Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ziekte in hydroponic systeem


Aanbevolen berichten

Beste Forumleden,

 

Ik zit al enige tijd als bezoeker berichten op dit forum te lezen, maar heb nu besloten om jullie hulp in te schakelen.

Ik ben sinds een half jaartje bezig om planten te kweken op een hydroponic systeem, dit betekend dus dat ik alle planten in grind kweek op water.

Tot op heden is dit altijd een succes geweest, tot afgelopen week een "plaag" uitbrak.

 

In een halve week tijd zijn vrijwel alle gewassen die ik had staan, slap gaan hangen en vervolgens al hun blad verloren.

Nadat ik er achter kwam dat de eerste planten slap begonnen te hangen, ben ik op onderzoek uit gegaan.

 

Op de bladeren van de paprika trof ik kleine oranje/bruine beestjes aan, wel zodanig klein dat ze enkel te zien waren met fel licht.

In eerste instantie dacht ik aan luizen, maar deze zijn naar mijn weten veel groter. Na te hebben gezocht in dit forum, kwam ik uit op spint.

Hierbij heb ik direct de planten bespoten met een mengsel van groene zeep en spiritus en de volgende dag een middel gekocht bij de plantenzaak.

 

Echter heb ik de planten hier niet mee kunnen redden en lijkt de ziekte zich alsnog uit te breiden naar nieuw geplante zaailingen.

Eventuele diertjes heb ik niet weergezien en ik vermoed ook dat de oorzaak dus ergens anders ligt.

Ik hoop dus dat jullie mij verder kunnen helpen in het ontdekken van de oorzaak.

 

Getroffen plantsoorten:

- Paprika

- Krulpeterselie

- Kaneelbasilicum

- Peulenplant (vertoond alleen wat witte vlekken)

- Tijm (Leeft nog, maar ik vraag me af voor hoelang nog)

 

 

Omschrijving van de ziekte:

Eerste dag:

Planten gingen slap hangen (zie foto 1) maar verder geen vreetsporen van ongedierte o.i.d.

 

Dagen erna:

Kleine oranje/bruine beestjes op de bladeren van de paprika. Bladeren verkleuren deels en hebben slappe plekken in de bladeren.

Vooral vanaf de onderkant zie je dat het blad schade heeft aan het weefsel.

 

Week later:

Alle bladeren zijn slap en het grote gedeelte is afgevallen. Stengels zijn op sommige plekken bruin en onderaan de grond lijkt de stengel slap/bruin te zijn. Plant is feitelijk dood.

 

 

Mogelijkheden van ziekten:

Ik heb op basis van wat ik op internet heb kunnen vinden de volgende ziekten in m'n achterhoofd

 

- Valse meeldauw: De peterselie, peulen en tijm hebben kleine witte vlekjes op de bladeren. (zie foto 2)

- Phytophthora: Wanneer ik zoek op de foto's van deze ziekte, dan lijken de symptomen erg veel op de mijne. Echter weet ik niet of deze ziekte buiten de aardappel/tomaten gewassen, ook voorkomt op mijn soorten gewassen. Wel lees ik dat dit veroorzaakt kan worden door een te vochtige bodem (wat mogelijk is omdat het op water staat).

 

- Spint: Ik heb diertjes waargenomen op de planten, maar heb deze later niet meer gezien en ook niet op elke plant. Tevens heb ik dus regelmatig de planten besproeid met EcoStyle tegen insecten.

- Gebrek aan voedingsstoffen: De planten krijgen vloeibare meststof, maar wellicht ontbreekt er iets aan het zuurstofgehalte, ph-gehalte o.i.d.

Het systeem heeft verder geen zuurstof pomp.

 

Wellicht is het mogelijk dat er verschillende ziekten tegelijk op de planten aanwezig zijn geweest, omdat deze mogelijk verzwakt zijn geweest.

 

 

IMG141656031517879729.JPG

(Planten beginnen slap te hangen. Je ziet vooraan de basilicum, waarvan sommige stekjes al op de grond liggen. Op de achtergrond ziet u een paprika plant met slappe bladeren.)

 

IMG143611501517879731.JPG

(Witte vlek op peulen plant.)

 

IMG144241811517879733.JPG

(De stengels van de tijm beginnen op sommige plekken bruin te verkleuren, ook zitten er donkere/gele blaadjes tussen en zitten er op sommige blaadjes stippen).

 

IMG143260071517880925.JPG

(Tijmplant met donkere punten aan de blaadjes)

 

IMG143016931517880925.JPG

(Basilicumplant met tevens de donkere bladen. Vrijwel alle bladeren zijn afgevallen).

 

IMG144774441517880926.JPG

(Restant van de paprikaplant. Bladeren zijn allemaal afgevallen. De witte aanslag op de stengels onderaan is afkomstig van nieuw grind).

 

 

Wellicht dat iemand de symptomen herkend en mij hierin verder kan helpen !

 

M.v.g. Karel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Karel,

 

ik heb volgens mij het zelfde systeem (Krydda van Ikea). Ik ben geen professional maar heb wel een aantal suggesties op basis van jouw foto's om verder te zoeken:

 

  • Ik heb indertijd mijn systeem uitgerust met een zuurstofpompje + zuurstofsteentjes (van een aquarium) om het water fris te houden. Je krijgt er sterke witte wortels mee. Kijk dus even naar de wortelvorming in jouw set. Bruin en drabbig is geen goed teken.
     
    Spint kan het gevolg zijn van 'op de tocht staan'. Dit beestje tast vooral al zwakke planten aan. ze gaan dan razendsnel achteruit. Waar staat jouw set ten opzichte van luchtstromen?
     
    De vlek op de peul kan een beschadiging aan het kiemblad zijn. De kiembladen zorgen voor de eerste voeding en zullen mettertijd geel verkleuren, verdorren en afvallen. Dat is een natuurlijk proces. Een beschadiging aan het kiemblad kan ontstaan zijn bij het verspenen of door schuren tegen de stengel.
     
    Ook het bruiner worden van de stelen van de tijmplant kan mogelijk het gevolg zijn verhouting. Ook dat is een natuurlijk proces. Maar de gele stippen kan ik hiermee niet verklaren.
     
    De gele plekken op de bladeren kunnen duiden op een mineraal-tekort. Welke meststof gebruik je? In de hydroponics-wereld zijn veel recepten te vinden voor de juiste verhouding tussen N-K-P. Je zou de mineralenhuishouding en de zuurgraad eens kunnen meten? zie
http://www.ctsa.org/files/publications/TestingAquaponicWater.pdf. Meetsetjes kan je in de vijverhandel vinden.
 
De verkleuring van de basilicum zou ook verklaarbaar kunnen zijn door te veel/te hoog geconcentreerde mest in een keer

 

Ik gebruik zelf als mogelijke oorzaken bij planten ziekten dit plaatje (van Pinterest) met aantal verwijzingen naar mogelijke oorzaken: https://nl.pinterest.com/pin/528610075004510628/

 

Tot zover mijn meedenken,

Inge

Want tussen droom en daad

staan wetten in de weg en praktische bezwaren,

en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,

en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Willem Elschot (1882-1960)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Inge,

 

Allereerst bedankt voor het meedenken!

 

Het aanschaffen van een zuurstofpompje is inderdaad een goed idee. Echter denk ik niet dat het aan de wortels heeft gelegen.

Deze waren altijd mooi stevig en wit, tot de planten dus minder begonnen te worden. Dit deed mij denken aan wortelrot o.i.d.

 

Het gaat inderdaad om een Krydda van Ikea. Wanneer de planten te groot worden (als ze tegen de kap aan zitten, of door elkaar gaan lopen), dan verplaats ik ze naar een apart bakje water.

 

De vlek op de peul zou inderdaad een beschadiging van het kiemblad kunnen zijn. Omdat alle planten aan het afsterven waren, was ik bang dat deze de volgende zou zijn (lijkt nu nog goed te gaan en groeit als een gek ). Denk dat ik mij hier eerst geen zorgen meer over hoef te maken.

 

Echter lijkt de tijm toch last te hebben van iets. Je gaf aan dat het verhouting zou kunnen zijn, maar dan zouden de bladeren niet afsterven toch ?

Vooral onderaan, dus dicht bij het substraat, worden de blaadjes donker/zwart en vallen ze af.

Wellicht dat deze te nat staat en de stengels daar last van hebben. Ik zal proberen om deze te verplaatsen naar een drogere plek.

 

Wat betreft de meststof gebruik ik deze: http://www.ikea.com/nl/nl/manuals/vaxer-plantenvoeding__AA-1841438-3_pub.pdf

Dit is de bijgeleverde meststof en volgens de handleiding zitten hier aardig wat diverse mineralen in. Wellicht dat ik de planten toch teveel voeding heb gegeven.

 

Het valt mij de laatste dagen op dat het water in de bakken (zowel in het Krydda systeem, als in de losse bakjes) erg snel wittig lijkt te kleuren.

Wellicht dat dit te maken heeft met het lekken van het anti-insectenmiddel in het water ? Ik heb het water in ieder geval vervangen.

 

Alvast bedankt,

 

Karel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Karel,

Alle symptomen zijn waarschijnlijk veroorzaakt omdat je de voedingsoplosing niet belucht. Het is niet anders dan je plant op schotel continu in een plas met water zetten. Opname van voedingsstoffen is een actief proces, wat zoveel betekent dat je wortels lucht nodig hebben. Zonder lucht gaan de wortels in een hydropoon milieu verslijmen door microbiële groei en dan maak je de plant vatbaar voor ziekten. Uiteindelijk gaan ze stuk voor stuk dood.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedemiddag Oscar,

 

Betekent dit dat een luchtpomp noodzakelijk is ?

Ik snap niet helemaal hoe het ontstaan van dit probleem zo ineens opduikt. De planten hebben het altijd super gedaan.

Kan het zijn dat het water niveau van de bak te hoog staat ? Waardoor er te weinig ruimte is tussen het wateroppervlakte en de plant ?

 

In feite wordt er in dit systeem gebruik gemaakt van de "Kratky-methode". Wanneer je op Youtube hier naar zoekt, kom je allerlei manieren tegen om planten te laten groeien volgens deze methode. Vaak zijn dit ook allemaal passieve opstellingen, zonder luchtpomp o.i.d.

 

Graag zou ik horen wat er eventueel in de toekomst te verbeteren valt. Is het een kwestie van andere meststoffen, toevoegen van apparatuur of kan ik deze hele set beter negeren en op een "normale" voedingsbodem beginnen.

 

Alvast bedankt,

 

Karel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Karel,

Schiet me nog te binnen: niet alle planten doen het even makkelijk op hydro. Sommigen willen vocht hoog aan de wortels en anderen juist meer lucht in het wortelgestel, dus een lage waterstand. In 1 bak is dat niet te reguleren. Dan kan je beter verschillende bakken en daarmee verschillende waterstanden proberen. En het beluchten is mogelijk de sleutel. Hier lees ik veel over terug op de buitenlandse aquaponics-sites.

Bij mij deed de bladgroente het heel goed (met beluchting).

En verder: Tijm is van nature een droogte minnend gewas. Misschien is het te nat?

Daarnaast is het toch de bedoeling dat je van de Kydda eet? Als de planten tegen de lampen aangroeien, dan wordt het toch echt tijd om te oogsten en nieuwe zaden een plekje te geven.

Ik heb zelf nog nooit geen peulen of bonen op hydro gezet. IKEA heeft zelf (bij mijn weten) alleen bladgroenten en zachte kruiden in het assortiment.

Bovendien om van een peul-plant een peul of een sperzieboon te oogsten moet er hulp worden geboden (bevruchting)? Of kunnen die zich ook ongeslachtelijk voortplanten?

En daarnaast: Ik weet niet of jouw peul een lage (stam)boon is of een hoge (stok)boon. Mijn stokbonen werden vorig seizoen meer dan 2 meter hoog in mijn SFG bakken. Mijn stambomen werden brede stuiken. Past dat wel in een Kydda?

Inge

Want tussen droom en daad

staan wetten in de weg en praktische bezwaren,

en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,

en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Willem Elschot (1882-1960)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Karel.

 

Ik zie nu waarop de Kratky methode is gebaseerd: het onderste deel van het wortelstelsel hangt in de voedingsoplossing, het bovenste deel blijft lekker vochtig door de "afgesloten" ruimte waar voldoende zuurstofopname plaatsvindt. Er is daaroor geen beluchting nodig.

Dit systeem is geschikt voor snelle groeiers lees ik, vooral bladgroenten (sla, spinazie) en sommige kruiden.

Het idee van het systeem is dat je eenmalig voedingsoplossing in de bak doet. In het begin heb je een groot volume voedingsoplossing en kleine wortels/klein luchtvolume. In de loop van de tijd neemt het voedingoplossing volume af door opname via de wortels en neemt het luchtvolume toe. Helemaal volgens het plaatje dus.

Ik neem aan dat dit bij jou exact zo werkt.

 

Ik denk dat je in één bak planten moet kweken die even snel groeien - vooral qua worteldiepte- zodat je ze ongeveer gelijktijdig kan oogsten.

Is dat bij jou zo?

Het valt me op dat je bv. tijm hebt in de bak. Dat is toch een flink langzame groeier.

Als je tijm continu in deze bak hebt staan, gaat dit zonder verversing niet werken.

Ook lees ik dat je voor grotere planten als tomaat en paprika je grotere containers nodig hebt.

Logisch, want het principe van dit systeem is dat je niet hoeft te verversen toch?

 

Ik ben bang dat je voedingsoplossing op dit moment is uitgeput v.w.b. bepaalde nutriënten.

Kun je aangeven hoe vaak je in dat halfjaar de oplossing hebt ververst?

Heb je dan ook de pH gecheckt en aangepast tot het aanbevolen bereik (5.5-6.5)?

Hoe vaak heb je de pH tussendoor gecheckt?

 

Ik denk dat dit een prima systeem is voor snelle groeiers. Als je het voor langzame groeiers wilt gebruiken zul je op z'n minst de zuurgraad, maar ook de zoutconcentratie moeten blijven screenen, zodat je weet wanneer je moet aanpassen/verversen. Ook niet helemaal onbelangrijk is de schommeling van temperatuur van de voedingsoplossing. Wellicht koelt de oplossing nu 's nachts wat teveel af?

 

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Ik vind deze kweekmethode een flinke uitdaging.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Inge,

 

Ik gebruik de set om planten snel te laten groeien onder het licht. Tevens vind ik het erg handig om een passief systeem te hebben, voor de dagen dat ik de planten geen water kan geven (hier zijn ook andere alternatieven voor, maar dit beviel tot nu altijd prima).

 

Ik heb inderdaad ook zaden gebruikt die niet geleverd worden door Ikea, omdat ik de bladgroenten die wel aangeboden worden, niet gebruik. Via het internet las ik genoeg succesverhalen van o.a. basilicum die hierin ook verbouwt werden (wederom zonder luchtpomp). Dit heeft mijn doen besluiten om dit ook eens te proberen. Wellicht is het waterpeil tijdens het bijvullen te hoog geworden waardoor er te weinig zuurstof door de wortel opgenomen kon worden, in combinatie met een verkeerde dosering meststof.

 

Helaas is het niet altijd mogelijk om de planten te consumeren wanneer ze tegen de lamp groeien. Paprika is op dat moment nog niet vruchtdragend. Wel worden ze aardig wijd, waardoor ze het licht van de andere planten belemmeren. De planten heb ik er dus altijd uitgehaald wanneer het sterke planten leken. Deze heb ik in losse bakjes water gezet, waardoor ik dus ook individueel het waterniveau kan bepalen, tevens hebben ze hierdoor ook meer ruimte om verder te groeien.

 

Eigenlijk zijn alle plantjes puur experimenteel, om te kijken wat er binnen op een hydroponic systeem kan groeien. Omdat ik in de stad woon, ben ik niet in het bezit van een tuin. Wel zou ik graag wat eenvoudige eetbare plantjes laten groeien om een keer mee te kunnen koken.

 

Wat betreft de peulen, hiervan heb ik tevens filmpjes gezien dat dit mogelijk is. Mochten deze zodanig groot worden, dan kunnen ze altijd een plek voor ruit krijgen van de pui-deur

 

Ik ga deze week kijken voor een luchtpompje, om ervoor te zorgen dat de mineralen beter door de wortels opgenomen kunnen worden.

Hopelijk is dit inderdaad de oplossing voor de toekomst !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Karel,

ik herken het willen experimenteren maar al te goed.

Ik heb mijn set in het najaar 2016 aangeschaft. Ik vond het zo gaaf om het te zien groeien dat ik er niets van plukte en naar verloop van tijd schoot alles in bloei .

De paprika (pepers doen het ook goed) heb ik laag gehouden door steeds te toppen. Voor de grap heb ik zaad van die lange puntpaprika's uitgeprobeerd. Grappig om te zien dat de lange paprika groter was dan de plant

Helaas heb ik geen foto's gemaakt.

Toen alles 'te ver' heen was en het voorjaar begon heb ik in de voortuin een SFG aangelegd en is de set leeg gebleven. Ik overweeg nu om hem deels op hydro en deels als binnenkweekbak te gebruiken. Keuzes = een luxe probleem. Ooit, als ik groot ben, ga ik een aquaponicssysteem bouwen in de kas In m'n hoofd heb ik het plan, nu nog tijd vinden.

Als ik de set weer aan de praat heb zal ik eens foto's plaatsen van de luchtpomp in actie.

Tot dan,

Inge

Want tussen droom en daad

staan wetten in de weg en praktische bezwaren,

en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,

en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Willem Elschot (1882-1960)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ha Karel,

 

Ben nog enigszins een leek op het gebied van tuinieren en hydroponics, maar ik heb sinds september afgelopen jaar ook dit Ikea systeem en ben er ook lekker mee aan het experimenteren. Maar denk dat ik Oscar wel een punt heeft en dat dit systeem bedoeld is voor snel groeiende kruiden als basilicum, oregano, munt, etc. Misschien dat tijm inderdaad niet het beste hierin te groeien is, groeit bij mij altijd al als onkruid in vrij droge grond en is van oorsprong plantje uit middellandse zeegebied.

 

Heb er zelf met succes een aantal peper planten in geweekt (Jalapeno's). Ze groeide zo snel dat ze al rap tegen het lampendak aankwamen en verbande bladeren kregen. Ik had ze wellicht ook kunnen toppen, maar had besloten ze te verpotten naar potgrond. Daar deden ze eigenlijk niet heel veel meer (ze bleven wel prima in leven, geen groei), maar sinds de dagen weer wat langer zijn groeien ze weer lekker en zitten er aan een zelfs al bloemen. Daarom ook maar weer opnieuw de bak gevuld met allerlei kruiden: basilicum, dragon, dille, koriander, salie, marjolein, absint en citroenmelisse. Lijkt nu allemaal goed te gaan, al lijkt er wel al rot in de marjolein te zitten

 

Leuk om te lezen dat er meer mensen met dit systeem aan het experimenteren zijn

 

Succes iig met het kweken!

 

Hier een kiekje van mijn opzet

Ikea-hydroponics-26-02-201885981519729223.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...