Zuurdesem

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Berti
Berichten: 357
Lid geworden op: Wo 02 Mar 2011, 18:49
Woonplaats / locatie: noord limburg
Contact:

Zuurdesem

Berichtdoor Berti » Do 03 Mar 2011, 07:41

zijn er hier mensen die ook werken met, of zouden willen werken, met zuurdesem.
ik bak er al jaren mee en zou leuk zijn dingen te delen.
en de traditie in leven te houden :)

zelf ben ik er helemaal gek van, heeft me jaren gekost dus alles zelf geleerd door zoeken en uitproberen.

Gebruikersavatar
hansm
Berichten: 6406
Lid geworden op: Vr 14 Jan 2011, 13:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: n-holland
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor hansm » Do 03 Mar 2011, 10:04

Mischien kun je uitleggen wat het is en waarmee je het maakt, mij totaal onbekend klinkt als oliebollendeeg ofzo.
Players only love you when they're playing.

Gebruikersavatar
Jooze
Berichten: 656
Lid geworden op: Za 05 Feb 2011, 16:13
Woonplaats / locatie: Hilversum
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor Jooze » Do 03 Mar 2011, 11:29

Ken het ook niet, dus kom maar op met de info! :o
Jooze

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Gebruikersavatar
Ronnie
Berichten: 48
Lid geworden op: Ma 03 Jan 2011, 12:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor Ronnie » Do 03 Mar 2011, 15:23

Zuurdesembrood is toch dat Duitse (donkere) brood, ikzelf vindt het wel lekker maar mijn vrouw rent hard weg als ze het ziet... :D
Hard work has a future payoff. Laziness pays off NOW!

http://ronniesmoestuin.jimdo.com/

Gebruikersavatar
Helly
Berichten: 4587
Lid geworden op: Vr 04 Feb 2011, 14:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (61)
Woonplaats / locatie: Kampen
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor Helly » Do 03 Mar 2011, 15:49

Hier ook iemand die rent :lol:
Ben meer een typje voor heerlijk luchtig brood, wat er ook in/op zit.
Good things come in small packages

Berti
Berichten: 357
Lid geworden op: Wo 02 Mar 2011, 18:49
Woonplaats / locatie: noord limburg
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor Berti » Do 03 Mar 2011, 16:07

wat iedereen hier wel weet, is dat brood wordt gemaakt met gist om te rijzen.
maar VOORDAT er gist was, gebruikte men zuurdesem.
de pioniers bijvoorbeeld, oude kolonisten....zuurdesem is al heel oud, werd in egypte al gebruikt in de oudheid.

dat wordt gemaakt van meel en water, dat men mengt en laat staan, en waar dan de wilde gisten (in het meel en de lucht) aan het werk gaan.
dat papje gaat dan gisten en kan je na een aantal keren voeden, gebruiken als rijsmiddel.
in tegenstelling tot wat het woord zegt is zuurdesem NIET zuur (van smaak) maar het voegt WEL smaak toe aan het brood, heel complexe smaken.
het is heel simpel te leren maar heeft wel enige zorg nodig, zelf vind ik het grote voordeel dat je het kan sturen en kan inpassen in een dagschema, het is flexibeler dan gist en er gaat minder snel iets mee mis.

als je eenmaal een aktieve zuurdesem hebt, is het net een huisdier, het heeft zeker eenmaal liefst twee keer per week voeding nodig.
en zo kan je jarenlang doorgaan.

je kan er niet alleen brood maar ook gebak, pannekoeken, wafels, muffins mee maken.
en mijn pizza doen mensen een moord voor.

duitse broden zijn niet perse zuurdesem broden, zij voegen vaak rogge toe aan gistbroden waardoor je de zure smaak krijgt.
soms doen ze zowel zuurdesem als gist in een brood.

dat is de simpele en beknopte versie :)

Berti
Berichten: 357
Lid geworden op: Wo 02 Mar 2011, 18:49
Woonplaats / locatie: noord limburg
Contact:

Re: Kefir/Komboecha

Berichtdoor Berti » Do 03 Mar 2011, 18:15

@jorieke: komboecha is op een schimmelbasis dus vandaar de relatie met "paddenstoel" ook al is het dat niet.

en verder....om zuurdesem te maken.
pak je liefst meel van de molen (of zelfgemalen idd).
met digitale weegschaal weeg je 50 gram meel en voegt daaraan 50 gram water toe (liefst gefilterd bijv brita filter).
goed roeren om zoveel mogelijk lucht erin te krijgen, afdekken en laten staan.
op een redelijk warm plekje (kamertemperatuur hier 18 graden, warme vensterbank enz)

volgende dag kijken of je iets ziet.
duurt soms paar dagen....
elke dag omroeren en ikzelf voed het hoedanook.
dus zoals in voorbeeld hierboven, is 100 gram.
volgende keer, pak je dus daarbij 100 gram meel, 100 gram water.
roeren, afdekken.
en verder als boven.

na een paar dagen moet het dan in volume toe gaan nemen = gisten/ rijzen
je kan dan de helft van het beslagje bijv gebruiken voor iets anders of weggooien, en andere helft = 150 gram, wordt gevoed door als boven gelijk gewicht water/ meel , roeren enz.

dit blijf je doen totdat je ziet, dat het deegje bubbeltjes heeft, en in een aantal uur verdubbelt.

ikzelf gebruik biologische molengemalen tarwebloem en dat gaat prima.
anderen doen het met volkorenmeel en dat heeft wat meer water nodig.
of met roggemeel, en daar verloopt de gisting vaak sneller.
zou gewoon beginnen met tarwebloem.

in het verleden supermarktbloem gebruikt, of uit reformzaak en dan wilde het niet zoals wanneer het molengemalen meel was.
kennelijk zijn er grote verschillen.
het werkt allemaal maar liefst niet uit de fabriek (supermarktmeel) gemalen.

dus kwestie van proefondervindelijk, desem leren kennen, zien wat goed reageert en wat niet.
maar ik maak het al te ingewikkeld, probeer het gewoon eens als vingeroefening, heb er zelf jaren over gedaan om alles te leren snappen en ontdekken. :)

ik hoor het wel als er vragen zijn.
ik wil trouwens ook wel wat van mijn desem met anderen delen dan heb je al een goeie en hoef je alleen maar te voeden en kan je al vrij snel bakken :)
Laatst gewijzigd door Berti op Do 03 Mar 2011, 18:17, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 19636
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (228)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor Jorieke123 » Do 03 Mar 2011, 18:37

Hier gaat het verder over kefir/komboecha:
https://www.moestuinforum.nl/kefir-komboecha-t847.html

Castaneda
Berichten: 210
Lid geworden op: Do 24 Feb 2011, 20:54
Woonplaats / locatie: Waterland
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor Castaneda » Do 03 Mar 2011, 18:59

Ik heb het ook een tijdje gedaan en het beviel me zeer goed en vond het brood erg lekker.

Het enige wat ik wel zou willen weten van een meer ervaren persoon is, hoe krijg je zuurdesembrood goed luchtig, net als een bakkersbrood bijv. Is dat mogelijk? Het liefst wel met natuurlijke/biologische producten of toevoegingen/technieken.

Mijn broden waren namelijk altijd super zwaar, wat ik niet erg vond, maar niemand in de familie moest het hebben :D Wel bleven de broden makkelijk 7 dagen smeuig, wat ik wel apart vond, normaal brood redt dat lang niet.

Ik eet nu eigenlijk helemaal geen brood meer, dus doe er bijna niets meer mee, maar ik vond het heerlijk en het idee gaat hier de ronde om een broodbakmachine aan te schaffen, dus dan komt mijn interesse vanzelf weer opspelen. ;)
Comprehend and copy Nature

Gebruikersavatar
hansm
Berichten: 6406
Lid geworden op: Vr 14 Jan 2011, 13:09
Moestuin Seizoen: Bekijk update (1)
Woonplaats / locatie: n-holland
Contact:

Re: Zuurdesem

Berichtdoor hansm » Do 03 Mar 2011, 19:11

Waarom willen mensen eigenlijk zuurdesem gebruiken is het gezonder of lekkerder ofzo ?
Players only love you when they're playing.


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast