Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zaaigrond met of zonder turf, test?


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Vorig jaar waren er bij verschillende mensen problemen met het ontkiemen en goed doorgroeien van zaaisel, bv bij pepers. Ik vond dat nogal bijzonder en vroeg me af of dat aan het zaaigoed lag of aan de gekochte zaaigrond

De afgelopen jaren maak ik vaal zelf mijn zaaigrond, compost, mengen met tuinaarde rijnzand en wat turf. Daar zijn al verschillende topics over.

 

Je kunt natuurlijk ook heel goed zaaigrond kopen.

Over dit laatste dit onderwerp. Het gebruik van turf wordt natuurlijk steeds meer gezien als not done, vanwege het afgraven van veengronden, eerst in Nederland, nu in bv Estland, Canada etc.

Er zijn in Nederland vast ook bedrijven die potgrond zonder of met minder turf aanbieden, ik ken ze niet, maar misschien weet een van jullie er meer van. Een van mijn vragen is dan vooral, heeft een van jullie deze grond de afgelopen jaren gebruikt? Wat was je ervaring?

De Franse tegenhanger van Velt heeft vorig jaar een test gedaan met courgettes met verschillende soorten ( alle Franse soorten) grond, o.a. ook potgrond geheel zónder turf en potgrond met verschillende hoeveelheden turf.

 

Ik ben zelf van plan een eigen test te doen, 1 met zelfgemaakte grond, 1 met potgrond. Helaas heb ik geen plek om verschillende soorten grond uit te proberen; ik zal het dus met een soort moeten doen, het liefst een potgrond met minder of geen turf.

Welke gekochte grond ik ga gebruiken weet ik nog niet, ik vind het lastig zoeken op internet naar Nederlandse zaai- en plantgrond zonder of met minder turf. Hier kan ik enige hulp bij gebruiken.

Verder dacht ik Uchi-Kuri zaad te gebruiken, komt het allemaal goed op en groeit het goed kan ik het teveel aan zaaigoed altijd wel kwijt. Zaden bv bij Jansen pompoenen kopen.

Alles nog verder uit te werken.

Wie doet er mee?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuke test. Ik zaai altijd voor in gekochte potgrond. Niet de goedkoopste variant, de potgrond moet niet te grof zijn, want dan is het lastig om goed water te geven en de zaden kiemen dan slechter. Gebruik dus zelf maar 1 soort en experimenteer daar verder niet mee. Kan dus niet meehelpen, maar ben wel benieuwd naar de resultaten die jij en anderen behalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een leuk idee,

 

Zelf zaai ik in diverse soorten zaaigrond, afhankelijk van wat ik zaai.

Zelfgemaakt of gekocht.

De pompoenen en courgettes zaai ik echter in potgrond.

Het idee hierachter is dat dit grove zaad geen moeite heeft met de grovere structuur van potgrond en dat de zaailingen al vroeg een mest of compostgift waarderen. Soms meng ik de potgrond zelfs met wat (bemeste) compost, met een toplaag van duinzand of potgrond tegen eventueel ontkiemend onkruidzaad uit de zelfgemaakte compost.

 

 

Ook verspeen ik deze planten niet maar selecteer de mooist opgekomen zaden door de mindere weg te knijpen.

Dit doe ik ook vanwege de tere wortels en stengels van deze zaailingen en het mindere werk.

 

Naar mijn idee zal deze test dan ook een vertekend beeld geven, omdat pompoen een andere opkweek vereist dan ander zaad.

Het is natuurlijk wel leuk om zo'n test te zien

Vaak wordt het tuinieren erg theoretisch aangepakt en is de praktijk weerbarstiger.

 

Heb je een link van de Franse test?

In Frankrijk is turfvrije potgrond ook te krijgen al zal er wel een prijskaartje aan hangen als je het moet bestellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn printer wil niet scannen en dus lukt het me niet de Franse test te plaatsen..ik heb het magazine wel. Ik zal het later nog wel eens proberen, misschien dat iemand me kan helpen mijn computer aan te sporen de printer te vinden De Franse test bestond uit het testen in verschillende fasen, het opkomen van de planten en hoeveel, hoe de planten erbij staan na 21 dagen en na 35 dagen na het zaaien. De uitkomst van de test was wel duidelijk, hier gaven de mixen met een deel turf de beste resultaten,( bv Terre et Nature Universel Greenprotect 40% turf) maar er was ook een mix die je kunt kiezen volledig zonder turf die het ook heel goed deed ( Terre et Nature Toutes plantes samenstelling: gecomposteerde schors en groencompost).

Ik heb hier wel een link van een Zwitserse test die ik nog niet helemaal gelezen heb. Het steken van Turf is verboden in Zwitserland maar importeren (nog) niet.

https://pages.rts.ch/emissions/abe/4734611-abe-cultive-son-jardin-sans-tourbe.html#timeline-anchor-segment-4826177

 

 

Voor de duidelijkheid de grondmix die ik zelf zal maken natuurlijk ook zonder turf. Deze test was gedaan met courgettes, maar ik wil ook graag wat doen met mijn planten na de test, en max 20 courgetteplanten is echt veel te veel. Natuurlijk is het geen vergelijk met ander zaaisel als wortels, prei of kool ( ik noem maar een groente )

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn printer wil niet scannen en dus lukt het me niet de Franse test te plaatsen.

Vaak wil het opnieuw installeren van de printer de oplossing bieden.

Doe het met de installatie van de fabrikant op internet, heb je gelijk de nieuwste updates.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...