Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vraagje over neusrot bij Paprika


jvdbossc

Aanbevolen berichten

Heb enkele potten met paprika planten in. Deze staan hoofdzakelijk in de veranda. Deze veranda staat bij warm weer langs 2 kanten open. Er is een pot waar 2 paprika's neusrot vertonen. Ben absolute beginner, ik wist niet dat eens ze vruchten dragen je sneller water moet geven. Ben begonnen bij wijze van experiment met de zaadjes uit paprika's van den Aldi.

 

Nu heb al wat gelezen hier, maar wat ik wil weten is dat dan onheroepelijk? Dus afknippen en wegsmijten? Of komt dat nog in enige mate weer goed?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit hetzelfde met mijn tomaten. De ene zegt weghalen die neusrot, de ander zegt laten zitten omdat de plant anders nieuwe vruchten gaat aantasten om vocht uit te halen. Het beste is middels een schaduwdoek je groenten op te zonnige momenten af te schermen.

Ik heb bij één plant de neusrot weggehaald en bij de ander laten zitten. Wel schaduwdoek opgehangen. Nu even proefondervindelijk de juiste methode achterhalen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet hoe erg de neusrot was? Bij mij slechts een paar aangetaste puntneusjes van enkele rassen. Die heb ik weggesneden en de tomaten en 1 paprika gewoon gewoon gebruikt. Kon geen andere aantasting vinden namelijk en het vruchtvlees rook normaal verder en zag er ook goed uit. Maar goed dat was zeg maar de grootte van een pinknageltje op een roma van handpalm-lengte.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neusrot herstelt niet. Door te weinig water wort er water ontrokken uit de vrucht, dit begint bij de 'neus'. Geef je meer water zal de neusrot niet toenemen en kan je dit gewoon wegsnijden en de rest gebruiken. Het is niet echt 'rot', meer 'uitdroging'. Het is geen schimmel ofzo die de rest van de gezonde vrucht aantast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vaak een tekort aan water. Volgens vele sites kan het ook door teveel water zijn, verkeerde bemesting,....

Ik zou iets meer water geven, heb je het probleem nog, nog iets meer geven tot je ongeveer de juiste hoeveelheid hebt ontdekt. In het begin van het seizoen ook redelijk wat neusrot gehad, geef nu meer water en heb er niet veel last meer van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens hetgeen ik gelezen heb wordt het water onttrokken aan een vrucht omdat er te weinig water is of te weinig water opgenomen kan worden. Ofdat dat laatste komt door te weinig kalk in de grond is nogal omstreden. Maar blijkbaar is het iets wat typisch hoort bij het begin van het seizoen en zou het, wanneer de planten groter en sterker zijn, zichzelf oplossen.

Da's wat ik las. Ik heb nog nooit neusrot gehad, dus geen ervaring.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Ik heb neusrot bij mijn paprika's. Het betreft vooral het ras Earliest red (deze beginnen ook als eerste te kleuren). Ze staan buiten in de volle zon en helaas zit er ook een actieve mol in hetzelfde bed te graven.

Verder krijgen ze om de week water. Na de watergift trap ik de mollengangen weer dicht. Nu staat er een stinkend brouwsel van knoflook en vlier te gisten om de mol te verjagen.

 

Wat de oorzaak is weet ik niet precies. Misschien een combinatie van factoren.

 

Heeft het zin om calcium toe te dienen om van neusrot af te komen? Ik heb zeewierkalk liggen. Het zal wel eerst vloeibaar gemaakt moeten worden, anders lost het met de droogte niet op.

 

Kan ik nog iets anders doen?

 

Foto is van midden mei. Het plastic heb ik helemaal opgerold

99aae91e17082533c39e233807452706.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...