Ga naar inhoud

La Huerta del Norte

Members
  • Aantal items

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door La Huerta del Norte

  1. Dankjewel! De volgende test wordt inderdaad potgrond gebruiken. Maar toch is er ook iets niet goed aan het klimaat in die bakken. En ik gok dus de grote temperatuurschommelingen. Ik heb in totaal 16 zaadjes van de Oost-Indische kers in de volle grond gezaaid, op 2 verschillende plekken. Daarvan zijn er 15 opgekomen. Daarnaast 4 zaadjes in de zaaibak en daarvan kwam er maar 1 op.
  2. Ja, dat merkte ik met te vroeg gezaaide pompoen. Er staken gisteren toch zomaar twee plantjes uit de grond. Ik heb inmiddels een zaaibak leeggehaald en ook zitten graven, maar er was niks terug te vinden. Ik heb die bak nu weer gevuld en bedacht om eerst één ding te veranderen, zodat ik beter kan ontdekken waar het aan ligt. Deze keer blijft die zaaibak op een vaste plek binnen in de vensterbank staan. Kijken of dat verschil maakt.
  3. Dank @Patrijs, goeie tips! En het is een geruststelling om te horen dat het bij iedereen weleens fout gaat
  4. Hier in de supermarkt niet, maar misschien hebben ze ze bij een biowinkel. Hoe vermeerderen ze zich dan, als je de stengel zelf in de aarde zet?
  5. @Bit, dank voor alle tips! Ik ga de volgende keer zorgvuldiger kijken wat ik bij elkaar stop in één zaaibak. Zou wel jammer zijn als ik echt te laat ben met de pepers, want die zijn geweldig om mee te koken en hier vers niet makkelijk te krijgen. Sla is waarschijnlijk niet opgekomen, omdat ik hem wel een klein beetje bedekt heb. Ben anders ook bang dat die iele zaadjes wegwaaien. Er staat bijna altijd wind hier. Afharden ga ik binnenkort mee beginnen met wat wel opgekomen is. En tomaten had ik als stekjes gekocht. Die zijn hier best lastig, vanwege de regen en de wind, maar ze staan nu beschut en hebben een provisorisch glazen afdakje gekregen.
  6. @roeier, dank voor je uitgebreide reactie! Dat je geen mest hoort te gebruiken bij zaaigoed wist ik niet. Maar hoe werkt dat dan in de volle grond? Daar heb ik de bedden vanaf de herfst ook bemest, mede op aanraden van buren hier. Het is behoorlijk zware klei. Ik kan het droog niet altijd van steen onderscheiden, hoewel het met wat geweld wel te verkruimelen is. Zacht kun je van sommige stukken makkelijk een asbak kleien, zeg maar. Mag zand dat je er doorheen mengt gewoon puur zand zijn? Daar heb ik hier nog een zak van staan. En molshopen heb ik ook genoeg. En jij zegt dus dat ik beter zelf een mixje kan prepareren dan potgrond kopen? Mijn logica was ook een beetje dat die plantjes straks in de volle grond min of meer in dezelfde aardesamenstelling terecht komen en dan dus in de zaaibakken vast kunnen wennen. Ik denk niet dat de grond in de zaaibakken te droog is geworden. Door die plastic deksels is de luchtvochtigheid hoog en ik bewater ook regelmatig een beetje. Wat wel zou kunnen is dat ze te grote temperatuurschommelingen hebben gehad doordat ik ze dus regelmatig in de zon heb gezet (met de deksels erop). Houdbaarheid van het zaad zal ik naar kijken, maar het komt van verschillende leveranciers zowel uit Spanje als Nederland, dus dat het daaraan ligt lijkt me onwaarschijnlijk. En geduld? Is dat nog een factor? Of kan ik wat nu niet opgekomen is als verloren beschouwen?
  7. Sorry, dat heb ik even iets te makkelijk vertaald. Het heet hier pimiento italiano. Het zijn groene, langwerpige paprika's. Qua vorm zien ze eruit als zoete puntpaprika's. Ik heb er (biologisch) zaad van gekocht, dus neem aan dat dit zou moeten kunnen ontkiemen. Het wordt in deze tijd ook als stekjes verkocht hier. En dank voor de tip over citroengras en rozemarijn. Van de rozemarijn heb ik inmiddels een plantje gekocht. Citroengras moet ik nog even de hand op zien te leggen.
  8. Ik ben een beginner en werken met zaad voelt voor mij nog als een soort hogeschooltuinieren. Ik heb me er toch aan gewaagd en tot nu toe met zeer wisselend resultaat. Kunnen jullie helpen met verbeteringen aanbrengen? Dit zijn mijn resultaten tot nu toe: Volle grond - Peper (eind februari) - niet opgekomen (te koud, neem ik aan) - Oost-Indische kers (eind februari) - opgekomen, maar ik vind de plantjes bijna twee maanden later nog best klein - Dille (2 weken geleden) - begint nu op te komen - Tuinbonen (2 weken geleden) - kopjes kwamen een paar dagen geleden de grond uit - Pluksla (2 weken geleden) - niet opgekomen - Kamille (10 dagen geleden) - niet opgekomen - Spinazie (10 dagen geleden) - eerste sprietjes zichtbaar - Spruitjes (10 dagen geleden) - ik meen de eerste plantjes te herkennen Ik heb hier te maken met (zware) kleigrond met daardoor niet zo'n geweldige afwatering, voornamelijk gemengd met mest. Qua seizoen en warmte kun je grofweg zeggen dat alles hier ongeveer een maand voorloopt op Nederland. Zaaibakken - Rozemarijn (2 weken geleden) - niet opgekomen - Koriander (2 weken geleden) - niet opgekomen - Rode peper (2 weken geleden) - niet opgekomen - Bloemkool (2 weken geleden) - in 2 van de 4 bakjes is een heel klein plantje te zien dat weleens bloemkool zou kunnen zijn - Basilicum (2 weken geleden) - niet opgekomen - Gele paprika (2 weken geleden) - in 2 van de 4 bakjes is een heel klein plantje te zien dat weleens paprika zou kunnen zijn - Citroengras (2 weken geleden) - niet opgekomen - Witte aubergine (2 weken geleden) - niet opgekomen - Koriander (2 weken geleden) - niet opgekomen - Oost-Indische kers (2 weken geleden) - in 1 van de 4 bakjes is een plantje opgekomen - Pompoen (10 dagen geleden) - 5 van de 16 zijn aan het opkomen - Munt (10 dagen geleden) - niet opgekomen - Groene paprika (10 dagen geleden) - niet opgekomen De zaaibakken zijn simpele dingen met een plastic dak waar ik aan de zijkant een aantal gaatjes heb gemaakt. Ze staan 's avonds en 's nachts altijd binnen en overdag zoveel mogelijk in de zon. Af en toe haal ik de kap er even af als de condens te erg wordt. De aarde die ik heb gebruikt is een mengsel van kleigrond uit de tuin en verteerde mest. Dat betekent dus ook dat er wat onkruid in de bakken opkomt en dat ik het onkruid van de zaailingen moet zien te onderscheiden. Met name de resultaten van de zaaibakken zijn tot nu toe dramatisch. Weten jullie wat ik de volgende keer anders kan doen? Toch maar een zak potgrond kopen? Kan het zijn dat het voor sommige zaden juist te warm is in de zaaibakken? Heb ik in sommige gevallen nog te weinig geduld? Ligt het wellicht aan de zaaidiepte? Dank alvast voor het meedenken!
  9. Dankjewel! En ja, tot nu toe gaat het goed qua slakken. Maar ze komen hier wel veel voor, dus het blijft oppassen geblazen. In februari werd mijn net geplante berza aangevallen door iets. Toen ik een keer 's avonds met een zaklamp op onderzoek uit ging, bleken het mini-naaktslakken te zijn. Baby's neem ik aan. Toen heb ik een paar avonden achter elkaar consequent alles wat ik zag gevangen en naar mijn bos afgevoerd. Dat heeft vast gescheeld. Voor de tomaten is het inderdaad (onder meer) te nat. Het regent hier vrij veel (iets meer dan in Nederland), de grond bestaat uit zware klei en het kan op de plek waar ik woon heel hard waaien. Nu staan de tomaten op een beschutte, zonnige plek tegen een muur die de meeste wind afvangt. En krijgen ze dus een dak boven hun hoofd als ik weet dat er regen aankomt. Als ze wat groter en sterker zijn geworden, dan gaat het dak er definitief af, want dit is best een gedoe zo. En in de zomer regent het hier normaal gesproken minder dan in de lente. We gaan het zien...
  10. Inmiddels eet ik al van mijn moestuin! Er zijn al acht kroppen sla in de salade verdwenen en onlangs roerbakte ik de eerste snijbiet. Ik begrijp dat die plant gewoon weer doorgroeit als je alleen de buitenste bladeren eraf haalt. In dat geval gaan er nog heel wat maaltjes met snijbiet volgen! Maar ik ben ook nog volop aan het zaaien. Een week geleden begon ik met het vullen van mijn nieuwe zaaibakken en verder zaaide ik de afgelopen dagen tuinbonen, dille, spruitjes, pluksla, kamille en spinazie in de volle grond. De eerste aardbeitjes komen eraan. Ik doe mijn best om de tomatenplantjes te faciliteren. Delicate dingen zijn dat zeg. Een Asturiaanse vriend zei al dat je er hier beter niet aan kunt beginnen. Maar ja, eigenwijs. Zelf proberen. Zelf fouten maken. Op de voorgrond wortels en uien, in het tweede bed snijbiet en knoflook en helemaal achteraan net geplante rode uien en bloemkool. Vorig jaar werd het niks met de bloemkool. Helemaal opgevreten door de rupsen van het koolwitje. Nu staat de bloemkool er vroeger in het seizoen, heb ik Oost-Indische kers gezaaid en ga ik beter oplettten. We gaan het zien... Een hagedis inspecteert mijn zaaibakken. De Asturiaanse berza groeit stug door. Benieuwd hoe groot die gaat worden.
  11. Dankjulliewel! Ik ga even kijken of ze nog op te graven zijn.
  12. Ik heb vier weken geleden zaden van de flespompoen gezaaid en drie weken geleden zaden van een reuzenpompoen. Er gebeurt in beide bedden helemaal niks. Ik had ze rechtstreeks in de volle grond gezaaid, omdat vorig jaar de pompoenzaden groeiden tussen de compost. Ik had het idee dat het hele makkelijke planten waren. Maar was de grond nu te koud? Het is hier de laatste weken zo tussen de 5 graden 's nachts en 20 graden overdag geweest (en alles er tussenin) en behoorlijk zonnig. Wel bijna geen regen. Is de temperatuur te laag geweest en kan het zijn dat de zaden zijn gaan rotten in de kleigrond?
  13. Ik heb even naar die lazy beds zitten kijken, maar als ik het goed begrijp dan krijg je een hoogteverschil tussen de paden en de bedden. En ik ben bang dat dit hier tot een modderige toestand op de paden gaat leiden. Het maken van bedden is inderdaad vrij intensief en zwaar werk, maar als je ze daarna bijhoudt, hoef je het maar een keer te doen.
  14. Deze foto dateert van oktober 2018, toen ik hier drie maanden woonde en net was begonnen met het ontginnen van het grasveld dat mijn moestuin moet gaan worden. Omdat ik hier in de zomer ben komen wonen, heb ik het moestuinseizoen vorig jaar net gemist. Ik heb alleen wat sla en een enkele tomaat kunnen oogsten. Heb het nog wel geprobeerd met wat kolen, maar dat werd een enorme snackbar voor rupsen van het koolwitje... De moestuin ligt er nu ongeveer zo bij. Het idee is om het voor dit seizoen bij de rechterkant te houden en langzaamaan links ook bedden te gaan maken voor het volgende seizoen. En dan eerst flink bemesten. De grond bestaat uit zware klei, dus doorlatendheid is een probleem. En het regent hier in een gemiddeld jaar meer dan in Nederland. Dit is acelga (en een rijtje knoflook ertussen), een veelvoorkomende groente in Asturië. In goed Nederlands snijbiet. De stekjes zijn vijf weken geleden geplant. Dit heet Penca (en links staat prei). Om eerlijk te zeggen weet ik niet precies wat het is. Aan de plant te zien lijkt het een koolsoort. Ik merk vanzelf wel wat het wordt en of het lekker is. Berza is bij mijn weten een typisch gewas voor Galicië en Asturië. Het groeit op lange, dikke stelen en heeft iets weg van boerenkool. Ik ga ook experimenteren met het verbouwen van hop. De rhizomen komen uit Duitsland en ik heb ze in november in de grond gestopt. Ze beginnen nu op te komen. Ik heb vier populaire soorten gekocht, die gebruikt worden voor het brouwen van bier. Dit is Comet. Verder staat er Chinook, Cascade en Centennial.
  15. Er wordt hier helaas van 1 september tot 1 maart gejaagd. Hazen zijn er bijna niet meer, heb ik begrepen. Reeën wel. Toen ik er net woonde, zag ik 's er 's ochtends vroeg vaak eentje onder de appelboom scharrelen. Maar na 1 september heb ik hem nooit meer gezien. Verder zitten hier everzwijnen, maar daar wordt zoveel op gejaagd dat ik niet denk dat die zich dichtbij huizen zullen vertonen. Overigens is mijn moestuin volledig omheind en kan ik hem afsluiten. Dieren die ik hier verder zie: hagedissen (maar daar jagen mijn katten helaas veel op), spitsmuizen, mollen, vleermuizen, eekhoorns, roofvogels (onder meer adelaars en buizerds), alpenkraaien, allerlei huis-tuin-en-keuken-vogels (koolmezen, roodborstjes, vlaamse gaaien, goudvinken) en - natuurlijk - rupsen en slakken... Ik hoop nog op egels, maar die heb ik nog niet gezien. Zou interessant zijn als ik minder last heb van ziektes. Afwachten nog!
  16. Ah, kleine wereld!
  17. Dankjulliewel! Het is inderdaad supergaaf. En nieuw. En anders.
  18. Hallo allemaal, ik heb al een paar keer zitten grasduinen op dit forum, maar nu toch zelf ook maar een account aangemaakt. Ik ben in de zomer van vorig jaar verhuisd van Amsterdam naar het Noord-Spaanse platteland. En opeens kan ik volop tuinklooien! Dat doe ik tot nu toe met veel plezier en ongehinderd door kennis. Vind het dus fijn om hier af en toe vragen te kunnen stellen en topics te kunnen nalezen. Ik ben nog maar net begonnen met het ontginnen van mijn moestuin. Deze foto maakte ik een paar dagen geleden. De grond bestaat uit zware klei. Afgelopen winter ben ik voorzichtig begonnen met bemesten (een mixje van koeienmest en ezelmest). Verder verdwijnt een deel van de as van de houtkachel in de tuin. Ik hoop op de langere termijn grotendeels zelfvoorzienend te worden qua groente en fruit, maar heb mezelf eerst twee aanklooiseizoenen beloofd om vooral heel veel te leren en uit te proberen. Ik wil zowel experimenteren met de traditionele manier van moestuinieren met eenjarige gewassen als met permacultuur.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...