Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19722
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor Jorieke123 » Do 21 Sep 2017, 09:54

Normaal laten wij al onze mannelijke biggetjes verdoofd castreren door onze dierenarts. Vooral omdat varkens een jaar rondhuppelen door onze velden, voordat ze naar de slager worden gebracht. En de kerels zijn al vanaf een maand of 6 alleen nog maar bezig met hun uh... driften :) Dus dan zouden ze niet meer bij hun zusjes kunnen lopen, of welk ander onverwant vrouwelijk varken. Ook bespringen ze elkaar de hele dag door, en maken er echt een uhm... smeerboel van :oops: :sick:
Ook verkopen we een gedeelte van de biggen aan mensen die ook een stel vleesvarkens wil gaan houden. Of aan een zorgboerderij, of aan andere hobbyhouders. En dan kan je al helemáál geen varkens-met-ballen meegeven.
EN dan is er ook nog eens kans dat het vlees gaat stinken. Berengeur noemen we dat. Je kent het vast wel, een gore lucht die de kamer vult als je een lapje vlees in de pan legt.
Ik moet bekennen dat ik dat gelukkig nog nooit heb geroken in eigen keuken. Want voordat we met eigen varkens begonnen, werden de supermarktvarkens nog gecastreerd. Nu zijn daar regels voor bedacht, omdat dat onverdoofd gebeurde.
Veel van onze klanten kunnen nu met een vies gezicht uitleggen hoe dat wel niet ruikt. En ik kan me het goed voorstellen, want ik ruik onze levende fokbeer geregeld als hij weer eens opgewonden raakt. Van veranderingen, van een lekker ruikende varkensdame, of van een gecastreerd varken aan de andere kant van het hek. Het zijn de kleine dingen die het doen... :P

Maar goed, dat was de inleiding :)
Half januari 2016 werd onze George Kuney (spreek uit: Koeneij) geboren; de fokbeer die we hopelijk vele jaren kunnen laten lopen hier, de vader van onze toekomstige biggen. Niet al te groot door zijn Kunekune-genen, maar toch nog wel mooi aan de maat door zijn Duroc-, en Bonte Bentheimer-genen.
We hebben voor de zekerheid zijn broertje, Fred, ook zijn ballen laten houden. Voor als mooie George alleen maar de looks zou hebben, en de klus niet zo kunnen klaren. Zul je net zien namelijk....

Gelukkig 'doet' George het goed, en zijn er ondertussen al biggen geboren! En begin oktober verwachten we er nog meer.

En nu is Fred dus werkloos, en hij stond lang te koop als fokbeer. Maar niemand wil hem... er zijn ook niet zoveel varkenshouders die ook echt een fokbeer hebben lopen. Laat staan een aparte kruising zoals dit.
Afgelopen weekend hebben we de knoop doorgehakt: Fred moet naar de slager. Ik zou maandag meteen de slager mailen. En uiteraard kreeg ik maandag ineens bericht van iemand uit de buurt, die eventueel wel interesse had in Fred. Voor haar 2 zeugen.
Ze is woensdag langsgekomen, maar helaas gaat dat toch niet door. Had ik ook niet echt verwacht hoor, maar het was toch leuk geweest.

Nu brengen we hem dus weg maandagochtend, en later die week haal ik een beetje vlees op om het eens in de pan te gooien. En dan gaan we ruiken. Voor de zekerheid nodigen we 2 mensen uit die bekend zijn met de geur. Want het kan dus zijn dat het vlees stinkt, maar het kan ook zijn dat jij het niet eens ruikt. En een ander echt wél. Dat schijnt ook nog te verschillen. :crazy:

En aan de hand van die geur gaan we een aanpak verzinnen. Nou, niet echt verzinnen... we hebben al wel het 1 en ander bedacht natuurlijk.
Als het niet stinkt dan laten we de slager een boel rookworsten maken. Daar zal het geweldig vlees voor zijn dan. Die gaan we dan zelf weer roken hier, ik begin nu al een beetje te watertanden als ik er aan denk :D
Maar als het vlees wel stinkt, dan wil ik graag een ham drogen. En een Coppa denk ik. Het schijnt namelijk dat je van die stank geen last hebt als je het vlees droogt en dus nooit verhit. Misschien laat ik de slager dan ook wat droge worsten maken. Dat heb ik zelf nog niet goed genoeg onder de knie om in dit geval aan te pakken. Ik bedoel: smaken ze niet goed door het vlees, of omdat ik zelf wat heb verpest? ;)

Maar in geval van stinken gaat er ook een boel van het vlees naar onze lieftallige hondjes. Want ook zij moeten eten, en ze zullen er vast hun pootjes bij opeten zo ongeveer. Of het nou stinkt of niet :thumbup:

Sorry voor het lange verhaal, ik ga hier in ieder geval bijhouden wat we doen en hoe het bevalt.

Gebruikersavatar
speets
Berichten: 4057
Lid geworden op: Za 07 Apr 2012, 13:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Achterhoek
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor speets » Do 21 Sep 2017, 12:02

Vroeger werden beren na gedane dienst ook gewoon opgegeten. Vlees is vlees.
En mensen die wild eten, eten ook berenvlees, want vooral de beren worden afgeschoten.
Wild ruikt sowieso, dat vinden ook veel mensen 'stinken'.

Wat je ook kunt doen om de berengeur te maskeren, is marineren.

Dus ik wil best berenvlees afnemen; dat hoort erbij als je biologisch wilt eten. En lekker wordt het toch wel :cool:
Maar hopelijk valt het mee.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19722
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor Jorieke123 » Do 21 Sep 2017, 12:05

Je brengt het weer heerlijk nuchter :thumbup:
Leuk dat je ook wat wilt proberen Speets, we hebben nog wel contact :thumbup: (hoe staat het met je 'ham' ? )

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5146
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor angela » Zo 24 Sep 2017, 19:31

Ik ben wel bekend met berige lucht :roll:
maar als je het niet proeft maakt het denk ik niet veel uit?
Al kan de reuk natuurlijk wel de smaak beïnvloeden. :eh:

zoniet
Berichten: 245
Lid geworden op: Vr 25 Jan 2013, 10:47
Woonplaats / locatie: nop
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor zoniet » Zo 24 Sep 2017, 20:06

het voeren van witlof schijnt te helpen tegen berengeur, moet wel enkele weken voor het slachten al gebeuren, dus het zal voor een andere keer zijn denk ik, maar afgebroeide witof pennen kun je vaak zo wel krijgen bij een broeierij

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1472
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor Charly » Zo 24 Sep 2017, 20:51

Als t kan, wil ik ook wel n stukje van je afnemen, Jorieke. Ben wel benieuwd. Als ik het me goed herinner smaakt / ruikt de berenlucht alsof iemand enorm gezweet heeft. Echt intens. Richting hoe kattenpies ruikt. Maar dat is al weer heel wat jaartjes terug. Ben benieuwd of mijn lief het ook proeft. Altijd handig om te weten.
Áls ie de geur heeft. Want dat is natuurlijk nog lang niet zeker!
Ik schreef het eerder al ergens, maar een paar maanden geleden sprak ik een slager die zijn fokbeer geslacht had. Letterlijk zei hij: "Het viel niet mee. Of eigenlijk: het viel echt erg tegen". Hij had van alles geprobeerd, ook drogen, roken en tot worst vermaken. Maar hij vond het niet geschikt voor consumptie... Maar laat dat geen downer zijn! Wellicht was die man er erg gevoelig voor, of had hij een bijzondere stinkbeer. Ik vind het een super interessant experiment in ieder geval. En doe graag mee! :thumbup:
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19722
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 24 Sep 2017, 21:09

Oh dat over die slager heb ik dan over het hoofd gezien hier? Wat gek? Er daagt me wel vaaaaag iets. Even zoeken...

Wat voor een stukje zou je eventueel willen hebben Charly? Mag ook via PB.

Morgenvroeg brengen we hem weg, ik vind het wel spannend om niet van te voren al te weten wat ik er allemaal mee ga doen zeg maar. Of nou ja, dat er meerdere opties open staan en dat dat plan dan last-minute in werking wordt gezet ;)

@Angela: als het in gebakken (warme) vorm ruikt naar berenzeik dan eet ik het niet hoor :D Dan hebben we echt andere liefhebbers (onze honden) en komt het vlees nog steeds zeer goed terecht. :thumbup: En ik droog dan wat als test.

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1472
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor Charly » Zo 24 Sep 2017, 21:40

Nou moe, ik denk: ik zoek het even voor je op, dat stukkie over de beer. Maar ik kan het mooi niet vinden. Dus ik heb alleen bedacht 'dat moet ik nog es schrijven', maar niet daadwerkelijk gedaan. Lekker dan. Enfin. Meer dan dat het hem tegen was gevallen, heb ik ook eigenlijk niet aan info. :eh:
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5146
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (63)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor angela » Zo 24 Sep 2017, 22:02

Als ik het goed heb, stinkt het toch alleen tijdens het bakken en dan niet meer?
Je zin in het op te eten is dan alleen wel over denk ik ?

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19722
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Verwerken van vlees van een beer (ongecastreerd varken)

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 25 Sep 2017, 06:25

@Charly: Viel het hem tegen door de geur? Of door de structuur/ander minpunt van het vlees zelf? Van een spierige oude beer zeg maar?

Net Fred weggebracht, en de slager zei meteen: "oh nee die zal stinken. Daar kan je metworst van maken. En andere rauwe producten."

En het vlees van Fred (nog vrij jong, en Kune- en Bentheimer vetten in elke spier) zal een stuk sappiger en malser zijn dan dat van zijn misschien wel oudere fokbeer van een mager ras?

Nou ja, deze week zal het blijken.


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten