Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zelf brood bakken moeilijk ?


Ludo

Aanbevolen berichten

Het valt me op hoe eenvoudiger gerechten zijn, hoe ingewikkelder sommige recepten in boek/internet enz. zijn. Evenzo met zelfgebakken brood. Wat men voor ogen moet houden is wel dat, indien je zelf brood bakt, je wel degelijk een "eerlijk" brood wenst, smakelijk en goedogend en niet de opgeblazen broden en broodjes die je in handelszaken kan kopen. Dan ben je beter dat je op zoekt gaat naar industriële ingredienten of dat je gewoon je brood koopt. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat deze slecht van smaak zijn..

Ik bak al 30 jaar ELKE dag mijn brood. Niet elke week in een houtoven om dan gans de week oud brood te eten, dat is tè nostalgisch. Nee, elke dag, vaste routine, een vers brood uit de elektrische oven...

Na jàren zelf gekneed te hebben (met de hand), kwam er een keukenrobot aan te pas, niet de goedkoopste want er moest ook donker brood in kunnen gekneed worden (zwaarder deeg). Na een vijftal jaren was het toestel gans "op", versleten van het dagelijks gebruik. Na zelf reparatie met tandwielen uit een gelijkaardig toestel dat elektrisch stuk was, kon ik weer verder voor weeral een vijftal jaren. En opnieuw zat ik met een versleten toestel. Na lang gewikt en gewogen te hebben, uiteindelijk een echte kneedmachine gekocht (kleinste model) waar je enkel deeg kon mee kneden, maar die me garandeert dat ik voor de rest van mijn bestaan er mee verder kan, dagelijks..

Wat een bevlieging was in het begin, is dus een hobby en een routine geworden na al die jaren. Brood bakken maakt hier deel uit van de dagelijkse bezigheden. Na welgeteld TWEE uur is ons brood gebakken praktisch zonder arbeid. Hoe ?

Voor een basisrecept (wat ik al tientalle keren verteld heb aan buren die gek zijn op versgebakken brood en het zelf eens wilden proberen), hou je het volgende in het oog : per

 

1000 gr gewoon witte bloem (bv Aveve)

de helft hiervan aan water

40 gr gist (of 20 gr gedroogd)

40 gr vetstof (boter, margarine, spekvet, olijfolie)

20 gr zout

 

Zo eenvoudig is het om te onthouden. MAAR.... mengen met groffe bloem vereist iets minder water. Zuiver witte bloem vereist iets meer water. Indien je melk neemt, vraagt dit ook iets meer vloeistof. Dat alles is zelf uit te proberen, echt niet moeilijk. Het enige wat je moet hebben is een zacht aanvoelend smeuïg deeg. Indien je in een bakblik bakt, kan het deeg ook iets meer vloeistof verdragen.

 

Bloem in een kom, kuiltje in het midden, vetstof hierin, zout langs de rand tegen de kom strooien, vloeistof met gist in kuiltje gieten. Mengen met houten lepel tot de meeste vloeistof in de bloem zit. Dan storten op tafel en kneden maar. Minstens 10 min, beter 15 min. Als ik op tv mensen deeg zie mengen op tafel en ik probeer dat zelf, dan loopt de vloeistof altijd tussen de bloem door langs de rand van de tafel op de grond.. In een kom geen enkel probleem.

 

Laten rijzen , in de kom, handdoek erop, 30min rijzen gewoon op het aanrecht.

 

Na 30 min opbollen, en vorm geven. Niet te veel kneden en geen lucht eronder mengen !

 

Brood op bakplaat of in bakblik IN de oven zetten (koude oven). Hier staat het trekvrij en kan het weeral 30 à 45 min rijzen. Dan de oven starten op 200 graden en laten bakken 45 min. In het begin bij het opwarmen van de oven krijgt het brood nog extra de tijd om verder te rijzen. Onze oven heeft wel warme luchtstroom, het kan zijn, zonder die warme lucht dat je iets korter of langer moet bakken.

 

De baktijd is voor een mengsel van een 700 gr bloem, bij meer > iets langer laten bakken, bij minder iets minder lang.

 

Vroeger bij mijn ouders moest het te rijzen deeg warm liggen, trekvrij en bedekt. Maakt allemaal niks uit. Gewoon op het aanrecht en bedekt met handdoek (anders krijg je uitgedroogd korstje op het deeg) is ruim voldoende. Beter is te laten rijzen in de oven zelf, zoals eerder vermeld.

 

Uitgaande van de prijs van brood in België, een 2 euro gemiddeld, en een kost van ong. een euro per kilo brood, spaar je zo om en bij de 360 euro per jaar, het dubbel op twee jaar. Wat betekent dat , indien je een goeie broodmenger koopt, je dit al terug hebt na één of twee jaar. Met dien verstande dat je wel elke dag een 10 min moet bezig zijn met het deeg, de rest doet de tijd en de oven. Na twee uur is je broodje gebakken en eetklaar (als je er niet vanaf kan blijven ).

Zo doen wij dat al 30 jaar, geen bakker die me nog dagelijks ziet, sorry... maar mijn brood is beter en goedkoper!!

 

Het beste broodbakboek dat ik ooit gezien heb en wat ik nog steeds gebruik is "ons dagelijks brood zelf bakken" van Wil en Netty Engels-Geurts uit de "weten en doen" serie (1982 Zuidgroep bv uitgevers Best).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je ook gerekend dat de oven 45 minuten aan moet? Electra is niet gratis... dit moet je toch enigszins mee berekenen in de prijs van je zelf gebakken brood. Ga maar s kijken hoe snel dat wieltje draait (als je dat kunt zien) als de oven aan staat.

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yep... 0,45 uur x 3.38 cent/kwh (daluren) x 2 kw = 3 eurocent

bloem ong. 20 euro/25 kg = 0,80 euro/kg

+ water + gist + zout = ? 20 eurocent ?

samen amper 1 euro tegen de prijs van een brood gem. 2 euro. De moeite toch ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bak iedere dag een brood met de broodbakmachine.

Doordeweeks vaak met een kant en klaarmix, aangevuld met zaad ofzo.

In het weekend vind ik het leuk om wat te experimenteren. Lukt niet altijd

Inmiddels wil ik niet anders meer en had zelfs een reserve broodbakmachine voor het geval mijn oudje (bijna 10 jaar) het zou begeven.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link naar reactie
Delen op andere sites

3.38 cent/kwh

Zo weinig joh? In NL kost een kwh eerder rond de 20 cent. Zelfs het aller- allerkaalste daltarief waar nog geen belasting etc in zit is minstens 7 cent als ik zo es rondgoogle. Maar gemiddelde 'echte' prijs (inclusief belastingen etc) is momenteel iets van 21 cent dacht ik. (Niet dat ik het daarom zou laten als ik zelf brood zou bakken hoor).

Link naar reactie
Delen op andere sites

altijd leuk om te lezen dat er nog meer zo enthousiast bezig zijn met brood bakken!!

ik vind je zouthoeveelheid in het recept wel opmerkelijk trouwens....weinig zout voor een deeg.

en de oven heb ik hier fors hoger staan, knapperiger korstje.

 

maar ovens zijn overal anders, in elk huis, neem aan dat jij de jouwe ook hebt gecheckt?

klinkt goed allemaal!! fotootjes?

Link naar reactie
Delen op andere sites

3,38 cent per Kw ja, maar in daluren, dat betekent na 21.00 u of in weekend. De dagprijs is iets meer dan 5 cent. Dit is wel de Kwh prijs, daarbij komen uiteraard nog de hurr van de meters , taksen enz. Maar we gaan niet te putluttig doen ok? Ik moet in mijn keuken ook het licht aandoen en dat reken ik ook niet bij, noch de afwas van de kom achteraf.

Wat btreft de zouthoeveelheid, hoe meer je zelf bakt en hoe minder zout je gebruikt, hoe zouter het brood van de bakker lijkt na een tijdje. Wij zijn gewoon geworden van weinig gezouten brood te eten. Zout moet er uiteraard in, het geeft ook een gelijkmatigere rijs aan het deeg. Soms, als het zout eens "vergeten " wordt, zitten wij aan tafel te discusiëren of er nu well of geen zout in is, moeilijk te smaken als je weinig gewoon bent. En raar ook, in het begin als wij brood bakten en het zout vergaten, was het om te braken, zo slecht, en nu weten we zelfs niet meer of er geen dan wel inzit...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Koffiekoekje ? Uit het boek van Wil en Netty Engels-Geurts . Alles wat erin staat lukt. Enige probleem, als je dit bakt eet je niet één koekje maar alles moet op !

resized_913_3dbf38db0b25cd6f1b2413f6f88de33e.jpgresized_913_ede33658999092453fc812c4ffc624ad.jpg

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou Ludo hier betaal ik zelfs in de daluren nog ruim 19 cent per kwh uur hoor.

Dus dat is dan al ruim 5 keer zoveel kosten aan elektriciteit. Kan zijn dat de prijs in België gewoon veel lager is dan in NL...

 

Verder wel lekker, elke dag vers brood

Link naar reactie
Delen op andere sites

En zo werkt het met ons dagelijks brood:

Gekneed deeg na opbollen en vormgeven een tweede maal rijzen, IN de koude oven. --- Na 30 min in gesloten oven ziet het er zo uit. De baktijd gaat nu in voor 45 min aan 200°.

resized_913_724e5a807a685335359c6d2dc59c1a8d.jpgresized_913_25801c4ce13dd6ae27c97d9a5ae2647c.jpg

En na 45 min zie je morgen want ik zit aan mijn max. quota foto's

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Naturlijk Essie. Ons bloemgamma bestaat uit het volgende : witte bloem, roggemeel, grof gemalen tarwebloem, zemelen en "prairie" (lekker, maar is eigenlijk een complete bloem voor de broodbakmachine, wij gebruiken echter een beetje als toevoegsel. Met deze basisbloemsoorten bakken wij alle mogelijke combinaties. Zie bv bij "zuurdesem" in dit forum, ik ben nu bezig met testen van zuurdesembroodjes (oa Elburger kroggens).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...