Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Welke pruim is dit? Grote geelgroene vruchten. Ontario?


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Zucht... daar ben ik weer met een vraag over welke soort ik nou toch in mijn tuin heb staan (zie ook welke-kersensoort-kan-dit-zijn-t24170.html )

 

Zo rond 2012 heb ik van mijn schoonmoeder een paar fruitbomen gekregen. Ze had ze heel zorgvuldig uitgezocht, en ik heb erg mijn best gedaan de kaartjes er bij te houden. Die raken hier namelijk geregeld kwijt, wat ik ook doe Aan deze pruimenboom hangt dus netjes een kaartje waar 'Mirabelle de Nancy' staat.

De jaren daarna groeide hij best aardig, kreeg af en toe een paar vruchten maar dan was de pruimenmot mij al te snel af en maakten de wespen de klus nog even af waardoor ik er nooit van heb kunnen eten. En vorig jaar bevroor alles nog even in het voorjaar dus was er ook niets.

 

Dit jaar hangt ie erg vol, voor zo'n formaat boom dan. Vol met dikke groene ballen. Echt geen kleine gelige vruchtjes die een blosje krijgen, zoals ik te zien krijg als ik op de soortnaam Google?

Achteraf gezien zijn de bladeren ook een stuk groter trouwens.

 

De vruchten zijn nu en de komende week rijp, vallen er soms zelf al af en we plukken er wat. Je hoeft ze maar aan te raken en ze laten los (als ze rijp zijn dan... de onrijpe laten we hangen)

 

Ze smaken naar pruim (joh), maar dan meer maar een vleugje zeg maar. Het velletje is ietwat stug soms, en ze laten de ene keer goed, en de andere keer wat minder goed los van de pit. Maar sappig zijn ze zeker! Je komt er goed onder te zitten als je er wat uit het vuistje op eet

 

En ze zijn dus groot! Als een ei, maatje M. Zo'n 60 tot 80 gram.

 

Zou het misschien de Ontario kunnen zijn?

 

Ik kan helaas niet vragen waar ze de boom heeft gekocht, ze is het jaar daarop overleden.

 

IMG534648671531749387.JPGIMG534777751531749389.JPGIMG534924311531749390.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je Jet, die heb ik er ook even bijgezocht. Ik lees bij die Reine Claude dat ze makkelijk loslaten van de pit, dat doen mijn pruimen niet echt. Heel soms, maar meestal zitten ze goed vast. Ook lees ik dat er soms iets van een blosje op komt? Of 'paarse spikkels aan de zonkant'. Maar dat doen die van mij ook niet.

 

Wel apart dat Yuras zijn Ontario's nog niet rijp zijn dan.

 

Hier hangt nog een enkele pruim, de rest hebben we gisteren geplukt/geraapt. En er heerlijk van gegeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok dat is een belangrijke aanwijzing inderdaad. Ik zal dat zelf zien dit jaar, mijn boom hangt zowaar vol. En nog niet rijp. Nu loopt Nederland iets voor maar toch. Dat blosje ken ik dan weer niet, groen blijft groen alleen lichter als hij afrijpt.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...