Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vervangen glas kas


BertPleizier

Aanbevolen berichten

Ik heb in de tuin een aluminium kas staan van 250 x 375 cm. De kas is voorzien van 3 mm dikke ruitjes. De ruitjes zijn gestapeld met Z-haakjes en dit is precies mijn probleem: precies waar de ruitjes elkaar overlappen (1 cm) is ieder jaar een groene streep van vuil zichtbaar. Dat ziet er niet uit.

 

Omdat er enkele ruitjes ontbreken in mijn kas en om bovenstaand probleem op te lossen dacht ik er aan om de kas te voorzien van 4 mm dik glas uit 1 stuk (tuindersglas via Marktplaats). De ruitjes zijn dan steviger en uit 1 geheel.

 

Mijn vraag is: zou dit kunnen in verband met het gewicht? 4 mm is 1/3 zwaarder dan 3 mm dik glas. Voor de wanden geen probleem, maar het dak moet het gewicht kunnen dragen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Inmiddels heb ik gebruikt tuindersglas van 4 mm dik gekocht en dit wordt voor mij op maat gesneden. Het vervoer zal ik voorzichtig moeten doen, maar ik heb geen haast.

 

Mijn kas is een Eden / Edenlite (kon ik nog net aflezen op het verweerde stickertje). Hij is inderdaad van stevige aluminium profielen gemaakt. Jaren terug heb ik alle boutjes, glasveren en glasrubbers al eens vervangen door nieuwe. Met het "nieuwe" glas (nu ook uit 1 stuk i.p.v. gestapelde ruitjes) moet hij weer als nieuw zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met een plaat hout achter in de auto (neergeklapte achterbank) ging het vervoer prima. Veel beter dan ik had verwacht.

 

Nadat ik het oude glas uit de kas had gehaald gelijk maar van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de profielen met de hogedrukspuit schoon te spuiten. Ook heb ik nieuwe raamrubbers besteld.

 

Inmiddels heb ik de helft van het dak voorzien van het nieuwe glas. Boven bij de dakrand moest ik wel een groef wat openbuigen omdat het glas 1 mm dikker is, maar dit ging met een nijptang probleemloos. Voor de wanden hoeft dit niet.

 

De ruitjes zijn nu uit 1 stuk glas, i.p.v. gestapeld met Z-haakjes. Dit ziet er veel chiquer uit. En het glas is ontzettend helder. Weet iemand of tuindersglas helder floatglas is? Standaard floatglas heeft altijd een groenige kleur lijkt het wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik lees van Wageningen linkje dat het verschil tussen normaal glas en speciaal gecoat glas in het PAR gebied (het licht dat voor je planten van belang is) hooguit een paar procent is

dus zul je het verschil tussen float- en tuindersglas, afgezien van de dikte, vast niet merken (groenig zie je alleen van de zijkant toch? dan kijk je naar een heul dikke plaat)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels heb ik bijna alle ruitjes geplaatst. Je merkt direct dat de ruitjes een stuk steviger zijn dan het originele 3 mm dikke glas. Het geheel ziet er uit als nieuw. Wat een verschil als het 1 hele ruit is i.p.v. overal 2 of 3 gestapelde ruitjes.

 

Omdat het tuindersglas 1 mm dikker is, moest ik de kas wel iets "modificeren": de lip boven aan de dakrand moest ik wat openbuigen over de gehele lengte, zodat de dikkere ruit er net onder past. Ook voor de 2 lange zijden moest ik de dakgoot iets naar buiten buigen, om genoeg ruimte te maken voor de ruit die daar net achter valt. Wellicht wordt dit ook veroorzaakt door de nieuwe raamrubbers die ik in de profielen heb geplaatst. Deze zijn nog wat stugger / dikker dan de oude. De oude waren nog niet heel oud, maar wel vervormd door de gestapelde ruitjes.

 

Overigens is de kas niet helemaal waterpas en haaks, waardoor ik niet tevreden ben met 3 dakruitjes. Deze zijn niet rechthoekig maar ruitvormig. Even nauwkeurig inmeten met een grote winkelhaak en daar bestel ik dan nieuwe voor. Net als de 3 grote ruitjes in de kopse kanten. Deze zijn hoger dan het gebruikte tuindersglas dat ik via Marktplaats heb gekocht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...