Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Witte geit?


Charly

Aanbevolen berichten

Wij gaan zo straks een Nederlandse Witte Geit halen.

Waarom een Nederlandse Witte Geit? Uiteraard heb ik alles wat los en vast zit gelezen en gekeken.

We wilden er eentje die melk gaf, en ook nog te melken ís. Beide geen vanzelfsprekendheid in de geitenwereld.

Andere opties zouden geweest zijn:

- Toggenburger, maar ik las ergens dat de melk van Alpenrassen veel 'geitiger' smaakt. (Bovendien hoorde ik van een bekend medeforumlid dat Toggenburgers soms erg kleine tietjes hebben. Dat melkt voor geen meter.)

- Nubische geit, maar daarvan kwam ik tegen dat bij strenge Hollandse winters de hangoren van dit Afrikaanse ras kunnen beviezen. Dus dat je ze 's winters beter binnen houdt. Leek me nu net niks voor ons. Wij zijn meer van 't makkelijke en zelfredzame.

- Nigeriaanse dwerggeit. Die hadden we echt wel graag gehad, in de VS geven ze hoog op van de melk, die niet te onderscheiden zou zijn van koemelk, smaak wise. Maar na driftig zoeken, kom ik wel veel dwerggeit, maar geen Nigeriaanse, tegen hier in Nederland en omstreken. Dus nou ja vooruit. Dan ook maar niet die.

 

Nog veel andere rassen bekeken. Maar als het hier in 'hut Hollandse' moet werken, leek me er eentje van eigen bodem maar het beste. Nederlandse Witte Geit dus. Prachtig Nederlandse nuchterheid. Niemand die het in zijn hoofd gehaald heeft om dat beestje te betitelen als "Lelieblanke schoonheid der Lage Landen" bijvoorbeeld. Lekker down to earth, geen kapsones. Prima!

 

Waarom überhaupt een geit? Ja, ik ben nooit echt lovend over onze huidige geitjes. Dat is zo. Dat komt om dat die twee stokoude dwergjes (kwamen bij de inboedel toen we het huis kochten) niets bijdragen aan onze homestead. Nou ja, wat keuteltjes voor de compost. Maar verder echt nada. Zelfs aaien mogen we ze niet, want ze zijn heel slecht gehumeurd. Verder lopen ze meestal in de weg, en vreten ze zaken waar ze vanaf moeten blijven... Maar nu hebben ze ineens een groot voordeel: een geit mag niet alleen lopen, dus ze krijgen als extra taak: het gezelschap houden van onze Witte Geit. En die laatste gaan we dan dus weer houden omdat melk een van de weinige zaken waarvoor we wekelijks nog naar de winkel moeten. Zou toch super cool zijn als we ook dat voortaan van eigen bodem kunnen halen, volgens eigen dierenwelzijnsrichtlijnen. Dan weten we zeker dat het (h)eerlijk wordt.

 

En dan melk. Die is niet goed voor elk. Veel mensen hebben last van allergiën en intoleranties. Geitenmelk is, vergeleken met koemelk, veel beter verteerbaar. De eerste drie dagen zou de smaak ook nauwelijks moeten afwijken van koemelk (rauw dan), daarna wordt de smaak wel geitiger. Geitenmelk heeft daarnaast meer mineralen, maar minder zouten, zou lekkerder zijn voor yoghurt en is zeker geweldig voor kaas! Slag- en andere romen is dan weer helaas niet te maken van geitenmelk, zonder dat je er spul aan toevoegt. Maar goed. Dat maakten we toch al nooit. Een geit melken is nog wel een vak apart. Ik zal daar nog los een keer wat over posten. Want ook daar heb ik me grondig op ingelezen. Van de beste stellage om de geit vast te zetten, tot de techniek, tot zelfs een handgemaakt melkmachientje... Volgt nog ooit es.

Wij hebben specifiek gezocht naar een geit die al een keer gemolken is (afgelopen jaar wel te verstaan), zodat zij in ieder geval weet hoe het moet Onze geit-to-be is drachtig, en lammert als het goed is eind feb. Dus vanaf dan moeten we ook aan 't melken, al zullen we wel de melk de eerste tijd aan de lammetjes geven. Ook daar nog een keer een los schrijven over hoor. Want dat klinkt natuurlijk enorm tegengesteld: melken en dan voeren. Maar er zit een gedachte achter!

 

Waar je op let bij het kopen van een melkgeit:

- Rechte rug. De rug van een geit moet eruit zien als een soort horizonnetje. Mooie rechte lijn aan de bovenkant. En graag met wat lengte, niet te kort.

- Grote spenen. Anders is dat melken echt een crime!

- Een uier met twee even grote helften, en de naad mooi in het midden.

- De uier moet met een zo groot mogelijk oppervlakte vast zitten aan de buik. Dus liefst zo min mogelijk 'inhammen' tussen vlees en uier. Dat geeft de uier meer draagvlak, dat schijnt veel beter te zijn voor de melkklieren, mn op de lange termijn.

- Nat neusje, niet vies.

- Ingeent tegen Coccidiose, CAE vrij, liefst ook geeint tegen Q-koorts, en goed ontwormd.

- Nieuwsgierig, met de oren actief naar je toe gedraaid.

- Makkelijk aan te raken

- Redelijk loszittend, zacht vel. Dan heeft ze nl ook een zachte uier, dat melkt veel makkelijker dan een taaie.

 

En wat je zelf moet regelen:

- UBN nummer, je moet je geiten geregistreerd houden.

- Droge stal

- Apart plekje voor de lammetjes

- Melk plek

- Liksteen met mineralen

- Goed hek / omheining. Geiten breken heel graag uit. Ze hebben wel een bloedhekel aan water, dus wij hopen ontzettend vreselijk erg dat ze bij ons niet gaan zwemmen in onze land-omzomende waterweggetjes. Al helemaal niet rugzwemmen...

 

Nou ja. Tot dusverre zo'n beetje wat ik in een eerste post wilde delen.

Hoop vanmiddag wat foto's te kunnen plaatsen.

En dan liefst van een vreedzaam plaatje, zonder dwerggeiten die door de Witte Geit door de wei gebutst worden (ze is nl 2x zo groot )

aangepast door Gast

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze is van begin 2017, en heeft begin 2018 voor het eerst lammetjes gehad. Blijkbaar mag dat al zo snel. Tot juni is ze gemolken. Ze gaf, van de 5 geitjes die dat jaar gemolken werden, op een na meeste melk. Wel 3.5 liter per dag! Dat is voor ons veeeeel te veel. Maar hij verkoopt de melk dus geeft ze dan onwijs krachtvoer. Gaan wij allemaal niet zo uitgebreid doen. Dus wij hopen dat ze het met 1 tot 1,5 liter per dag geven ook wel best vindt... De tijd zal het leren. En anders heb ik iig wat te ruilen op de mtfd van het voorjaar.

 

Ze is trouwens inmiddels hier hoor!

147363bb82810ce1bb1dcae3b4840c80.jpg

Super rustig, aan een hondenlijn liep ze gemakkelijk mee. Ze vond de varkens maar niets. Griezels. Hahaha. En de dwerggeitjes vond ze ook maar matig. Ze bleef het liefste bij ons.

 

Maar ja. Zo warm is het nu ook weer niet buiten. Dus uiteindelijk wilden we toch naar binnen. Toen heeft ze, na heel wat gemekker, toch maar voor de dwergjes gekozen.

Zij kan trouwens bij blaadjes van de treurwilg die voor de ukkies te hoog hangen. Heeft ze ook meteen gebruik van gemaakt:

fa2cb88696edeafa955106b29c1fc065.jpg

 

Straks weer even kijken. Eerst opwarmen!

aangepast door Gast

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een beauty. Vroeger heb ik wel veel geholpen op een geitenboerderij dat waren dan wel Toggenburgers. Echte prijsgeiten met veel melk. De kaas die er van gemaakt werd was geweldig lekker. Ik kan me die kleine spenen niet herinneren, maar het is dan ook heeeeel erg lang geleden . Het melken vond ik wel errug leuk, en de geiten zelf trouwens ook. Ik weet ook nog wel hoe goed je op een hongerige geit moet letten wb afsluitingen, maar dat zal jij zelf best al goed weten.

Denk je ook serieus aan geitenkaas?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goeie, Appelvrouw! Door de "geitiger" smaak, heb ik idd ergens gelezen dat Toggenburgers kaas-geiten bij uitstek zijn.

De melk van onze geit moet juist vlakker smaken, omdat we em ook in de koffie of met cacao willen gebruiken. En dan is dat geitige juist helemaal niet lekker!

 

Dat betekent echter niet dat ik er geen kaas van ga maken hoor. Hangt een beetje af van hoeveel ze dus gaat geven aan melk. Maar zie ons bijv geen 3,5 liter chocolademelk drinken per dag ofzo . Dus wat over is, bewaar ik (al dan niet ingevroren) en moet tot kaas verworden. Mmmmmm, ik kan ze al bijna proeven. Geitenkaasjes rule! Geen idee of dat principe heel anders werkt trouwens, dan met koei. Moet ik nog uitpluizen.

 

Hé jammer dat Jorieke nog geen grote trackrecord heeft op geitenkaas gebied, dan kon ik spieken bij iemand die het allemaal al uitgesnuffeld had, en het zo prettig duidelijk opschrijft Appelvrouw, heb jij geen receptjes uit je Toggenburger-tijd? Nou ja. Is nog veel te vroeg om daar al veel mee bezig te zijn, ze is nog maar een paar uur 'van ons' überhaupt. (Maar wél leuk om aan te denken )

 

Hier staat ze op stal, te nassen van het hooi van Nas

 

54288cebcdaf7a03516c23d2a08b1d7b.jpg

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er wel eens meikaas, Goudse kaas, banketbakkersroom en camembert van gemaakt. En die laatste was niet heel fantastisch maar toch best goed te eten.

Oh en pannenkoeken, maar dat is niet zo speciaal...

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geweldig leuk ....

 

Hier hadden de thuiskok en ik ook zo een moment van kunnen we ergens niet aan verse koemelk komen....bedoel Friesland? Koeien zat toch?

Het enige waar wij ook nog voor de super gaan is melk, kaas, kwark en room.....Ow ja en cola .......ahum

 

Maar goed.....eerst nog maar even niet. Mijn collega ziet mij aankomen....met de vraag om 1-2 liter melk per dag te komen brengen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zul je zien natuurlijk, heb je net een geit aangeschaft, vind je alsnog een puik adresje voor geitenkaas in de buurt.

Precies hetzelfde als met mijn imkercursus, waarvan we gisteren de laatste bij-eenkomst hadden. Sinds ik met bijen bezig ben, komt dat zo af en toe ter sprake, et voilà, blijken er maar liefst twee imkers in mijn straat wonen. Heb dus besloten niet te gaan bijen, maar te gaan ruilen. Pondje vlees voor potje honing ofzo. Maar goed, ik dwaal af. De geitenboerderij.

 

De boerderij heet Van Dorp Geitenkaas, en de biologische kaasjes zelf hebben een label "de Vrijbuitertjes".

Enorm komisch, vindt mijn taalknobbel. Want hun beestjes lopen inderdaad ook vrij buiten natuurlijk.

https://www.vandorpgeitenkaas.nl/

 

Ik heb er een ochtend rondgesjouwd. Kwam alleen om wat naar de kaasjes te kieken, maar ja, je raakt aan de praat. En voor je het weet, gaat het over kaas maken, pasteuriseren, botulisme, slachten, dekbokken, melktechnieken, rassen, karakters, oorlabels en inspecties... en is je ochtend om. Ik mocht ook nog even binnen kijken bij de bok die apart staat met de geitjes die dit jaar gedekt moeten worden. Echt mooierds hoor.

 

De mensen van de kaasmakerij van Van Dorp zijn begonnen met Toggenburgers, maar daarna wel over gegaan op Witte Geiten, ze hebben gezegd waarom, maar dat ontschiet me nu totaal. Voor de leuk hebben ze er nu een bonte bok bij. Als je hun kudde buiten in de wei ziet grazen, is dat echt een prachtig gezicht. Bruine Toggenburgers, Witjes, en wat bonten ertussen. Heel vrolijk, al die kleurtjes. Niks geen eenheidsworst.

 

Heb er natuurlijk ook lekkers gekocht. Ze hebben een bekroonde ‘feta’. Die heb ik net geproefd. Ik ken een feta als veel harder en zouter. Deze is zacht en romig. Erg erg lekker. Maar minder pittig dan ik dacht. De neutrale belegen kaas, en de jong belegen Honingklaverkaas moet nog geproefd. Wat een straf

2aa9849dd36289e9fd73044d5057f575.jpg

 

Met onze eigen mekkeraar gaat het best. Ze heeft besloten die kleine opn*kertjes maar als mede-geitjes te accepteren. Maar als ik in de buurt ben, loopt ze toch liever bij mij. Ze wordt graag gekroeld en eet uit de hand. Maar goed, ze maakt ook lawaai hoor. Als ze me ziet. Ik stoor me er - vooralsnog - gelukkig niet aan.

aangepast door Gast

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat supergaaf dat die geiten buiten lopen! Ze lopen zelf in en uit? Ze moeten toch ook een keer gemolken worden. Of is dat in de ochtend, gaan ze daarna naar buiten, en dan in de avond weer? 'gewone' biologische melkgeiten komen meestal niet buiten hoor. Hebben veel ruimte, en stro en goed voer enzo, maar volgens mij geen uitloop.

 

Edit: na even zoeken blijkt dat een bio melkgeit altijd naar buiten moet kunnen.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat die mensen bij Van Dorp doen, is alleen brok voeren in het melkhok. Zelfs de geiten die niet gemolken worden, moeten daar dus iedere dag naar toe, want daar alleen krijgen ze hun brokjes. Rond voedertijd racet het hele volk met graagte naar de melkplek. De geiten hebben verder de hele dag toegang tot gras (buiten) en hooi (binnen). Zag er erg puik uit allemaal. En aardige mensen ook.

 

Zelf ga ik ook een "milk stand" maken. Dat is een soort tafel, waar de geit op komt te staan bij het melken (dan hoef je niet zo te bukken ) en waar je haar knarretje vast kunt zetten in een soort plankschuifding aan de voorkant. Zij staat trouwens ondertussen lekker te munchen hoor. Dus als het goed is, geen centje pijn...

 

Kiek. Ziet er zo uit:

milkstand89451542825899.png

 

Ik was al aan het rommelen met hout uitzoeken, toen ik dacht: jamaar zeghee. Dat is eigenlijk een soort salontafel. En laten die op Marktplaats nu voor een prikkie te krijgen zijn! Ik heb mijn oog laten vallen op een degelijke tafel, die ruw ik op van boven, en daar schroef ik dan die planken voor het vastzetten van de geitenbol aan vast. Bonus: de tafel heeft een lade. Dus daar kan ik bijv de doekjes in leggen waarmee ik de uier schoonpoets, en ongetwijfeld andere rommeltjes waaraan ik nu nog niet denk . Hatsee! (Denk ik nu, maar vooralsnog heb ik dus alleen nog maar denkwerk gedaan, en nog geen gaatje geboord. Dus we gaan t zien hoor)

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ah? Leuk idee Angela. Ik zal eens gaan zoeken.

En Cup, je bent altijd welkom hoor. Geitje knuffelen of varkje aaien, en gewoon voor een kop thee met cake

 

Hier zijn we weer een stukje verder met vanalles.

Het geiten-afdak cq melkhok is bijna klaar. We hebben het van ons eigen wilgenhout gemaakt, dus om dat een beetje 'recht' te krijgen allemaal duurt 3x langer dan je denkt steeds. Daarnaast zijn we niet zo handig, dus soms blijken je zorgvuldig uitgedachte plannetjes toch halverwege bijgeschaafd te moeten worden. No worries, we komen er wel!

988ef73bc56767b48732dd00e9a25591.jpg

 

Eronder staat de oude salontafel. Ik heb Witte geit er al een paar keer opgezet. De hoogte is prima. Maar het oppervlak een beetje te glad. Ik dacht wat zand door olieverf te gooien en daarmee de bovenkant in te smeren. Dan ruwt het mooi op, en zit er nog een extra beschermlaag over ook.

En dan moeten we dus nog dat ding maken om haar knarretje in vast te zetten. Ik vraag me af of dat nodig is trouwens hoor. Als ik haar borstel staat ze heel braaf stil. Ik probeer haar ook aan te wennen dat het okay is als ik haar ehh, nou ja, tietjes aanraak. Dat vindt ze echter niet grappig. Ze hipst steeds weg, 'joh afblijven, da's privé'. En ik kan haar geen ongelijk geven. Voelt vet stom om een beetje een geit te staan bepotelen. Al lang blij dat er geen camera hangt ofzo. Ik zie de headlines al voor me...

Maar goed. We zullen er aan moeten wennen, zij en ik.

Gelukkig heeft zij er ervaring mee, dus als straks eea 'voor het echie' is, dan komt het vast wel snor. Al vertelde die vorige eigenaar dat hij een geitje in zo'n 1,5 minuut leeg melkte. Dat zie ik mezelf nog niet doen. Misschien is dat rek voor haar knar dus toch nog niet zo'n stom idee...

 

Wat nog? Oh ja, wie weet hoe je frituurvet uit de vacht van een geit krijgt?

Want toen wij de binnenkant van het geiten -en 's zomers ook kippen- hok flink in het frituurvet zetten tegen mogelijke bloedluis, hadden we nog niet bedacht dat we er een Witte geit in gingen houden. Inmiddels is Mme dus helemaal niet wit meer, en vooral heel plakkerig. Met borstelen gaat het maar heel mondjesmaat, dan verdeel ik het meer, dan dat het weggaat. Ik mag haar natuurlijk met dit gure weer niet wassen. Maar als het straks een beetje minder koud is: oplossinkje warm water, beetje azijn, beetje afwasmiddel? Iemand anders nog geweldige ideeen? (Ja, "je hok niet met frituurvet insmeren was een leuke geweest". )

 

16a576d3cdeda815de93a8a0f7fdf9f3.jpg

 

Nog iets? Jazeker, heb geleerd waarom geiten altijd in hooi staan, en niet op stro. Dat viel me nl op bij zowel haar fokker als bij de geiten van de kaasmakerij. Geiten zijn smeerpeuken en piesen en poepen binnen. Stro absorbeert niet voldoende, hooi veel beter. En het is belangrijk dat een geit droog en schoon ligt. Want na het melken staan die 'gaatjes' nog open, en als daar vuil in komt, heb je kans op ontstekingen en mastitis. En dat willen we niet. En dus ga ik vanmiddag de Caddy voldouwen met baaltjes hooi van een boer hier in de buurt. 4,5 euro voor baaltjes van ongeveer 20kg. Niet echt goedkoop. Maar ja, dat hoort erbij in t Westen vrees ik.

 

Verder lees en kijk ik me suf over de dracht en geboorte, het melken, het al dan niet scheiden van mams en de kids en ja toch ook: kaas maken.

Ik heb bijv een receptje voor feta gevonden dat me toch zo ontzettend lekker lijkt! Oh en ook geleerd dat geitjes al vanaf 8 weken 'speels' kunnen worden, en dus drachtig. Dus stel Witte geit krijgt een bokje en een geitje, dan moet je die al na 8 weken scheiden. Pfff. De vieslakken

Nou. Zo kan ie wel weer voor vandaag!

aangepast door Gast

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jazeker. Da’s wel de bedoeling. Vooral als we bokjes krijgen. Die mogen dan een maand of 9 lekker in de wei rond keuteren, en zo rond nov / dec is het dan mooi geweest. Ik ben nog aan het uitzoeken of ik ze dan beter wel of niet kan castreren. En als ja, dan volgens welke methode. Allemaal nog te bezien. Ach en misschien worden het wel gewoon geitlammetjes. Ik hoop in ieder geval zeker 2. Dan kunnen ze lekker met elkaar spelen. Da’s zoveel leuker!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Fantastische topic, Charly. Zeer leuk geschreven en enorm inspirerend.

Ik ga hier nog wat stelen met de ogen vooraleer er zelf aan te beginnen binnen 1-2 jaar.

 

Als het handmatig melken akward blijft: ook voor geiten bestaan er (mobiele) melkmachines. Mss is dat dan wat voor je.

Waarom eigenlijk een melkgeit en geen -schaap?

 

Succes ermee & keep us posted.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Frituurvet uit vacht?, gewoon met babyshampoo en warm water, Kan dat niet?

De stinkerds hier ( vooral de jongste die van oude vieze bagger sloten houd ) krijg ik er ook weer mee schoon en naar baby’s ruikend

En mijn dikbillen was ik er ook mee....alleen niet te vaak.

Je kunt van die vakantiemeeneeemflacons halen bij bv TP of zo...hoef je ook geen literfles te halen...tenzij het net teckels zijn, dan mag je dus vaker

Link naar reactie
Delen op andere sites

He allemaal leuke reacties. Dank voor het meedenken.

Bokjesgeur / -smaak. Heb ik heel wisselende verhalen over gelezen. De een raadt aan om de castreren. De andere zegt dat je het niet proeft. Lastig! Helaas zal bij ons castreren idd een noodzaak zijn, omdat die kleine belhamels al enorm snel geslachtsrijp zijn. En we geen ongelukjes willen enzo. Nou ja. Eerst maar es kijken wat er geboren wordt, met een dikke 6 weken. Vind het reuze spannend.

 

Mbt de melkmachine: ja heb ik ook naar gekeken. Het ding is dat je die machine met al die slangen enzo enorm goed moet reinigen iedere keer ivm nare bacteriën die zich daarin kunnen nestelen. En voor 1 geit zie ik mezelf dat niet doen twee keer per dag :/

Je kunt ook een soort van melkmachientje zelf maken, met een remontluchter (handpomp model). Dan heb je maar 1 slangetje waardoor melk loopt. Dat wil ik nog gaan proberen in elkaar te zetten voor op dagen dat ik bijv zelf niet kan melken.

Zijn vele filmpjes van. Deze is lekker kort, om t basis-idee te demonstreren.

Enorm voordeel van zo’n pompje is dat je melk meteen in de pot komt, waardoor er veel minder narigheid bij kan komen. Bijv strootjes of zand met poep die van de geit in de emmer vallen ofzo. Voor rauwmelkse kazen zou ik zo een paar dagen melken denk ik.

Nadeel is dat je de druk goed in het snotje moet houden. Bij te veel is de kans op mastitis heel groot. Daarnaast kan je niet goed voelen of ze leeg is. Even namelken zou dan toch nog de voorkeur hebben, als ik me goed geïnformeerd heb.

Leuk iig dat je ook mogelijk plannen hebt voor zo’n onderneming Skadrill!

 

Ah en Cis, goeie tip van de babyshampoo (en wat een dondersteen-hotdogjes hebben jullie! ) Ik heb haar inmiddels gewassen met een mengsel van shampoo, natuurazijn, afwasmiddel en flink wat warm water. Ze was zo wit als een donsje. En - na het afdrogen - ook net zo fluffy. Voor welgeteld 1 dag...

Nou ja. Over een week of 4 nog maar es doen. En dan vlak voor het lammeren alleen de ‘belangrijke delen’ ff netjes schoon.

 

Verder gaat het trainen heel aardig.

21e32aa2938b80b4ed2d3e303f3084d6.jpg

Ze springt zelf al op het tableautje. Alleen eraf vindt ze nog wat eng.

 

Ook hebben we inmiddels een deurtje. Want de dwergjes werden iets te enthousiast.

14f42a4264d6614ad8ac2bad88796c82.jpg

Maar daar die al breder zijn dan hoog, hoeven die echt geen krachtvoer meer te hebben!

 

Verder heb ik nog weer even eea uitgezocht mbt entingen en ontwormen nu de geboorte langzaam begint te naderen. Zal daar een volgende keer over schrijven. Want heb al een flinke lap tekst weten te produceren weer...

 

Oh. Wel cool: meende vandaag een lammetje te voelen schoppen in haar buik. Als je voelt in de flank, in de holling vlak voor het dijbeen begint, zou je eea moeten voelen. En dat meen ik dus vandaag gedaan te hebben. Of ze had last van een brokje dat dwars zat ofzo... maar ik houd het lekker op het eerste. Veel leuker!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...