Winterzaaien

Plaats hier uw vragen, tips en berichten over de siertuin. Alles over bomen, planten en bloemen.
Gebruikersavatar
koolrabi
Berichten: 638
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 12:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)
Woonplaats / locatie: noord nederland (Friesland)
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor koolrabi » Wo 03 Feb 2016, 20:50

Afbeelding

Ik heb op 8 januari jl. een aantal potjes met zaadjes van o.a. daslook, dille, peterselie, goudsbloem, en lathyrus buiten gezet. Overigens zonder hoge verwachtingen te hebben. Ik vreesde dat de potjes te nat zouden zijn. Het zag er zo waterig uit met al die waterdruppels die onderaan de deksel hingen.

Vandaag zie ik de eerste tekenen van leven bij de lathyrus en ook een beetje bij de daslook en de dille. Dat is veel eerder dan ik verwacht had. En ook veel meer. Leuk experiment!

Vandaag een bescheiden tuinbonenproject gestart. Een paar tuinbonen in een potje buiten gezet. Die kan ik straks vergelijken met:
1. de tuinbonen die vandaag in de grond zijn gegaan (onder plastic),
2. de tuinbonen die vandaag in de kas zijn voorgezaaid
3. de tuinbonen die vandaag binnen onder de LED lampjes binnen zijn gezet

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Ik hoop in elk geval op stoere sterke plantjes.
met groene groet,

koolrabi
https://zolekkergezond.nl/

pippi
Berichten: 2222
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor pippi » Za 13 Feb 2016, 23:18

Koolrabi, ik ben benieuwd hoe het met je tuinbonenexperiment gaat!

Bij mij is ongeveer een kwart van wat ik tot dusver gewinterzaaid gezaaid heb (zeg tegen de 100 bakjes en potjes en flessen) inmiddels ontkiemd. Na begin februari is er niks meer opgekomen, logisch denk ik, want de temperatuur lag wel een stuk lager dan in januari. De plantjes die wel zijn opgekomen zien er nog steeds gezond uit, maar groeien nu niet of nauwelijks. Ik kan niet wachten tot het echt lente wordt, ik hoop op een explosie van jonge plantjes dan. :D

Gebruikersavatar
koolrabi
Berichten: 638
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 12:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)
Woonplaats / locatie: noord nederland (Friesland)
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor koolrabi » Zo 14 Feb 2016, 15:01

De lathyrys groeit mooi door en de dille ook. Ik hoop dat het niet te snel gaat want de temperaturen zijn nog niet bepaald gunstig voor dit kleine spul. Ze mogen straks eerst in de koude kas.

Afbeelding

Van de rest nog geen sporen van leven: peterselie, goudsbloem en afrikaantjes. De daslook bleek loos alarm. Nog niets te zien.
En ook de tuinboon is nog in ruste.

@ Pippi: De tuinbonen binnen zie ik komen. Maar dat is niet verwonderlijk met een wat warmer plekje.
Ik ben erg nieuwsgierig of er uiteindelijk deze zomer veel verschil in groei en bloei te zien is bij de tuinbonen die zo'n verschillende start maken.

Bij mij zijn nu twee van de zes zaaisels opgekomen. Ik wacht verder af en hoop op nog wat meer opkomst.
met groene groet,

koolrabi
https://zolekkergezond.nl/

Gebruikersavatar
koolrabi
Berichten: 638
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 12:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)
Woonplaats / locatie: noord nederland (Friesland)
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor koolrabi » Za 05 Mar 2016, 10:52

De dille en lathyrus groeien vlot op. Ze staan nu in de koude kas.

Afbeelding

De peterselie en de goudsbloem geven nu ook tekenen van leven. Ze zijn nog heel piep.

Afbeelding

Het wachten is nog op de daslook, de afrikaantjes en de tuinboon. Tot nu ben ik niet ontevreden over mijn winterzaai.
met groene groet,

koolrabi
https://zolekkergezond.nl/

postkantoortje
Berichten: 36
Lid geworden op: Di 30 Sep 2014, 16:16
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: zh
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor postkantoortje » Di 08 Mar 2016, 00:36

AfbeeldingAfbeelding
Zoals eerder gezegd de korenbloemen en nu ook een zonnebloemmix al behoorlijk groot gegroeid, daarom gisteren geopend en in m'n kasje gezet om ze een beetje te laten afharden min of meer.
Verder nog wel wat andere ontkiemingen, een stuk of tien, maar de rest moet nog komen. Ongeveer de helft van de melkbussen heb ik pas twee weken geleden gezaaid, dus dat heeft nog wel wat tijd nodig. Ik ben wel blij dat het nu nog wel koud is 's nachts, daar worden ze groot en sterk van (hoop ik).
Ik heb m'n kasje opgeruimd en dus weer helemaal gereed gemaakt om de nieuwe borelingen een plekje te kunnen geven. Als de vorst over is kunnen de overwinteraars van zolder worden gehaald, maar voorlopig nog maar even geduld hebben. Tot zover.

pippi
Berichten: 2222
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor pippi » Ma 14 Mar 2016, 00:11

Postkantoortje, wat heb jij het heerlijk netjes georganiseerd. Bij mij is het een grote chaos met ruim honderd potjes en bakjes en flessen. Ik loop ze elke dag wel even na, en hier en daar gaat nu overdag de deksel eraf en voor 's nachts er weer op. Volgend jaar ga ik het ook echt beter organiseren, maar ik had niet verwacht dat ik zo bezopen veel zou winterzaaien. :roll:

Inmiddels is er al heel veel boven de grond, maar een aantal zaden die eigenlijk al lang hadden moeten kiemen laten nog niks zien. Ik denk dat die gewoon teveel nattigheid hebben gehad met al die regen van de afgelopen tijd, en zijn gaan rotten. Een goeie leer voor volgend jaar: minder gaatjes in de deksels (zolang je condens ziet gaat het immers goed, ingrijpen door meer gaatjes kan altijd), en meer afvoergaatjes aan de onderkant. Ik zie dat probleem bijvoorbeeld ook bij de doperwtjes, een paar zijn mooi opgekomen, maar na wat graven in de potjes vond ik ook wat gore slijmerige doperwtenprut. :eh:

Maar het merendeel van wat ik heb gezaaid is wel opgekomen, soms nog hele voorzichtige sprietjes, maar van de eerdergenoemde doperwtjes heb ik wat al in de volle grond uitgeplant, naast zaadjes in de volle grond, dat wordt goed vergelijken straks. Verder zijn het vooral de rucola, mosterdblad en goudsbloemen die het errug goed doen, die staan nu ook al zonder deksel te wachten om uitgeplant te worden. Maar ook heel veel bloemenplanten, en dingen als de bloemkool en andijvie, bietjes, rode kool en oregano zijn al bijna zo groot dat die deksel er met een paar dagen 's nachts niet meer op hoeft.

Ik noteer van alles de zaai- en kiemdatum, vergelijk het met de 'normale' kiemtijd en volgend jaar ga ik daar gebruik van maken en nog wat slimmer winterzaaien. Die rucola bijvoorbeeld groeit echt de pan uit, die kan wel eerder gewinterzaaid, en misschien volgend jaar rond deze tijd ook al de volle grond in, als de plantjes nog wat groter zijn en ik niet meer zo traumatisch bang hoef te zijn voor slakken. ;)

Ik blijf het wel waanzinnig leuk vinden, dat winterzaaien. Binnen heb ik natuurlijk ook van alles staan, zelfs (helemaal tegen mijn principes :D) warmte/donkerkiemertjes boven op mijn modem en van die hele lastige koudekiemers in de groentela van de ijskast :roll: , maar dat spul buiten dat zelfs met een laag hagelstenen op het dekseltje stoer als babyplantje staat te groeien heeft veel meer mijn hart. :D

Gebruikersavatar
Yosha
Berichten: 198
Lid geworden op: Zo 19 Apr 2015, 22:32
Moestuin Seizoen: Bekijk update (3)
Woonplaats / locatie: Randstad
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor Yosha » Vr 18 Mar 2016, 12:22

Er is toch echt wel veel opgekomen bij jou hoor, Pippi, als ik het zo lees. Echt leuk om te lezen!

Omdat ik al jaren zaai (begon vooral met sierplanten) en veel het bij mij gewoon niet (goed) doet wilde ik niet zo veel winterzaaien (ik heb niet erg groene vingers... wel bruin van de aarde haha!) Maar ik wilde wel iets zien groeien en had in december omdat het zo lang niet vroor hier wel spinazie scherpzaad en winterpostelein gezaaid (ook veldsla, maar dat kiemde niet zo goed en de zaailingen gingen dood). Die 2 kiemden erg goed, maar zelfs nu de zon ondertussen weer op dat stukje grond komt groeit het amper. Ik had er 2 glasplaten overheen gelegd, en toen het 's nachts erg vroor daar overheen een paar lagen plastic. Oogsten kan ik er dus niet van, maar het was wel leuk om te zien dat er tenminste iets groeide.

De mizuna en rucola hadden zich uitgezaaid en die plantjes doen het ook gewoon prima (in de open lucht in de grond, die nog in potjes stonden legden wel het loodje). Maar groeien doet het (nog) niet, dus ook daarvan geen oogst. De grond begint ook aardig uit te drogen, ik begin me af te vragen of ik er een gieter overheen moet gooien...

Oja de borago had zich ook uitgezaaid en heeft in de winter nog staan bloeien (aan kleine plantjes, deze stonden in de zon). Die hebben gebloeid in de zon maar ook die in de schaduw stonden en niet hebben gebloeid waren pas geleden ineens toch verdwenen helaas. De cichorei heeft het gewoon overleefd, daar heb ik wel een paar zaailingen van (de rest had ik al weggehaald, en het zaad kan ik niet vinden dus ben echt blij met de zaailingen!)

pippi
Berichten: 2222
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor pippi » Vr 18 Mar 2016, 22:40

Yosha schreef:Er is toch echt wel veel opgekomen bij jou hoor, Pippi, als ik het zo lees. Echt leuk om te lezen!

Omdat ik al jaren zaai (begon vooral met sierplanten) en veel het bij mij gewoon niet (goed) doet wilde ik niet zo veel winterzaaien (ik heb niet erg groene vingers... wel bruin van de aarde haha!) Maar ik wilde wel iets zien groeien en had in december omdat het zo lang niet vroor hier wel spinazie scherpzaad en winterpostelein gezaaid (ook veldsla, maar dat kiemde niet zo goed en de zaailingen gingen dood).Veldsla doet het hier ook niet goed. Wel gekiemd in februari, maar groeien ho maar. Omdat het in Nederland ook in het wild groeit had ik er meer van verwacht, maar blijkbaar is dat toch een verkeerde redenatie, want ook ander winterhard min of meer inheems spul laat zich niet echt foppen door dat plastic bakje. Het wil dan wel kiemen, maar wacht met groeien totdat de zon goed staat ofzo, ik weet niet.

De spinazie loopt hier ook niet hard, en winterpostelein heb ik half februari gewinterzaaid en is een maand later wel opgekomen, maar de groei zit er ook nog niet echt in.

Die 2 kiemden erg goed, maar zelfs nu de zon ondertussen weer op dat stukje grond komt groeit het amper. Ik had er 2 glasplaten overheen gelegd, en toen het 's nachts erg vroor daar overheen een paar lagen plastic. Oogsten kan ik er dus niet van, maar het was wel leuk om te zien dat er tenminste iets groeide.


Ik raad je aan om volgend jaar mosterdblad en goudsbloemen te winterzaaien. Af en toe zie ik weer iets groens in een potje, ben ik helemaal blij, ga ik kijken wat het is en ja hoor, alsof ik nog geen goudsbloemen en mosterdblad had staan. :roll: :mrgreen:

De mizuna en rucola hadden zich uitgezaaid en die plantjes doen het ook gewoon prima (in de open lucht in de grond, die nog in potjes stonden legden wel het loodje). Maar groeien doet het (nog) niet, dus ook daarvan geen oogst. De grond begint ook aardig uit te drogen, ik begin me af te vragen of ik er een gieter overheen moet gooien...


Ik ga wel af en toe met een gietertje door de tuin waar gezaaid is en langs de potjes zonder deksel nu. in die kou met die zon overdag droogt het allemaal best snel uit

Oja de borago had zich ook uitgezaaid en heeft in de winter nog staan bloeien (aan kleine plantjes, deze stonden in de zon). Die hebben gebloeid in de zon maar ook die in de schaduw stonden en niet hebben gebloeid waren pas geleden ineens toch verdwenen helaas. De cichorei heeft het gewoon overleefd, daar heb ik wel een paar zaailingen van (de rest had ik al weggehaald, en het zaad kan ik niet vinden dus ben echt blij met de zaailingen!)


Oh daar hoop ik volgend jaar op, dat allerlei spul zich zelf lekker uitzaait. Borage en cichorei heb ik dit jaar voor het eerst gezaaid, cichorei doet nog helemaal niks en van de borage zijn er maar 2 zaailingetjes opgekomen, nog heel piep maar ze zien er verder goed uit.

Succes met je zaaisels!

pippi
Berichten: 2222
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor pippi » Vr 25 Mar 2016, 01:28

Ik word nu wat ongeduldig waar het gaat om dingen die nog helemaal niet zijn opgekomen, dus die haal ik nu even stuk voor stuk naar binnen, kijken of het toch nog iets doet met wat warmte, en anders is het toedeledokie, dan zaai ik die zaadjes wel op de voorgeschreven manier en hoop ik dat het dan wel iets wordt. Ik maak wel een uitzondering voor heel onregelmatige kiemers, die zet ik wel in een hoekje van de tuin en wie weet komt daar over maanden of jaren nog wat.

Maar bij sommige zaden twijfel ik zo langzamerhand ook echt aan de kiemkracht en minder aan mezelf. ;) Ik had bijvoorbeeld boomspinazie van Diana, dat zit wel goed zou je denken. Ik heb het gewinterzaaid, in de volle grond gezaaid, binnen gezaaid en allemaal nul resultaat. Zelfs een probeersel onder plastic bovenop mijn altijd warme modem, waar ik werkelijk zelfs bizar lastige exotische bloemenzaden tot kiemen heb gekregen, niks, niente, nothing.

Engels gras is ook zo'n probleemkind. Ik heb dat jaren geleden ook wel eens gezaaid en toen kwam het gewoon mooi op, maar nu wil het gewoon niet.

Ik vind het wel raar, want juist allerlei andere zaden die minder winterhard zouden zijn of langzaam zouden kiemen staan hier wel dapper te groeien in hun containertjes. Ik moet de logica er nog in zien te vinden. :roll:

Gebruikersavatar
koolrabi
Berichten: 638
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 12:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)
Woonplaats / locatie: noord nederland (Friesland)
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor koolrabi » Vr 25 Mar 2016, 10:27

Ik sluit mijn winterzaai project vandaag af. De goudsbloemen lijken nog net te komen. Ik zet de inhoud van het potje in de volle grond en zie wel of er nog wat er van komt. Dat zou leuk zijn. Het meest geslaagd is de lathyrus, die staat dapper buiten op z'n plek. De dille groeit goed verder in de kas.
En de peterselie staat, nog een beetje piep, in de moestuinbak. De helft is opgekomen. Met de tuinbonen is het niks geworden, ook buiten niet.

Het was vooral een leuk experiment. Je moet er wel geduld voor hebben. Het wordt niet mijn zaaimethode, maar het was boeiend om te doen.
met groene groet,

koolrabi
https://zolekkergezond.nl/


Terug naar “Tuinvragen”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast