Winterzaaien

Plaats hier uw vragen, tips en berichten over de siertuin. Alles over bomen, planten en bloemen.
Gebruikersavatar
Piroska
Berichten: 3043
Lid geworden op: Di 29 Jan 2013, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (48)
Woonplaats / locatie: Hongarije
Contact:

Winterzaaien

Berichtdoor Piroska » Zo 29 Dec 2013, 22:34

Goliath had het er al over in " wie zaait wat in december"-topic en ook ik ben hier dit jaar mee bezig dus het lijkt mij leuk een apart topic over winterzaaien te maken.

Hier het berichtje van Goliath:
Deze week: Paprika, Ananaskers, Koriander en Anijs, en volgende week: pompoen, pastinaak, dille, en cayennepeper, en misschien nog wat zonnebloemen :D

Ik ga deze zaden allemaal buiten planten, maar dan wel zoals hier beschreven:
http://www.instructables.com/id/Winters ... /?ALLSTEPS

dus de zaden in lege plastic flessen met gaten aan de bovenkant en onderkant (voor ventilatie, water en drainage).
De fles zelf zou dan als een soort mini-broeikas moeten fungeren, en in theorie zorgt moeder natuur voor voldoende water, dus daar hoef ik dan niet naar om te kijken.

Heeft iemand van jullie deze methode al eens geprobeerd?

En mijn berichtje:

Ik ben ook van plan om wat te gaan " winterzaaien" buiten. Het idee is dat de zaadjes gewoon in rust blijven buiten TOTDAT de natuur vindt dat het tijd is om te gaan ontkiemen. Dus als de temperatuur buiten hoog genoeg is. Dat kan/zal dus maanden duren. Men moet niet denken dat er dus in de winter plantjes gaan opkomen. :D Het voordeel is dat je in de winter lekker met zaadjes kan freubelen ipv in het voorjaar als je het al druk genoeg hebt in de tuin en andere zaaisels. Je hebt er geen omkijken naar, de bewatering gaat vanzelf. Het schijnt dat wintergezaaide planten sterker zijn dan die in het voorjaar gezaaid. Verder scheelt het heel veel ruimte in de vensterbank, die kan gereserveerd voor de niet-winterharde planten. En wat ik zelf erg fijn vind: geen kans op fileren omdat het buiten licht genoeg is! Ik pas dit overigens alleen maar toe op de winterharde planten, en bij voorkeur de koudekiemers. Pepers en paprika's zijn niet aan te raden op die manier, voordat het 20 graden in het bakje buiten is ben je al ver in het seizoen, die staan nu bij mij te ontkiemen in bakjes op de kachel en gaan dan naar het aquarium in de vensterbank.

Ik hoop dat er meer mensen winterzaaien en hier hun ervaringen willen delen.

Hier mijn verslagje van de start:

Afbeelding

flessen bijna helemaal opengeknipt, vullen met potgrond (in mijn geval, vermiculiet)

Afbeelding

Zaaien en flessen dichtklappen, naad dichtplakken en labelen

Afbeelding

flessen op een beschutte plek, uit de wind ivm wegwaaien en niet in de volle zon plaatsen. In de zon kan het zelfs in de winter te warm worden in de flessen en kiemen de zaden te vroeg ofwel worden ze " gekookt" :D

Omdat ik in vermiculiet zaai sluit ik de flessen hermetisch af na het zaaien en prik ik geen drainage-gaten. Met potgrond moet je dat wel doen. (zie de omschrijving in de link van Goliath hierboven)

tot nog toe gezaaid:
Korenbloem, Rudbeckia, madelief, violen, lupine, ridderspoor, echinacea, turkse raket, kamille, goudsbloem, zijdeplant/papegaaienplant, dille, snijselderie, kervel, palmkool, aardbeispinazie, broccoletto, lente-ui, pak choi, bloedzuring en andijvie.

komende week gaan de tomaten de fles in. Niet alleen winterharde planten dus, zoals ik eerder schreef. Tomaten schijnen ook goed te werken dus wil ik graag proberen.

De flessen (maar je kan ook gewoon plastic bakjes gebruiken) blijven nu een paar maanden lekker rustig op hun plek staan en vanaf maart ga ik regelmatig controleren of er iets opkomt. Bij opkomst kan het nog even in de fles blijven, 2 dagen voor verspenen haal ik de dop eraf voor frisse lucht en aanpassing van de temperatuur. (evt klap ik de fles open, moet ik nog even bekijken) Daarna gaan ze in potjes buiten tot te groot genoeg zijn voor de tuin.

Ik pas deze manier van zaaien toe omdat
a het kan :D
b ik iets van 3000 meter tuin moet vullen met planten en dat past echt niet allemaal in de vensterbank die zaailingen, ook zou ik dan in maart/april 3 volle weken 24 uur per dag bezig zijn met zaaien EN sproeien met de plantenspuit, dus spreiding van werkzaamheden zegmaar.
c ik van mijn 400 lege flessen afraak
d de planten sterker schijnen te worden door deze methode, dat moet hier nog blijken want ik zal ook e.e.a. binnen zaaien ter vergelijk
e in het voorjaar ik niet hoef lopen slepen met planten die afgehard moeten worden
f de planten " kiezen" zelf wanneer ze op komen en worden tot die tijd niet opgegeten door vogels of uitgegraven door katten of muizen

Gebruikersavatar
thea
† 4 januari 2015
Berichten: 4163
Lid geworden op: Za 10 Dec 2011, 13:34
Woonplaats / locatie: Kommerzijl
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor thea » Zo 29 Dec 2013, 22:57

Ik hou het in de gaten,ben benieuwd.
http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 14650
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (230)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor appelvrouw » Zo 29 Dec 2013, 23:28

:shock: ik ben heel benieuwd naar dit experiment.
Toevallig staat er in mijn boek: Een gezonde tuin door mengcultuur iets dergelijks: Gertrud Frank beweerd dat je spinazie en wortels bijvoorbeeld kunt zaaien voor de winter invalt, maar dat het zaad pas opkomt als het kan. Dat zou ik best uit willen proberen..en dus ben ik nu gestimuleerd door jouw berichtje. In de tuin direkt lijkt me leuker, en dat ga ik dus proberen.
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
Piroska
Berichten: 3043
Lid geworden op: Di 29 Jan 2013, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (48)
Woonplaats / locatie: Hongarije
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor Piroska » Ma 30 Dec 2013, 00:27

in de tuin direct lijkt mij ook leuker/natuurlijker eerlijk gezegd, maarja hier weinig kans met 4 katten die lekker graven en vele vogels en andere beesten. Het zaad ligt dan zolang in de grond dat ik vrees dat tegen de tijd dat het opkomt er weinig van over is. Vandaar deze tussenweg ;)

Gebruikersavatar
bio-fee
Berichten: 1713
Lid geworden op: Di 10 Jul 2012, 09:49
Woonplaats / locatie: Duitsland
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor bio-fee » Ma 30 Dec 2013, 05:23

Dat gedoe met die flessen en dan later weer verspenen enzo, zie ik ook niet zo zitten.
Kun je dan gewoon echt al NU de zaadjes in de grond stoppen (zoals voor wortels), en overleven die dan de nog te komen koude winter, om vervolgens op te komen als zij daar de tijd rijp voor achten?

Gebruikersavatar
Bit
Moderator
Berichten: 11564
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (197)
Woonplaats / locatie: Rotterdam, tuin 1+2: Krimpenerwaard, tuin 3 : N-Frankrijk
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor Bit » Ma 30 Dec 2013, 08:13

Ja hoor. De meeste, of vele zaden zullen gewoon opkomen na de koude. Maar inderdaad, wat Piroska zegt, je kiemingspercentage verhoog je iets op deze manier ten opzichte van in de tuin zaaien.

De eigenlijke reden om zaden gecontroleerd op te laten komen is uiteindelijk de mate van kiemen he ? Naast het belangrijke feit natuurlijk, dat je als tuinier de natuur vóór wilt zijn: je wilt het seizoen verlengen. Daarmee wil je de oogst of vervroegen of verlengen of vergroten. Dat is uiteindelijk het gewone klassieke tuinieren. Planten onder controle op laten groeien, begeleiden, van zaad naar oogst.

Neem ik even die tomaten. Tomatenzaad an sich is best winterhard. Zolang jij kunt zorgen dat ná kiemen de kleine kiemplantjes niet bevriezen ( want het gaat opeens weer een week vriezen eind maart, na 2 weken heel mooi en warm weer en ontkiemen van het zaad in de flessen ) zal dat best goed gaan. Bij mij in de tuin zijn er diverse tomatenplanten opgekomen afgelopen mei, na die lange lange winter. Maar de planten waren laat. Heel laat. Ik vraag me eigenlijk af of dat niet té laat zal zijn naar je zin.
Want dat is méde de reden om tomaten voor te zaaien binnen: je wilt vroeg stevige mooie planten die ná de vorst naar buiten gaan en zo lang mogelijk gaan dragen, liefst tot de volgende koude in september.

Paprika's en pepers, dat wil je niet, en vanzelf. Die hebben een veel te lang seizoen nodig om te groeien, te bloeien en vooral de vruchten te laten groeien en afrijpen. Die hebben nóg veel langer de warmte nodig dus. Pompoenen en courgette's enzo zou ik je ook afraden ( ook zonnebloemen ) op deze manier. Rot van zulke zaden liggen wel erg voor de hand.
Kortom: het zaad kan dan vaak wel winterhard zijn en dus gewoon opkomen op het moment dat het hun tijd is. Ik voorzie vooral voor veel zaken een wel erg kort seizoen.

Jouw hoofdreden ( spreiding werk en aandacht = tijd ) is helemaal een goede reden denk ik. Verder zie ik niet echt voordelen.

Gebruikersavatar
Itoero
Berichten: 1623
Lid geworden op: Vr 08 Mar 2013, 12:36
Woonplaats / locatie: Vlaams-Brabant
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor Itoero » Ma 30 Dec 2013, 09:10

Benieuwd naar het resultaat!
Verhoog je niet je kiempercentage door op deze manier te zaaien als het wat warmer is?
Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Gebruikersavatar
simke
Berichten: 625
Lid geworden op: Ma 26 Dec 2011, 22:08
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Den haag
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor simke » Ma 30 Dec 2013, 09:40

Een goed onderwerp ik ga eens kijken wat ik er mee kan ik wilde al wortels zaaien en dan een tunnel er over zetten maar weet niet bij welke temperatuur wortel zaad kiemt. Er staat op het zakje dat het van af januari kan. Ik er een topic over koude kiemer's.

Gebruikersavatar
Piroska
Berichten: 3043
Lid geworden op: Di 29 Jan 2013, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (48)
Woonplaats / locatie: Hongarije
Contact:

Re: winterzaaien

Berichtdoor Piroska » Ma 30 Dec 2013, 11:45

Itoero schreef:Benieuwd naar het resultaat!
Verhoog je niet je kiempercentage door op deze manier te zaaien als het wat warmer is?Nee niet speciaal, de zaden gaan immers toch pas kiemen als het wat warmer is. Bovendien ben je dan dus " gewoon" aan het zaaien als zijnde in een kasje en heb je de voordelen van het winterzaaien niet meer. Er zijn ook zaden die JUIST een koude periode nodig hebben, voor deze zaden is dit vroege zaaien ideaal.

Gebruikersavatar
tds
Berichten: 386
Lid geworden op: Di 03 Dec 2013, 08:42
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: Belgium
Contact:

Re: Winterzaaien

Berichtdoor tds » Ma 30 Dec 2013, 12:01

wow, count me in!
Zit me al een tijdje te verdiepen in dat 'winterzaaien', maar deze techniek was ik nog niet tegengekomen.
Gisteren liep ik langs een verzameling lege waterflessen die ik eens naar Nederland ging doen omdat er bij jullie wél statiegeld op zit :D
Blijkt nu dat die 2L flessen van Evian niet geschikt zijn, alleen de 'ronde' van 1.5L.
Nu ging ik die allemaal samendrukken en naar het containerpark brengen ... blijkt nu dat ik er winterserres van kan maken!

Dus als ik het goed heb gaat het als volgt:
- fles horizontaal in 2 snijden, stukje aanlaten.
- vertikale gaten snijden voor verluchting in het bovenste gedeelte.
- aantal gaten id onderkant prikken voor overtollig water
- flessen niet in direct zonlicht plaatsen

Nu vraag ik me wel enkele zaken af ... .
Plaats ik de flessen best buiten, of eerder in de tunnelserre?
Ik vraag me wel af hoeveel voorsprong we hiermee zullen hebben ... ik vermoed dat de zaden pas zullen uitkomen als de temp id fles zeker een week 15+° is??
Hoeveel keer moet ik deze zaden water geven ... ? Het lijkt me veel werk om een stuk of 50 flessen te openen en water te geven ... .
Ik kan me niet voorstellen dat de verluchtingsgaten genoeg water doorlaten?


Terug naar “Tuinvragen”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten