Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Winterzaaien


Piroska

Aanbevolen berichten

Goliath had het er al over in " wie zaait wat in december"-topic en ook ik ben hier dit jaar mee bezig dus het lijkt mij leuk een apart topic over winterzaaien te maken.

 

Hier het berichtje van Goliath:

Deze week: Paprika, Ananaskers, Koriander en Anijs, en volgende week: pompoen, pastinaak, dille, en cayennepeper, en misschien nog wat zonnebloemen

 

Ik ga deze zaden allemaal buiten planten, maar dan wel zoals hier beschreven:

http://www.instructables.com/id/Wintersewn-Seeds-Now-is-the-time-to-start/?ALLSTEPS

 

dus de zaden in lege plastic flessen met gaten aan de bovenkant en onderkant (voor ventilatie, water en drainage).

De fles zelf zou dan als een soort mini-broeikas moeten fungeren, en in theorie zorgt moeder natuur voor voldoende water, dus daar hoef ik dan niet naar om te kijken.

 

Heeft iemand van jullie deze methode al eens geprobeerd?

 

En mijn berichtje:

 

Ik ben ook van plan om wat te gaan " winterzaaien" buiten. Het idee is dat de zaadjes gewoon in rust blijven buiten TOTDAT de natuur vindt dat het tijd is om te gaan ontkiemen. Dus als de temperatuur buiten hoog genoeg is. Dat kan/zal dus maanden duren. Men moet niet denken dat er dus in de winter plantjes gaan opkomen. Het voordeel is dat je in de winter lekker met zaadjes kan freubelen ipv in het voorjaar als je het al druk genoeg hebt in de tuin en andere zaaisels. Je hebt er geen omkijken naar, de bewatering gaat vanzelf. Het schijnt dat wintergezaaide planten sterker zijn dan die in het voorjaar gezaaid. Verder scheelt het heel veel ruimte in de vensterbank, die kan gereserveerd voor de niet-winterharde planten. En wat ik zelf erg fijn vind: geen kans op fileren omdat het buiten licht genoeg is! Ik pas dit overigens alleen maar toe op de winterharde planten, en bij voorkeur de koudekiemers. Pepers en paprika's zijn niet aan te raden op die manier, voordat het 20 graden in het bakje buiten is ben je al ver in het seizoen, die staan nu bij mij te ontkiemen in bakjes op de kachel en gaan dan naar het aquarium in de vensterbank.

 

Ik hoop dat er meer mensen winterzaaien en hier hun ervaringen willen delen.

 

Hier mijn verslagje van de start:

 

DSC0235019581388351056.JPG

 

flessen bijna helemaal opengeknipt, vullen met potgrond (in mijn geval, vermiculiet)

 

DSC0235121271388351127.JPG

 

Zaaien en flessen dichtklappen, naad dichtplakken en labelen

 

DSC0235216581388351177.JPG

 

flessen op een beschutte plek, uit de wind ivm wegwaaien en niet in de volle zon plaatsen. In de zon kan het zelfs in de winter te warm worden in de flessen en kiemen de zaden te vroeg ofwel worden ze " gekookt"

 

Omdat ik in vermiculiet zaai sluit ik de flessen hermetisch af na het zaaien en prik ik geen drainage-gaten. Met potgrond moet je dat wel doen. (zie de omschrijving in de link van Goliath hierboven)

 

tot nog toe gezaaid:

Korenbloem, Rudbeckia, madelief, violen, lupine, ridderspoor, echinacea, turkse raket, kamille, goudsbloem, zijdeplant/papegaaienplant, dille, snijselderie, kervel, palmkool, aardbeispinazie, broccoletto, lente-ui, pak choi, bloedzuring en andijvie.

 

komende week gaan de tomaten de fles in. Niet alleen winterharde planten dus, zoals ik eerder schreef. Tomaten schijnen ook goed te werken dus wil ik graag proberen.

 

De flessen (maar je kan ook gewoon plastic bakjes gebruiken) blijven nu een paar maanden lekker rustig op hun plek staan en vanaf maart ga ik regelmatig controleren of er iets opkomt. Bij opkomst kan het nog even in de fles blijven, 2 dagen voor verspenen haal ik de dop eraf voor frisse lucht en aanpassing van de temperatuur. (evt klap ik de fles open, moet ik nog even bekijken) Daarna gaan ze in potjes buiten tot te groot genoeg zijn voor de tuin.

 

Ik pas deze manier van zaaien toe omdat

a het kan

b ik iets van 3000 meter tuin moet vullen met planten en dat past echt niet allemaal in de vensterbank die zaailingen, ook zou ik dan in maart/april 3 volle weken 24 uur per dag bezig zijn met zaaien EN sproeien met de plantenspuit, dus spreiding van werkzaamheden zegmaar.

c ik van mijn 400 lege flessen afraak

d de planten sterker schijnen te worden door deze methode, dat moet hier nog blijken want ik zal ook e.e.a. binnen zaaien ter vergelijk

e in het voorjaar ik niet hoef lopen slepen met planten die afgehard moeten worden

f de planten " kiezen" zelf wanneer ze op komen en worden tot die tijd niet opgegeten door vogels of uitgegraven door katten of muizen

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ben heel benieuwd naar dit experiment.

Toevallig staat er in mijn boek: Een gezonde tuin door mengcultuur iets dergelijks: Gertrud Frank beweerd dat je spinazie en wortels bijvoorbeeld kunt zaaien voor de winter invalt, maar dat het zaad pas opkomt als het kan. Dat zou ik best uit willen proberen..en dus ben ik nu gestimuleerd door jouw berichtje. In de tuin direkt lijkt me leuker, en dat ga ik dus proberen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

in de tuin direct lijkt mij ook leuker/natuurlijker eerlijk gezegd, maarja hier weinig kans met 4 katten die lekker graven en vele vogels en andere beesten. Het zaad ligt dan zolang in de grond dat ik vrees dat tegen de tijd dat het opkomt er weinig van over is. Vandaar deze tussenweg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat gedoe met die flessen en dan later weer verspenen enzo, zie ik ook niet zo zitten.

Kun je dan gewoon echt al NU de zaadjes in de grond stoppen (zoals voor wortels), en overleven die dan de nog te komen koude winter, om vervolgens op te komen als zij daar de tijd rijp voor achten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hoor. De meeste, of vele zaden zullen gewoon opkomen na de koude. Maar inderdaad, wat Piroska zegt, je kiemingspercentage verhoog je iets op deze manier ten opzichte van in de tuin zaaien.

 

De eigenlijke reden om zaden gecontroleerd op te laten komen is uiteindelijk de mate van kiemen he ? Naast het belangrijke feit natuurlijk, dat je als tuinier de natuur vóór wilt zijn: je wilt het seizoen verlengen. Daarmee wil je de oogst of vervroegen of verlengen of vergroten. Dat is uiteindelijk het gewone klassieke tuinieren. Planten onder controle op laten groeien, begeleiden, van zaad naar oogst.

 

Neem ik even die tomaten. Tomatenzaad an sich is best winterhard. Zolang jij kunt zorgen dat ná kiemen de kleine kiemplantjes niet bevriezen ( want het gaat opeens weer een week vriezen eind maart, na 2 weken heel mooi en warm weer en ontkiemen van het zaad in de flessen ) zal dat best goed gaan. Bij mij in de tuin zijn er diverse tomatenplanten opgekomen afgelopen mei, na die lange lange winter. Maar de planten waren laat. Heel laat. Ik vraag me eigenlijk af of dat niet té laat zal zijn naar je zin.

Want dat is méde de reden om tomaten voor te zaaien binnen: je wilt vroeg stevige mooie planten die ná de vorst naar buiten gaan en zo lang mogelijk gaan dragen, liefst tot de volgende koude in september.

 

Paprika's en pepers, dat wil je niet, en vanzelf. Die hebben een veel te lang seizoen nodig om te groeien, te bloeien en vooral de vruchten te laten groeien en afrijpen. Die hebben nóg veel langer de warmte nodig dus. Pompoenen en courgette's enzo zou ik je ook afraden ( ook zonnebloemen ) op deze manier. Rot van zulke zaden liggen wel erg voor de hand.

Kortom: het zaad kan dan vaak wel winterhard zijn en dus gewoon opkomen op het moment dat het hun tijd is. Ik voorzie vooral voor veel zaken een wel erg kort seizoen.

 

Jouw hoofdreden ( spreiding werk en aandacht = tijd ) is helemaal een goede reden denk ik. Verder zie ik niet echt voordelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een goed onderwerp ik ga eens kijken wat ik er mee kan ik wilde al wortels zaaien en dan een tunnel er over zetten maar weet niet bij welke temperatuur wortel zaad kiemt. Er staat op het zakje dat het van af januari kan. Ik er een topic over koude kiemer's.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Benieuwd naar het resultaat!

Verhoog je niet je kiempercentage door op deze manier te zaaien als het wat warmer is?

 

 

Nee niet speciaal, de zaden gaan immers toch pas kiemen als het wat warmer is. Bovendien ben je dan dus " gewoon" aan het zaaien als zijnde in een kasje en heb je de voordelen van het winterzaaien niet meer. Er zijn ook zaden die JUIST een koude periode nodig hebben, voor deze zaden is dit vroege zaaien ideaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wow, count me in!

Zit me al een tijdje te verdiepen in dat 'winterzaaien', maar deze techniek was ik nog niet tegengekomen.

Gisteren liep ik langs een verzameling lege waterflessen die ik eens naar Nederland ging doen omdat er bij jullie wél statiegeld op zit

Blijkt nu dat die 2L flessen van Evian niet geschikt zijn, alleen de 'ronde' van 1.5L.

Nu ging ik die allemaal samendrukken en naar het containerpark brengen ... blijkt nu dat ik er winterserres van kan maken!

 

Dus als ik het goed heb gaat het als volgt:

- fles horizontaal in 2 snijden, stukje aanlaten.

- vertikale gaten snijden voor verluchting in het bovenste gedeelte.

- aantal gaten id onderkant prikken voor overtollig water

- flessen niet in direct zonlicht plaatsen

 

Nu vraag ik me wel enkele zaken af ... .

Plaats ik de flessen best buiten, of eerder in de tunnelserre?

Ik vraag me wel af hoeveel voorsprong we hiermee zullen hebben ... ik vermoed dat de zaden pas zullen uitkomen als de temp id fles zeker een week 15+° is??

Hoeveel keer moet ik deze zaden water geven ... ? Het lijkt me veel werk om een stuk of 50 flessen te openen en water te geven ... .

Ik kan me niet voorstellen dat de verluchtingsgaten genoeg water doorlaten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je de openingspost leest, en de link ook hebt doorgenomen, dan heb je begrepen dat de flessen geen water krijgen na sluiten. Het is een gesloten systeem he ?

Na opkomen zaad is dat natuurlijk wel een ander verhaal. Dan gaat de dop er af enz enz.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat denk ik wel, het verdampte vocht kan immers niet / beperkt weg. Eenzelfde soort methode gebruik ik eigenlijk bij al mijn zaaisels. De zaaigrond bevochtigen met een vernevelaar en vervolgens afdekken met huishoudfolie waarin enkele gaatjes in geprikt zijn. Creëert een vochtig microklimaat. Zaaien in lege bakjes met deksel (bijv. boterkuipjes of ijsbakjes) of een zaaibakje met kap werken nog makkelijker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de boel een beetje verwarrend gemaakt merk ik, doordat ikzelf met vermiculiet werk.

 

Nogmaals kort:

 

Als je zaait in zaaigrond in de flessen, maak je drainage-gaten in de onderkant en evt aan de bovenkant. Je laat de dop ERAF, hier kan dan soms wat regenwater door de open hals naar binnenvallen, net genoeg om de boel vochtig te houden, het is immers een vrijwel gesloten systeem en je stopt de boel er vochtig in, dat blijft heel lang zo. Net wat Jorg zegt.( en Bit) Vanaf het voorjaar moet je 1x per 2 weken bijvoorbeeld even kijken of alles nog wel vochtig is, anders kan je met een plantenspuit via de dop wat sproeien, je hoeft de flessen dan niet helemaal uit elkaar te halen. Bij deze manier van zaaien hoef je ook helemaal niet de naden die je hebt gesneden/geknipt in de fles om hem open te klappen, weer dicht te plakken met tape. Je klapt de fles gewoon na zaaien weer terug in de juiste vorm. Dus sproeien kan dan ook via deze naad, fles openklappen, sproeien, dichtklappen..

 

Met vermiculiet zaai je in een hermetisch afgesloten bakje/fles zonder gaten, dop EROP, je hoeft dan NOOIT te wateren want het is een geheel afgesloten systeem. Ik zaai alles in vermiculiet, ook pepers in huis dus niet alleen winterzaai. Vandaar dat ik deze optie ook noemde. De meeste mensen zaaien in zaaigrond dus dan moet je de bovenste manier gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nav het bericht van Goliath heb ik dit ook eens verder bekeken. Hij sprak over ananaskers, waarvan ik ook enkele zaadjes had en dus heb gezaaid. Net als enkele zaadjes van de Atlantic Giant pompoen. Ik heb mijn twijfels of het zal lukken, maar daarom is het ook een soort van experiment Indien het lukt, zoveel te beter. Indien niet, weten we dat ook alweer.

 

De doppen zijn er intussen wel af.

 

1504315102017145866792841440890654o67201388487384.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

leuk Matteo! Ik ben ook benieuwd..

 

Pepers en paprika's zaai ik ook in huis, wat Thea zegt die hebben warmte nodig en een zeer lang groeiseizoen. Winterzaai maakt het seizoen te kort denk ik voor ze, tegen de tijd dat het 20 graden in de fles is zijn je planten binnenshuis al behoorlijk groot denk ik.

 

Toch zal ik qua experiment er ook een paar " winterzaaien" dan weten we van de zomer hoe het hen vergaan is..

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

update van mijn winterzaaiprojekt:

 

nadat het vorige week enkele dagen 16 a 17 graden is geweest en er dit weekend zeer zware vorst verwacht wordt (prognose momenteel, zondag rond de -18) ben ik gisteren even gaan kijken bij mijn flessen.

 

Wat ik vermoedde was gebeurd (bij 5 flessen), het warme weer van vorige week heeft enkele zaden doen besluiten te kiemen.

 

Het betreft hier:

korenbloem

goudsbloem

bolderik

kervel

spinazie

 

De rest van de flessen stond er nog prima bij, geen opkomst..gelukkig.

 

Ik heb de 5 flessen naar binnen gehaald met het oog op de komende kou en in de badkamer gezet. Ik beschouw ze als verloren op de spinazie na, die stop ik in de kas na de vorst over 2 weken.

 

De andere 4 zal ik niet weggooien maar een potje aarde gunnen in de vensterbank, of het wat wordt, ik denk het niet, maar je weet nooit.

 

Nog 29 flessen te gaan in de tuin!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

geschikt voor winterzaaien (dec, januari) zijn:

 

uien, bonen, bietjes

brassicafamilie: kool, broccoli etc.

wortels,selderie, bladgroente

sla, erwten, radijs

tomaat peper aubergine (al zou ik die binnen voorzaaien ivm tijdswinning en dus niet winterzaaien)

pompoen en komkommers

pastinaak

alle kruiden behalve basilicum

 

Mijn 5 opgekomen plantjes in de flessen staan er nog prima bij in het badkamerraam. Ik heb er niets mee gedaan en laat ze gewoon nog even doorgroeien zo.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

update 8 maart.

 

Rond 16 februari is opgekomen de Pak Choi

 

8 maart opgekomen: Snijselderie, dille, palmkool, andijvie, Turkse raket, ridderspoor, rudbeckia, broccoletto (een broccolisoort dus) lupine en leeuwenbek.

 

Ik laat ze nog even in de flessen om wat groter en steviger te worden, ik heb sinds december geen water hoeven geven, alles is nog vochtig.

 

Later zal ik wat foto's maken en plaatsen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...