Ga naar inhoud

PnavE_81

Members
  • Aantal items

    5
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Barendrecht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. het zelf googlen bracht me juist tot de conclusie dat vruchtwisseling zo'n beetje het allerbelangrijkste was...maar mijn gezond verstand zei toch dat dat op zo'n klein oppervlak nauwelijk uit kan maken. (1 keer omspitten en grond ligt deels aan andere kant van de tuin) Vandaar mijn vraag hier. Het filmpje dat je linkt geeft me echter wel de geruststelling dat ik er niet zo op hoef te letten. Ook de vele reacties van mensen daarop stellen gerust. Nu even snel doorgebrowsd, zal het vanavond nog even verder uitgebreid bekijken. Sowieso is het wisselen haast niet te doen. Een deel van mijn minituintje staat ook nog eens de gehele dag in de schaduw van het huis. Alleen wat je vooraan op de foto ziet krijgt direct zonlicht gedurende de dag. Denk dat het belangrijker gaat zijn om daar meer op te letten dan op de jaarlijkse wisseling.
  2. Ik snap helemaal dat je in een moestuin aan vruchtwisseling moet doen om de grond niet uit te putten en tegen ziekten enzo. Hoe relevant is dit echter voor mijn minituintje? (Zie foto) Ik kan hem wel netjes gaan opdelen in verschillende percelen enzo, maar als ik hem omspit ligt de helft van de grond van het ene perceel alweer in een ander perceel zo klein is het. Dus hoe relevant is het dat ik mijn 1-2 koolplanten elk jaar in een ander hoekje zet dan het jaar ervoor?
  3. als ik de boel omspit, zie ik toch flinke blokken klei op de spade liggen. Maar dat zal vast niet helemaal hetzelfde zijn als wat hier lag voor er bijna 40 jaar geleden een woonwijk uit de klei omhoog getrokken werd. Maar ik doe het er maar mee...en wie weet is dit de geheime samenstelling om jaaaaaaaaaaaaaren op rij prachtige rode kool te kweken uit 1 plantje
  4. PnavE_81

    Rode kool

    Vorig jaar 2 kooltjes van zaadje tot kool kunnen opkweken, wat me het jaar ervoor niet gelukt was, dus dat was al een succes. Toen ik ze oogste trok ik simpelweg de kool met steel en al uit de grond, brak ik de steel af en gooide die terug in de tuin. Groot was mijn verbazing toen ik dit voorjaar zag dat de 2 afvalstelen uit begonnen te lopen. Na wat speurwerk op het internet bleek echter dat rode kool 2 jarig was, en dat er in jaar 2 alleen zaad aan kwam. Nouja prima, dan oogsten we toch wat zaad, en kijken we wel of daar volgend jaar weer iets van te maken is. De stelen wat beter in de grond gezet op een ander plekje en inderdaad, er kwamen mooie bloemetjes en later zaad aan. Recent zie ik echter aan 1 van de 2 stelen dat er nu, naast zaad, toch weer een kooltje aan het groeien is, sterker nog, niet 1 maar 2! Kunnen weer mooi grote kolen worden? En zou dit nog een jaar kunnen?
  5. Hey, ik ben PnavE. Ik woon in een rijtjeshuis uit de jaren 80 met een klein achtertuintje en een mini voortuintje. 3 jaar geleden heb ik 1 van de 2 perkjes in de achtertuin ingepikt voor wat eerste groentjes, het jaar erna de 2e ook (nadat ik ze eerst had samengevoegd). Toen de buxus haag in de voortuin door de buxusrups was kaalgevreten, en het voortuintje toen ineens erg leeg was en ik wat courgettestekken had waar eigenlijk geen plek voor had achter, was de voortuin ook snel gevuld. En toen deze winter dochterlief (7 jaar) ook graag een eigen tuintje wilde, hebben we samen van wat oude schuttingplanken voor haar ook iets in elkaar geknutseld, waar ze inmiddels super trots op is. Al met al, nog steeds redelijk klein allemaal, maar prima zo. Lekker behapbaar en als er het er even niet van komt om de boel goed bij te houden, toch prima behapbaar om het allemaal in een paar uurtjes aan te pakken. Voor het grootste deel is mijn aanpak in het tuinieren..."we doen maar wat" en "we zien wel" en tot nu toe geeft dat prima resultaten. Of in ieder geval, prima genoeg voor mij. En we kunnen regelmatig iets uit de eigen tuin eten, en dat maakt het voor de kinderen toch net iets makkelijker om een stuk groente extra naar binnen te werken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...