Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vruchtboonkanker?


jootje

Aanbevolen berichten

Dit boompje heeft het afgelopen seizoen voor het eerst echt een boel lekkere appeltjes gegeven. ( jonagold)

Nu zag ik vandaag dit op de stam. Na zoeken op het net, denk ik, vruchtboomkanker.

Hoop dat iemand iets weet waarmee ik dit boompje kan redden? Want ik zou erg sip worden als mijn boompje het loodje gaat leggen. Dus please....help?

image38801544303955.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk eerder aan luchtwortels.

Volgens bijgevoegde link is het niet schoon/vrij houden van de stam een mogelijke oorzaak. Van druivelaars weet ik dat luchtwortels wijzen op problemen met opnemen van voeding uit de bodem bv door wortelaantasting door woelratten.

http://fruitabc.blogspot.com/2015/03/onkruidbestrijding-bij-fruitbomen-en.html

 

Edit: moeilijk te zien op de foto ... is dat (deels afgeknipte) opslag aan de voet van de boom en/of staat de boom min of meer in een hortensia?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk ook een soort wildgroei, misschien luchtwortels hoewel ik daar niet veel over weet. Ik denk dat het precies op de plekken is waar ooit zijtakken waren en dat die slecht zijn afgezaagd of slecht gesnoeid....waardoor er een soort verweerweefsel (callus?) is ontstaan op die plekken waar nu het begin van wortels of andere knoppen verschijnen.

Ik zie in ieder geval ook andere jonge scheuten (vanuit de onderstam zeer waarschijnlijk, die je beter met een goede scherpe snoeitang zou wegnemen (en die van veel onderstammen zich makkelijk laten stekken, zodat je er op kunt enten...maar dat terzijde) zodat ze mooi vlak zijn. Doe dat bij zonnig weer en als het niet vriest overdag, zodat wonden snel helen. Ontsmet je gereedschap voor en na het werken aan deze boom...want via gereedschap kun je een schimmelaantasting (bijvoorbeeld kanker) gauw verspreiden.

 

Aantasting van vruchtboomkanker ziet er meestal meer ingevallen uit, alsof de stam ook gekrompen is op die plekken. Hier zijn het regelmatige plekken, het lijkt een zijtak patroon, en - volgens je informatie - alleen onderaan de stam. Bovendien is er eerder toename dan afname van volume op die plaatsen. Kanker zou je ook op andere plekken in de boom verwachten en daar kun je het vaak nog wegsnijden, zeer ruim alles wegsnoeien dat aangetast is om erger te proberen voorkomen, zolang het niet te erg is. Mocht dit kanker zijn op de foto, dan is het boompje wel verloren.

 

Wat ik mis op de foto is een zichtbare entplek. Zou die onder de grond kunnen zitten? Dan verklaart dat mogelijk ook deze plaatselijke rare extra groei. (Kan natuurlijk ook hoger zitten of via oculatie op de onderstam zijn gezet en daardoor niet meer echt zichtbaar)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt geen vruchtboomkanker hoor.

 

Wortels ja. Althans; de aanzet daartoe. Kun je luchtwortels noemen , maar dat is eigenlijk wat anders en dat doet een appel niet. Het zijn gewone wortels van de appelsoort die óp de onderstam staat. Wat Weknow al zegt dus. De ent zie ik hier ook niet, maar die zal nou net niet te zien zijn op deze foto, of net onder de grond zitten.

 

Gebeurt vaak ghoor bij laagstam soortjes, maar dan eerder nét boven de ent. Het geënte deel wat op de onderstam gezet is maakt dan in de lucht zelf zijn wortels, die kunnen als ze de grond raken, of waar het voldoende vochtig is/ schaduwrijk is, uitgroeien tot echte werkzame wortels en gaan dan de grond in. het appelras omzeilt dan als het ware de ent.

 

Kunnen meerdere oorzaken zijn die dit veroorzaken, maar de eerste reden waar je aan moet denken is dat de appel de ent probeert te omzeilen, er dus een on-balans bestaat tussen onderstam en ras. Kan zijn dat het ras een zeer groeikrachtige is ( de onderstam houdt hem tegen als het ware )

 

Kan óók betekenen inderdaad, wat iemand hierboven al zei : dat er knagerij plaats vindt ondergronds, of iets anders aan de wortels van de onderstam, wat maakt dat dit een noodgreep is van de boom.

 

Mijn ervaring is ( ik had het zelf ook ) dat het verder geen gevolgen heeft voor de boom. Wel zorgen dat de lagere 'nieuwe' wortels, niet de grond gaan raken.

 

ps : die Hortensia sowieso lekker weghalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yeah!

Klinkt goed...word ik blij van, van dit soort berichten.

Net even naar buiten geweest om de plek waar de boom geent is op de foto te zetten, maar kan echt niet zo'n soort plek vinden.

Het boompje staat in de voortuin, in een klein cirkeltje in een verder bestraat stuk.

In het cirkltje staat geen hortensia, maar helleborus. ( enne ... Onkruid en overgewaaide citroenmlisse...wat in mijn ogen ook onkruid is, hihi)

De boom staat er een jaar of 6 denk ik. Vanuit pot in gat geplant.......dus waar de entplek zit? Geen idee....en misschien kan ik dat als leek ook niet goed zien?

Voor nu ben ik blij met jullie berichten. Ga ik de cirkel beter schoonhouden en zorgen dat de luchtwortels de grond niet raken!

Bedankt he?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wilde informatie opzoeken maar dan kwam ik dit tegen en na het lezen lijkt het als of hier over gaat.

 

2018-12-09-1471251544363239.40

 

In juni had ik met vingers 3 stuks er van af gehaald in plaats van geknipt omdat nog geen tak was kon er makkelijk van af en nadat ik van mij vakantie terug kwam was de zijtak van onderstam al zo (en dit is ook nieuwe zijtak). Is dit waar hij last van had? Hoe kan ik het voorkomen?

 

Ik moet in overdag droge en zonige weer snoeien. Nu heb ik 3 belangrijke vragen.

 

1. Vanaf waar moet ik snoeien?

2. Zal ik tot januari wachten?

3. Moet ik na snoeien wat op smeren of juist tegenovergestelde van afblijven nadat gesnoeid is?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wil je ook een foto maken van net even wat verder af ? ( niet te ver af ), zodat we zien waar het over gaat ?

 

Is dit je perzikkenboompje ( of was het abrikoos ? ) in pot op je gallerij ?

 

De wazige foto hierboven toont een nieuwe tak op de stam. Of hij ónder de entplek zit, zie ik zo niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ jootje

 

Zelf heb ik goede ervaring met bieslook onder mijn appelbomen... misschien is dat nog een idee voor u? In plaats van een helleborus...en bovendien, bieslook is lekker in tal van gerechten, zoals vers geknipt in de tomatensoep.

Biologische bieslook, gewoon uit de supermarkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is idd. wortelweefsel dat i.p.v. bastweefsel uit het cambium is ontstaan. Uit het cambium ontstaan cellen die omnipotent zijn. D.w.z. dat ze in potentie tot alles kunnen uitgroeien. Snij een stukje cambium uit een wortel, kweek dit rein op een medium met wat plantenhormonen en er ontstaat eerst een callus, van waaruit een volledig nieuwe wortelplant kan ontstaan. In dit geval is er dus een wortelknoop uit ontstaan. Triggers hiervoor zijn een lage lichtintensiteit, en hoge luchtvochtigheid, maar ook afhankelijk van het type gebruikte onderstam. Het kan wel problemen veroorzaken, omdat het een zwak punt is en micro-organismen makkelijker kunnen binnendringen (bv. bacterievuur).

Je stam bevat al veel wortelknopen. De boom wordt er daardoor niet sterker op en ze zou bij een flinke storm wel 's kunnen breken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...