Witte geit?

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1998
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Witte geit?

Berichtdoor Charly » Zo 18 Nov 2018, 10:31

Nou ik wit 't wel! (Als Brabantse vind ik de titel enorm geestig, natuurlijk. Jij niet? Lees dan verder vanaf de volgende regel :) )
Wij gaan zo straks een Nederlandse Witte Geit halen.
Waarom een Nederlandse Witte Geit? Uiteraard heb ik alles wat los en vast zit gelezen en gekeken.
We wilden er eentje die melk gaf, en ook nog te melken ís. Beide geen vanzelfsprekendheid in de geitenwereld.
Andere opties zouden geweest zijn:
- Toggenburger, maar ik las ergens dat de melk van Alpenrassen veel 'geitiger' smaakt. (Bovendien hoorde ik van een bekend medeforumlid :) dat Toggenburgers soms erg kleine tietjes hebben. Dat melkt voor geen meter.)
- Nubische geit, maar daarvan kwam ik tegen dat bij strenge Hollandse winters de hangoren van dit Afrikaanse ras kunnen beviezen. Dus dat je ze 's winters beter binnen houdt. Leek me nu net niks voor ons. Wij zijn meer van 't makkelijke en zelfredzame.
- Nigeriaanse dwerggeit. Die hadden we echt wel graag gehad, in de VS geven ze hoog op van de melk, die niet te onderscheiden zou zijn van koemelk, smaak wise. Maar na driftig zoeken, kom ik wel veel dwerggeit, maar geen Nigeriaanse, tegen hier in Nederland en omstreken. Dus nou ja vooruit. Dan ook maar niet die.

Nog veel andere rassen bekeken. Maar als het hier in 'hut Hollandse' moet werken, leek me er eentje van eigen bodem maar het beste. Nederlandse Witte Geit dus. Prachtig Nederlandse nuchterheid. Niemand die het in zijn hoofd gehaald heeft om dat beestje te betitelen als "Lelieblanke schoonheid der Lage Landen" bijvoorbeeld. Lekker down to earth, geen kapsones. Prima!

Waarom überhaupt een geit? Ja, ik ben nooit echt lovend over onze huidige geitjes. Dat is zo. Dat komt om dat die twee stokoude dwergjes (kwamen bij de inboedel toen we het huis kochten) niets bijdragen aan onze homestead. Nou ja, wat keuteltjes voor de compost. Maar verder echt nada. Zelfs aaien mogen we ze niet, want ze zijn heel slecht gehumeurd. Verder lopen ze meestal in de weg, en vreten ze zaken waar ze vanaf moeten blijven... Maar nu hebben ze ineens een groot voordeel: een geit mag niet alleen lopen, dus ze krijgen als extra taak: het gezelschap houden van onze Witte Geit. En die laatste gaan we dan dus weer houden omdat melk een van de weinige zaken waarvoor we wekelijks nog naar de winkel moeten. Zou toch super cool zijn als we ook dat voortaan van eigen bodem kunnen halen, volgens eigen dierenwelzijnsrichtlijnen. Dan weten we zeker dat het (h)eerlijk wordt.

En dan melk. Die is niet goed voor elk. Veel mensen hebben last van allergiën en intoleranties. Geitenmelk is, vergeleken met koemelk, veel beter verteerbaar. De eerste drie dagen zou de smaak ook nauwelijks moeten afwijken van koemelk (rauw dan), daarna wordt de smaak wel geitiger. Geitenmelk heeft daarnaast meer mineralen, maar minder zouten, zou lekkerder zijn voor yoghurt en is zeker geweldig voor kaas! Slag- en andere romen is dan weer helaas niet te maken van geitenmelk, zonder dat je er spul aan toevoegt. Maar goed. Dat maakten we toch al nooit. Een geit melken is nog wel een vak apart. Ik zal daar nog los een keer wat over posten. Want ook daar heb ik me grondig op ingelezen. Van de beste stellage om de geit vast te zetten, tot de techniek, tot zelfs een handgemaakt melkmachientje... Volgt nog ooit es.
Wij hebben specifiek gezocht naar een geit die al een keer gemolken is (afgelopen jaar wel te verstaan), zodat zij in ieder geval weet hoe het moet :) Onze geit-to-be is drachtig, en lammert als het goed is eind feb. Dus vanaf dan moeten we ook aan 't melken, al zullen we wel de melk de eerste tijd aan de lammetjes geven. Ook daar nog een keer een los schrijven over hoor. Want dat klinkt natuurlijk enorm tegengesteld: melken en dan voeren. Maar er zit een gedachte achter!

Waar je op let bij het kopen van een melkgeit:
- Rechte rug. De rug van een geit moet eruit zien als een soort horizonnetje. Mooie rechte lijn aan de bovenkant. En graag met wat lengte, niet te kort.
- Grote spenen. Anders is dat melken echt een crime!
- Een uier met twee even grote helften, en de naad mooi in het midden.
- De uier moet met een zo groot mogelijk oppervlakte vast zitten aan de buik. Dus liefst zo min mogelijk 'inhammen' tussen vlees en uier. Dat geeft de uier meer draagvlak, dat schijnt veel beter te zijn voor de melkklieren, mn op de lange termijn.
- Nat neusje, niet vies.
- Ingeent tegen Coccidiose, CAE vrij, liefst ook geeint tegen Q-koorts, en goed ontwormd.
- Nieuwsgierig, met de oren actief naar je toe gedraaid.
- Makkelijk aan te raken
- Redelijk loszittend, zacht vel. Dan heeft ze nl ook een zachte uier, dat melkt veel makkelijker dan een taaie.

En wat je zelf moet regelen:
- UBN nummer, je moet je geiten geregistreerd houden.
- Droge stal
- Apart plekje voor de lammetjes
- Melk plek
- Liksteen met mineralen
- Goed hek / omheining. Geiten breken heel graag uit. Ze hebben wel een bloedhekel aan water, dus wij hopen ontzettend vreselijk erg dat ze bij ons niet gaan zwemmen in onze land-omzomende waterweggetjes. Al helemaal niet rugzwemmen...

Nou ja. Tot dusverre zo'n beetje wat ik in een eerste post wilde delen.
Hoop vanmiddag wat foto's te kunnen plaatsen.
En dan liefst van een vreedzaam plaatje, zonder dwerggeiten die door de Witte Geit door de wei gebutst worden (ze is nl 2x zo groot :think: :wtf: )
Laatst gewijzigd door Charly op Zo 18 Nov 2018, 10:31, 1 keer totaal gewijzigd.
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20632
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 18 Nov 2018, 13:24

Leuk leuk! Spannend ook, vooral het vervoer en ook het water daar om jullie land :think: Hoe oud is ze? Ze heeft 1 keer eerder geitje(s) gehad?

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1998
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Witte geit?

Berichtdoor Charly » Zo 18 Nov 2018, 15:27

Ze is van begin 2017, en heeft begin 2018 voor het eerst lammetjes gehad. Blijkbaar mag dat al zo snel. Tot juni is ze gemolken. Ze gaf, van de 5 geitjes die dat jaar gemolken werden, op een na meeste melk. Wel 3.5 liter per dag! Dat is voor ons veeeeel te veel. Maar hij verkoopt de melk dus geeft ze dan onwijs krachtvoer. Gaan wij allemaal niet zo uitgebreid doen. Dus wij hopen dat ze het met 1 tot 1,5 liter per dag geven ook wel best vindt... De tijd zal het leren. En anders heb ik iig wat te ruilen op de mtfd van het voorjaar. :)

Ze is trouwens inmiddels hier hoor! :thumbup:
Afbeelding
Super rustig, aan een hondenlijn liep ze gemakkelijk mee. Ze vond de varkens maar niets. Griezels. Hahaha. En de dwerggeitjes vond ze ook maar matig. Ze bleef het liefste bij ons.

Maar ja. Zo warm is het nu ook weer niet buiten. Dus uiteindelijk wilden we toch naar binnen. Toen heeft ze, na heel wat gemekker, toch maar voor de dwergjes gekozen.
Zij kan trouwens bij blaadjes van de treurwilg die voor de ukkies te hoog hangen. Heeft ze ook meteen gebruik van gemaakt:
Afbeelding

Straks weer even kijken. Eerst opwarmen!
Laatst gewijzigd door Charly op Zo 18 Nov 2018, 15:27, 1 keer totaal gewijzigd.
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
weknow
Berichten: 4531
Lid geworden op: Vr 07 Dec 2012, 21:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Zeeland
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor weknow » Zo 18 Nov 2018, 15:52

Tis een knappe! :thumbup:
Veel plezier en voldoening met deze mooie dame!
In mijn moestuin heers ik als een tiran.
Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.
Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.
De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden
.

Gebruikersavatar
jootje
Berichten: 2398
Lid geworden op: Di 29 Mar 2011, 14:37
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)
Woonplaats / locatie: soest
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor jootje » Zo 18 Nov 2018, 16:10

Ze is leuk, veel succes en plezier met haar !,
Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor appelvrouw » Zo 18 Nov 2018, 16:26

Een beauty. Vroeger heb ik wel veel geholpen op een geitenboerderij dat waren dan wel Toggenburgers. Echte prijsgeiten met veel melk. De kaas die er van gemaakt werd was geweldig lekker. Ik kan me die kleine spenen niet herinneren, maar het is dan ook heeeeel erg lang geleden ;) . Het melken vond ik wel errug leuk, en de geiten zelf trouwens ook. Ik weet ook nog wel hoe goed je op een hongerige geit moet letten wb afsluitingen, maar dat zal jij zelf best al goed weten.
Denk je ook serieus aan geitenkaas?
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1998
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Witte geit?

Berichtdoor Charly » Zo 18 Nov 2018, 18:36

Goeie, Appelvrouw! Door de "geitiger" smaak, heb ik idd ergens gelezen dat Toggenburgers kaas-geiten bij uitstek zijn.
De melk van onze geit moet juist vlakker smaken, omdat we em ook in de koffie of met cacao willen gebruiken. En dan is dat geitige juist helemaal niet lekker! :sick:

Dat betekent echter niet dat ik er geen kaas van ga maken hoor. Hangt een beetje af van hoeveel ze dus gaat geven aan melk. Maar zie ons bijv geen 3,5 liter chocolademelk drinken per dag ofzo :lol:. Dus wat over is, bewaar ik (al dan niet ingevroren) en moet tot kaas verworden. Mmmmmm, ik kan ze al bijna proeven. Geitenkaasjes rule! Geen idee of dat principe heel anders werkt trouwens, dan met koei. Moet ik nog uitpluizen.

Hé jammer dat Jorieke nog geen grote trackrecord heeft op geitenkaas gebied, dan kon ik spieken bij iemand die het allemaal al uitgesnuffeld had, en het zo prettig duidelijk opschrijft :) Appelvrouw, heb jij geen receptjes uit je Toggenburger-tijd? Nou ja. Is nog veel te vroeg om daar al veel mee bezig te zijn, ze is nog maar een paar uur 'van ons' überhaupt. (Maar wél leuk om aan te denken :thumbup: )

Hier staat ze op stal, te nassen van het hooi van Nas :D

Afbeelding
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20632
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 18 Nov 2018, 18:54

Ik heb er wel eens meikaas, Goudse kaas, banketbakkersroom en camembert van gemaakt. En die laatste was niet heel fantastisch maar toch best goed te eten.
Oh en pannenkoeken, maar dat is niet zo speciaal... :lol:

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1991
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor Mellie » Zo 18 Nov 2018, 23:00

Leuk, maar heel intensief project zo weer Charly! Jouw veestapel wordt steeds groter en groter. Hard werken straks met dagelijks melken. Maar geitenmelk yoghurt en kaas, mmmm! Smullen in huize Charly!

Gebruikersavatar
Ciska
Berichten: 1837
Lid geworden op: Do 13 Feb 2014, 19:27
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Friesland
Contact:

Re: Witte geit?

Berichtdoor Ciska » Ma 19 Nov 2018, 15:31

Geweldig leuk .... :clap: :clap:

Hier hadden de thuiskok en ik ook zo een moment van kunnen we ergens niet aan verse koemelk komen....bedoel Friesland? Koeien zat toch?
Het enige waar wij ook nog voor de super gaan is melk, kaas, kwark en room.....Ow ja en cola :think: .......ahum

Maar goed.....eerst nog maar even niet. :mrgreen: Mijn collega ziet mij aankomen....met de vraag om 1-2 liter melk per dag te komen brengen...


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten