, en de bijen donderen in de teil. Dan zet je de raat terug in de oude kast. Je kan je voorstellen dat de bijen dat afslaan niet bijster appreciëren. Dus dat wil je zo snel mogelijk achter de rug hebben, maar je mag niet haasten want dan worden ze onrustig :eh: En dat wil je ook niet.
Als alle benodigde bijen in de teil zitten, spray je er oxaalzuur over. Tegen varroa. En dan giet je de hele bups in de nieuwe kast, waar je op t laatste moment de koningin aan toevoegt. Deksel erop en klaar voor vervoer naar elders.

Wij braken trouwens alle koninginnendoppen weg, Reina. Want wij gaan er over 10 dagen een larve van een nieuwe F1 koningin in hangen. Om de raszuiverheid zo veel mogelijk te bewaren. Telen jullie ook met Carnica? Denk zelf meer over Buckfast. Omdat die veel minder zwermen blijkbaar en nog wat redenen. Maar op onze vereniging is dat ‘vloeken in de kerk’ hoor! Carnica rules! Blijkbaar. ;)

Heb een filmpje gevonden hoe Reina het wss gedaan heeft. Wij zijn dus wat hardhandiger te werk gegaan. En wij werken met een moerrooster. Dus de moer zit bij ons altijd onderin.

https://youtu.be/RT9SeQFbZJg
wees bevriend met kleine dingen

reina
Berichten: 117
Lid geworden op: Zo 27 Jan 2013, 08:39
Moestuin Seizoen: Bekijk update (6)
Woonplaats / locatie: Diemen
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor reina » Za 19 Mei 2018, 17:29

de koningin was gemerkt dus makkelijk te vinden. (vorige week met merken was het een hele zoekklus, daarom eerst merken en andere keer kunstzwerm maken)
wij pakten een volle raat, die spuiten met oxaalzuur en dan aftikken in nieuwe kast. was super rustig volk, tot nu toe nooit beroking nodig gehad, zelfs nu niet. was bij ons ook koud en dus vol op de kast maar zijn zulke rustige bijen dat alles soepel ging

koninginnendoppen hadden we nog niet, die moeten nu in de oude kast komen.

Nasuada
Berichten: 1870
Lid geworden op: Za 22 Mar 2014, 19:17
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Overijssel
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor Nasuada » Ma 28 Mei 2018, 07:19

Zag op Facebook wat leuks voorbij komen. Wellicht voor jullie gesneden koek maar ik wist het niet.
AfbeeldingAfbeelding

Lorwen
Berichten: 30
Lid geworden op: Wo 25 Apr 2018, 14:46
Woonplaats / locatie: Haacht
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor Lorwen » Ma 28 Mei 2018, 12:48

He wat leuk dit topic! (ben een beetje laat aangesloten, maar dat maakt het voor mij des te interessanter!)

ik heb ook met het idee gelopen van imker als hobby te gaan doen. Hubby heeft het niet zo voor insecten (rasechte stadsmens) dus is het het er uiteindelijk niet van gekomen. Heb dan maar een groot insectenhotel opengedaan en ben stiekem van plan om er mega-hotel van te maken tegen volgend jaar.

Jammer dat die cursussen bij ons in de buurt niet zijn, anders zou k er zeker eens aan meedoen, gewoon om te zien hoe het in zijn werk gaat.
Daarom superblij dat je ons op de hoogte houdt! :thumbup:

reina
Berichten: 117
Lid geworden op: Zo 27 Jan 2013, 08:39
Moestuin Seizoen: Bekijk update (6)
Woonplaats / locatie: Diemen
Contact:

Re: To bee or not to bee

Berichtdoor reina » Do 31 Mei 2018, 15:25

we hebben gisteravond gekeken of er koninginnendoppen waren. Na 13 dagen zouden er diverse 'rijpe' doppen moeten zijn. In alle kasten bleken ze vrij weinig en erg onder ontwikkeld aanwezig te zijn. Er worden ook apart nog koninginnen gekweekt en die gaan waarschijnlijk in meerdere kasten nodig zijn. onze imker/leraar vertelde dat hij dit nog nooit eerder zo heeft meegemaakt. Meestal heeft hij veel en goede koninginnen maar dit jaar dus niet.
Hoe is dat bij jullie Charly?


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten