Varkens

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
permanatuurtuin
Berichten: 399
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Hulsberg
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor permanatuurtuin » Vr 15 Dec 2017, 10:25

Ik vind als een klein-middelgroot dier onder de 200 euro/ jaar blijft om op te fokken oké en niet duur, maar eerder nog goedkoop. We zitten meestal ongeveer rond de 100-150, dus dat is oké. We kunnen dus alleen niet oneindig veel dieren houden, omdat het anders niet betaalbaar blijft. Je moet ook de onkosten van reparaties/vervangingen aan het hok... doorberekenen. De varkens zitten dus net iets boven de 200 per dier per jaar wat ook oké is en vlees is gewoon veels te goedkoop. Daarbij willen we dus geen standaard of biologisch voer geven, want dan geven we ook zeker GMO, vergif en kunstmest residuen aan de dieren. Wellicht zit er soms in het voer ook antibiotica (bv. voer voor kalkoenen), groeihormonen en andere geneesmiddelen. We kopen niet voor niks geen gewoon voer en natuurlijk hebben we ze ook altijd gras gegeven en de varkens voeren we ook het eerste met zaken die we gratis kunnen krijgen (gemaaid gras, groentebladeren, valfruit...). Als je al aan 60 euro aan stro/jaar (per aantal konijnen?) zit en dan nog wat konijnenvoer dan zit je waarschijnlijk qua daadwerkelijke prijs misschien ook hoger.

We hebben helaas niet de tijd om voor alle dieren al het voer zelf te gaan verzamelen. Daarnaast willen we geen immense grote hokken bouwen, waardoor de dieren het zelf zouden kunnen foerageren. Dieren richten veel schade aan vegetaties en de bodem aan wanneer ze niet rond kunnen trekken. We kunnen ook niet 2x per dag naar ons perceel toe rijden (15 min alleen heen.), om hokken open en dicht te doen. Dus vandaar dat we de vogels met duurder voer voeren en af en gras, slakken, wormen... geven.

Ik gebruik 1000 liter vaten voor de varkens, maar ik merk dat de varkens er ook vaker voor kiezen om gewoon buiten te gaan slapen. Ik ben wel aan het denken of ik niet toch iets moet hebben wat iets groter is, maar ik mag er geen stal maken. Het hok wat afgebeeld wordt zou ik ook kunnen proberen, maar ik moet het wel iets lager maken. Ik denk dat de gemeente hier niet moeilijk over gaat doen.

Ik moet de varkens waarschijnlijk wel weer gaan verplaatsen naar een ander hok, want waar ze nu in zitten is erg modderig.

Weet iemand een varkens die relatief klein blijft en nog redelijk wat vlees heeft? Een ander varken dan Kune kune. De Bonte bentheimer is heel mooi, maar hoeveel vet heeft het varken dan in verhouding met het vlees en hoe agressief zijn de beren? Welke varkens hebben weinig vet?

Martijn
Berichten: 33
Lid geworden op: Zo 03 Jun 2012, 19:33
Woonplaats / locatie: Berkelland
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor Martijn » Vr 15 Dec 2017, 11:10

Je kunt natuurlijk een Bonte Bentheimer zeug houden en deze laten dekken (KI) door een Pietrain beer.
http://www.pic-nl.com/pic-pietrain-p408 ... rain-p426/

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19657
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (229)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor Jorieke123 » Vr 15 Dec 2017, 11:16

Een Bonte Bentheimer is echt NIET een relatief klein blijvend ras. Dan is een Wolvarken nog 'kleiner' (maar nog steeds flink als je daar fokdieren van houdt van meerdere jaren oud) maar die gaat zich kapot vervelen als hij geen enorme lap grond heeft om 100x op de kop te zetten.

Als je geen vet wilt aan je varken dan moet je bij een boer van die goedkope roze/gevlekte kale biggetjes kopen en die op tijd slachten. Maar die zijn dan vaak weer niet vriendelijk/leuk/makkelijk. En ze hebben het gauw koud en verbranden in de zon.

Maar goed, wie weet komt er hier nog iemand met het perfecte varken. :D

Gebruikersavatar
hansm
Berichten: 6406
Lid geworden op: Vr 14 Jan 2011, 13:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: n-holland
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor hansm » Vr 15 Dec 2017, 11:41

Ik snap niet waarom je 150 euro redelijk vindt, een geslachte biologisch duurzaam kip kost misschiem ongeveer 15 euro
een geslachte konijn kost biologisch duurzaam misschien rond de 20 euro
Snap je wat ik bedoel, ik vindt zelf doen ook leuk maar je wilt toch niet bijna 10x meer betalen
Voor al je werk.
bv komkomer kweken ben ik gestopt veel werk en net als je ze hebt kosten ze niks in de winkel :lol:

Met varken heb ik idee dat je beter in verhouding kosten opbrengst zit, als ik vlug kijk is gras gevoerd bio varken
45 per 3 kilo vlees gratis thuis bezorgt
Players only love you when they're playing.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19657
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (229)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor Jorieke123 » Vr 15 Dec 2017, 18:37

Ik heb nog even gezocht naar de kilo's van een Bonte Bentheimer, en overal staat dat ze niet zo zwaar worden. 'Slechts' 180 kilo voor een volwassen zeug. Maar goed, wat noemen ze volwassen? Onze zeugen en beren groeien zeker 3 tot 4 jaar nog aardig door, en dan zijn ze al even volwassen maar worden ze dus nog echt wel zwaarder.

Voor Duroc staat dan 300 kilo (en de beer 400...), wat naar mijn idee echt wel het gewicht is wat ze uiteindelijk bereiken en dus niet al bij 'volwassen'. Er wordt naar mijn idee dus een beetje scheef gemeten... de Bonte Bentheimers die ik wel eens gezien heb waren flinke pummels als ouderdieren.

Misschien is hier iemand op het forum die ze zelf heeft want internet staat vol met dezelfde stukken tekst.

Oh en ik zocht dus even wat 'ze' als gewicht van een Duroc hebben genoteerd, en daar hebben ze een foto staan die bij ons is gemaakt! :D :cool: (die staat ook in dat boekje wat erg leuk is voor de feestdagen als cadeau :lol: )

https://www.levendehave.nl/dierenwikis/ ... roc-varken

(op diezelfde pagina stond ooit dat het ras zo agressief en onrustig is... daar heb ik over geklaagd en nu staat er al een hele tijd wat anders :thumbup: )

permanatuurtuin
Berichten: 399
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Hulsberg
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor permanatuurtuin » Zo 17 Dec 2017, 18:42

Op de foto's staan de varkens afgebeeld. De beer is nog altijd kleiner. Is de zeug te dik en wanneer ze te dik geweest is kan ze daarna wel weer jongen krijgen?
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Het varkenshok is met name heel modderig. Doordat de varkens de grond omgewoeld hebben draineert de bodem slechter. Als het een week droog is dan is de grond weer wat harder. We kunnen ze ook niet naar een ander hok verplaatsen, want het andere hok is ook heel modderig en het grote hok moet nog even ontlast worden (is anders in het voorjaar ook een modderpoel).

Het wordt lastig om een geschikt varken te vinden. Misschien dat de Bonte bentheimer een optie is, maar ik begrijp dat een volwassen dier groot wordt. Als ik ergens hele goedkope biggen kan krijgen (die vaker beschikbaar zijn), dan is dat wellicht een optie en dan hoef ik geen beer. Een modern varken vind ik niet geweldig. Het is wel jammer dat alleen deze varkens meer vlees hebben. Een Duroc is zeker te groot en het hok is niet mega.

Goedkoop is niet altijd goed voor ons nog het milieu. Ik vind het niet erg om duurder uit te zijn en het vlees is misschien niet veel gezonder, maar wel voor het milieu. Met heel veel grond zou ik ze misschien dik krijgen op gras...

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19657
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (229)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 17 Dec 2017, 18:47

Nee niet TE dik, het is nu ook wat lastig zien door de vacht en ze hebben in de winter ook wel een speklaagje nodig. Biggen krijgen moet gewoon lukken, als er niets anders mis is met haar. De beer kan er ook makkelijk bij.

Gebruikersavatar
hansm
Berichten: 6406
Lid geworden op: Vr 14 Jan 2011, 13:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: n-holland
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor hansm » Zo 17 Dec 2017, 21:12

Je varkens staan er idd niet mooi bij in die modderpoel, geeft dit geen problemen voor ze om zo te staan,
ik krijg wel indruk dat jullie graag willen maar de tijd niet hebben om het te doen.
Misschien kun je een vierkant met stoeptegels voor ze maken dan staan ze vast droger en een echt hok, je noemt het hok maar het is alleen toch een omheining ?
Omdat je steeds ook over het vrouwtje hebt en of ze te dik zou zijn voor biggen , dat je jezelf moet afvragen
of je er helemaal niet aan toe bent om biggen te laten krijgen, gezien je huidige huisvesting omstandigheden.
Players only love you when they're playing.

permanatuurtuin
Berichten: 399
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (66)
Woonplaats / locatie: Hulsberg
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor permanatuurtuin » Ma 18 Dec 2017, 06:15

Ik denk dat ze ook niet meer te dik is. Misschien hebben we in het voorjaar geluk.

Ik kan een stukje bestraten maar ze gooien de stenen in een dag omver. Ik zou wel kunnen kijken om een rubbermat in het hok te leggen (heb er nog één over). Ik heb ze voor nu een bodem van takjes gegeven, zodat ze hier droog op kunnen staan. Ze lopen gelukkig nog goed in het verblijf, omdat de modder naar beneden toe zakt. Ze hebben een 1000 liter vat aan de linkerkant staan waar ze in kunnen gaan liggen. Als het 3 dagen droog is dan is de modder al een stuk minder, maar we hebben vanaf oktober alleen wekelijk veel regen gehad.
We hebben inderdaad nog nooit biggen gehad, maar we zijn al drie jaar eerder begonnen in de hoop biggen te krijgen. De varkens hebben dus met de omheining al een paar duizend gekost. We komen er vanzelf achter of het voor ons haalbaar is, maar ik zou niet weten waarom niet. Vroeger hadden varkens vaker nog veel kleinere hokken dan dit kleine verblijf. De afmetingen van de stukken zijn op 200m2 per varken afgesteld, waarbij de kleine hokken inderdaad kleiner zijn, omdat ze hier steeds maar kort in mogen blijven (alleen in de winter periode). Ik ga de varkens volgende week naar het andere kleine verblijf terugzetten, omdat deze nu weer in iets betere conditie is. Met de 2 andere verblijven is het een heel stuk groter (is ongeveer 35x15m) en proberen we ervoor te zorgen dat het niet direct een modderpoel wordt, maar met het weer van de afgelopen weken een onmogelijke taak.
De kuikens zijn ook niet direct helemaal super gegaan, maar gaan nu prima. We hebben ook moeten wennen aan de varkens en hebben ze al een ander type verblijf gegeven. We hadden ze eerst thuis, maar het buitenterrein gaat bij de voerplek snel stinken en bij ons thuis hadden ze een groot binnen verblijf (mag hier geen groot verblijf maken / bestemmingplan). We hadden allebei ook geen ervaring met dieren (nog de omgeving), maar we leren het zelf bij. We houden nu bijen, eenden, kippen en varkens en deze gaan prima. De varkens gaan goed alleen moet ik inderdaad wel kijken of ik misschien in ieder hok nog een extra overnachtingsplek erbij maak en een plek creëer waar ze hoe dan ook uit de modder kunnen. Nu is alleen het bovenste stukje redelijk modderloos. Ik moet kijken of ik een overnachtingshok aan de bovenkant kan maken. Ik heb nog een paar golfplaten.

Het regent daarnaast al weken en als ik ze nu in het grote verblijf plaats (binnen de omheining inderdaad) dan is het ook zo een modderpoel, want de bodem is hier ook oververzadigd aan water. Als wij over de bodem lopen wordt het ook direct modder. We zitten op Löss met briklagen, dus bij dit weer staat er hier en daar water op de bodem.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19657
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (229)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Varkens

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 18 Dec 2017, 08:53

Stomme vraag hoor: maar heeft de beer zijn ballen nog wel? Echt zichtbaar aan zijn achterkant, relatief klein in kou, en extra groot als het warmer is :mrgreen: ?


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast