Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2000
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichtdoor Charly » Vr 15 Mar 2019, 13:28

Afbeelding
(Mbt de foto. Deze zijn een dikke week oud. En ik had ze hoger willen maken. Dus btje plat. Maar wel errug lekker)

Al zoekende naar recepten, kwam ik deze tegen.
Tot nu toe een van de makkelijkste kazen én de lekkerste (wat mij betreft)
Dit recept werkt met wei van je vorige kaasproductie om je melk te zuren. Ongetwijfeld kan het met zuursel ook. Dan zou ik wel minder dan 1% zuursel aanhouden, zoals in veel andere recepten gebruikelijk is. Geitenmelk, en in het bijzonder rauwe geitenmelk, zuurt veel harder.

- 2 liter melk naar 20 graden brengen
- 2 eetl wei toevoegen en voorzichtig doorroeren
- 4 druppels stremsel toevoegen en voorzichtig doorroeren
- 24 h laten staan
- Wrongel in bakjes scheppen (liefst hoge bakjes met gaatjes. Een stuk regenpijp bijv. Maar met een bodem erin is net makkelijker. Dus ik zou investeren in dees bijv: https://www.levenvanhetland.nl/zelf-kaa ... beker.html)
- Na een uurtje draaien (dat lukte mij pas na 2 uur)
- 5 x herhalen (ieder uur draaien)
- Nacht in vorm laten staan.
- Op kaasmatje op een rooster plaatsen op een ovenbakplaat, om de vloeistof op te vangen.
- Rijpen in kamers van 12 a 14 graden (gewoon op een kamer die niet verwarmd wordt, hebben wij gedaan)
- Iedere ochtend en avond omdraaien.
- Wij vinden ze het lekkerst na ongeveer een dag of 5 rijpen. Dan kan je nl ook gewoon de buitenkant nog mee opeten
- Na een dikke week rijpen beginnen er schimmels te ontstaan. Die snijden wij gewoon weg, of deppen met een beetje zout. Schijnt zo te horen

Heerlijk voor bij een vers gebakken brood, verkruimelen over je pasta, over je pannenkoek, over je salade. NOM!

Recept is gebaseerd op dit filmpje (negeer de betweterige gozer...)
https://youtu.be/lquJ5O6yPmA?t=121
Laatst gewijzigd door Charly op Vr 15 Mar 2019, 13:28, 2 keer totaal gewijzigd.
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichtdoor appelvrouw » Vr 15 Mar 2019, 17:21

Ok, dat ziet er wel lollig uit. En lekker vast wel. En zonder schimmel is ook fijn. En die bakjes heb ik ook zat, van steen dan. Zijn ze te bewaren denk je? Moest je geen wrongel snijden?
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2000
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichtdoor Charly » Vr 15 Mar 2019, 21:05

Nee, de wongel met een lepel in de bekers scheppen, is voldoende 'gesneden'. Verder zakt ie door zijn eigen gewicht in elkaar. Dus hij perst zichzelf zegmaar. Bewaarbaarheid is nog niet bijzonder getest hiero. Ze gaan te snel op :D
Maar als je het rijpingsproces wilt stoppen, dan leg je ze in de koelkast in een tupperware bakje.
Dan gaan ze veel minder hard en drogen ze iig niet meer verder uit.
Je kúnt ze overigens tot 2 jaar buiten de koelkast laten rijpen, zag ik op het filmpje.
Volgens mij krijg je dan een soort sjoelschijven, kwa hardheid. Maar je kunt ze dus best lang bewaren :)
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichtdoor appelvrouw » Vr 15 Mar 2019, 21:31

Ok, ik begrijp het, dat is zo’n beetje zoals ze hier faiselle maken dat gaat ook in van die bakjes met gaatjes. Het is dan een soort verse kaas maar dan van koe. Het recept spreekt me wel aan maar wei heb ik dan natuurlijk niet, wei van geit zeg maar dus zal ik denkelijk wel zuursel gebruiken. Ik zal het filmpje nog even goed bekijken.
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichtdoor appelvrouw » Vr 15 Mar 2019, 21:51

Haha die arrogante man is Piet Heysentruijt, ook wel bekend als SOS Piet. Het eerste filmpje wat ik van hem zag was zoooo gênant, die vrouw die hij daar stond te verbeteren was trouwens wel een directe remake van Wim de Bie als Thea Ternauw..het ging geloof ik over stoofvlees.
Anyway, die wei, daar zou ik toch geen geitenwei voor moeten hebben :problem: ? Kan ik trouwens misschien wel vragen aan die man die me de melk gaat verkopen..hij maakt ook van die kleine kaasjes met kruiden.
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

buitenvogel
Berichten: 83
Lid geworden op: Di 31 Mar 2015, 11:45
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: Ninove
Contact:

Re: Geitenkaas: Belg (semi droog vers kaasje)

Berichtdoor buitenvogel » Vr 15 Mar 2019, 23:12

Ik maakte dit soort kaasje al heel lang zonder verse wei dan wel met zuursel. En ook zonder verder na te rijpen. Dan heb je zo van die verse kaasjes zoals je zoveel vind in Frankrijk. De geitenboer hier maakt ze ook met zuursel en als kaasjes gevormd zijn kruiden bij ;)


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten