Geitenkaas: "Chevre" uit de VS

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2222
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Geitenkaas: "Chevre" uit de VS

Berichtdoor Charly » Vr 15 Mar 2019, 13:43

Afbeelding

- 8 liter rauwe geitenmelk (kan ook met Koe, dan heet ‘t “fromage blanc”)
- In pan en verwamen naar 25 graden (werk met gestereliseerd materiaal bij ongepasteuriseerde melk in het bijzonder)
- OF de melk eerst pasteuriseren naar 73 graden en dan terug koelen naar 25 graden. (Dat doe ik tegenwoordig standaard)
- Strooi 1/8e theel zuurselpoeder over de oppervlakte.
Als je met nat zuursel werkt, 1 ijsblokje zuursel is ruim voldoende voor 8 liter.
- 5 min laten hydrateren (bij poeder)
- Goed doorroeren met je schuimspaan, van boven naar beneden.
- 3 druppels stremsel per liter melk toevoegen. Kort doorroeren en met een tegen-roer tot stilstand brengen.
- Deksel op de pan en de hele nacht laten staan.
- In de ochtend of voormiddag de wrongel in een vergiet met kaasdoek, boven een pan (of je aanrecht) scheppen.
- Zo lang uit laten lekken tot de textuur je bevalt.
- Dan terug de pan in en zouten met 1 tot 2 theel kaaszout (ongejodeerd zout. Zoals dat goedkope zout van de Albertheijn in die kartonnen pakken) naar smaak.

Gebaseerd op dit filmpje.
https://youtu.be/dttuC2KuCu4

Wil je mooie rolletjes?
https://youtu.be/usWUy84eGRQ

Of bakken ofzo;
https://youtu.be/CgH_yuqxZLM

Of in vijgen- / druivenblad wikkelen?
https://youtu.be/qUozU03CQqM

Legio mogelijkheden!
Laatst gewijzigd door Charly op Vr 15 Mar 2019, 13:43, 2 keer totaal gewijzigd.
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 2505
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Geitenkaas: "Chevre" uit de VS

Berichtdoor Mellie » Vr 15 Mar 2019, 15:22

Bedankt voor je recept Charly!
Die filmpjes lijken me ook geweldig. Fijn die links erbij. Wat een boel variaties zo, leuk!


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten